Programa de revisió de menús escolars (PreME) a la ciutat de Barcelona. Informe del curs 2014-2015 Informe elaborat per: Lorena Cabricano, Anna Garcia, María Salvador, Lourdes Egea, Olga Juárez Servei de Salut Comunitària, Direcció de Promoció de la Salut, Agència de Salut Pública de Barcelona Agraïments: A totes les persones que han fet possible aquesta revisió i en especial Eva Gil i als professionals del Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut): Gemma Salvador, Maria Manera Bassols i Maria Blanquer. A les infermeres del Servei de Salut Comunitària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona: Laura Álvarez, Assumpció Bes, Irene Bosch, Gemma Castillo, Carme Cortina, Raquel Gallardo, Eva Gil, Inmaculada González, Núria Hortal, Gemma Páez, Esperança Peracho, Montse Petit, Cristina Rey, Iolanda Robles, Dolors Roca, Natàlia Sagarra i Isabel Ustrell. Citació recomanada: Cabricano L., Garcia A., Egea L., Salvador M., Juárez O. Programa de revisió de menús escolars (PReME) a la ciutat de Barcelona. Informe del curs 2014-2015. Barcelona: Agència de Salut Pública de Barcelona; 2017. Disponible en: www. aspb.cat Agència de Salut Pública de Barcelona Barcelona, 2017 2 Índex 1.Resum executiu ............................................................................................................. 1 2.Introducció ..................................................................................................................... 3 3.Objectius ........................................................................................................................ 3 4.Metodologia ................................................................................................................... 4 5.Resultats ........................................................................................................................ 5 6.Conclusions ................................................................................................................... 8 7.Annexes ......................................................................................................................... 9 3 1.Resum executiu Descripció El programa de revisió de menús escolars (PreME) s’ofereix des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) als centres escolars d’educació infantil, primària i secundària de la ciutat de Barcelona que disposen de servei de menjador. Objectiu L’objectiu d’aquest informe és presentar l’avaluació de les programacions de menús escolars revisats a Barcelona al curs 2014-15, i la percepció per part de les escoles de la utilitat dels informes d’avaluació lliurats des de l’ASPB. Mètode Des del Servei de Salut Comunitària (SESAC) s’ofereix la revisió de les programacions dels menús del menjador a les escoles amb una periodicitat triennal. Els principals aspectes que s’avaluen de les programacions de menús es basen en la guia l’alimentació saludable en l’etapa escolar, elaborada i editada conjuntament entre els departaments d’Ensenyament i Salut l’any 2005 (versió 2012), i les recomanacions del document de l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición “Documento de consenso sobre la alimentación en los centros educativos” (2010), elaborat en el marc de l’Estratègia NAOS Posteriorment, s’envia un informe individualitzat a cada escola on consta l’avaluació de la programació dels menús, així com un conjunt de recomanacions per a la seva millora. Finalment, s’envia una enquesta de seguiment a la direcció del centre escolar amb la finalitat de valorar la utilitat de la revisió realitzada i l’aplicabilitat de les recomanacions proposades. Resultats Al llarg del curs 2014-15 es van revisar els menús de 83 centres, el que va suposar una cobertura del 61% dels centres escolars de Barcelona als que corresponia la revisió aquest curs. 1 De les revisions es va extreure que en general, hi havia una alta adequació als criteris establerts. D’una banda, un alt percentatge de centres disposaven d’un espai exclusiu destinat al menjador (96%), i es va observar que hi havia un baix percentatge de centres que disposaven de màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) accessibles a l’alumnat (8%). D’altra banda, un elevat nombre de programacions van incloure hortalisses crues, fruites fresques, verdura o hortalissa en el menú diari (99%). A més, en un elevat percentatge de casos es van complir les freqüències