Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 ©2022 Agència de Salut Pública de Barcelona Tots els drets reservats. Aquesta publicació està sota una llicència Creative Commons Reconeixement – No Comercial – No Derivades (BY-NC-ND) https://creativecommons.org/ 1 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Responsables de l’Informe Montse Vila. Tècnic del Servei de Control Alimentari de Mercats Centrals Santi Rodellar. Tècnic del Servei de Control Alimentari i Programes[ Samuel Portaña. Director de Seguretat Alimentària Col·laboradors/es Assumpció Bolao. Cap del Servei de Control Alimentari i Programes Montse Ramoneda. Cap del Servei de Control Alimentari de Mercats Centrals Pere Balfagón. Cap del Servei de Control Alimentari i Intervencions Sara Sabaté. Cap del Servei de Microbiologia Josep Calderón. Cap del Servei de Química Glòria Muñoz. Cap de la Unitat de Gestió i Serveis Teresa Subirana. Cap de la Unitat de Garantia de Qualitat Antoni Rúbies. Directora del Laboratori de l’Agència de Salut Pública Agraïments Amb l’agraïment i reconeixement a la tasca realitzada pels tècnics adscrits als Serveis d’Inspecció, al suport administratiu en la gestió del programa i en l’entrada de dades al sistema, així com la tasca realitzada pel personal del Laboratori en la recepció i entrada de les mostres, en la seva anàlisi i en la tramesa informatitzada dels resultats. Cita recomanada Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020. Barcelona: Agència de Salut Pública de Barcelona, 2020. 2 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Índex Introducció ___________________________________________________________ 4 Objectius _____________________________________________________________ 7 Aliments i paràmetres _______________________________________________ 11 Resultats del programa _____________________________________________ 18 Annex I Mostres disconformes IQSA 2020___________________________ 88 Annex II Grups analítics _____________________________________________ 90 Annex III Grups analítics de plaguicides _____________________________ 92 Annex IV Límits de tolerància _______________________________________ 97 Annex V Referències _______________________________________________ 107 3 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Introducció L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) disposa del programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) com a eina per a la vigilància de determinats paràmetres químics i microbiològics relacionats amb l’estat sanitari dels aliments durant la seva comercialització. Aquest programa es constitueix com a part integrant del sistema global de gestió del risc en seguretat alimentària que exerceix l’ASPB a la ciutat. El programa IQSA no pretén fer un mostreig representatiu de l’estat sanitari de tots els aliments comercialitzats a la ciutat, doncs s’escapa de les possibilitats actuals del control i vigilància alimentàries, alhora que representaria una tasca inabastable pel gran volum d’aliments que es comercialitzen a la ciutat i la diversitat de variables a controlar. Mitjançant l’aplicació del programa s’efectua una recollida periòdica a l’atzar d’un nombre relativament reduït de mostres de diferents grups d’aliments, a manera d’aliments diana on investigar determinats paràmetres analítics. Els resultats obtinguts permeten tenir una visió puntual dels nivells de determinats contaminants en els aliments mostrejats que es troben a disposició del consumidor i, amb la valoració dels resultats al llarg del temps, disposar d’un mitjà per avaluar tendències. 