NOVA CITA AMB MERCATS BCN.CAT/SOMDEMERCAT, DAVID MERCAT DE MERCATS ASSESSORA BARROSO 18, 19 i 20 d’octubre ARREU DEL MÓN Mercats de Barcelona Mercat a l’avinguda estrena el seu blog de Santa de la Catedral Caterina PÀG. 4 i 5 PÀG. 6 PÀG. 7 PÀG. 8 NOUS ENCANTS S’estrena el mercat amb 283 parades i botigues, 700 llocs de treball i un horari ampliat de 9 a 20 h PÀG. 3 bcn.cat/somdemercat 02 OPINIÓ INFOMERCATS Xavier Trias Alcalde de Barcelona ELS NOUS ENCANTS, UNA GRAN OPORTUNITAT l nou mercat dels Encants ja és una rea- món té un mercat com aquest, que despertarà la base de tota aquesta projecció. Sense vosal- Elitat. Recentment, el nou equipament va “Un projecte que dota l’interès de les persones que ens visiten. No obs- tres, res de tot això seria possible. començar la seva activitat comercial a el mercat de nous serveis tant, el seu veritable èxit depèn dels empresaris, l’espai de Meridiana-Castillejos amb nous ser- dels comerciants que hi treballen, que han de fer Actualment, estem vivint uns moments econò- veis, una oferta ordenada i totes les garanties i va més enllà amb possible que els productes que ofereixen donin mics molt complicats. Per minimitzar els efectes de qualitat i seguretat, tant per als comerciants la millora de la urbanització resposta a les necessitats dels clients i siguin negatius de la crisi, des de l’Ajuntament de Bar- com per als usuaris. atractius, no només per als barcelonins i les bar- celona estem potenciant el comerç de proximi- de l’entorn” celonines, sinó també per als més de set milions tat, el comerç de barri, que ens aporta un gran Tal com recorda l’historiador Manel Guàrdia en de turistes que vénen a la nostra ciutat cada any. valor afegit: el vincle de l’activitat comercial amb aquestes mateixes pàgines, el mercat dels En- la cohesió social a la nostra ciutat. cants té una llarga història que ha arribat fins És important destacar que el model barceloní als nostres dies. Actualment, tenim constància de mercats és estudiat i valorat arreu del món. Per aconseguir aquest objectiu, fa uns quants documental que aquest mercat es va començar a I hem de saber aprofitar-ho. Nova York, Mel- anys que Barcelona celebra també el Mercat de fer durant l’Edat Mitjana, la qual cosa exemplifi- bourne, Venècia o Ciutat del Cap són ciutats ple- Mercats, una fira que pretén apropar la qualitat ca que ja en aquell temps la vida a la ciutat tenia nament interessades a conèixer què són i com dels nostres mercats als ciutadans, amb tot de un marcat caràcter comercial. funcionen els mercats de Barcelona. Aquesta parades instal·lades a la plaça de la Catedral. Els projecció internacional que aconsegueixen els dies 18, 19 i 20 d’octubre, la Fira oferirà una se- Fa pocs anys, comerciants i Ajuntament vam mercats de la nostra ciutat ens ajuda també a lecció de productes alimentaris produïts a casa consensuar el trasllat del mercat dels Encants fer que Barcelona es conegui arreu del món com nostra, degustació de tapes elaborades per res- cap a la nova seu, que avui ja és una realitat. Un a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, in- tauradors de la ciutat, i activitats a l’Aula Gas- projecte que, a més de dotar el mercat de nous novació i benestar. tronòmica i al Celler de Sumillers. serveis per a venedors i clients, va més enllà amb la millora de la urbanització de l’entorn. La col·laboració publicoprivada és un element Us encoratjo, doncs, a seguir treballant com fins transcendental a l’hora d’entendre l’èxit mun- ara, per donar a Barcelona una imatge única al El nou mercat és espectacular i amb ell tenim dial del model de mercats barceloní. La feina i món, que ens fa referents del sector comercial i una ocasió única, perquè cap altra ciutat del l’esforç diaris dels venedors i professionals són dels mercats a tot el món. Els Encants han mantingut sempre CRÈDITS José Nebot Secretari de l’Associació de Venedors del mercat dels Encants Consell Rector Raimond Blasi (President), l’essència sense perdre de vista el present Sònia Recasens (Vicepresidenta), Gerard Ardanuy, Mercè Homs, Jordi Martí, Ja som tres les generacions de la família Nebot que hem Gaudir d’aquest nou espai representarà un element bà- Sara Jaurrieta, Xavier Mulleras, Isabel dedicat les nostres vides al mercat dels Encants. Els pio- sic en la prolongació de la política de l’empresa familiar. Ribas, Joan Laporta, Jordi Joly, Albert ners van ser els nostres avis, seguits per la llarga i la- “Amb el nou Sempre hem apostat per una política de preus ajustats que González, Bernat Morales, Salvador boriosa trajectòria dels nostres pares i per la generació busca un compromís perfecte en la complicada batalla per Domínguez, Alejandro Goñi, Faustino Mora, actual. Fins a tres famílies dedicades al negoci familiar. mercat es aconseguir una relació qualitat-preu òptima. Joan Estapé, Josep-Lluís Gil, Eva Maria manté el Gajardo, Lluís Orri, Jordi Torrades (Gerent), Des de sempre, a la nostra família hem apostat plenament Per assolir-ho, hi han jugat molts factors. Aquest mercat Manel Armengol (Secretari), Antonio per aquest mercat. Per aquest estil de vida i aquesta ma- concepte sempre ha