recomanades de verdura (93%), arròs (92%) i llegums (90%) en els primers plats; així com de peix (96%) i carn (96%) en els segons plats. Amés, es va extreure que cal millorar el compliment de les freqüències recomanades d’ous als segons plats i l’ús d’amanida com a guarnició (49%). Al 94% dels centres l’oli més utilitzat per amanir va ser el d’oliva. Respecte a la utilitat de l’informe lliurat, la gran majoria dels centres escolars van considerar que era una eina útil (98%), amb continguts comprensibles (98%) i mesures de fàcil aplicabilitat (93%). El 86 % dels centres van afirmar haver pogut adoptar alguna de les recomanacions que aportava l'informe. Conclusions Fruit de les revisions, es conclou que hi ha hagut un elevat nombre de centres que es van beneficiar del servei del PREmE i que en general els menús dels centres escolars revisats es van adequar als criteris d’alimentació saludable establerts per PReME. Els centres escolars van mostrar elevada satisfacció amb els informes lliurats i les recomanacions proposades. 2 2.Introducció El menjador escolar pot jugar un important rol en l’alimentació d’infants i adolescents, no més garantint que l’alumnat tingui accés a una alimentació saludable, sinó com una eina d’aprenentatge i formació. Fa més de 30 anys els Serveis de Salut Pública Municipals de Barcelona van desenvolupar l’avaluació de les programacions dels menús dels menjadors escolars. L’any 2006 es va iniciar el PReME mitjançant un conveni amb els departaments de Salut i d’Ensenyament. Des de llavors s’ha anat treballant per tal d’homogeneïtzar tant la intervenció com els criteris de valoració dels menús escolars. Actualment, l’ASPB ofereix la revisió dels menús escolars del Programa PreME a les escoles d’educació infantil, primària i secundària de la ciutat de Barcelona que disposen de servei de menjador escolar. 3.Objectius Els objectius són: 1) Avaluar la programació dels menús escolars dels centres d’educació infantil, primària i secundària de Barcelona. 2) Avaluar la percepció de la utilitat de les revisions per part de les escoles. 3 4.Metodologia La revisió dels menús s’ofereix des de l’ASPB a les escoles d’educació infantil, primària i secundària de Barcelona que disposen de servei de menjador escolar. La oferta es fa a les escoles amb una periodicitat triennal. Aquest període pot reduir-se de manera excepcional en determinades situacions, com els canvis de proveïdors dels serveis de menjador o qualsevol altra situació que ho faci recomanable. El contacte amb les escoles es duu a terme des del SESAC mitjançant un e-mail, on es fa l’oferiment de la revisió. En aquest e-mail es demana la programació del menú de quatre setmanes (preferentment d’octubre o novembre) juntament amb un formulari amb dades d’organització del centre (veure Annex 1). Entre d’altres, el formulari inclou informació sobre les característiques dels centres i dels menjadors tals com les condicions d’alimentació a l’escola, el temps destinat per dinar, el tipus de servei de restauració o la disponibilitat de màquines expenedores d’aliments i begudes (MEABS) i els productes que aquestes ofereixen.. Amb la documentació aportada, les professionals del SESAC duen a terme la revisió dels menús. Els principals aspectes que s’avaluen de les programacions de menús es basen en la guia l’alimentació saludable en l’etapa escolar, elaborada i editada conjuntament entre els departaments d’Ensenyament i Salut l’any 2005, de la qual actualment es disposa d’una nova edició: “L’alimentació saludable en l’etapa escolar, versió 2012”. També es tenen en compte els criteris consensuats entre les professionals que elaboren els informes i les recomanacions del document de l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición: ”Documento de consenso sobre la alimentación en los centros educativos” (2010), elaborat en el marc de l’Estratègia NAOS (veure Annex 2). Amb les dades de la revisió s’elabora un informe individualitzat que es lliura a cada centre escolar. L’informe de revisió inclou recomanacions cas que hi hagi aspectes a millorar. Passats tres mesos després de lliurat l’informe de valoració, s’envia a les escoles una enquesta de seguiment (veure Annex 3). L’enquesta té com a objectiu avaluar la satisfacció de les escoles amb l’informe realitzat, es valora la utilitat i l’ús de l’informe de revisió, així com el grau d’adhesió a les mesures i suggerides. 