4 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Els aliments i els paràmetres a investigar anualment en el programa s’estableixen en funció dels resultats obtinguts els anys anteriors, de l’interès tècnic o mediàtic de determinats contaminants, o també del seu valor per a estudis científics, o com a resposta a la publicació de normatives que fixen nivells o límits legals sobre determinats perills alimentaris. Des de l’òptica dels resultats i la seva gestió, quan dins del programa es detecten irregularitats imputables a un establiment de la ciutat, es posen en marxa els mecanismes de control sanitari per a la seva correcció o per a l’adopció de mesures preventives. En el cas que la imputació de la irregularitat correspongui a un establiment de fora de la ciutat, es posa en coneixement de l’autoritat sanitària territorialment competent, mitjançant les vies de comunicació establertes per a la coordinació d’actuacions de control sanitari d’aliments. D’altra banda, en relació amb la gestió de les dades obtingudes, cal esmentar el trasllat anual de dades que, seguint les vies oficialment establertes, es realitza a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), i finalment a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), sobre tot un seguit de contaminants o paràmetres dels aliments investigats en funció de Reglaments, Recomanacions o d’estudis prospectius pre-normatius. Tot i que a nivell local el volum de mostres preses és reduït, junt amb les d’altres territoris i programes contribueixen a determinar la prevalença global de determinats microorganismes patògens, a avaluar el risc de la ingesta 5 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 poblacional de determinats plaguicides i contaminants ambientals, o a determinar o revisar els valors o límits de referència a nivell comunitari. 6 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Objectius El programa IQSA té com a objectiu bàsic avaluar la presència o els nivells de contaminants ambientals, residus químics, additius i agents microbiològics en diversos aliments susceptibles de contenir-los, per tal de tenir una visió puntual de la situació actual, i la seva evolució en el temps. La característica fonamental sobre la que es basa el programa és el seu caràcter obert i dinàmic, permetent la incorporació d’aquells contaminants que en un moment donat poden ser objecte d’especial interès, ja sigui per recomanacions de control per part d’organismes oficials, per disposar de dades basals per a poder establir límits legals, o per alarmes, interès científic, etc. La seva aplicació periòdica permet actualitzar la informació sobre el nivell de contaminants en determinats aliments i la seva evolució. D’altra banda, el programa IQSA suposa l’inici d’activitats de control sanitari (comunicació al servei d’inspecció, aturada de la comercialització fins acreditar la seva salubritat...) quan es detecta o sobrepassa el valor de tolerància d’un determinat perill alimentari. També presenta una vessant prospectiva de recollida d’informació per contribuir al coneixement o l’establiment de límits legals comunitaris o per a l’avaluació del risc, que inclou l’anàlisi de 7 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 tendències o el càlcul d’ingestes de contaminants a través del consum d’aliments. En aquests darrers anys s’han anat consolidant diverses línies de vigilància en aliments adreçats a la població general, així com a grups més vulnerables com són els lactants i nens de curta edat. De forma general, els diferents paràmetres investigats es poden agrupar de la forma següent: Agents zoonòtics en aliments (Salmonel·la spp., Campylobacter spp. , Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli productora de toxina Shiga (STEC) ... ). En la seva selecció es prenen en consideració les directrius d’organismes de referència en l’avaluació del risc (ACSA, AECOSAN , EFSA...), així com les regulacions normatives al respecte, com el Reglament CE 2073/2005, que regula els criteris microbiològics aplicables als productes alimentaris. Els resultats que s’obtenen anualment, i la seva evolució en el temps, contribueixen al coneixement de la problemàtica i prevalença d’aquests microorganismes. Nivells microbiològics i presència de patògens. Els nivells microbiològics de determinats microorganismes s’utilitzen com a indicadors de la seva qualitat higiènica o de la higiene durant el seu processat i comercialització. L’estudi dels patògens resulta especialment important en aliments de risc, com són els menjars preparats llestos per ser consumits directament, sense cap tractament addicional que asseguri l’eliminació o reducció d’un perill microbiològic present en el producte. 