permès tenir una visió del procés de compra- Muñoz (Interventor). nera de treballar únics i inconfusibles que representen els tradicional venda única, difícil d’extrapolar a diferents escenaris. Una Comitè de Direcció Jordi Torrades (Gerent) Encants, els quals, amb el temps, acaben formant part de de la venda afluència de públic excepcional amb una excel·lent quota Francisco Collados (Director del Servei tots els que hi hem vinculat les nostres vides. de fidelització de la clientela, combinada amb una compe- Econòmic Financer), Manel Armengol però es tència omnipresent, assoleix un entorn mercantil exclusiu. (Cap del Servei Jurídic), Pere X. Sirvent Fa més de trenta anys que, a través de la nostra marca contextualitza (Cap de Projectes), Ferran Fernández comercial Muebles J. Nebot, ens dediquem principalment en un entorn El treball per transformar els Encants en un referent per a (Cap dels Serveis Tècnics), Genís Arnàs al mobiliari per a la llar, encara que això no sempre ha mercats d’arreu del món i en un reclam turístic de la capital, (Cap del Servei de Mercats), Òscar Martín estat així. De la mateixa manera que la resta dels nostres d’avantguarda” perquè els barcelonins i barcelonines se’n sentin orgullo- (Cap d’Estudis), Núria Costa (Cap de companys, ens hem vist obligats a submergir-nos en una sos, ha estat ardu i complex, fruit d’anys de bona atenció Comunicació) evolució constant per tal d’adaptar-nos a les sempre can- i bons serveis i una meticulosa preocupació pel benestar Edita Departament de Comunicació viants necessitats del mercat, que s’han de satisfer. del client per part de tots els venedors i personal del de l’Institut Municipal de Mercats de mercat. Finalment, s’ha aconseguit fugir de la imat- Barcelona Disseny i maquetació Marta Gran part de la màgia i l’atmosfera atraient dels Encants ge marginal de dècades enrere per arribar a una Carbó Coordinació de continguts i textos rau en la capacitat que tenen de combinar passat i present, visió d’un mercat versàtil, accessible i atent a les Joan Ariza i Marta Roda aleatorietat i distinció i esforços i recompenses, sense deixar necessitats reals de la població. José Nebot. Producció de vídeo i fotografia de mantenir sempre l’essència original ni perdre de vista el · JORDI Matilde V. Alsina present. D’aquí ve que ens calguin unes instal·lacions noves, CASAÑAS Per totes aquestes raons, per aquest excel·lent mer- Vídeos Xavier Pinyol i Jose A. Santos una necessitat que finalment s’ha acomplert. I ho ha fet de / IMMB cat, que té un gran passat i un futur prometedor ava- Fotografies Pau Fabregat i Jordi Casañas tal manera que pot exemplificar perfectament aquesta filo- lats per la perseverança i la bona feina feta, Correcció Rosa Barrieras sofia: es manté el concepte tradicional i característic de la podem seguir amb aquesta gratificant Impressió Gràfiques Calima venda, però es contextualitza en un entorn d’avantguarda, aventura que representa continuar dia a Dipòsit legal B-13750-2012 visualment i pel que fa als equipaments. dia de cara al públic. AJUNTAMENT DE BARCELONA somdemercat.cat NOUS ENCANTS 03 UN ESPAI ESPECTACULAR ACULL EL NOU MERCAT DELS ENCANTS Encants del Mercat de Sant Antoni. Autor desconegut. [1910-1915] · AFB Roda el món i torna a... les Glòries · Per MANEL GUÀRDIA El que fa diferent el barceloní mercat dels Encants de la resta de mercats d’articles de segona mà de la majoria de grans ciutats europees és la seva llarga història, així com el lligam i clara continuïtat respecte als seus orígens medievals. Per exemple, l’històric Rastro madrileny es remunta al 1740, i la resta són força més recents. La paraula encant prové del llatí in quantum o de l’occità en cant i designa- va la venda a través de subhasta, el sistema habitual de liquidació de béns per defunció, manament judicial o per deutes fiscals. Encara que es tenen notícies de subhastes al segle xiv a la plaça Sant Jaume i a la plaça Nova, a partir del 1396 es van celebrar majoritàriament tocant a la Llotja de Mar, a la plaça porticada entre el carrer de Consolat i el carrer Fusteria a l’actual plaça Antonio López, en el que s’anomenaren Voltes dels Encants. Avui en queden escassos vestigis, perquè l’obertura de la Via Laietana va comportar la desaparició de la majoria de les cases i de les voltes. Allà els anomenats corredors de coll hi subhastaven des dels objectes més modestos fins als més valuosos i, a redós d’aquests encants públics, s’hi va anar concentrant una activitat bàsicament ambulant de revenda d’objectes de segona mà, dominada pels anomenats robavellers o regatons. És justament aquesta amalgama d’activitats, consolidada en un mateix escenari, en una llar- ga història de gairebé cinc segles, el que es coneixia com els Encants. Espai de La Plaça a l’interior del nou mercat en el primer dia de vendes. · JORDI CASAÑAS / IMMB Durant el segle xix el mercat es va haver d’adaptar a canvis considerables i a campanyes en contra, pel seu caràcter ambulant i per la competència que déu a un mercat provisional. El nou mercat dels LES NOVETATS significava per als venedors amb botiga. A finals del segle xix i principis del AEncants de