Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 © 2020 Agència de Salut Pública de Barcelona Tots els drets reservats. No es permet la reproducció total ni parcial de las imatges o textos d’aquesta publicació sense prèvia autorització. https://www.aspb.cat/programa-menus-escolars-curs-2018-2019 Aquesta publicació està sota una llicència Creative Commons Reconeixement – NO Comercial – Compartir igual (BY-NC-ND) https://creativecommons.org/ 1 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Responsables de l’Informe Pilar Ramos Autories i redacció Pilar Ramos, Marta Ortiz, Jéssica Nortia, Olga Juárez, Maribel Pasarín. Agència de Salut Pública de Barcelona Col·laboradors/es Albert Anton, Lourdes Egea, Marta Font (Agència de Salut Pública de Barcelona) Maria Blanquer, Maria Manera, Gemma Salvador (Agència de Salut Pública de Catalunya) Agraïments A totes les persones que han fet possible aquesta revisió: a les professionals d’infermeria comunitària i inspectors de seguretat alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Als centres escolars que ens han lliurat els seus menús per ser revisats i que amb els nostres suggeriments milloren la salut alimentaria del seu alumnat. Cita recomanada Ramos P, Ortiz M, Nortia J, Juárez O, Pasarín M. Servei de Salut Comunitària, Direcció de Promoció de la Salut. Programa de revisió de menús escolars a la ciutat de Barcelona. Informe curs 2018-2019. Barcelona: Agència de Salut Pública de Barcelona; 2020. 2 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Índex Resum Executiu _____________________________________________________ 4 Introducció __________________________________________________________ 8 Objectius ____________________________________________________________ 9 Metodologia ________________________________________________________ 10 Resultats ____________________________________________________________ 12 Conclusions ________________________________________________________ 22 Bibliografia __________________________________________________________ 24 Annex 1 _____________________________________________________________ 25 Annex 2 _____________________________________________________________ 30 Annex 3 _____________________________________________________________ 31 3 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Resum Executiu Descripció El Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) s’ofereix des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) als centres escolars d’educació especial, infantil, primària i secundària de la ciutat de Barcelona1 que disposen de servei de menjador. Objectiu L’objectiu d’aquest informe és presentar l’avaluació de les revisions de les programacions dels menús escolars realitzades a centres educatius de Barcelona durant el curs 2018-19, la percepció per part de les escoles de la utilitat dels informes d’avaluació lliurats des de l’ASPB i els canvis aplicats a les programacions arrel dels suggeriments de millora proposats. Mètode Des del Servei de Salut Comunitària (SESAC) s’ofereix de forma gratuïta la revisió de les programacions dels menús del menjador a les escoles amb una periodicitat triennal2. L’avaluació es basa en la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar” (2017), elaborada i editada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya)3, i les recomanacions del document de l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición4, elaborat en el marc de l’Estratègia NAOS5. 4 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 En la fase 1, els centres escolars envien una programació de menú mensual, que és revisada per tal d’elaborar un informe per a cada centre. Posteriorment, s’envia aquest informe a cada escola on consta el resultat de l’avaluació, així com unes recomanacions per a la millora dels aspectes avaluats. Finalment, en la fase 2, s’envia un qüestionari de seguiment a la direcció del centre escolar amb la finalitat de valorar la utilitat de la revisió realitzada i l’aplicabilitat de les recomanacions proposades. Juntament amb l’enquesta, es sol•licita una nova programació de menús, a partir de la qual es realitzarà una segona avaluació del menú per observar les millores aplicades a la programació de menús gràcies a l’informe inicial. Resultats Al llarg del curs 2018-19 es van revisar els menús de 116 centres escolars de Barcelona; això va suposar un 89% dels 130 menús previstos durant aquest període. Del total de centres on s’ha aplicat el programa, un 96,5% eren d’educació infantil, un 87,1% de primària, i un 37,1% de secundària. El 61,2% dels centres han estat centres