8 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Contaminants ambientals i tecnològics. El seu estudi va més enllà de la verificació del compliment normatiu dels límits de tolerància, pretenent aconseguir una visió de conjunt de l’exposició a baixes concentracions de contaminants, alguns amb capacitat d’acumulació a l’organisme, i valorant les tendències que es van produint en el temps, possibilitant la realització d’estudis d’avaluació del risc en la població consumidora. Plaguicides en productes vegetals sotmesos a tractaments fitosanitaris en el sector de la producció primària, verificant que es mantenen per sota del límit màxim, indicatiu de la producció d’unes bones pràctiques agrícoles. Micotoxines. La presència d’aquests tòxics d’origen fúngic, sense nivells segurs quant a toxicitat, és objecte d’interès per tal de verificar que es mantenen a valors el més baixos possibles. Additius alimentaris d’ampli ús, com ara els citrats, els ascorbats, els fosfats, els sorbats, els benzoats i els sulfits, verificant la seva correcta utilització i etiquetatge. L’aplicació del programa permet tenir una visió puntual de la situació actual per a determinats paràmetres i aliments, avaluar tendències en aquells que es mantenen en el temps, fa possible la detecció d’irregularitats que poden ser objecte de mesures correctores o de la seva comunicació a les autoritats sanitàries competents, i proporciona 9 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 informació que facilita la priorització i planificació de les activitats de control. 10 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Aliments i paràmetres Aliments En el marc del programa IQSA de l’any 2020 s’han analitzat un total de 302 mostres dels següents grups d’aliments (figura 1, taula 1): Figura 1. Nº de mostres analitzades per grup d’aliment durant l’any 2020. 92 55 43 35 35 20 19 3 Menjars Cereals i Patates Cafè i Hortalisses Aliments Productes Carns i preparats derivats fregides i derivats i fruites i infantils de la pesca derivats xips derivats fresca 11 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Taula 1. Relació de productes mostrejats Productes de la pesca Peix fresc (tonyina) Bivalves vius (ostra, ostró) Fruites i hortalisses Fruita fresca (kiwi, pera, taronja) Hortalisses (ceba, coliflor, patata, pastanaga, pastanaga eco) Fruita dessecada (dàtils, figues, nabius, orellanes, panses i prunes) Carn fresca Fetge de boví Menjars preparats Tipus Kebab (carn de pollastre, enciam i tomàquet, salsa blanca, salsa picant) Llescats envasats al buit (pate, pernil cuit i pernil curat curat) Llescats envasats o porcionats (formatge tous) Cereals i derivats Galetes Flocs de cereals per esmorzar Blat de moro en gra, quinoa Productes d’aperitiu a base de blat de moro i/o blat Aliments infantils a base de cereals per a lactants i nens de curta edat Galetes sense farcir Farinetes Patates fregides i xips Patates fregides a doll llestes per al consum Derivats de patata en lineal de supermercat (xips) Cafè i derivats Cafè (mòlt torrat, en càpsules, soluble) Succedanis de cafè (a base de cereals i/o xicoira) 12 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Paràmetres analitzats Tots els paràmetres han estat analitzats al Laboratori de L’ASPB. Aquest laboratori està inclòs en el Registre de laboratoris de salut ambiental i alimentària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb el número LSAA-089-96. Així mateix, esta acreditat per l’Entidad Nacional de Acreditación (ENAC) per a Assaigs Químics i Microbiològics de productes agroalimentaris i mediambientals amb els números 227/LE 459 i 227/LE 1338. A l’apartat del Laboratori del web de l’ASPB es poden consultar les determinacions, unitats d’anàlisi, procediments, tècniques d’anàlisi, camps d’aplicació i estat de les acreditacions. http://www.aspb.cat/arees/el-laboratori En la taula 2 es detallen els paràmetres que s’han determinat en el programa IQSA de l’any 2020. 