Barcelona ja té el caràcter de definitiu, segle xx hi va haver projectes de substituir els Encants tradicionals per un estable. Situat a la confluència entre l’avinguda Ampliació d’horaris. La venda es fa ara des de les 9 gran mercat per a la venda d’objectes d’ocasió, seguint el Meridiana i el carrer Castillejos, a prop de la plaça de les del matí fins a les 8 de la tarda, de manera ininterrompu- model de l’Hôtel des Ventes parisenc. Glòries i de l’antic recinte de venda, el nou espai ofereix da, els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes. Es preveu una superfície de venda d’uns 15.000 metres quadrats que també obrirà determinats diumenges i festius amb Aquest article continua al web dels Encants de Barcelona bcn.cat/encantsbarcelona. També hi podeu accedir repartits en diferents nivells d’un total de 35.000 metres activitats culturals i lúdiques i ofertes comercials en for- escanejant el codi QR. quadrats de què disposa la instal·lació. ma de fires temàtiques. La subhasta es fa cada dia de venda de 8 a 9.30 hores. Consulteu més informació al Ofereix més serveis i confort, tant per a comerciants web bcn.cat/encantsbarcelona . com per als ciutadans, un horari que s’amplia a la tarda, Escanegeu el codi QR Senyalització i serveis. Tot el mercat disposa d’una una oferta de restauració més gran, és a prop de les pa- Noves ‘botigues’ i ‘parades’. Un total de 283 negocis i trobareu tots els detalls senyalització pròpia per guiar el visitants a través de les di- de l’oferta gastronòmica rades de metro, tramvia i autobusos i promou activitats operen al mercat a través de 78 botigues, que són locals ferents rampes i passadissos, identificats amb colors i lle- de cada restaurador. culturals i d’oci. amb tancament de persiana i diferents dimensions, 156 tres diferents, àrees de servei de WC, un punt d’informació, parades, amb taulells que es munten i desmunten i un les oficines del mercat, un espai d’emprovadors, aparca- Concebut com una plaça oberta, el mercat s’estén en armari metàl·lic per guardar-hi els productes, 40 espais ment de 270 places, magatzems i una sala polivalent des- alçada a través de rampes, on s’han instal·lat les noves de subhasta, 2 bars, 6 locals de menjar i beure anomenats tinada a les activitats que organitzin els comerciants. Els botigues i parades, tot aprofitant els desnivells dels car- Street Food i un restaurant. Tots els productes a la venda comerciants disposen de sis muntacàrregues per facilitar rers que l’envolten. Obra del despatx b720 Fermín Váz- els trobareu al web dels comerciants encantsbcn.com. la càrrega i descàrrega de productes i uns altres tres as- quez Arquitectos, els nous Encants destaquen també per censors permeten al públic desplaçar-se entre els diferents la seva arquitectura, amb una espectacular coberta a 25 Restauració a l’espai Street Food. És com es co- nivells i l’aparcament. El recinte està controlat per càme- metres d’alçada. neix l’espai situat en el nivell més elevat i on es concen- res de videovigilància durant les 24 hores del dia. tren fins a sis establiments que serveixen menjar pre- El trasllat dels Encants a Meridiana-Castillejos ha po- parat per emportar o per consumir en una zona amb Nova normativa. Els Encants són un mercat amb una sat fi al caràcter de provisionalitat amb què adminis- tauletes i barres que també vol ser un mirador. L’oferta nova normativa que afecta tota l’activitat comercial, des trativament seguia definit el popular mercat barceloní. gastronòmica és molt variada i s’hi poden trobar els de l’ampliació d’horaris fins a l’organització de la subhas- Els Encants, que fins ara rebien unes 90.000 visites plats preparats pel Kiosko Universal de la Boqueria ta, el tractament dels residus i el caràcter ara ja estable setmanals, esperen assolir amb la nova ubicació noves (Peixet als Encants), els productes de la terra que pro- del mercat, integrat en la xarxa de mercats municipals visites i clients. El mercat ha representat una inversió posa Mas de Fores, Stop & Mos, amb una selecció de de Barcelona. A propòsit del tractament de residus, els de 57 milions d’euros, amb aportacions de l’Ajuntament i productes locals i d’arreu del món, Gall Encantat, amb paradistes hauran de dipositar les deixalles en els con- dels comerciants per fer front a la construcció de la nova plats cuinats d’aviram i derivats, Mucho Gusto i Pasta tenidors de reciclatge, situats a la planta soterrani, cosa instal·lació, la urbanització dels voltants i les infraestruc- Chef, a base de pizzes al tall i focaccies i pasta fresca, que implica la col·laboració dels comerciants en el nou tures de sanejament que s’han renovat en el subsòl. respectivament. sistema de recollida*. 