4 5.Resultats Al llarg del curs 2014-15 es van revisar els menús de 83 centres, el que va suposar una cobertura del 61% dels centres escolars de Barcelona als que corresponia la revisió aquest curs. D’aquests centres, un 60 % corresponien a educació infantil i primària i la resta a centres amb educació infantil, primària i secundària. Per titularitat, el 57% corresponien a centres públics. Segons districte, a Ciutat Vella és on es van revisar major nombre de menús amb un 22% dels menús revisats, mentre que a Gràcia i a Sant Martí és on menys menús es van revisar ( 2% i 5%, respectivament) (Figura 1). Figura 1. Distribució dels centres escolars amb menús revisats al curs 2014-15 per districtes 25% 22% 20% 15% 15% 12% 10% 11% 10% 8% 7% 8% 5% 5% 2% 0% La gestió del menjador de les programacions revisades va dependre sobretot de la direcció del centre (84 %) o de les Associacions de Famílies de l’Alumnat (AFAs) (11%). Més de la meitat dels centres (el 60 %) utilitzaven un servei de restauració que cuina a l’escola mateix, un 30 % contractaven un servei de restauració que hi duia el dinar des d’una cuina central i el 10% restant disposava de cuina pròpia. La gran majoria de centres (96%) van disposar d’un espai exclusiu destinat a menjador. Respecte al temps per dinar, en un 7% es va dedicar menys de 30 minuts i en un 22 % dels centres entre 30 i 45 minuts, sent superior el temps dedicat a la resta de centres. Només un 13% del total de centres disposaven de (MEAB) accessibles a l’alumnat de primària. En el cas de secundària, la disponibilitat va ser d’un 8%. L’adequació de les programacions dels menús als criteris de les guies esmentades va ser alta. En el 100% de les programacions servien verdures o hortalisses en el menú diari (cuites o crues). També es va observar que en el 99% de les programacions 5 s’incloïen diàriament verdures crues (amanida) o fruites fresques. El percentatge mitjà de compliment de les freqüències de consum recomanades apareix a la Figura2. Figura 2. Percentatge de compliment de freqüències recomanades als menús revisats al curs 2014-15 Menys Adequat Més A R R Ò S 6% 92% 2% P A S T A 2% 39% 59% L L E G U M S 10% 90% V E R D U R E S 7% 93% A M A N I D A 38% 58% 4% C A R N 1% 96% 3% C A R N S G R A S S E S 92% 8% P E I X 4% 96% O U S 22% 78% F R E G I T S 96% 4% P R E C U I N A T S 100% F R U I T A F R E S C A 4 - 5 28% 72% F R U I T A F R E S C A 3 - 4 3% 96% 1% Per als primers plats, el compliment va ser alt en general, el 93% per a la verdura, el 92% per a l’arròs i 90% per als llegums, mentre que baixava per l’amanida al 58%. La freqüència recomanada de pasta (i també d’arròs) en els primers plats és d’una vegada per setmana, amb la finalitat de fomentar els llegums i la verdura (una o dues vegades per setmana). Quasi el 60% de programacions va presentar més pasta de la recomanada, degut a que servir pasta dos cops per setmana (una en forma de plat principal, com ara macarrons amb salsa de tomàquet, i una altra en forma de sopa de pasta) és pràctica habitual del nostre entorn. Aquest fet, malgrat tot, no suposa cap problema nutricional ni dietètic en l’alimentació dels infants. Per als segons plats, el compliment va ser del 96% per al peix, 78% per als ous, 96% per a la carn i 58% per a l’amanida de guarnició (un 39% servien menys amanides de les recomanades). Pel que fa a la presència d'ous, les freqüències recomanades són d’almenys un a la setmana. Ens hem trobat que en algunes escoles no es van complir aquestes recomanacions en considerar que els ous normalment s'ofereixen en els sopars, però 6 l'ideal seria que s'incloguessin també en els dinars per tal de garantir la presència d'aquest aliment tan important per la seva aportació nutricional. Pel que fa a les postres, el 71% servien les racions setmanals recomanades de fruita (4-5 vegades/setmana). Segons el tipus d’oli utilitzat per cuinar, la majoria va fer servir oli d’oliva (55%) o de gira-sol (51%), mentre que per amanir, el majoritari va ser el d’oliva en un 94%. Cinquanta-vuit dels vuitanta-tres centres revisats al curs 2014-2015 van respondre l’enquesta de seguiment, és a dir un 70%. Els resultats de l’enquesta de seguiment van ser força satisfactoris, mostrant que el 98 % considerava la revisió una eina útil, el mateix percentatge que també opinava que els continguts tractats eren comprensibles, o que estava d’acord o molt d’acord que l’informe millorava la programació de menús. Respecte a l’aplicabilitat de les recomanacions el 93% creia que les mesures proposades eren fàcils d'aplicar i el 86 % dels centres afirmava haver pogut adoptar alguna de les recomanacions que aportava l'informe. L’informe lliurat a l’escola es va donar a conèixer a diversos col·lectius, principalment a responsables del centre o dels menús com la direcció del centre (el 91% dels casos), la persona responsable del menjador escolar (86%), a l’empresa de restauració (76%). Aquest informe es va donar a conèixer en menor mesura a òrgans de participació com AFAs (38%) o al consell escolar (22 %). 