13 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Taula 2. Relació de paràmetres analitzats Contaminants ambientals i tecnològics Metalls: Plom (Pb), Cadmi (Cd,) Mercuri (Hg total i metilmercuri), Policloro-bifenils (PCBs) Acrilamida Furà, 2-metilfurà i 3-metilfurà Plaguicides Additius Diòxid de sofre – SO2 Àc. Àcid ascòrbic i ascorbats (E-300, E-301 i E-302) Àc. cítric i citrats (E-330 a E-333) Àc. benzoic i benzoats (E-210 a E-213) (mg/kg) Àc. sòrbic i sorbats (E-200, E-202 i E-203) (mg/kg) Nitrats (E-251, E-252) Nitrits (E-249, E-250) Microorganismes Salmonella spp. Escherchia coli STEC (O26, O111, O157, O104, O145 i O103) Listeria monocytogenes Campylobacter spp. Yersínia enterocolitica Bacillus cereus Estafilococs coagulasa positius Microorganismes a 30ºC Enterobacteris Escherichia coli Clostridium perfringens Norovirus tipus I i tipus II (detecció de genomes vírics) 14 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Tòxics derivats de l’activitat microbiana Amines biògenes (histamina) Micotoxines Aflatoxines B1, B2, G1 i G2 Ocratoxina A Toxines de Fusarium spp.: Deoxinivalenol (DON), Zearalenona, Fumonisines B1 i B2 i toxines T-2 i HT-2 Toxines de Fusarium spp.: Deoxinivalenol (DON), Zearalenona, Fumonisines B1 i B2 i toxines T-2 i HT-2 Biotoxines marines Àcid ócadaic Azaspiràcid - 1, Azaspiràcid - 2 Azaspiràcid – 3 Brevetoxina (PbTX2) 13 Desmetil Spirolide–C Dinofisistoxina – 1, Dinofisistoxina – 2 Homoyesotoxina Pectenotoxina Yesotoxina 15 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Combinació d’aliments i paràmetres analitzats A continuació s’especifica els diferents contaminants analitzats per a cada grup o tipus d’aliments durant el 2020, mitjançant la presa de mostres en establiments de comerç alimentari de la ciutat (Taula 3). A la primera columna es detalla per a cada aliment el número de mostres preses i a les columnes següents s’indica per a cada paràmetre analitzat el número de determinacions realitzades. Finalment, s’especifiquen les determinacions realitzades per a cada aliment (última columna) o per a cada contaminant (última fila). Cal considerar que algunes determinacions corresponen a grups analítics, on en funció de l’aliment es determinen diversos analits sota una denominació genérica. A l’annex II s’especifiquen els analits inclosos en cada grup analític excepte el dels plaguicides, que es descriuen en l’annex III. En base a aquesta consideració, tot i que en la taula 3 s’indica la realització de 1617 determinacions, realment en el programa IQSA 2020 s’han examinat un total de 5793 analits. 16 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Taula 3. Combinació paràmetres analítics – aliments any 2020 Ambientals i residus Additius Tox. Microbianes Microbiologia 2020 Fetge de boví 3 3 3 Peix fresc (blau n=1) venda envasat Mercabarna 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 81 Bivalves frescos ( (ostra, ostró) 10 10 50 10 50 120 Derivats de patata- Patates fregides llestes per al consum 23 23 23 46 Derivats de patata- Patates xips 20 20 20 40 Galetes sense farcir 25 25 25 50 Cereals per esmorzar (cereals integrals, gra inflat, segó) 10 10 10 10 10 40 Cereals per esmorzar (blat de moro, civada, espelta, ordi i arròs) 10 10 10 10 10 40 Cereals (pdtes d'aperitiu a base de blat de moro i/o blat) 10 10 10 10 10 40 Cafè molt torrat 10 10 10 10 10 40 Cafè en càpsules (nespresso compatibles) 10 10 10 10 10 40 Cafè instantani (soluble) 10 10 10 10 10 40 Sucedanis de cafè a base de cereals (exclusivament) 3 3 3 3 9 Sucedanis de cafè a base de xicòria (exclusivament) 2 2 2 2 6 Aliments infantils- elaborats a base de cereals per a lactants i nenes de curta edat (10 galetes i 10 farinetes) 20 20 20 40 Menjars preparats -kebab (15 establiments: 4mostres/estab) 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 540 Menjars envasats buit minorista elaboració pròpia RTE (formatge tous) 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 77 Menjars envasats buit minorista elaboració