04 mercat de mercats INFOMERCATS MERCAT DE MERCATS S’OBRE DE NOU A LA CIUTAT ercat de Mercats obre les portes de la seva quarta edició i durant tres dies –18, 19 i M20 d’octubre– la fira porta els mercats barcelonins al centre de la ciutat, a la plaça de la Catedral, a la vista de tots els visitants. Productes de qualitat, de proximi- tat, diversitat, professionalitat i un tracte personal són algunes de les característiques dels mercats barcelonins, que dia a dia es renoven per ser més competitius i respondre a les necessitats dels ciutadans. Mentre els comerciants dels mercats exhibeixen els seus productes, Mercat de Mercats ofereix activitats a l’Aula Gastronòmica i al Celler del Sumiller i a través de les xarxes socials, de les quals en teniu més informació a la pàgina 7 d’aquesta revista. L’elaboració de receptes arrenca divendres 18 amb el bacallà, la patata, el porc, la vedella, l’arròs, el pollastre i els bolets. Per dis- sabte es cuinarà peix blau, gambes i llegums. Es parlarà dels olis i dels embotits, i finalment, de les postres, que és un dels punts destacats de l’edició d’aquest any: bunyols, coques, cup- cakes o panellets. Juan M. Arzak, Mey Hofmann, Carles Gaig, Carles Abellan, Nando Jubany o Paco Pérez, per exemple, són alguns dels restauradors que acudeixen a la cita barcelonina. Al Celler del Sumiller, són protagonistes les garnatxes, els vins ecològics o les diferències entre caves, reserves i grans reserves. Hi haurà una presentació de vins del sud-est de França. Però també hi tindran presència els martinis i els gintònics. Especial atenció rebrà el vermut, ja que es parlarà del seus orígens, de l’elaboració i del plaer de tastar-lo. Consulteu tota la informació de la fira Mercat de Mercats actualitzada al web bcn.cat/somdemercat PARADES DE MERCAT MERCAT DE LA MERCAT DE GALVANY MERCAT DE LA MERCÈ BOQUERIA Carles Espai Gastronòmic Cansaladeria Menuts Rosa Xarcuteria Arantxa La Confianza, Mas Gourmets La Conca, Llegums Cuits Qualitat i Innovació Catalonian Food i Plats Cuinats Vidal Pons MERCAT DE FORT PIENC Avinova Boqueria / MERCAT DE LESSEPS Món Ibèric Mercè Avinova R.B. Pastisseria Farrés (Especialitats Bomboneria MERCAT DE L’ABACERIA en garrins) Mercat Lesseps DE GRÀCIA Casa Fígols (Artesania Alexis Pairó de l’embotit) MERCAT DE SANTA Schara CATERINA MERCAT Mariscos Genaro Olisoliva.com DE LA LLIBERTAT Sprimfruit David Carnissers Associació de Comerciants Olives i Conserves Graus l’Hamburgueseria Mercat de la Llibertat Tasta-ho! Cuinats Josep Boket Olives i Conserves Torres MERCAT DE LA VALL Fruites Soley Roser Cansaladeria - Xarcuteria D’HEBRON Vitalfruta Josep Vila Peixos Cat Ripoll MERCAT D’HORTA Boqueria Ibèrica Can Vila MERCAT SANT ANTONI Federació de Comerciants Carns Esca Cor d’Horta I MERCAT DEL CLOT Xarcuteries Bosch MERCAT DEL NINOT MERCAT DE L’ESTRELLA 150 Anys Bacallaneries Perelló S.L. ALTRES MERCAT SANT GERVASI MERCAT DE LA Gremi de Peixaters Bacallaneria CONCEPCIÓ de Catalunya de Sant Gervasi Farina, Pasta Fresca Abacus somdemercat.cat mercat de mercats 05 PROGRAMA AULA GASTRONÒMICA CELLER DEL SUMILLER MODERADOR: XAVIER AGULLÓ MODERADORA: CARME GASULL DIVENDRES 18.00-18.45 DIVENDRES 17.00 - 17.30 h Cuina de mercat El cava: cava, reserva 17.00 - 17.45 h 12.00 - 12.45 h i d’autor i gran reserva, La cuina al mercat José Gabriel González Morales Vins amb història diferències i estils Quim Márquez, El Quim de la Boqueria Restaurant Palmira (Barcelona) Patrocina Moritz Amb la col·laboració de la DO Cava (Mercat Boqueria), Montse Rocamora, Sergi Figueras, sumiller del Bar Agustí Torelló La Torna (Mercat Santa Caterina) 17.30 - 18.00 h à Vins de la Fàbrica Moritz de Barcelona i Jordi Creus, editor de la 19.00-19.45 h Cuina alsaciana: 12.45 - 13.30 h revista Sàpiens el xucrut Gintònics i els nous La patata. Fàbrica Moritz Barcelona. 18.00 - 18.45 h còctels de moda Tipus, origen Cerveses Moritz (Barcelona) Damià Mulà Gimeno, cap de bàrmans i possibilitats ‘Mixers Manifesto’ a Gintonic Elephanta 18.00 - 18.30 h Jordi Vilà, Restaurant Fàbrica Moritz de Fever-Tree Bunyols i crema Ferran Centelles i David Seijas 13.30 - 14.00 h Joan Baixas, Pastisseria Baixas sumillers de elBulli, 2000-2011 El bacallà. DIUMENGE 19.00 - 19.45 h Dessalats 18.30 - 19.15 h i manipulacions Coques i mones Garnatxes 11.30 - 12.15 h Carles Abellán, Restaurant Bravo Xavier Canal, Pastisseria Canal i carinyenes Experiències (Barcelona), Maria Masclans (Mercat 19.15 - 20.00 h del Montsant vinícoles a Sant Antoni) Amb la col·laboració DO Montsant Els ‘cup cakes’ l’Empordà Sergi Figueras, campió d'Espanya MODERADOR: SALVADOR GARCIA ARBÒS Patrocina Costa Brava - Pirineu de Mey Hofmann, Pastisseria Hofmann de sumillers Girona i Ruta del Vi DO Empordà. 17.00 - 17.30 h Laura Masramon El porc. Aprofitament MODERADOR: XAVIER AGULLÓ DISSABTE 12.30 - 13.15 h integral DIUMENGE Nando Jubany, Restaurant Can L’Empordà, terra Jubany (Calldetenes); Xavier Bou, 11.00 - 11.30 h 11.30 - 12.15 h de grans vins Xarcuteria Xavier Bosch (Mercat Toulouse. La cuina Martini® 150 anys Amb la col·laboració de DO del Clot) contemporània de anys mantenint Empordà. Anna Vicens - Miquel 17.30 - 18.00 h Toulouse Alimentació la tradició La vedella. Pierre Lambinon-Restaurant del vermouth 13.30 - 14.15 h Le Py-R (Toulouse) Parts i tractaments original Penedès: una Xavier Franco, Restaurant Ohla 11.30 - 12.00 h Helios Gómez, Brand Ambassador Gastrobar (Barcelona), Frederic de Martini experiència Olivella, president Mercat Carmel La cuina enoturística barcelonina 12.30 - 13.15 h Patrocina Agència Catalana 18.00 - 18.30 h Sergio Ahumada, Restaurant