BOTIGA Afectacions al comerç i restauració durant la fase zero de desconfinament progressiu barcelona.cat/comerc Quins establiments comercials poden obrir en la Fase Zero? - Els establiments comercials els quals el Reial Decret 463/2020 no en va suspendre l’activitat, continuant amb les mateixes condicions fixades per l’esmentat Reial Decret. - Establiments comercials a peu de carrer que no superin els 400 m2 i que no estiguin en Centres Comercials. REQUISITS Amb cita prèvia Aforament d’un client per cada treballador NO es poden habilitar zones d’espera a l’interior dels establiments 2 m Garantir separació física (2 metres) o instal·lació aparadors o mampares Horari preferent majors de 65 anys, que haurà de coincidir amb les franges horàries per a la realització de passejos o activitat física Possibilitat d’establir sistemes de recollida en el local dels productes adquirits, sempre que garanteixin una recollida escalona que eviti aglomeracions en l’interior del local o el seu accés. MESURES D’HIGIENE OBLIGATÒRIES Dues neteges i desinfeccions de les instal·lacions, i dels llocs de treball en cada canvi de torn. Obligatori: una neteja al final del dia. Utilització de desinfectants comercials o autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat. Després de cada neteja, els materials emprats i els EPIs es rebutjaran de forma segura, procedint-se posteriorment a la rentada de mans. Condicions per al desenvolupament de les activitats d’hoteleria i la restauració 1. Mitjançant servei d’entrega a domicili o recollida de comandes (per telèfon, en línia o des de vehicle), amb franja horària per evitar aglomeracions en les immediacions de l’establiment. S’ha de disposar d’un espai habilitat i senyalitzat de recollida de comandes, on es realitzarà l’intercanvi i el pagament. 2. Prohibició de consum en l’interior. 3. Obertura al públic només durant l’horari de recollida de comandes. Mesures de prevenció de riscos del personal que presenti serveis en els establiments locals oberts al públic, i dels d’hoteleria i restauració - No podran incorporar-se els treballadors en aïllament domiciliari o es trobin en període de quarantena. - El titular de l’activitat econòmica s’assegurarà que tots els treballadors tinguin EPIs, i gels hidroalcohòlics amb activitat viricida autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat per la neteja de mans, o quan no sigui possible aigua i sabó. - OBLIGATORI ÚS DE MASCARETA quan NO es pugui garantir la DISTÀNCIA DE SEGURETAT INTERPERSONAL (2 METRES) entre el treballador i el client o entre els mateixos treballadors. - Substitució fixatge amb empremta dactilar per qualsevol altre sistema de control horari que garanteixi les mesures higièniques adequades per a protecció de la salut i la seguretat dels treballadors, o bé s'haurà de desinfectar el dispositiu de fitxatge abans i després de cada ús, advertint els treballadors d'aquesta mesura. - 1 METRE DE DISTÀNCIA entre venedor o proveïdor i client serà d’almenys si es compta amb elements de protecció o barreres, i d’aproximadament 2 METRES sense aquests. - Si un treballador comença a tenir símptomes compatibles amb la malaltia, ha de contactar d’immeditat alb el centre de salut corresponent, i abandonar el seu lloc de treball fins que la seva situació medica sigui valorada per un professional sanitari. MESURES DE PROTECCIÓ I HIGIENE ALS CLIENTS - TEMPS DE PERMANÈNCIA ESTRICTAMETN NECESSARI per comprar o rebre la prestació del servei. - SENYALITZACIÓ DISTÀNCIA DE SEGURETAT INTERPERSONAL DE 2 METRES entre clients. - A l’entrada del local, posar a disposició dispensadors de gels hidroalcohòlic amb activitat viricida autoritzada i registrada pel Ministeri de Sanitat. - A la sortida dels establiments, posar disposició papereres de tapa d’accionament no manual, dotades amb bossa d’escombraries (solament establiments d’hosteleria i restauració). - PROHIBICIÓ ZONES D’AUTOSERVEIS, haurà de prestar el servei un treballador. - No es pot posar a disposició de la clientela productes de prova. - En establiments del sector tèxtil, arranjaments de roba i similars, els provadors hauran de ser d’ús individual, i després de cada ús es netejaran i desinfectaran.