pròpia RTE (pate, embotits cuits i curats) 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 250 Hortalisses 8 8 8 Fruita fresca 7 7 7 Fruita dessecada a doll 20 20 20 20 20 20 100 TOTALS 302 9 9 9 9 18 9 153 153 20 20 20 9 9 9 85 50 30 10 9 142 30 10 7 92 92 92 92 92 92 142 92 1617 17 MOSTRES Hg metil Hg Cd Pb Plaguicides PCBs-7 Acrilamida Furà/2 i 3-metilfurà SO2 Sorbats Benzoats Ascorbats Citrats Nitrats-nitrits Aflatoxines Ocratoxina A Toxines fusarium Biotoxines marines Histamina Salmonella Campylobacter Norovirus E. Coli STEC Listeria Cl perfringens B. Cereus Estafilococs Enterobacteris Micoorganismes 30ºC E. Coli aw/ph DETERMINACIONS Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats del programa Els resultats de la presa de mostres i de les analítiques realitzades es presenten en 4 nivells: Resultats generals Resultats per grup o tipus d’aliments Resultats per paràmetres Resultats detallats per paràmetres detectats Els resultats de les mostres analitzades pels diferents paràmetres s’agrupen en taules i gràfiques en base a la presència i a la conformitat o disconformitat, per cadascun dels paràmetres analitzats. En les taules i gràfiques s’especifiquen les dades següents: Número de mostres (n) Número de mostres conformes (C) Número de mostres amb disconformitat (D) Presència: número de mostres on s’ha detectat el paràmetre analitzat en relació al total de mostres on s’ha analitzat. Disconformitat: indica el número de mostres disconformes. Aquestes s’han classificat en dos tipus: Disconformitat R: quan se superen els limits recomanats actualment no legislats. Disconformitat L: quan es superen els limits legislats en vigor. 18 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Cal considerar que per a alguns paràmetres encara no s’ha establert un límit recomanat o legal, per la qual cosa el seu estudi es limita a valorar la seva presència. A l’annex IV s’inclouen els límits de tolerància utilitzats al programa pels diferents paràmetres en cada grup o tipus d’aliment. A l’annex V es relacionen les referències (legals o recomanades) usades per a l’establiment dels límits de tolerància. 19 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats generals A la figura 2 s’indica el percentage de mostres amb disconformitat, i a la figura 3 es mostra el percentatge de mostres amb o sense disconformitat per grup de paràmetres investigat. Figura 3. Resultats globals. Percentatge de Figura 2. Percentatge de mostres mostres amb o sense disconformitat per amb disconformitat grup de paràmetres investigat 9% Additius 79% 21% 91% Biòtics 89% 11% Abiòtis 94% 6% Sense disconformitats Sense disconformitat Amb disconformitats Amb disconformitat A les taules següents s’exposen els resultats generals de les mostres analitzades, amb resultat conforme per tots els paràmetres analitzats (mostres C) i amb algun paràmetre disconforme (mostres R o L), de forma global (Taula 4) i per tipus de paràmetre investigat (Taula 5). Cal considerar que quan una mateixa mostra presenta més d’un paràmetre amb disconformitat, es comptabilitza una única vegada. En cas que presenti resultats disconformes de tipus R per algun paràmetre i L per altres, es comptabilitza com a mostra amb disconformitat L. La taula 4 mostra el detall de les disconformitats del programa IQSA 2020. 20 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Taula 4. Resultats generals MOSTRES ANALITZADES (n) 322 100% Mostres amb tots els paràmetres conformes (C) 292 90,7% Mostres amb algun del paràmetres disconformes (D) 30 9,3% Mostres amb disconformitat legal (L) 17 5,3% Mostres amb disconformitat recomanada (R) 13 4% Taula 5. Resultats generals (nombre de mostres i percentatges) segons tipus de paràmetre analitzat Total Conforme Disconformes (n) (C) (L) (R) PARÀMETRES 180 169 11 ABIÒTICS - (100%) (93,9%) (6,1%) 29 23 2 4 ADDITIUS (100%) (79,3%) (6,9%) (13,8%) PARÀMETRES MICRO 115 102 4 9 BIOLÒGICS (100%) (88,7%) (3,5%) (7,8%) A l’annex I es mostra el detall de les mostres que han presentat disconformitats, indicant per a cada paràmetre, si s’ha superat un límit legal (L) i/o un límit recomanat (R). 