de Turisme. Núria Sala Rius, Presentació dels L’arròs. Quin Via Veneto (Barcelona) directora Enoturisme Penedès vins del sud-est escollir? Per què? 12.00 - 12.30 h 17.00 - 17.45 h Toni Massanés, Fundació Alícia (Sant de França. I el Benet Bages), Paco Pérez, Restaurant Panellets i torrons maridatge: vi blanc Combinacions Miramar (Llançà) Claudi Uñó, Pastisseria Uñó (Mataró) dolç amb foie gras entre formatges 18.30 - 19.15 h 12.30 - 13.00 h i formatge i vins de postres de Roquefort Amb la col·laboració de Vila El pollastre. Un Pastissos Julien Hontang i Yannick Delpech Viniteca. Judith Cercós, sumiller producte versàtil de diumenge Restaurant L’Amphitryon Hotel Mandarin Oriental Barcelona Enrique Valentí, Restaurant Chez Cocó Oriol Balaguer, Pastisseria Oriol (Barcelona), Mercè Capdevila (Mercat Balaguer (Barcelona) 13.30 - 14.15 h 18.00 - 18.45 h de la Concepció), Avinova (Barcelona) 13.00 - 14.00 h Les garnatxes El Vermouth, 19.15 - 20.00 h Cuina catalana blanques els seus orígens, Els bolets. Varietats, vs. cuina basca de la Terra Alta com s’elabora temporalitat i usos Juan Mari Arzak, Restaurant Amb la col·laboració de la DO i el plaer Fina Puigdevall, Restaurant Les Cols Arzak (San Sebastián); Carles Gaig, Terra Alta de tastar-lo (Olot), Llorenç Petràs, Bolets Petràs Restaurant Gaig (Barcelona) Patrocina Diputació de Barcelona 17.00 - 17.45 h (Mercat de la Boqueria) Jaume Mussons de Vins Mussons MODERADOR: SALVADOR GARCIA ARBÒS Els vins ecològics, 19.00 - 19.45 MODERADOR: XAVIER AGULLÓ 17.00 - 17.30 h naturals DISSABTE Creativitat i biodinàmics ‘Mixers Manifesto’ Amb la col·laboració de Guia Vinum de Fever-Tree 11.00 - 11.45 h mediterrània Nature. Xavier Noya, responsable Ferran Centelles i David Seijas, Els embotits. Victor Quintillà, Restaurant La Lluerna fira de vins Vinum Nature sumillers de elBulli, 2000 - 2011 (Santa Coloma de Gramenet) Tradicions i nous sabors 17.30 - 18.00 h Jordi Mas, Embotits Mas (Barcelona) Agència Catalana 11.45-12.15 h de Turisme. La El peix blau. Varietats, vedella amb peres, a temporalitat càrrec del col·lectiu TAPES ROSSEJAT DE FIDEUS i creativitat CuinaVO. MAR I MUNTANYA Anna Ruiz, Restaurant AQ Pau Gener Restaurant Sauló AMB ALLIOLI (Tarragona); Lluïsa Ripoll, (Mercat (Vallromanes), Òscar Prado, CROQUETES I CANELONS Restaurant Suquet de la Boqueria) Restaurant Robert de Nola Caneló Express by Grup Gsr de l’Almirall 12.15-13.00 h 18.00 - 18.30 h & Avinova ‘QUIM-CRAB’ BURGER La gamba. Com Bistronomia OU DE CALAF Bar El Quim de la Boqueria treure-li tot el suc progressiva AMB ESCUDELLA Marc Gascons, Restaurant Els Tinars Rafa Peña, Restaurant Gresca (Llagostera); Josep Lluís Gil (Mercat DE GALLINA, CIGRONS ARRÒS MELÓS AMB de Sant Martí) 18.30 - 19.00 h I PAPADA IBÈRICA BACALLÀ I BOLETS Ohla Gastrobar Ca La Nuri 13.00-13.30 Avantguarda lúdica Els llegums. 19.00 - 19.30 h ESQUEIXADA DE BACALLÀ SUQUET DE RAP AMB CEPS Harmonies i La tonyina roja- Bar Kiosko Universal Restaurant Cuines contrastos a la cuina Grup Balfegó. Makis, de Santa Caterina Sergi de Meià, Restaurant Monvínic rolls i tàrtars. EL ‘HOT DOG’ CATALÀ (Barcelona); Josep Balaguer (Mercat Bar La Torna CALLOS Santa Caterina) 19.30 - 20.00 h Bar La Torna 13.30-14.00 h Costa Brava - POP ‘A FEIRA’ Pirineu de Girona Bar La Cañota PATATES BRAVES Els olis. Diferències Restaurant Avalon qualitatives, i Ruta del Vi DO. Empordà. Tradició LES BOMBES DEL BORN conservació El 300 del Born - Moritz Jordi Cruz, Restaurant Àbac; Ana M. avantguardista OSTRES TEMPURA ‘BOSTON STYLE, Weberman, Olisoliva.com (Mercat Oriol Castro, Restaurant Compartir Santa Caterina) (Cadaqués) MAKIS DE TONYINA PAISATGE LUNAR’ Restaurant Shunka Fishhh 06 MODEL BARCELONA INFOMERCATS MÉS CIUTATS I EMPRESES S’INTERESSEN PEL MODEL BARCELONÍ DE MERCATS ada cop són més les ciutats d’arreu del món que demanen Cpoder conèixer de primera mà el model barceloní de gestió i promoció dels mercats municipals i rebre’n assessorament. Ara s’hi sumen empreses o corporacions dedicades a la promoció Interior del mercat de peix de Maputo després de la rehabilitació. · IMMB d’espais comercials. Uns i altres tenen interès per saber com pro- moure els mercats, fer-los atractius i que esdevinguin uns espais guretat alimentària, tractament de residus i gestió Columbus Circle i Madison Square Eats a Madison comercials plenament competitius, tot tenint en compte les arrels i administrativa. Square Park. A Barcelona van fer una visita als particularitats de cada cultura. MOSCOU - Per la seva banda, el cap de projectes de “Venècia mercats de la Concepció, la Llibertat i la Boqueria. Entre les peticions rebudes per l’Institut de Mercats, les visites Mercats de Barcelona, Pere Xavier Sirvent, va partici- observa FRANÇA I REGNE UNIT - Groupe Geraud és realitzades i entrevistes entre responsables municipals, durant par a principis de l’estiu en un seminari organitzat per Barcelona una empresa francesa especialitzada en la gestió aquest any s’ha assessorat ciutats com Moscou, Venècia, Maputo o l’Institut Strelka d’Arquitectura, Disseny i Comunica- de mercats i fires agrícoles i ramaderes tant a tot Montevideo, i empreses com el grup anglofrancès