públics i el 38,7% centres concertats i privats. La majoria dels menús escolars revisats s’adequaven als criteris d’alimentació saludable segons les recomanacions vigents en aquest curs escolar. Tots els centres escolars participants disposaven d’un espai exclusiu destinat al menjador. Del total dels centres, només un 5,2% disposaven de màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) i es va observar que el percentatge de centres en què l’alumnat de primària no té accés a MEAB era del 100%, mentre que el percentatge de centres en què 5 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 l’alumnat de secundària no té accés a MEAB és del 94,8%. Pel que fa a la cantina, un 9,7% dels centres en tenien. Gairebé totes les programacions (99,1%) van incloure en el menú diari fruites, hortalisses i verdures (cuites o crues). A més, també en quasi totes, es van complir les freqüències recomanades de verdura (92%), d’arròs (85%) i de llegums (89%) en els primers plats, així com de peix (97%), carn (94%) i ous (87%) en els segons plats. La fruita fresca a les postres de 3 a 4 vegades per setmana ha sigut del 99%, però cal augmentar-la a 4-5 vegades per setmana (82%) per tal de seguir les recomanacions de referència. Un 30% dels centres escolars servien menys amanides com a guarnició de la freqüencia recomanada. Caldria reduir el consum de carns grasses/processades (un 34% ofereix en els seus menús més racions de carns grasses/processades de les recomanades). Al 89,6% dels centres l’oli més utilitzat per amanir va ser el d’oliva. Mentre que per cuinar, un 78,45% dels centres varen fer servir oli d’oliva o gira-sol altooleic. Es va servir en un 20% més aliments precuinats i en un 4% més fregits dels recomanats. Pel que fa als menús especials per malaltia, un 97,4% de centres servien menús per a situacions especials, essent els menús més comuns els sense lactosa (85,3%), i els sense gluten (81,9%). Pel que fa als menús per a situacions especials, el 84,48% ha servit menús sense porc, el 58,62% menús sense carn i el 40,52% menús vegetarians. El 91,3% dels centres ofereixen les programacions dels menús especials a les famílies pel seu coneixement. El 80% dels centres educatius no ofereix cap proteic vegetal com a segon plat, un 19% l’ofereix una vegada a la setmana i l’1% l’ofereix dos cops setmanalment. 6 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 En quant a la valoració de l’informe per part dels centres escolars, un 98,2% considera que és una eina útil, un 96,5% opina que els continguts tractats són comprensibles i considera que els agents implicats han col•laborat; un 92,9% creu que les mesures proposades són fàcils d’aplicar i un 94,7% està d’acord que l’informe millora la programació de menús. Conclusions El nombre de centres escolars que han participat en el PReME durant el curs 2018-2019 ha sigut de 116; això va suposar un 89,2% dels 130 menús previstos durant aquest període. La majoria de programacions de menús escolars revisades es van adequar als criteris d’alimentació saludable establerts pel PReME de l’Agència de Salut Pública de Catalunya7. Els centres escolars que han participat han mostrat una elevada satisfacció amb els informes realitzats i amb les recomanacions proposades. Cal millorar el compliment de les freqüències recomanades de carns grasses i processades, augmentar l’ús d’oli d’oliva, sobretot per a cuinar i reduir el consum de plats precuinats i fregits. Cal augmentar la presència de fruita fresca a les postres i d’amanida com a guarnició, així com potenciar la freqüència de proteics vegetals als àpats. 7 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Introducció El menjador escolar juga un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només garantint que l’alumnat tingui accés a una alimentació saludable, sinó com una eina d’aprenentatge i formació. Fa més de 30 anys, els Serveis de Salut Pública Municipals de Barcelona van començar a avaluar les programacions dels menús dels menjadors escolars. En el marc del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)6 de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l’any 2006 es va formalitzar el PReME7 amb un conveni entre els departaments de Salut i Ensenyament; i des d’aleshores s’ofereix als centres educatius de Catalunya la revisió de la programació de menús dels menjadors escolars cada tres anys, amb la finalitat de millorar la qualitat de la programació dels menús i el seguiment de les recomanacions aplicades per part dels centres. Des de llavors, s’ha anat treballant per tal d’homogeneïtzar, tant la intervenció, com els criteris de valoració dels menús escolars. Actualment, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ofereix la revisió dels menús escolars del PReME a les escoles d’educació especial, infantil, primària i secundària de la ciutat de Barcelona que disposen de servei de menjador escolar. 