21 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats per aliment A la gràfica següent s’indica el percentatge de mostres conformes i amb disconformitat per a cada grup o tipus d’aliment. Com a referència al costat de cada aliment s’especifica el número de mostres analitzat. Els diferents grups o tipus d’aliment apareixen ordenats en ordre decreixent en funció del percentatge de mostres amb disconformitat L. Figura 4. Resultats per aliment. Percentatge de mostres amb o sense disconformitats Patates xips envasades (20) Galetes (25) Fruita fresca (7) Peix fresc (tonyina) (9) Fruita dessecada (20) Menjars preparats llescats envasats (32) Dönner kebab (salsa picant) (15) Dönner kebab (vegetals) (15) Dönner kebab (salsa blanca) (15) Dönner kebab (pollastre) (15) Cafè (30) Patates fregides llestes per al consum (23) Cereals per esmorzar (20) Aliments infantils (farinetes) (10) Aliments infantils (galetes) (10) Prod. d'aperitiu de blat de moro o blat (10) Mol·luscs bivalves crus (10) Hortalisses fresques (8) Succedanis de cafè (5) Fetge de boví (3) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Mostres conformes (%) Mostres amb disconformitats R (%) Mostres amb disconformitats L (%) 22 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 3 Carns fresques (fetge de boví) Mostres correctes (C) 3 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Abiòtics Plaguicides Plaguicides (mg/kg) 0 (0%) L 0 (0%) n: 3 n: 3 Mostres analitzades (n) 9 Peix fresc (tonyina) Mostres correctes (C) 4 (44,4%) Mostres amb disconformitat (D) 5 (55,6%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Hg (mg/kg) 9 (100%) L 0 (0%) Metil Hg (mg/kg) Metalls 9 (100%) R 0 (0%) Abiòtics n: 9 n: 9 Cd (mg/kg) 5 (56%) L 0 (0%) Pb (mg/kg) 1 (11%) L 0 (0%) PCBs PCBs ( g/kg) L n: 9 0 (0%) 0 (0%) Àc. ascòrbic i ascorbats (E-300, E-301 i E-302) 9 (100%) R 4 (44%) Antioxidants (mg/kg) Additius n: 9 n: 9 Àc. cítric i citrats (E-330 C: 5 (66%) L a E-333) (mg/kg) 7 (78%) 0 (0%) D: 4 (44%) Nitrats Conservants (E-251, E-252) (mg/kg) 0 (0%) L 0 (0%) n: 9 Nitrits L (E-249, E-250) (mg/kg) 0 (0%) 0 (0%) Microbiològics Amines n: 9 biògenes Histamina (mg/Kg) L C: 8 (89%) 1 (11%) 1 (11%) n: 9 D: 1 (11%) 23 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 10 Mol·luscs bivalves crus Mostres correctes (C) 10 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres D. Salmonella en 0 (0%) L 0 (0%) 25g (n=5) Patògens D. Norovirus 0 (0%) R 0 (0%) Microbiològics n: 10 (genotipus l i ll) n: 10 Biotoxines marines 0 (0%) L 0 (0%) lipofíliques ( g/kg) Testimonis R. E. coli en g (n=5) 1 (10%) L 0 (0%) n: 10 Mostres analitzades (n) 25 Cereals (galetes) Mostres correctes (C) 20 (80%) Mostres amb disconformitat (D) 5 (20%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 24 (96%) L 5 (20%) n: 25 Abiòtics n: 25 Furà ( g/kg) 16 (64%) - - C: 20 (80%) Furans D: 5 (20%) 2-Metil-furà ( g/kg) 9 (36%) - - n: 25 3-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - 24 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 20 Cereals per esmorzar Mostres correctes (C) 20 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 14 (70%) L 0 (0%) n: 20 Abiòtics Furà ( g/kg) 12 (60%) - - n: 20 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 5 (25%) - - n: 20 3-Metil-furà ( g/kg) 1 (5%) - - Aflatoxina (B1+ B2+ 0 (0%) L 0 (0%) G1+ G2 ( g/kg) Toxines Fusarium 4 (20%) L 0 (0%) spp. ( g/kg) Deoxinivalenol 1 (5%) L 0 (0%) Microbiològics Micotoxines ( g/kg) n: 20 n: 20 Fumonisina B1 +B2 1 (5%) L 0 (0%) ( g/kg) Toxines T-2 +HT-2 2 (20%) - 0 (0%) ( g/kg) Zearalenona 0 (0%) L 0 (0%) ( g/kg) 25 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Productes d’aperitiu a base de Mostres analitzades (n) 10 Mostres correctes (C) 10 (0%) blat de moro i/o blat Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 9 (90%) L 0 (0%) n: 10 Abiòtics Furà ( g/kg) 8 (80%) - - n: 10 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 4 (40%) - - n: 10 3-Metil-furà ( g/kg) 4 (40%) - - Aflatoxina (B1+ B2+ 0 (0%) L 0 (0%) G1+ G2 ( g/kg) Toxines Fusarium 5 (50%) L 0 (0%) spp. ( g/kg) Deoxinivalenol 3 (30%) L 0 (0%) Microbiològics Micotoxines ( g/kg) n: 10 n: 10 Fumonisina B1 +B2 1 (10%) L 0 (0%) ( g/kg) Toxines T-2 +HT-2 0 (0%) - 0 (0%) ( g/kg) Zearalenona 1 (10%) L 0 (0%) ( g/kg) Mostres analitzades (n) 30 Cafè Mostres correctes (C) 30 (100%) Mostres amb disconformitat (D) (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 30 (100%) L 0 (0%) n: 30 Abiòtics Furà ( g/kg) 30 (100%) - - n: 30 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 30 (100%) - - n: 30 3-Metil-furà ( g/kg) 27 (90%) - - Aflatoxina (B1+ B2+ 0 (0%) - - Microbiològics Micotoxines G1+ G2 ( g/kg) n: 30 n: 30 Ocratoxina A ( g/kg) 7 (23%) L 0 (0%) 26 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 5 Succedanis de cafè Mostres correctes (C) 5 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 5 (100%) L 0 (0%) n: 5 Abiòtics Furà ( g/kg) 5 (100%) - - n: 5 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 5 (100%) - - n: 5 3-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - Microbiològics Micotoxines Aflatoxina (B1+ B2+ G1+ 0 (0%) n: 5 n:5 G2 ( g/kg) Aliments infantils a base de Mostres analitzades (n) 10 Mostres correctes (C) 10 (100%) cereals (galetes) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 8 (80%) L 0 (0%) n: 10 Abiòtics Furà ( g/kg) 5 (50%) - - n: 10 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 4 (40%) - - n: 10 3-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - 27 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Aliments infantils a base de Mostres analitzades (n) 10 Mostres correctes (C) 10 (100%) cereals (farinetes) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 1 (10%) L 0 (0%) n: 10 Abiòtics Furà ( g/kg) 5 (50%) - - n: 10 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 3 (30%) - - n: 10 3-Metil-furà ( g/kg) 1 (10%) - - Mostres analitzades (n) 20 Patates xips envasades Mostres correctes (C) 15 (75%) Mostres amb disconformitat (D) 5 (25%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 20 (100%) L 5 (25%) n: 20 Abiòtics n: 20 Furà ( g/kg) 0 (0%) - - C: 15 (75%) Furans D: 5 (25%) 2-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - n: 20 3-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - Patates fregides llestes per al Mostres analitzades (n) 23 Mostres correctes (C) 23 (0%) consum Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Grup Subgrup Paràmetres Mostres amb Disconformitat vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Acrilamida Acrilamida ( g/kg) 23 (100%) L 0 (0%) n: 23 Abiòtics Furà ( g/kg) 0 (0%) - - n: 23 Furans 2-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - n: 23 3-Metil-furà ( g/kg) 0 (0%) - - 28 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 15 Döner Kebab (pollastre) Mostres correctes (C) 14 (93%) Mostres amb disconformitat (D) 1 (7%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres D. Salmonella/25g 0 (0%) R 0 (0%) D. Listeria 1 (7%) R 1 (7%) monocytogenes/25 g Patògens R. Listeria 0 (0%) L 0 (0%) n: 15 monocytogenes/g R. Bacillus cereus /g 1 (7%) R 0 (0%) D Microbiològics n: 15 R. Clostridium 0 (0%) R 0 (0%) C: 14 (93%) perfringens /g D: 1 (7%) R. Microorganismes 15 (100%) R 0 (0%) Indicadors aerobis a 30ªC/g n: 15 R. Enterobacteris/g 5 (33%) R 1 (7%) Testimoni R. E. coli g 2 (13%) R 0 (0%) n: 15 R. Estafilococs 1 (7%) R 0 (0%) coagulasa positius g 29 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 15 Döner Kebab (vegetals) Mostres correctes (C) 13 (87%) Mostres amb disconformitat (D) 2 (13%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres D. Salmonella/25g 0 (0%) R 0 (0%) D. Listeria 2 (13%) R 2 (13%) monocytogenes/25g Patògens R. Listeria 1 (7%) L 0 (0%) n: 15 monocytogenes/g R. Bacillus cereus/g 5 (33%) R 0 (0%) Microbiològics R. Clostridium 0 (0%) R 0 (0%) n: 15 perfringens /g R. Microorganismes 15 (100%) R 0 (0%) Indicadors aerobis a 30ªC/g n: 15 R. Enterobacteris/g 14 (93%) R 0 (0%) R. E. coli/g 2 (13%) R 0 (0%) Testimoni n: 15 R. Estafilococs 4 (27%) R 0 (0%) coagulasa positius/g 30 