7 6.Conclusions Durant el curs 2014-2015, el PReME ha arribat a un nombre considerable de centres de la ciutat de Barcelona. Un alt percentatge de centres disposaven d’un espai exclusiu destinat al menjador i la gran majoria d’escoles oferien als alumnes més de 30 minuts per dinar. Així mateix es va evidenciar la escassa presència de MEAB als centres. A les escoles revisades dins del programa es va poder apreciar un compliment majoritari de les freqüències recomanades de consum per als diferents tipus d’aliments, destacant l’arròs, llegums i verdures entre els primers plats i el peix i la carn en els segons. No obstant això, encara cal millorar la presència d’altres grups d’aliments, com són els ous, la fruita i l’amanida com a guarnició. Destaca que l’oli que es feia servir principalment per amanir era el d’oliva. Tot i els resultats positius, es recomana que a l’hora de cuinar es substitueixi l’oli de gira-sol pel d’oliva. Del resultat de l’enquesta de seguiment, resposta per un 70% dels centres revisats, es va extreure que la valoració de l’aplicabilitat de l’informe retornat i les recomanacions realitzades era positiva i que els agents implicats les rebien com una oportunitat de millora. 8 7.Annexes ANNEX 1, Formulari de dades del centre Sol·licitud Programa de revisió de menús escolars (PReME) dels centres docents de Barcelona Cal que feu arribar la sol·licitud, juntament amb les programacions dels menús de quatre setmanes completes, per correu electrònic a: Sol·licitem la revisió de la programació dels menús del nostre centre. Per això, us fem arribar les corresponents al mes d..................................... (tardor-hivern) i al mes d.................................. (primavera-estiu). 1. Data.................... Districte .................... 2. Dades d’identificació del centre escolar Codi del centre................................................................................................. Nom del centre................................................................................................. Nombre d’alumnes del centre.......................................................................... Nom i cognoms de la persona sol·licitant........................................................ Càrrec dins del centre...................................................................................... (director/a, president/a de l’AMPA...) Adreça electrònica........................................................................................... Telèfon de contacte......................................................................................... Dades del servei de menjador Quin nombre d’alumnes utilitzen de mitjana el servei de menjador?................ Temps disponible per a cada torn: ........................................................................ Disposeu d’un espai exclusiu destinat a menjador? □ Sí □ No Aclariments: ......................................................................................................... Qui contracta la gestió del menjador? □ AMPA □ Direcció del centre □ Consell Comarcal □ Altres (especifiqueu-los): .............................................................................................. Quin tipus de servei de restauració oferiu? □ Cuina pròpia (equip de cuina contractat i gestionat directament per l’AMPA o l’escola □ Empresa de restauració que cuina a l’escola □ Empresa de restauració que serveix des d’una cuina central (servei d’àpats) 9 □ Altres (especifiqueu-los): ........................................................................................................................... Nom de l’empresa de restauració ........................................................................... 