8 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Objectius 1. Avaluar la programació dels menús escolars dels centres d’educació especial, infantil, primària i secundària de Barcelona. 2. Oferir recomanacions per a la millora de la programació dels menús escolars. 3. Avaluar la percepció de la utilitat de les revisions per part de les escoles i realitzar un seguiment de l’acceptació i implementació de les mesures de millora suggerides. 9 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Metodologia La revisió dels menús s’ofereix des de l’ASPB als centres escolars d’educació especial, infantil, primària i secundària de Barcelona ciutat que disposen de servei de menjador escolar. L’oferta es fa a les escoles amb una periodicitat triennal. Aquest període pot reduir-se de manera excepcional en determinades situacions, com quan hi ha canvis de proveïdors dels serveis de menjador o qualsevol altra situació que ho faci recomanable. El programa consta de dues fases: fase 1 o inicial, amb la revisió d’una programació de menús i l’elaboració d’un informe inicial; i fase 2 o de seguiment , amb la revisió d’una segona programació i l’elaboració de l’informe de seguiment, juntament amb un qüestionari d’opinió sobre la utilitat i aplicabilitat de l’informe inicial. El contacte amb les escoles es duu a terme mitjançant dues vies: a. Aprofitant les visites periòdiques programades dels inspectors de la Direcció de Seguretat Alimentària (DISAL). Aquests inspectors porten el formulari i l’emplenen amb la persona responsable del centre. El formulari inclou dades sobre les característiques del centre i del menjador, tals com el temps destinat per dinar, el tipus de servei de restauració o la disponibilitat de MEABs i els productes que aquestes ofereixen (veure Annex 1). Els inspectors de seguretat alimentària recullen la programació de menús de quatre setmanes (preferentment d’octubre o de novembre) en paper o la reben posteriorment via correu electrònic. 10 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 b. Des de l’equip del Servei de Salut Comunitària (SESAC) es contacta via correu electrònic amb els centres educatius que no seran visitats per part dels inspectors de la DISAL i es fa l’oferiment de la revisió, demanant que s’ompli tant el formulari com que es faciliti la programació de menús. Amb aquesta informació, els/les professionals del SESAC duen a terme la revisió dels menús seguint els criteris de recomanació del PReME (veure Annex 2). Els principals aspectes que s’avaluen estan basats en la guia de “L’alimentació saludable en l’etapa escolar”1 (2017), elaborada i editada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), i les recomanacions de l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición2. Amb les dades de la revisió s’elabora un informe individualitzat que es lliura a les persones responsables del menjador escolar de cada centre: direcció, famílies, empresa de restauració, etc. L’informe inclou recomanacions i indica quan hi ha aspectes a millorar. Després de tres mesos d’haver-se lliurat aquest primer informe, s’envia a les escoles un qüestionari de seguiment (veure Annex 3). Aquest té com a objectiu avaluar la satisfacció dels centres escolars amb l’informe inicial, la seva utilitat i ús, així com el grau d’adhesió a les mesures recomanades, per la qual cosa es sol•licita una nova programació de menús de quatre setmanes. A partir d’aquesta programació de menús es realitzarà un segon informe de seguiment, en base a la mateixa estructura i criteris que l’informe inicial. 11 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Resultats Fase 1: Valoració inicial El nombre de centres escolars que han participat en el PReME durant el curs 2018-2019 ha sigut de 116; això suposa un 89,2% dels 130 menús previstos durant aquest període. El nombre d’alumnat als quals ha arribat la revisió de menús per aquest curs escolar ha estat de 32.017. Del total de centres on s’ha aplicat el programa, un 96,5% eren d’educació infantil, un 87,1% d’educació primària, i un 37,1% d’educació secundària. El 61,2% dels centres han estat centres públics i el 38,7% centres concertats i privats. A la figura 1 s’observa el percentatge de menús revisats durant el curs 2018-19 segons el districte, del total de centres educatius als que es va convidar a participar (que cada any són 130). Destaca que aquest curs escolar s’han revisat menús de tots els districtes de Barcelona. 