Groupe Geraud ció de Moscou en què es va tractar l’alimentació a la abans França com al Regne Unit. Van sol·licitar a Mer- o promotors de Nova York interessats a recuperar la presència dels ciutat, els mercats i la seva influència en el desenvo- d’obrir cats de Barcelona informació sobre el model que mercats en diversos barris de la ciutat. lupament de les ciutats. Amb una audiència formada segueix Barcelona i van visitar diversos mercats per experts de la venda d’alimentació, planificadors un nou municipals i espais comercials. MAPUTO - Barcelona i Maputo van subscriure l’any 2007 un urbans i consumidors interessats en l’èxit del model mercat” acord de cooperació i d’amistat que s’ha renovat aquest any segons barceloní, Pere Xavier Sirvent va destacar la promo- NACIONS UNIDES | HÀBITAT - L’agència el qual des de l’Ajuntament de Barcelona s’assessora la capital de ció d’aquestes instal·lacions com a centres comercials Hàbitat de les Nacions Unides sobre assenta- Moçambic en la gestió de mercats, arxius, biblioteques o urbanis- competitius que faciliten al client la compra de tot tipus de produc- ments urbans ha volgut també conèixer de prop el model barceloní, me, per exemple. Així, el cap de serveis de Mercats, Genís Arnàs, tes –frescos i envasats, gràcies als autoserveis que s’hi instal·len–, i especialment els casos de remodelació de mercats. L’interès venia es va desplaçar el juliol passat a Maputo per assessorar el consell la participació dels sectors públic i privat en l’àmbit econòmic. motivat per observar l’impacte en els barris arran de la reforma municipal, que vol regular i dinamitzar els 67 mercats de la ciutat, dels mercats: en la qualitat de vida dels veïns, millores en el comerç la majoria dels quals són a l’aire lliure. Moscou es planteja com ha de fer la remodelació de la seva xarxa de la zona i l’arranjament urbà de les àrees pròximes. de mercats d’acord amb el desenvolupament que està fent la capi- La intervenció de Mercats de Barcelona té com a eixos la regulació tal russa i, sobretot, amb l’habilitació de llocs de venda de produc- VENÈCIA, MELBOURNE I CIUTAT DEL CAP - L’Ajuntament comercial i sanitària (seguretat alimentària, actualització de ser- tes dels agricultors locals. de Venècia té la intenció de construir un nou mercat públic cobert veis, taxes, cànons i bases de dades), remodelació d’instal·lacions, a la ciutat dels canals. Abans de tirar endavant aquest projecte, la gestió administrativa i accions de relació entre l’administració i els NOVA YORK - Un grup de promotors d’espais comercials a Nova regidora de Comerç, Carla Rey, es va desplaçar a Barcelona per operadors privats, com per exemple formació a venedors i funcio- York –Youngwoo & Urban Space Management– s’ha interessat per conèixer in situ els mercats i el model barceloní. La ciutat austra- naris sobre seguretat alimentària per fer front al problema de la la gestió dels mercats municipals davant la seva idea de crear nous liana de Melbourne i la sud-africana de Ciutat del Cap mantenen manca de sistemes de conservació en fred en la comercialització de mercats públics a la ciutat de Nova York, on ja han transformat un també el mateix interès per l’experiència de gestió dels mercats per carn i peix, i assessorament perquè s’aprofitin les remodelacions espai que estava ocupat per contenidors en un nou mercat (Dekalb part de Barcelona i sobretot per com es poden promoure i fer-los dels mercats ja previstes per introduir millores en salubritat, se- Market) i en gestionen d’altres a Union Square, Meatpacking District, més competitius.* A LA RECERCA DE TRESORS nia vida pròpia, cosa que feia quasi addictiu anar a descobrir quins tresors s’hi amagaven. Sí, addictiu. Per mi, tot va començar quan, adolescent, amb els Esther Grau meus pares, hi vaig fer una visita. Va ser com des- Bloguera de ‘cadadiaesdomingo.com’ embarcar a l’illa del Tresor. Després, al cap d’uns anys i per casualitat, em vaig traslladar a viure Si hi ha un lloc a Barcelona on es poden trobar molt a prop del mercat, i de mica en mica la meva tresors, sense cap mena de dubte és al mercat dels addicció va anar creixent fins que els Encants es Encants Fira de Bellcaire, aquest espai amagat a van convertir en part de la meva vida. La Montse, la maltractada plaça de les Glòries, un lloc quasi en Mohamed, la Sandra han contribuït a decorar i tan antic com la ciutat mateix, meta de barcelonins moblar casa meva, a vestir la meva filla, a fer regals ociosos, de turistes, de moderns, de buscadors de únics i irrepetibles, a passar hores i hores gaudint gangues i de curiosos de totes les espècies. del plaer de remenar, a trobar veritables tresors i Als Encants he trobat tresors per a tots els gustos. fins i tot a anar-me’n sense res i pensar: “Demà Entre mobles i joguines antigues s’hi barrejaven sa- passat hi tornaré”. S’hi podien trobar des d’aparells Antic recinte dels Encants a tocar de la la plaça de les Glòries. · ESTHER GRAU bates i vestits de mostrari, teixits, accessoris de cui- electrònics de qualsevol classe fins als quadres, els na, perfums, eines, discos, llibres i mil i un objectes mobles i l’aixovar que havien