3. Olis que utilitzeu per cuinar o per amanir Olis utilitzats Per fregir Per cuinar Per amanir Oli d’oliva □ □ □ Oli d’oliva verge □ □ □ Oli de sansa (pinyolada, d’"orujo") □ □ □ Oli de gira-sol □ □ □ Oli de gira-sol altooleic □ □ □ Oli de soja □ □ □ Altres olis: _________________ □ □ □ 4. Menús especials Serviu menús especials per a casos d'al·lèrgies/intoleràncies? □ Sí □ No Per a quines al·lèrgies/intoleràncies? □ Cereals i derivats amb gluten □ Soja □ Crustacis □ Llet □ Mol·luscos □ Cacauets □ Peix □ Fruites seques □ Ous □ Fruites fresques Serviu menús especials? □ Sense carn de porc □ Sense carn □ Vegetarià (sense carn ni peix) Oferiu a les famílies la programació dels menús per a al·lèrgies/intoleràncies i dels menús especials? □ Sí □ No 5. Àpats preparats Doneu opció a les famílies perquè portin la carmanyola amb l’àpat preparat? □ Sí □ No En cas afirmatiu, l’opció de carmanyola l’oferiu: □ Solament a l’alumnat que requereixi una alimentació especial □ A tot l’alumnat □ A l’alumnat d’educació infantil □ A l’alumnat d’educació primària 10 □ A l’alumnat d’educació secundària □ Altres: .................................................................................................................... Quin nombre d’alumnes en total utilitzen aquest servei? ............................................... E l punt 6 només l’heu d’emplenar si el centre té màquines expenedores d’aliments i begudes a dis pos ic ió de l’alumnat. 6. Màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB) accessibles per a l'alumnat El centre ofereix aliments o begudes a l’alumnat mitjançant màquines expenedores? □ Sí. Nombre de MEAB: ..................… □ No (Passeu al punt 8) Aclariments: ............................................................................................................ Qui en contracta la gestió? □ AMPA □ Direcció del centre □ Empresa: .......................................................................................................... □ Altres (especifiqueu-los) .................................................................................. Ubicació: □ Espais d’accés a l’alumnat d’educació infantil i primària (de 3 a 12 anys) □ Espais d’accés a l’alumnat d’educació secundària (> de 12 anys) Contenen imatges o publicitat de marques concretes? □ No □ Sí. Quin tipus d’imatges o publicitat? Imatges Publicitat de sense publicitat marques concretes D’aigua   De refrescos o begudes isotòniques   De sucs de fruita o llet   De iogurts   De brioixeria   De caramels i altres llaminadures   Altres   11 Assenyaleu els continguts de les MEAB que siguin accessibles per a l’alumnat, indicant amb una xifra el nombre de línies de cada producte a la màquina (es considera línia el nombre de cavitats destinades a un producte): Línies Begudes Línies Pa, galetes i brioixos Línies Fruites i llavors Aigua Sandvitxos Fruita fresca Cafè Bastonets de pa, pa de cereals, etc. Fruita fresca envasada Llet Cereals d’esmorzar / barretes de cereals Fruita seca (ametlles, cacauets, nous, avellanes, orellanes, panses, barreges...) Batuts de llet i xocolata Galetes maria Pipes Iogurts, iogurts líquids Galetes de xocolata o amb xocolata Sucs de fruita Galetes salades Begudes de sucs de fruita i llet Barretes de xocolata Sucs de tomàquet, de pastanaga o Croissants, magdalenes, napolitanes, altres hortalisses brioixos, palmeres, canyes... Refrescos de cola, taronja... Donuts, Donettes i similars Línies Altres productes Refrescos (sense sucres) de cola, taronja... Brioixos de xocolata Xocolatines Begudes isotòniques Caramels, altres llaminadures Patates fregides o similars Crispetes, blat de moro torrat... E l punt 7 només l’heu d’emplenar si el centre disposa de cantina a disposició de l’alumnat.. 7. Cantina El centre disposa de cantina? □ Sí □ No Comentaris ............................................................................................................ La cantina es troba a disposició de: □ L’alumnat d’educació primària (de 6 a 12 anys) □ L’alumnat d’educació secundària obligatòria (de 12 a 16 anys) □ L’alumnat de batxillerat o cicles formatius (de 16 a 18 anys) Serviu menús de migdia? □ No. Quins serveis oferiu?................................................................................ □ Sí. Marqueu l’opció que s’ajusti a la vostra oferta: □ Serviu plats combinats. □ Disposeu d’una programació de menús setmanal o mensual: Quins dies de la setmana serviu menús? □ Dilluns □ Dimarts □ Dimecres □ Dijous □ Divendres Es revisen? □ No □ Sí. Qui els revisa? □ Dietista-nutricionista □ Cuiner/a □ Monitor/a □ Professor/a □ Altres.......... □ No disposeu d’una programació de menús, només serviu menjar quan algú us ho demana expressament. 