12 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Figura 1. Distribució dels centres escolars amb menús revisats segons districtes. Curs 2018- 2019. SANT MARTÍ 15,5% SANT ANDREU 8,6% NOU BARRIS 6,9% HORTA - GUINARDÓ 14,7% GRÀCIA 6,0% SARRIÀ - SANT GERVASI 10,3% LES CORTS 6,9% SANTS - MONTJUIC 9,5% EIXAMPLE 15,5% CIUTAT VELLA 6,0% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% 16,0% 18,0% A la Figura 2 es pot observar amb més detall la participació del PReME a la ciutat de Barcelona durant el curs 2018-19. Tenint en compte com referència els centres als que se’ls va oferir, no el total dels centres de la ciutat, els districtes amb una menor participació varen ser Nou Barris (42,1%) i Sant Andreu (58,8%), mentre que Ciutat Vella i Horta- Guinardó varen tenir un 100% de participació. 13 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Figura 2. Participació del programa PReME entre els centres sol•licitants. Barcelona. Curs 2018-2019 140 100,0% 100,0% 130 100%87,5% 89,2% 120 80,0% 90% 78,3% 116 80% 69,2% 100 64,7% 66,7% 70% 58,8% 80 60% 42,1% 50% 60 40% 40 26 30%23 17 15 17 19 17 20% 20 7 12 8 18 10% 0 7 11 17 18 8 12 7 8 10 0% Districtes % de participació Total sol·licitats Nombre d'escoles revisades A la figura 3 es pot observar l’evolució i la cobertura de la revisió de menús escolars a la ciutat de Barcelona, així com la mitjana (56,1%) des del curs 2013-14 al curs 2018-19. 14 Nombre d'escoles Percentatge d'escoles Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Figura 3. Evolució i cobertura de la revisió de menús i mitjana dels cursos escolars des de 2013-14 a 2018-19. 100% 80% 5 5 56,1… 56 60% 56,10% 56,1… 40% 61,0% 91,5% 89,2%20% 29,2% 41,5% 24,0% 0% 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19 % Escoles participant Mitjana El curs 2018-19 la gestió del menjador dels centres avaluats ha estat a càrrec majoritàriament de la direcció del centre (68,1%), seguit de l’AMPA (23,3%) i en menor mesura d’altres entitats (8,6%). Respecte al servei de restauració que utilitzen els centres, la majoria (62,1%) ha estat una empresa que cuina a l’escola, un 25,9% de les escoles ha estat cuina pròpia, un 7,8% ha estat una empresa que serveix des d’una cuina central; el 4,3% han estat altres serveis. Dels 116 centres, 113 han gaudit d’un espai destinat al menjador. Pel que respecta a les MEAB, només en tenien 6 centres, i només 11 centres tenien cantina. El percentatge de centres en què l’alumnat de primària no ha tingut accés a les MEAB ha sigut del 100%, mentre que el percentatge de centres en què l’alumnat de secundària no té accés a MEAB ha estat del 94,8%. En relació amb el temps disponible per dinar que els centres han donat a cada torn: un 8,6% ha donat menys de 30 minuts, un 7,8% ha donat més de 60 minuts, un 31% ha donat entre 31 i 45 minuts i un 42,2% ha donat entre 46 i 60 minuts. Un 10,4% dels centres no va 15 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 respondre quant ha sigut el temps que el centre dóna al torn de dinar. La utilització d’oli d’oliva per amanir ha estat d’un 89,7% de centres, mentre que la utilització d’oli d’oliva o gira-sol altooleic per cuinar ha estat del 78,4%. Respecte als menús especials i per malaltia, 112 centres dels 116 valorats aquest curs han servit menús especials per a malaltia, sent els més comuns els menús sense lactosa (85,3%) i sense gluten (81,9%). Pel que fa als menús de situacions especials, el 84,5% ha servit menús sense porc, el 58,6% menús sense carn i el 40,5% menús vegetarians. S’aprecia un augment en l’oferta d’aquest últim tipus de menú respecte el 26% de centres escolars que l’oferien el curs anterior. Dels menús per a situacions especials, el 91,3% dels centres n’ofereixen les programacions a les famílies. El 13,2% de les escoles han deixat que es pugui dur carmanyola amb el menú especial. La totalitat dels centres revisats (100%) ha tingut presència diària d’aliments frescos (fruites i/o hortalisses) i el 98,2% dels centres ha tingut en els seus menús presència diària de verdures i hortalisses. Respecte a les freqüències de consum recomanades, el 82% ha complert la freqüència recomanada de fruita fresca; el 89% ha arribat a la freqüència recomanada de llegums al primer plat; el 92% ha servit verdura com a primer plat; el 97% ha complert la freqüència recomanada de peix i el 94% la de carn. Per als primers plats, el compliment va ser alt en general, el 92% per a la verdura, el 85% per a l’arròs i el 89% per als llegums. El 33% de programacions contenien més pasta de la recomanada. Per als segons plats, el compliment va ser del 97% per al peix, 87% per als ous, 94% per a la carn i 67% per a l’amanida de guarnició (un 30% servien menys amanides de les recomanades). 