Butlletí informatiu dels mercats municipals de Barcelona · Núm.60 · 3r trimestre · infomercats.somdemercat.cat ARRIBA LA 9ª EDICIÓ DE mercatsbcn.cat 2 OPINIÓ INFOMERCATS TORNA MERCAT DE MERCATS, LA NOSTRA FIRA AGUSTÍ COLOMRegidor de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona esprés de les vacances i qualitat. Amb comerciants cada cop és que els mercats no alimentaris Com sempre, convidem a tota la Dd’aquest estiu que ha estat més conscienciats en realitzar bones d’Encants de Barcelona, Encants comunitat que ens segueix a través ben calorós, arriba la tardor pràctiques per ser sostenibles, i amb de Sant Antoni i Dominical de Sant de les xarxes socials a que passegi i amb ella els mercats de la equipaments on s’apliquen cada Antoni, també estaran presents a la per la gran festa dels mercats, ens ciutat canvien els seus colors pels cop més mesures de responsabilitat posi cara i comparteixi moments “off taronges, els grocs i els marrons, mediambiental, els mercats seran a conèixer a la ciutadania les seves line” amb nosaltres. Durant el cap omplint-se de bolets i de castanyes. els conductors per transmetre a la peculiaritats i els seus productes. de setmana del 19 al 21 d’octubre Però no són els únics que tornen a ciutadania el respecte i la cura del tothom podrà assabentar-se de tot la ciutat. La tardor a Barcelona –i medi ambient. Però això no és tot. De nou, a el que passa a Mercat de Mercats a sobretot per als que estimem els l’espai dels Artistes de Mercat, els través de tots els canals imaginables Per a la novena festa dels mercats comerciants ens inspiraran amb per poder gaudir d’una experiència que els dies 19, 20 i 21 d’octubre volem treballar pel reciclatge, la les seves explicacions d’allò que omplirà l’avinguda de la catedral: reutilització i la reducció de residus, coneixen més: els seus excel·lents Mercat de Mercats. i en podrem aprendre una mica productes. En sabrem trucs, consells XERRADES, TALLERS, més a les xerrades i tallers temàtics SHOWCOOKINGS, ACTIVITATS Any rere any el gran esdeveniment relacionats amb el producte i el medi de saber. INFANTILS I MOLTA dels mercats ha omplert d’activitats, ambient programats a l’Aula. GASTRONOMIA: DEL 19 AL 21 tasts, producte de qualitat i sorpreses Mentrestant, a l’espai de l’Aula, xefs de D’OCTUBRE TORNA MERCAT DE de tota mena un cap de setmana que És clar que els protagonistes de primera línia ens faran showcookings MERCATS A L’AVINGUDA DE LA sempre ens queda curt. I hem arribat i tasts que ens deixaran amb la boca CATEDRAL a la novena edició. nostres paradistes que, durant un oberta i amb ganes de més, com cap de setmana sortiran de les seves les boníssimes tapes de mercat que Així doncs, us esperem a l’avinguda Enguany Mercat de Mercats parades als diferents mercats i les cada any agraden tant que s’acaben de la Catedral, un any més, per tindrà com a eix vertebrador la exhaurint. celebrar que Barcelona és una ciutat sostenibilitat, de la qual els Mercats a tothom qui hi vingui productes de de mercats; i una ciutat de mercats de Barcelona ja en són exemple com primeríssima qualitat i el tracte de MERCAT DE MERCATS APOSTA a referents de comerç de proximitat i proximitat que tant ens agrada. Una PER A LA SOSTENIBILITAT EN LA de producte de qualitat, de vida de de venda de producte del territori i de novetat especial d’aquesta edició SEVA NOVENA EDICIÓ barri i per a la ciutadania. “EL FUTUR ÉS EDUARD PIÑOL Paradista