AVALUACIÓ DEL PROGRAMA POIBA 1 Tipus d’intervenció Programa 2 Descripció de la intervenció El projecte POIBA té com a objectiu dissenyar i avaluar l’efectivitat d’una intervenció multicomponent per prevenir el sobrepès i l’obesitat entre escolars de 8-12 anys d’edat, contemplant la perspectiva de desigualtat social i gènere. En el marc del projecte es va dissenyar una intervenció i un reforç d’aquesta intervenció adreçats a millorar els hàbits alimentaris, augmentar la pràctica d’activitat física, reduir les hores de visionat de pantalles i augmentar les hores de son dels escolars. La intervenció “CREIXEM SANS” i el reforç de la intervenció “CREIXEM MÉS SANS” incorporen accions a nivell individual, familiar, escolar i comunitari 3 Principals determinants -Context físic: accés a una alimentació saludable, entorn construït-urbanisme de la salut implicats (infraestructura pública, equipaments, etc.) Context socioeconòmic: factors econòmics, polítiques públiques (educació, salut, serveis socials, etc.) -Entorn: escola 4 Principals eixos de Classe social, gènere i diversitat sexual, ètnia i estatus migratori desigualtat implicats 5 Tipus d’avaluació Avaluació de procés Avaluació de resultats 6 Disseny d’avaluació Estudi quasi-experimental pre-post amb grup comparació 7 Resultats (outcomes) Freqüència de consum d’aliments, conducta alimentària, pràctica de l’activitat física i sedentarisme, coneixements, estat ponderal basat en l’Índex de Massa Corporal i en greix corporal (plec cutani) 8 Metodologia quantitativa, Metodologia qualitativa: observació no participant i observació participant qualitativa o mixta utilitzada Metodologia quantitativa: qüestionaris i mesures antropomètriques 9 Fase de l’avaluació Finalitzada 10 Principals resultats Resultats del procés de la intervenció: Un 70% dels escolars van realitzar la de l’avaluació intervenció de forma correcta i es van observar diferències per gènere: els nens van respondre millor a la part centrada en l'activitat física i les nenes a les parts d'aula i tallers de família. Es van observar canvis alimentaris que van consistir en passar de no complir la recomanació a l'inici de l'estudi a fer-ho després de la intervenció. Hi va haver millores en el consum d'aigua, carn, fruites i verdures, i hi va haver una disminució en el consum de dolços i patates fregides. També es van observar AVALUACIÓ DEL PROGRAMA POIBA canvis favorables en deixar de sopar davant de la TV i en deixar de menjar sol. Es van observar canvis entre els escolars que no practicaven activitat física extraescolar a l'inici i comencen a practicar-la, entre els que incrementen els dies que fan activitat física en temps lliure i entre els que passen a complir la recomanació de no excedir les dues hores màximes de visionat de pantalles. Pel que fa a l'excés de pes mitjançant plec tricipital es va observar un excés de risc d'obesitat infantil del 7,3% en el grup de comparació. 11 Documents relacionats Qüestionari POIBA Com ens movem? https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2016/07/POIBA_como_-movemos.pdf Qüestionari POIBA Com mengem? https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2016/08/POIBA-How-do-we-eat.pdf Articles científics Ariza C, Sánchez-Martínez F, Serral G, Valmayor S, Juárez O, Pasarín MI, Castell C, Rajmil L, López MJ; POIBA Project Evaluation Group. The Incidence of Obesity, Assessed as Adiposity, Is Reduced After 1 Year in Primary Schoolchildren by the POIBA Intervention. J Nutr. 2019 Feb 1;149(2):258-269. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30753540 Sánchez-Martínez F, Juárez O, Serral G, Valmayor S, Puigpinós R, Pasarín MI, Díez É, Ariza C. A childhood obesity prevention programme in Barcelona (POIBA Project): Study protocol of the intervention. J Public Health Res. 2018 Feb 5;7(1):1129. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29780761 Ariza C, Arechavala T, Valmayor S, Serral G, Moncada A, Rajmil L, Schiaffino A, Sánchez-Martínez F. Validation of 'POIBA-How do we eat?' questionnaire in 9-10 years old schoolchildren. Food Nutr Res. 2017 Oct 30;61(1):1391665. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29151829 Sánchez-Martínez F, Torres Capcha P, Serral Cano G, Valmayor Safont S, Castell Abat C, Grupo de Evaluación del Proyecto POIBA. Factors associated with overweight and obesity in schoolchildren form 8 to 9 years old. Rev Esp Salud Publica. 2016 Dec 2;90:e1-e11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27906154 12 Organismes implicats Agència de Salut Pública de Barcelona