16 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Es va servir en un 20% més aliments precuinats i en un 4% més fregits dels recomanats. L’adequació de les programacions dels menús als criteris de freqüències recomanades de les guies esmentades va ser alta (Figura 4). Figura 4. Percentatge de compliment de les freqüències recomanades als menús revisats al curs 2018-19 Altres guarnicions 8% 77% 15% Amanida 30% 67% 4% Arròs 13% 85% 2% Carns grasses 66% 34% Carns total 94% 6% Fregits 96% 4% Fregits guarnicions 99% 1% Fruita fresca 3-4 99% 1% Fruita fresca 4-5 18% 82% Llegums 11% 89% Ous 13% 87% Pasta 5% 62% 33% Peix 3% 97% Precuinats 80% 20% Verdures 5% 92% 3% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Menys Adequat Més A la figura 5 es pot observar el percentatge d’escoles que han complert amb la freqüència recomanada de consum de carns grasses/processades. Un 34% ofereix en els seus menús més racions de carns grasses/processades de les recomanades setmanalment (la freqüència recomanada és de 0-1 com màxim). 17 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Figura 5. Percentatge d’escoles que compleixen amb les freqüències de consum recomanades de carns grasses/processades de segon plat el curs 2018-2019 4% (N=7) 5% (N=6) 30% (N=33) 61% (N=70) 0 racions/setmana 1 ració/setmana 2 racions/setmana 3 racions /setmana En quant a la presencia de proteics vegetals: el 80% dels centres educatius no ofereix cap proteic vegetal com a segon plat, un 19% l’ofereix una vegada a la setmana i l’1% l’ofereix dos cops setmanalment. A la figura 6, es mostra el percentatge d’escoles segons la freqüència de proteïna vegetal com a segon plat. Figura 6. Percentatge d’escoles que ofereixen proteics vegetals com a segon plat en el curs 2018-2019. 1% (N=1) 19%(N=10) 0 dies/setmana 1 dies/setmana 2 dies/setmana 80%(N=105) 18 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 A la figura 7, es fa una comparació del curs 2017-2018 i 2018-2019 en relació amb la presència setmanal de proteics vegetals com a segon plat. Es pot veure un augment en la presència de proteïna vegetal d’un curs respecte a l’altre. Figura 7. Comparació de la freqüència de proteïna vegetal com a segon plat entre el curs 2017-2018 i el curs 2018-2019 2 dies / setmana 1%0% 1 dia / setmana 19%9% 0 dies / setmana 80% 91% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% % centres educatius Curs 2018-2019 Curs 2017-2018 Fase 2: Seguiment Passats 6 mesos de la primera revisió, als centres educatius participants se’ls va tornar oferir l’avaluació del menú escolar, per tal de detectar si les recomanacions s’havien portat a terme i identificar les millores incorporades. Els centres que han participat en la segona fase han estat 57 (43,8%). La resposta per part dels centres escolars al qüestionari de seguiment va ser molt satisfactòria, un 98,2% considera que és una eina útil, un 96,5% opina que els continguts tractats són comprensibles i considera que els agents implicats han col•laborat; un 19 Freqüència setmanal Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 92,9% creu que les mesures proposades són fàcils d’aplicar i un 94,7% està d’acord que l’informe millora la programació de menús. L’informe d’avaluació s’ha donat a conèixer a la direcció del centre en un 92,9% de les escoles avaluades, a la persona responsable del menjador escolar (82,4%), a l’empresa de restauració (68,4%), i en menor mesura al consell escolar (26,3%) i a les famílies (29,8%). En els informes de seguiment s’ha evidenciat la introducció d’algunes millores, com per exemple la utilització de l’oli d’oliva tant per amanir, com per fregir i cuinar. El compliment de freqüències recomanades dels diversos grups d’aliments també ha millorat, així com la presència de fruita fresca a les postres, la presència de guarnicions amb amanida i la presència d’hortalisses i verdures. Per una banda, la freqüència de fregits, tant a les guarnicions com als segons plats, ha estat adequada per part de gairebé el total dels centres. Per una altra banda, encara queda per millorar la presència de preparacions càrniques grasses i la presència de precuinats, que tant a la primera programació revisada com a la segona, la presència ha estat molt elevada. A la figura 8 es pot veure la comparació del percentatge de centres que compleixen les freqüències recomanades d’aliments que avalua el PReME, entre l’enquesta inicial i la de seguiment, per al curs 2018- 2019. 