del Mercat de Sants CRÈDITS SOSTENIBLE” molts dels seus clients el van felicitar per fer i estem prenent mesures per la mesura i que tan sols per per intentar minimitzar els residus L’Eduard Piñol, de Fruites Piñol, és aquesta recepció –a més de guanyar no reciclables tant com puguem, President Agustí Colom Vicepresidenta Mercedes Vidal la segona generació familiar que en sostenibilitat, és clar- ja ha valgut sempre tenint en compte, és clar, que treballa al Mercat de Sants. El seu la pena el canvi. A més, l’Eduard cal trobar materials que conservin Gerent Màxim López pare va obrir la parada als volts del explica que el seu pare, que també bé el producte”. I com serà aquest 1968 així que l’Eduard va viure tota la ha viscut tota la vida al mercat, futur més sostenible? “Doncs no Comitè de Direcció Francisco Collados seva infància al mercat. I mai se n’ha pensa que es tracta d’un canvi molt només les bosses seran de paper”, (Director d’Administració General), Manel volgut separar; anys més tard ell és positiu. diu l’Eduard convençut, “els envasos Armengol (Cap del Departament Jurídic), qui es cuida d’una parada plena de seran de cartró i, més endavant, “LES BOSSES DE PAPER SÓN Pere X. Sirvent (Director de Mercats i colors i de vida. A més, a Fruites Piñol començarem a fer servir materials NOMÉS UN PRIMER PAS, ARA TOCA Projectes Estratègics), Joan Manuel Llopis s’ha volgut innovar i, amb consciència encara més biodegradables que el (Director de Serveis Tècnics), Genís Arnàs ecològica, han decidit començar a MINIMITZAR TANT COM PUGUEM paper i el cartró”. (Cap del Departament de Mercats), Òscar utilitzar bosses de paper, que són molt ELS RESIDUS DE LA PARADA” Martín (Cap d’Innovació, Comunicació i més reciclables que les de plàstic. “La sostenibilitat és una tendència Tal com diu l’Eduard, “el futur és Projectes Estratègics) necessària i cada vegada hi ha més sostenible”, i cada vegada hi ha “Sempre intento millorar i innovar tant consciència ecològica”, ens diu més paradistes que pugen al tren Edita Departament de Comunicació de pel què fa al producte com per tot l’Eduard, que espera que ben aviat de l’ecologisme. Així com a Fruites l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona el que envolta la venda”, ens explica tots els comerços prenguin mesures Piñol, hi ha establiments com per l’Eduard. “L’important és cuidar el similars i cada vegada hi hagi menys exemple Olives i Conserves Torres o Coordinació de continguts Clara Pedret, client, perquè els mercats no només plàstic als establiments. Fruites i verdures Riera Cal Xicarret, Cèlia Muns, Angi Romero, Elisenda som sinònim de qualitat sinó també del Mercat de Sant Antoni, que ja Capdevila i Laura Ruiz “Això és només un primer pas, a la pensen en reduir els seus residus i nostra parada encara tenim molt ser cada vegada més sostenibles. Producció de continguts Antena Local Així, posant sempre els seus clients al centre de les millores que es fan a la parada, l’Eduard es va adonar de la importància d’utilitzar productes Disseny i maquetació Nerea N.Lozano reciclables: “cada vegada hi havia Correcció Maite Montroi i Diana Nabhi més clients que em deien que no volien plàstic, i d’aquesta manera Impressió Agpograf SL vaig començar a agafar consciència ecològica”. Dipòsit legal B-13750-2012 Fruites Piñol va començar a fer servir bosses de paper i “la rebuda va ser increïble”. El paradista explica que AJUNTAMENT DE BARCELONA