format part d’alguna encara que estic segura que el nou emplaçament pel carrer Dos de Maig i veure en la llunyania les inimaginables. Cada dia de mercat era diferent: di- antiga mansió. dels Encants conservarà tota la seva essència, no parades del mercat, tot pensant en els nombrosos lluns, dimecres, divendres i dissabtes, cadascun te- Parlo amb una certa nostàlgia i en passat perquè, deixa de semblar-me estrany no tornar a baixar tresors que allà s’amagaven. somdemercat.cat XARXES 07 EL NOU BLOG DE MERCATS DE BARCELONA, L’ALTAVEU DE MERCAT DE MERCATS A l’esquerra, pàgina principal del blog de Mercats de Barcelona. A dalt, cartell de promoció de la fira Mercat de Mercats. · IMMB Seguiu les propostes 2.0 de la fira com el #happytapa per bcn.cat/somdemercat l nou blog bcn.cat/somdemercat, de Mercats de Barcelona, serà el vehi- Ecle de comunicació de la fira Mercat de Mercats. Tot el que hi passi ho totes les fotos amb aquesta podreu seguir a través d’aquesta plataforma, que compta també amb L’ÚS DEL HASHTAG # etiqueta que els instagramers una secció fixa, Mercat de Mercats, amb informació concreta sobre serveis, ho- Les xarxes socials ofereixen han penjat de la inauguració raris, programació de l’Aula Gastronòmica i Celler del Sumiller i les tapes que gran quantitat d’informació del mercat dels Encants. s’hi podran tastar aquest any, entre altres. que s’ha d’endreçar d’alguna manera perquè els usuaris Els hashtags no distingeixen També és l’espai que acull la proposta 2.0 que, per a la present edició del Mercat de la trobin fàcilment. Per solu- entre majúscules i minúscules, Mercats, gira al voltant del sorteig #happytapa, tot i que també hi haurà ocasió cionar aquesta necessitat es però sovint s’utilitza el Camel- de veure la mostra #mercatstyle, que decorarà parts del recinte firal i estarà crea el hashtag. Consultant la Case o ús de majúscules en elaborada amb imatges penjades amb aquest hashtag per usuaris d’Instagram. Viquipèdia, que per als neolo- una posició diferent de la ini- gismes tecnològics va molt bé, cial, per millorar la llegibilitat. #HAPPYTAPA, EL SORTEIG DE LA FIRA trobem que la definició és ben El sorteig #happytapa ja es va dur a terme durant l’edició passada i aquest simple. Resumim: Un hashtag En els serveis de microblog- any torna amb algunes variacions. La mecànica de la convocatòria 2013 passa (de l’anglès “hash”, coixinet o ging, com Twitter, en què di- perquè el participant visiti el nou blog de Mercats de Barcelona on trobarà la quadradet, i “tag”, etiqueta) versos usuaris publiquen mis- resposta a la pregunta que se li plantejarà per Twitter i que haurà de contes- és una cadena de caràcters satges, un hashtag indica un tar a través d’aquesta mateixa xarxa, incloent-hi els hashtags #happytapa i formada per una o diverses mateix tema sobre el qual qual- #mercatdemercats. paraules concatenades i pre- sevol usuari pot fer una aporta- cedides per un coixinet (#) que permet que tant el ció o opinió personal només escrivint aquest hashtag L’acció arrencarà el 15 d’octubre i es mantindrà en marxa fins a l’últim dia de la sistema com l’usuari l’identifiquin de forma ràpida. en el missatge. Per exemple: S’ha acabat el cap de fira, el 20. Els guanyadors hauran d’anar a recollir els seus tiquets a l’estand de S’utilitza en serveis web com ara Twitter, Insta- setmana i torno a anar atabalada. #OdioElsDilluns Mercats de Barcelona. Podreu consultar les bases del sorteig al nostre nou blog, gram, i des de fa poc també a Facebook per assen- en la secció Mercat de Mercats. yalar un tema sobre el qual gira certa conversa. Posteriorment, un usuari podrà cercar la cadena #OdioElsDilluns, i aquest missatge estarà present en I ja que sou al nou blog, aprofiteu per descobrir-ne els continguts. Hi trobareu Ús i funcionament, per exemple, #encantsexperience els resultats de la recerca juntament amb altres mis- notícies sobre les activitats i iniciatives que passin als mercats de la ciutat, a més Qualsevol de nosaltres pot crear un hashtag que re- satges amb el mateix hashtag. Quan es fa servir molt d’una sèrie de galeries de fotos, un receptari i tot de trucs i consells de compra presenti un tema o fil de conversa. Per exemple, un un mateix hashtag es converteix en trending topic. Si i conservació dels aliments. A la secció ‘El teu espai’ us plantejarem propostes i dels últims que hem creat és #encantsexperience. teniu Twitter i ho voleu saber tot sobre Mercat de reptes i podreu estar al dia del que passa a les xarxes socials en què Mercats de Si sou usuaris d’Instagram el podeu buscar i veureu Mercats… #mercatdemercats. Fàcil, oi? Barcelona té presència sense haver de sortir de bcn.cat/somdemercat. bcn.cat/ mercats fb.com/MercatsBarcelona twitter.com/MercatsBCN David Barroso explica en l’entrevista en vídeo com es manté en forma davant les moltes hores de treball al mercat. David Barroso Mercat de Santa Caterina Vaig néixer a Badalona, tinc 41 anys i sóc carnisser. Sóc al mercat des dels 16 anys i en fa 12 que tinc parada pròpia, de 12 metres, i la vull fer més gran. M’agrada molt innovar, i ara tenim 60 varietats d’hamburgueses. M’agrada viatjar i sóc