12 Quin tipus de begudes oferiu a la cantina? Aigua C afè L let sencera L let semidesnatada o desnatada Batuts de llet i xocolata Iogurts , iogurts líquids S ucs de fruita de bric S ucs de fruita naturals 100% Begudes de sucs de fruites i llet S ucs de tomàquet, de pastanaga o altres hortalis s es R efrescos de cola, taronja... R efrescos (sens e sucres ) de cola, taronja... Begudes is otòniques Begudes alcohòliques C erves a s ense alcohol Quin tipus d’aliments oferiu a la cantina? E ntrepans de pernil (cuit i curat) E ntrepans de formatge E ntrepans d’embotit E ntrepans de tonyina, s ardines ... E ntrepans de truita E ntrepans vegetals (enciam, tomàquet, olives , alvocat...) E ntrepans calents (hamburguesa, botifarra, llom...) S andvitxos (pa de motlle) Bastonets de pa, pa de cereals ... C ereals d’esmorzar / barretes de cereals G aletes maria G aletes de xocolata o amb xocolata G aletes s alades P atates fregides o s imilars C roissants , magdalenes , napolitanes , brioixos , palmeres , canyes ... Donuts i s imilars Brioixos de xocolata... Barretes de xocolata... X ocolatines C aramels o altres llaminadures G elats F ruites seques (ametlles , cacauets , nous , avellanes , orellanes , pans es , barreges ...) P ipes , crispetes , blat de moro torrat... F ruites fresques 13 ANNEX 2. Freqüències recomanades de consum d'aliments en la programació dels menús escolars COMPOSICIÓ DELS RACIONS MENÚS ALIMENTS RECOMANADES PER SETMANA (5 dies) Arròs 1 Primer plat Pasta 1 Llegums 1-2 Patata * Verdures i hortalisses 1-2 Peix (blanc, blau, sèpia, calamars) 1-3 Carn (aus, porc, vedella, conill) / Carns grasses 1-3/0-1 Segon plat (salsitxes, hamburgueses,...) màxim 3 a la setmana Ous (truita, dur, al forn) 1-2 Precuinats (canelons, croquetes, pizzes, etc.) 0-3 al mes Fregits (arrebossats, croquetes, enfarinats, etc.) 0-2 Amanida (verdura fresca crua) 3-4 Guarnició Altres (patates, salses, bolets, hortalisses, etc.) llegums, 1-2 Fregits (patates, patata xips, arrebossats, etc.) 0-1 Fruita fresca 4-5 Lactis (iogurt, formatge fresc, quallada) 0-1 Fruita no fresca (seca, assecada, al forn, etc.) 0-1 Postres Dolços (flam, natilles, gelats, pastissos, etc.) 0-1 al mes * No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata 14 ANNEX 3. Qüestionari de seguiment QÜESTIONARI DE SEGUIMENT DE L’INFORME DE REVISIÓ DE LA PROGRAMACIÓ DEL MENÚ ESCOLAR Nom del centre : ............................................................................................................................ Districte: ..................................................................................................... data: ......................... Persona que respon el qüestionari: .............................................................................................. Càrrec/ relació amb el centre: ....................................................................................................... Valoració de l’informe: P oseu una creu en la cas ella que correspongui amb la vostra opinió sobre l’informe de la programació dels menús del vostre centre: Molt en En Molt desacord desacord D’acord d’acord L’informe és una eina útil Els continguts tractats són comprensibles Les mesures proposades són fàcils d’implementar Els agents implicats han col·laborat L’informe comportarà una millora de la programació Comenteu el que considereu adient de les valoracions anteriors: 15 L’informe s’ha donat a conèixer a: Direcció Claustre Consell Escolar AMPA Responsable del menjador escolar Empresa de restauració Comentaris: Canvis en la programació de menús: Heu pogut adoptar alguna de les recomanacions que contemplava l’informe? Sí No o Si heu contestat que sí, quin tipus de canvis heu fet? - En relació a la freqüència setmanal del diferents tipus d’aliments - En relació a la combinació de primers i segons plats - En relació a les tècniques culinàries - En relació a la presentació dels plats - En relació a la descripció dels plats i a la informació que es dóna als pares (especificar) 16 - Altres (especificar): Si heu contestat que no, especifiqueu quins han estat els motius: Quines altres activitats creieu necessàries per a la millora del menú escolar? (Comentaris o observacions que vulgueu fer): 17