somdemercat.cat ACTUALITAT 3 EL PARADÍS ES POSA EN MARXA LA TARGETA VIBA DELS BARCELONA LLIBRES er primera vegada, els comerços de proximitat Utilitzar la targeta serà molt senzill: el client s’haurà Pdels diferents eixos comercials i dels mercats LLIURES municipals de Barcelona comptaran amb una els punts obtinguts en les properes compres. DE TOTHOM es podrà fer servir en tots els establiments de la ciutat que estiguin adherits. punts d’informació dels mercats adherits o, de manera La targeta tindrà el nom de Viba.Barcelona, un nom virtual, a través del web viba.barcelona. basat en el concepte “viu Barcelona, viu el barri” i començarà a funcionar a la tardor d’aquest any Els comerciants que es vulguin incorporar a la plataforma al districte de l’Eixample i properament, de forma només caldrà que ho sol·licitin al seu eix comercial o progressiva, s’hi sumaran mercats i entitats de la resta associació de paradistes. de districtes. La transformació digital dels negocis és un pas necessari Viba.barcelona permetrà al consumidor accedir de davant les grans competidores del mercat. Els punts forts del comerç de proximitat de la ciutat es reforcen establiments que s’hi hagin afegit i participar en promocions, concursos i sortejos organitzats per dels seus clients i fent que la seva compra diària aporti les entitats que formin part de la plataforma. També moltes coses més. a esdeveniments municipals, i altres avantatges que s’aniran incorporant a la targeta. MIQUI OTERO Escriptor @MIQUIOTERO Si sóc jo qui tecleja aquesta columna és perquè el meu jo nen insistia cada diumenge al matí en anar al Dominical de Sant Antoni. I si escric novel·les i, més important, les llegeixo, és per la mateixa raó. El Dominical m’ha ensenyat a llegir i a escriure, però també moltes altres coses. Com, per exemple, que les millors coses es troben quan no les busques (llibres importantíssims que no sabies que existien i que s’amagaven a les seves parades). O que el que valen les coses no sempre correspon al seu preu, sinó al valor que li dóna qui les troba (i això val per les persones i pels llibres de segona mà). Si llegeixo, si escric, si intento mantenir una gana omnívora per estampar-me amb la sorpresa és gràcies als matins perdut al bosc (perquè hi ha fusta i olor de fusta, de paper, i pícnic de cafès en got de plàstic) RETALLS D’HISTÒRIA dels llibres lliures del mercat. Llibres frescos que em treuen de les mans, nena. Primer Teo i després Astèrix i després Verne. I Balzac i Vonnegut i Marsé. Recordo especialment quan treballava de nit a la discoteca New York (el carrer, no la ciutat). Cobrava en negre, en uns sobres que m’eren entregats en sospitoses habitacions i tornava, ja de matinada, cap al carrer. I aquells bitllets en sobres (el més a prop que he estat de la política activa), que podria haver fet servir per altres coses, es convertien en paper vell. Tot i que els llibres, ni tant sols els del Dominical, mai no són vells, sinó nous per qui els troba. Encara ara miro els llibres i repasso per quines mans han passat, si tenen anotacions o dedicatòries. I hi poso la meva perquè els llibres del Dominical són de tothom: ara els tinc jo, demà les pot tenir un mocós com jo que, anys després, escriurà una columna SI TENS IMATGES ANTIGUES DEL TEU MERCAT I/O DE LA TEVA PARADA, ENS LES POTS FER com aquesta o, amb sort, millor. PARTICIPA! ARRIBAR AMB UNA DESCRIPCIÓ BREU I AMB LA DATA EN QUÈ ES VA FER LA FOTOGRAFIA