20 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Figura 8. Comparació del percentatge de centres que compleixen les freqüències recomanades d’aliments que avalua el PReME, entre l’enquesta inicial i la de seguiment per al curs 2018-2019. Fruita i verdura fresca Hortalisses i verdures Guarnicions amanida Fregits pels segons plats Fregits a les guarnicions Aliments precuinats Preparacions càrniques grasses Fruita fresca a les postres Freqüències recomanades Oli d'oliva cuinar Oli d'oliva fregir Oli d'oliva amanir 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Seguiment 1er informe 21 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Conclusions Durant el curs escolar 2018-2019, el PReME a la ciutat de Barcelona ha arribat a un total de 116 centres educatius, el 89% dels centres als que es va oferir la revisió de les programacions de menús, una cobertura una mica més baixa que la del curs anterior (91,5%). Tots els centres disposaven d’un espai exclusiu destinat al menjador i la majoria dedicaven entre 30 i 60 minuts per dinar. Així mateix, es va evidenciar l’escassa presència de màquines expenedores d’aliments i/o begudes als centres, amb només un 5,2% del total de centres. Als centres escolars on s’ha realitzat la revisió inicial s’hi ha apreciat un compliment majoritari de les freqüències recomanades de consum per als diferents tipus d’aliments, destacant els aliments frescos (fruites i/o hortalisses) i verdures i hortalisses (cuites o crues) (99,1%), els llegums, el compliment de la freqüència d’arròs (85%) entre els primers plats (89%); el peix (97%) i la carn (94%) i els ous (87%) com a segons plats; els aliments frescos al menú diari (fruites i/o hortalisses) (100%), la fruita fresca com a postres (82%) i l’oli d’oliva per amanir (89,6%). S’ha observat un augment en l’oferta de proteics vegetals en els segons plats. En els informes de seguiment, destaca la millora del compliment de les recomanacions pel que fa als olis utilitzats, ja que va augmentar la utilització d’oli d’oliva per amanir, fregir i cuinar, tot i que encara queda espai per a la millora. Tot i que aquests resultats són positius, encara queda lloc per a la millora pel que respecta a l’oferiment de fruita fresca 4-5 dies a la 22 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 setmana, el de llegums com a primer plat i a la utilització d’oli d’oliva per amanir. Cal millorar el compliment de les freqüències recomanades de carns grasses, disminuir els fregits, augmentar l’ús d’oli d’oliva tant per cuinar com per amanir i reduir el consum de plats precuinats. Cal augmentar el consum de fruita fresca a les postres i l’ús d’amanida com a guarnició, així com potenciar la freqüència de la proteïna vegetal als àpats. 23 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Bibliografia 1 Ajuntament de Barcelona. Departament d’Estadística i Difusió de Dades. (2017). Disponible a: http://www.bcn.cat/estadistica/catala/index.htm 2 Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Consorci Sanitari de Barcelona. Pla de Salut Comunitària i promoció de la Salut. (Ed.). (2012). Disponible a: https://goo.gl/C6X5XB 3 Agència de Salut Pública de Catalunya. Generalitat de Catalunya (ASPCAT). L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Ed. 2017. Disponible a https://goo.gl/LbSMR1 4 Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Documento de consenso sobre la alimentación en los centros educativos. (2010). Disponible a https://goo.gl/eNczoF 5 Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad. Estrategia para la Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad (NAOS). Disponible a: http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/nutricion/seccion/es trategia_naos.htm 6 Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS). Disponible a https://goo.gl/FxXLck 7 Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PReME). Disponible a https://goo.gl/VR2sn 24 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Annex 1 25 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 26 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 27 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 28 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 29 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Annex 2 Freqüències recomanades de consum d’aliments en la programació dels menús escolars 30 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 Annex 3 31 Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona 2018-2019 32