addicte a l’esport i a la carn. Un fricandó ben fet no té color. M’agrada cuinar i estic orgullós de la meva cuixa de cabrit farcida al forn. però el seu negoci destaca per la transformació de les peces: “per “EL MERCAT ÉS UN ESPECTACLE” exemple, el rosbif normal va amb cansalada, el nostre amb tòfona negra i foie o amb salsa cafè de París i taronja”. També té un gran assortit d’hamburgueses. “La primera especial que s reconeix hiperactiu i addicte a l’esport i ens cita en vam fer va ser amb olives, pebrot i ou dur, i la més recent és la de gin- un gimnàs on el Jesús, l’entrenador personal, li fa suar tònic. Hem inventat una crema que manté el gust i no es fon en coure Ela cansalada. Tot per poder aguantar les maratonianes la carn i així, quan te la menges, et queda un regust de gintònic”. jornades de feina d’entre setmana -arrenca a les tres de “Tenim clientela molt variada la matinada- i la passió per pujar muntanyes el cap de setmana. que valora en especial l’atenció, Primer de la seva família a treballar en un mercat, es considera No és estrany, doncs, que el país que més li agrada dels que coneix perquè nosaltres volem que un molt afortunat perquè “l’embolcall que tenim al mercat és una pas- sigui Àustria: “té molt d’encant, moltes muntanyes i llocs especta- sada, ens fan més fotos que al Floquet de Neu”. Veu el mercat com culars, i a més tinc amics a Salzburg i Innsbruck”. client passi a ser un amic” un espectacle i diu que la vida de mercat és ”llevar-te molt d’hora, posar-te una màscara perquè ningú vegi els teus problemes, fer En canvi, no es quedaria a Cuba, perquè “tot i que em va agradar el diferent de la nostra, ja que ells la mengen molt reposada i aquí bona cara i donar el millor que tens”. país, no pas el sistema que tenen, jo sóc més del capitalisme”, i està no la volem ni veure si està una mica fosca”, o a Sud-amèrica, “on programant un viatge a Marràqueix, però ho diu fluixet perquè té l’aprecien més amb os que sense”. Però la vedella de Kobe, que va És assidu al Mercat de Mercats, que defineix com “un espectacle un problema amb l’alimentació: “em vaig intoxicar a Bèlgica, amb tastar a l’Alimentària, no li fa ni fred ni calor: “una bona vedella comprimit de gust, olors i gent que et fa pujar l’adrenalina. En tinc l’aigua!, així és que vés a saber què em pot passar al Marroc”. d’aquí, de Banyoles o de Girona, és tan bona o més que la de Kobe”. una experiència brutal i sempre hi vaig a passar-m’ho bé, treba- llant molt, però també disfrutant molt”. Aquest any hi portarà to- Fan incondicional de la carn, ha viatjat als Estats Units per conèi- Per en David, una vedella és com un bloc de marbre per a Miquel tes les hamburgueses en versió mini, i unes broquetes que s’acaba xer les vedelles de Nebraska i la seva gran cultura de la carn, “molt Àngel, “a cada una hi ha la seva peça, només cal saber-la veure”, d’inventar “fetes amb filet i... hasta aquí puedo leer”.* NOUS TALLERS DE CUINA EL MERCAT DE LA VALL D’HEBRON SIS MERCATS CELEBREN D’APROFITAMENT OBRE L’ESPAI “CUINA’M” EL SEU ANIVERSARI La campanya Cuina d’aprofitament s’estén de nou L’Associació de Comerciants del Mercat de la Vall d’Hebron Els mercats de la Llibertat, la Concepció, Hosta- als mercats de Barcelona. Felip II (19 d’octubre), posa en marxa una nova iniciativa amb la idea d’acostar la francs, Sagrada Família, Marina i Sant Gervasi Abaceria (26 d’octubre), Sagrada Família (9 de no- cuina a tothom. Així neix l’espai Cuina’m, un lloc al mateix fan anys. Els més antics, amb 125 anys, són la vembre), Estrella (16 de novembre), Sants (30 de mercat on es pot aprendre i compartir receptes. Apren- Llibertat, la Concepció i Hostafrancs. Sant Ger- novembre) i Guineueta (14 de desembre) són els dre a elaborar plats amb productes de temporada i fer vasi, amb 100 anys, també bufa espelmes, i els mercats que acullen els pròxims mesos i de forma de l’art de cuinar una eina útil per assolir una dieta més més jovenets, els mercats actuals de la Sagrada gratuïta els tallers i les accions teatralitzades en saludable és un dels primers objectius. S’han programat Família i de la Marina, en fan 20 i 10, respectiva- què els participants aprenen a elaborar plats amb activitats tant per a adults com per a nens al llarg dels ment. La major part dels mercats han organitzat receptes d’aprofitament dels aliments que han so- pròxims tres mesos, que tracten des de la pastisseria fins activitats durant tot l’any i alguns per a aquesta brat d’altres àpats i poden conèixer trucs i consells a la cuina terapèutica o l’elaboració de pasta fresca. Qui tardor, com és el cas de Sagrada Família, que fa per reduir la quantitat de menjar que es llença a vulgui participar-hi s’ha d’inscriure, bé al mateix mercat, activitats tot coincidint amb la festa de tardor del les nostres cases. Podeu trobar tota la informació a Cartell de promoció de l’espai Cuina’m. bé per correu electrònic: mercatdevallhebron@gmail.com. barri. Sant Gervasi, per la seva banda, va cele- mediambient.bcn.cat/malbaratamentalimentari. · IMMB Trobareu tota la informació a www.espaicuinam.com. brar també una Nit de Tapes al mercat. bcn.cat/somdemercat PAU FABREGAT