PER CORREU ELECTRÒNIC A: MERCATSBCN@BCN.CAT 2a Edició Fira Mercat de Mercats 2010 4 ACTUALITAT INFOMERCATS ELS MERCATS DE BARCELONA, REFERENTS INTERNACIONALS arcelona concep els seus mercats com a espais socials i centres de Bd inamització comercial i econòmica de proximitat. Per aquesta raó, ja fa anys que diversos països s’interessen per la seva administració i els continuen visitant per aprendre de primera mà. En els darrers mesos, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) va participar en la Conferència Internacional de Mercats Majoristes (WUWM), ha rebut la visita d’una delegació de l’Ajuntament de Daegu, a Corea del Sud, d’una delegació de la regió metropolitana de Santiago de Xile, i ha viatjat a Bogotà, Colòmbia. A nivell europeu, l’IMMB dóna suport al projecte Trifocal, i a nivell internacional alguns dels mercats de la xarxa barcelonina han participat en projectes, com és per exemple el cas del Mercat de la Boqueria. Visites internacionals als Mercats de Barcelona - IMMB En el cas de la 33ª edició de la WUWM, liderada per Mercabarna, el gerent de l’IMMB, Màxim López, va ser el responsable de la ponència “Els mercats com a a través de les associacions de comerciants, sobre com es fa el manteniment espais de cohesió social”. El seu objectiu va ser posar de manifest el destacat paper dels equipaments i també es van tractar temes sobre l’organització interna dels mercats com a espais de relació i cohesió social, i com a eixos vertebradors de l’IMMB. dels barris de la ciutat i creadors de les xarxes socials de proximitat. El gerent de ELS MERCATS DE BARCELONA SÓN REFERENTS INTERNACIONALS I l’IMMB també va posar en relleu el cas de Barcelona, que compta amb una xarxa de 43 mercats municipals, un referent a nivell mundial. ASSESSOREN A DIVERSOS PAÏSOS EN MATÈRIES DE GESTIÓ, QUALITAT I ADMINISTRACIÓ. Pel que fa al viatge a Bogotà, la visita s’emmarca en l’actual Pla Director de Cal destacar també la visita que va tenir lloc als mercats de la Boqueria i Cooperació per a la Justícia Global i la delegació, i durant l’estada Genís Arnàs, Santa Caterina el passat 20 de setembre per part de la delegació de la regió Cap de Mercats de l’IMMB ha exposat el model de gestió pública de mercats de metropolitana de Santiago de Xile amb l’objectiu d’avaluar la possible creació Barcelona, que prioritza la distribució d’alimentació fresca a la ciutat en tot el seu d’un mercat municipal a la regió. territori, democratitzant l’accés a productes de qualitat i proximitat, contribuint així a la millora d’una alimentació saludable i al manteniment d’una xarxa de petit Pel que fa a Trifocal, es tracta d’un projecte que forma part del programa Life comerç de distribució en proximitat. de la Unió Europea en què l’IMMB hi participa com a partner. El que es pretén amb aquesta iniciativa és donar una major difusió de bones pràctiques per a Per la seva banda, la delegació del govern municipal de Daegu que va venir a la reducció de residus, juntament amb la promoció d’una alimentació sana i visitar els mercats de Barcelona volia conèixer-ne el model de gestió per a la reconstrucció del mercat de la seva ciutat que va patir un gran incendi. A nivell individual, el Mercat de la Boqueria s’ha adherit a la iniciativa ‘Els 7 Durant els dies de la visita, diversos directius de diferents àrees de l’IMMB van poder explicar-los amb concreció aspectes claus com els de la gestió dels mercats més reconeguts del món. ELS MERCATS ES RENOVEN per tal d’esponjar els espais i millorar l’atractivitat de les parades. D’altra on dia a dia s’hi viu una constant ebullició de ciutadans i ciutadanes que hi banda, el Mercat del Carmel va procedir durant el mes d’agost a fer el trasllat vénen a trobar els millors productes i el tracte de proximitat. Així, per poder i reordenació comercial d’algunes parades de cara a possibilitar en un futur, seguir oferint aquest servei de primera qualitat, els mercats es renoven l’esponjament de la zona central del mercat i un nou espai de brossa per a constantment. Ara doncs és el moment de les remodelacions i actuacions l’equipament. L’equipament, però, no va tancar al públic mentre van durar diverses als mercats de l’Abaceria, Lesseps, el Carmel i Sant Andreu. els treballs de reordenació. ELS MERCATS DE L’ABACERIA, SANT ANDREU, EL CARMEL I LESSEPS Finalment, després de la gran inauguració del Mercat de Sant Antoni que va HAN ESTAT ELS ÚLTIMS EN RENOVAR ELS SEUS EQUIPAMENTS. tenir lloc el passat mes de maig, hi ha dos mercats que actualment es troben Per la seva banda, el Mercat de Lesseps va tancar les seves portes del 30 de tracta dels mercats de l’Abaceria, a Gràcia, i de Sant Andreu. juliol al 20 d’agost per millorar l’accessibilitat de l’equipament i la comunicació entre les dues plantes. Així, es van substituir les dues escales mecàniques per dos ascensors amb capacitat per a 10 persones cada un, i s’hi va construir Mercat de Sant Andreu i a Travessera de Gràcia en el cas del de l’Abaceria- una escala metàl·lica al voltant del calaix dels ascensors. Durant aquestes se’ls està fent una reforma integral que deixarà els equipaments com nous. setmanes també es va dur a terme la reordenació i concentració de parades Inauguració del Mercat provisional de l’Abaceria - IMMB ELS MERCATS A LA FIRA TAPES DE MERCAT Mas Gourmets (Mercat de la Boqueria) Amanida russa amb oli de tòfona i bonítol Taco de botifarra de perol amb tòfona, menta i salsa thai Mercat de la Boqueria ES ESPAI NSXarcuteria Farrés L R A(Merca Mt de la Boqueria) CA ITA GER GASTRONÒMI C FRU Pa tou amb porc rostit ESPAI familiar Mercat de GALVANYa baixa temperatura i poma CUINA MERCAT DE SANTA CATERINA Porc curat amb oli de pinyons LA i germinats TERNACIONA L À IN LL LEY" OLI VES I BACA DE "SO AROSA MARIN a baixa temperatura i el seu pil-pil parades dels me VE rGA cRAW a OR tGAN sIC (Mercat de la Boqueria) Mini hamburguesa vegana MÓN IBÈRIC zona de degustació Mercat de la MERCÈ ARTISTES DE MERCAT Yolanda Casternado Jordi Cuevas Marc Flotats Carns Cinta / Mercat de la Concepció Fruiteria germans Cuevas / Mercat de la Concepció Sílvia Manzano Eva Pradas Xarcuteria Sílvia / Mercat de Lesseps Carnisseria Eva Pradas / Mercat de Sant Andreu Núria Carrasco Esther Bertran Floristeria Núria / Mercat del Carmel Carns Esca / Mercat de Sant Antoni Maria Masclans Àngels Fisas Masclans Orígens / Mercat de Sant Antoni Verdures i fruites Molins / Mercat de la Concepció ELS MERCATS A LA FIRA MERCATS NO ALIMENTARIS UITA GERMAN S R VIDA L F NS ENCANTS DE SANT ANTONICUEVAS POMercat de la CoNCEPCIÓ Mercat de la Boqueria DOMINICAL DE SANT ANTONI SANTA CATERINA Mercat de la Boqueria LIVES I BACA LLÀ MAS MERCAT DELS ENCANTS O ROSA MARIN A GOURMETS - FIRA DE BELLCAIRE parades dels mercats MERCAT DE SANTA CATERINA MERCAT DE SANTA CATERINA OLIVES I CON SERVES CUINATS TORRES JOSEP MÓN IBÈRIC Mercat de la Boqueria Mercat de la Boqueria Mercat de la Boqueria Mercat de la Boqueria VEGA RAW LIVES I CONS ERVES CANSALADER IA ESPECIALITAT ORGANIC O SGRAUS IEG O FARRÉS SABORES GR aula de mercat Catedral de Barcelona EL MERCAT DE MERCATS MÉS SOSTENIBLE La novena edició de la fira Mercat de Mercats gira entorn la sostenibilitat, LA PROXIMITAT VAIXELLA RECICLA BLE SELECCI Plats de cartró Ó DE BROSSA ESTANDS DE FUSTA I MATERIALS RECICLABLES TAMENT NCIES SOBR E REAPROFI NÈ A ECOLÒGIC A PO LTUR ALIMENTARI I AGRICU somdemercat.cat 9 ARRIBA EL LLIBRE “MERCATS DE BARCELONA SEGLES XX I XXI” s tracta d’una publicació de l’Ajuntament de Barcelona i Albertí Editor. Els Eseus autors, Genís Arnàs i Matilde Alsina, que ja havien publicat la història dels Mercats de Barcelona del segle XIX, ara expliquen que “És impossible entendre l’evolució de la ciutat de Barcelona sense explicar la història dels seus mercats, que han tingut un paper cabdal en la distribució alimentària dels diferents moments històrics, i que a diferència del que va passar a principis del segle XX a altres països europeus on es va degradar considerablement el conjunt arquitectònic de mercats públics, a Barcelona en tot moment van mantenir la seva activitat”. MERCATS DE BARCELONA SEGLES XX I XXI FA UN RETRAT DE L’APARICIÓ DE MOLTS DELS MERCATS DE LA CIUTAT I LA SEVA RELLEVÀNCIA PER AL SEU CREIXEMENT D’acord amb els autors, “La publicació és fruit del treball de més de dos anys d’investigació, durant el qual hem recollit moltíssima i variada informació que, per a cada mercat, ens ha permès contextualitzar el moment socioeconòmic i polític que va dur a prendre la decisió de construir un nou mercat. És un repàs dels més de cent anys d’història de la ciutat, des del primer mercat construït quan encara la Barcelona post-olímpica i aixecats ja al segle XXI”. També han volgut incloure-hi referències als mercats tancats: “no hem volgut oblidar els mercats que un dia van ser molt importants en alguns barris de la ciutat, com ara el del Carme, el de Vallvidrera, el de la Sagrera, el Mercat de Núria amb la part de la investigació en què hem recollit informació quasi inèdita sobre una sèrie de projectes de nous mercats que, per diversos motius, no es van arribar a materialitzar i que haurien donat peu a mercats amb localitzacions i noms molt curiosos.” CURIOSITATS, HISTÒRIA, DADES... EL LLIBRE ÉS UN IMPRESCINDIBLE PER ALS AMANTS DELS MERCATS I LA HISTÒRIA DE LA CIUTAT Aquest és un llibre imprescindible per als amants dels mercats de Barcelona que 16:30h a l’espai Aula de Mercat, en una xerrada amb els autors. Inauguració del Mercat del Ninot l’any 1935. Portada Mercats de Barcelona (S.XX i XXI) - IMMB AGENDA OCTUBRE NOVEMBRE DESEMBRE Del 15 al 18 – Debats Ciutat Oberta Castanyada als Mercats Nadal als mercats al Mercat de Sant Antoni Dia 7 – Premis Comerç i Mercats Dia 1 - El Gran Recapte als Del 19 al 21 - Fira Mercat de Mercats mercats Dia 8 – Presentació VII Dia 20 – BCN International Setmana Catalana de Prevenció Dia 1 - Taller mitjons de Nadal al Community Day. del Càncer al Mercat de la Mercat de la Llibertat Concepció. Del 27 i 28 – 48h Open House al Dia 3 – Taller de galetes de reis Mercat d’Horta, a la seu de l’IMMB i Dia 17 – Vermut musical al Mercat al Mercat de l’Estrella al Mercat de Sant Antoni. de Provençals Dia 22 - Tió al Mercat de la Dia 27 – Tast de Nit i entrega de Dia 24 - Taller de postres Nadal Llibertat premis al Mercat de Sarrià al Mercat de l’Estrella Totes les activitats programades les podeu trobar al següent web: www.somdemercat.cat 10 ACTUALITAT INFOMERCATS LES VISITES ESCOLARS ALS MERCATS DURANT EL CURS 2017- 2018 han estat tot un èxit L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) ha promogut un any més LES VISITES ESCOLARS ALS MERCATS REBEN UNA NOTA DE UN 4,35 el programa educatiu ‘Mengem sa, mengem de mercat’ a través de visites SOBRE 5. guiades als mercats de la ciutat amb l’objectiu de difondre els hàbits de vida saludable i donar a conèixer els mercats de la ciutat a les escoles. Durant aquest any, hi ha hagut 212 visites als mercats de Barcelona. El total com a servei de proximitat, atenció, qualitat i salut als infants i joves i a les d’escoles que hi han participat és 140, de les quals 131 són escoles de la ciutat de seves famílies, juntament amb els avantatges de la pràctica de l’esport com Barcelona, 2 són delegacions del Consorci per a la Normalització Lingüística i 7 a factor imprescindible per mantenir una vida saludable. La majoria d’escoles són escoles de fora de la ciutat. Respecte els 422 centres d’educació primària i opten per visitar el mercat del seu barri, el que els hi queda més proper, i això secundària de la ciutat, el total de visites es tradueixen en un 31% de participació, també fa que els alumnes es familiaritzin amb una compra responsable i en un comerç de proximitat. 7.887 alumnes han visitat els mercats aquest any, un 1% més que l’any anterior. Les visites als mercats de la ciutat durant aquest curs han estat valorades Respecte el curs passat, 73 escoles han repetit la seva visita -un 48%. Enguany de forma molt positiva per part de les escoles. Enguany la puntuació de les primària i educació infantil són els cicles amb major participació. En aquest curs visites ha estat de 4,35 sobre 5. hi ha hagut un increment important a educació infantil - que ha suposat un 41% del total. 212 ESCOLES HAN VISITAT ELS MERCATS DE BARCELONA EL CURS 2017- 2018, UN 4% MÉS QUE EL CURS ANTERIOR. Els mercats de El Besós, El Clot, La Concepció, La Guineueta, Les Corts, La Mercè, Montserrat, El Ninot, Provençals, Sant Antoni, Santa Caterina, Sants i la nombre de visites als mercats de Trinitat i Fort Pienc. Les escoles dels districtes les que han fet més visites als mercats. Visites escolars als mercats - IMMB DIGITAL El món digital, al servei del teu negoci Et sona la paraula BlockChain però no saps si és la raça del gos del veí o un restaurant de menjar ràpid? Les stories d’Instagram han passat a ser massa complicades i ja ni t’has atrevit amb les de Facebook? Twitter és allò de què parlen alguna vegada els millenials acompanyat de paraules que no entens com “hashtag” o “retuit”? No et preocupis, des de l’Infomercats t’ensenyem tot all que és clau en les xarxes socials i en el món digital en general per què ho puguis aplicar al teu negoci i arribis a un públic molt més ample. Visita el nostre web infomercats.somdemercat.cat i descobreix com fer créixer la teva empresa amb només un click! LES MILLORS IMATGES DELS @MERCATSBCN A SEGUEIX-NOS A... Mercatsbcn.cat Somdemercat.cat @MercatsBCN @MercatsBCN Mercats de Barcelona Mercats de Barcelona Mercats de Barcelona 1.225 48 1.013 25 somdemercat.cat 11 “JO SEMPRE VOLDRÉ ESTAR A LA BOQUERIA” “EL MERCAT CANVIA PERÒ LA UNIÓ SEGUEIX” JOAN BAYÉN, PINOTXOMercat de la Boqueria La història del bar Pinotxo n Joan, o més conegut a la ciutat com a Pinotxo, ha aquest nom a la mascota”, ens explica en Joan emocionat. Des ha anat sempre lligada a la Epassat tota la seva vida al Mercat de La Boqueria. Encara d’aquell moment, “el nom del meu gos va anar coneixent-se trajectòria familiar. Fa més avui en dia, amb 84 anys obre cada matí el seu mític entre la gent i arran d’això, li vam posar aquest nom al bar”, de setanta anys que la mare bar on hi treballa amb el seu nebot. Amb un somriure conclou el paradista. del Joan Bayén va arribar a d’orella a orella el Joan ens explica que ell cada dia arriba al la Boqueria i des d’aleshores, mercat a les quatre i mitja del matí. “Abans d’obrir la parada, a En Joan és un enamorat de la vida de mercat, “el dia aquí és tan la parada ha anat passant de les cinc i mitja del matí, m’assec una estona aquí i vaig veient els paradistes arribar”, afegeix el Joan. seva banda, és molt conegut tan bons que compensen els dolents. El món i el dia em passen al mercat i podríem dir que ‘AMB 84 ANYS OBRE CADA MATÍ EL SEU MÍTIC BAR ON que ni me’n adono aquí”, conclou el Pinotxo. també ho és a la ciutat de ACTUALMENT HI TREBALLA AMB EL SEU NEBOT’ Barcelona. La trajectòria de la família del Joan al Mercat de La Boqueria ve El Pinotxo ens explica que qui va iniciar la parada va ser la El secret per ser una persona seva mare, “ella venia aquí d’ambulant, i seguidament amb els parada és una parada més dins al mercat”, però que per a ell, “la tan apreciada i reconeguda anys, va agafar l’actual bar”. Es tracta d’una parada que ha anat Boqueria és molt especial”. Per al Pinotxo el que ho fa que sigui per a tothom? El seu somriure, passant de generació en generació, arrelada a la història de la així són els anys de convivència amb la resta de paradistes i els la passió per a la seva feina i família, ja que més endavant ja hi van entrar el Joan i la seva clients. “La gent m’aprecia molt”, admet orgullós, “jo sempre el tracte que té amb la gent. germana i “vam anar pujant el bar”, ens explica el Pinotxo. voldré estar aquí”. Actualment, la capipota del bar Pinotxo és un plat molt ‘HI HA MOMENTS QUE EM POSO DE MAL HUMOR PER LA reconegut arreu de la ciutat de Barcelona. Tot i així, el Joan FEINA, PERÒ AL FINAL HI HA MOMENTS TAN BONS QUE ens assegura que al bar han tingut “moltes especialitats a la COMPENSEN ELS DOLENTS. EL MÓN I EL DIA EM PASSEN carta”. “La meva mare va ser pionera en cuinar plats casolans al QUE NI ME’N ADONO AQUÍ’ mercat, no s’havia fet mai enlloc. Una de les especialitats era la típica escudella i carn d’olla”, explica el Joan. “La resta de bars El Pinotxo ens comenta que amb els anys el dia a dia del mercat oferien pastes, entrepans i cafès, però en cap cas es feia menjar ha anat canviant però que malgrat els petits canvis, “hi ha molta de plat, només al Pinotxo”, afegeix. unió i avinença entre tots els paradistes i ens apreciem molt els uns als altres”. ‘LA MEVA MARE VA SER PIONERA EN CUINAR PLATS CASOLANS AL MERCAT, NO S’HAVIA FET MAI ENLLOC’ En Joan és molt popular a la Boqueria, ell mateix diu “jo a la meva parada només xerro, amb un o altre sempre estic xerrant. I el famós nom del bar d’on ve? “De petit em van regalar un Sort del meu nebot que és qui serveix els plats”, conclou. gosset, el típic gos que li agrada a tothom, i com era l’època en què va estrenar-se la pel·lícula de Pinotxo vaig decidir posar-li 12 INFOMERCATS MERCATSBCN.CAT TWITTER.COM/MERCATSBCN FACEBOOK.COM/MERCATSBARCELONA INSTAGRAM.COM/MERCATSBCN