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 15 Döner Kebab (salsa blanca) Mostres correctes (C) 14 (93%) Mostres amb disconformitat (D) 1(7%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres D. Salmonella/25g 0 (0%) R 0 (0%) D. Listeria 0 (0%) R 0 (0%) monocytogenes/25g Patògens R. Listeria 0 (0%) L 0 (0%) n: 15 monocytogenes/g R. Bacillus cereus/g 3 (20%) R 0 (0%) Microbiològics n: 15 R. Clostridium 0 (0%) R 0 (0%) C: 14 (93%) perfringens/g D: 1 (7%) R. Microorganismes 15 (100%) R 0 (0%) Indicadors aerobis a 30ªC/g n: 15 R. Enterobacteris/g 5 (33%) R 1 (7%) R. E. coli/g 1 (7%) R 0 (0%) Testimoni n: 15 R. Estafilococs 0 (0%) R 0 (0%) coagulasa positius/g 31 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 15 Döner Kebab (salsa picant) Mostres correctes (C) 12 (80%) Mostres amb disconformitat (D) 3 (20%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres D. Salmonella/25g 0 (0%) R 0 (0%) D. Listeria 0 (0%) R 0 (0%) monocytogenes/25g Patògens R. Listeria 0 (0%) L 0 (0%) n: 15 monocytogenes/g R. Bacillus cereus/g 9 (60%) R 0 (0%) Microbiològics n: 15 R. Clostridium 0 (0%) R 0 (0%) C: 13 (70%) perfringens /g D: 3 (20%) R. Microorganismes 15 (100%) R 3 (20%) Indicadors aerobis a 30ªC/g n: 15 R. Enterobacteris/g 1 (7%) R 0 (0%) R. E. coli/g 0 (0%) R 0 (0%) Testimoni n: 15 R. Estafilococs 0 (0%) R 0 (0%) coagulasa positius/g 32 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Menjars preparats llescats i/o Mostres analitzades (n) 32 Mostres correctes (C) 27 (84,4%) porcionats envasats Mostres amb disconformitat (D) 5 (15,6%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres D. Salmonella/25g 0 (0%) L 0 (0%) D. Listeria 3 (9%) L 3 (9%) monocytogenes/25 g R. Listeria 0 (0%) L 0 (0%) monocytogenes/g Patògens D.Campylobacter/25 g 0 (0%) R 0 (0%) n: 32 C: 29 (90,6%) D: 3 (9,4%) R. Campylobacter /g 0 (0%) R 0 (0%) D Microbiològics R. Bacillus cereus/g 3 (9%) R 0 (0%) n: 32 C: 28 (87,5%) R. Clostridium D: 4 (12,5%) 0 (0%) R 0 (0%) perfringens/g D. E.coli STEC 0 (0%) R 0 (0%) Indicadors R. Microorganismes 32 (100%) R 0 (0%) n: 32 aerobis a 30ªC/g C: 29 (93,8%) D: 3 (6,2%) R. Enterobacteris/g 12 (37,5%) R 2 (6%) R. E. coli/g 2 (6%) L 0 (0%) Testimoni n: 32 R. Estafilococs 0 (0%) R 0 (0%) coagulasa positius/g 33 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (n) 8 Hortalisses fresques Mostres correctes (C) 8 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Abiòtics Plaguicides Plaguicides (mg/kg) 6 (75%) L 0 (0%) n: 8 n: 8 Mostres analitzades (n) 7 Fruita fresca Mostres correctes (C) 6 (86%) Mostres amb disconformitat (D) 1 (14%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres Abiòtics Plaguicides Plaguicides (mg/kg) 4 (57%) L 1 (14%) n: 7 n: 7 Mostres analitzades (n) 20 Fruita dessecada Mostres correctes (C) 18 (90%) Mostres amb disconformitat (D) 2 (10%) Mostres Grup Subgrup Paràmetres Disconformitat amb vigilància vigilància analitzats presència Tipus Mostres SO2 (mg/kg) 5 (25%) L 0 (0%) Additius Conservants Àc. sòrbic i sorbats (E- n: 25 n: 20 200, E-202 i E-203) 6 (30%) L 0 (0%) C: 23 (90%) (mg/kg) D: 2 (10%) Àc. benzoic i benzoats (E-210 a E-213) 2 (10%) L 2 (10%) (mg/kg) Aflatoxina (B1+ B2+ G1+ Microbiològics Micotoxines 0 (0%) L 0 (0%) G2 ( g/kg) n: 20 n: 20 Ocratoxina A ( g/kg) 2 (10%) L 0 (0%) 34 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats per paràmetres Paràmetres abiòtics A la gràfica següent s’indica el percentatge de mostres amb absència, presència sense disconformitat o presència amb disconformitat dels contaminants investigats. Al costat de cada contaminant, s’especifica el número de mostres en què s’ha analitzat. Els diferents paràmetres apareixen ordenats en ordre decreixent en funció del percentatge de mostres amb disconformitat. Figura 5. Resultats per paràmetres abiòtics. Percentatge de mostres amb absència, presència o disconformitat Acrilamida (153) Plaguicides (18) Metil Hg (9) Hg (9) Cd (9) Furà (153) 2-metilfurà (153) 3-metilfurà (153) Pb (9) PCB's (9) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Absència (%) Presència sense disconformitat (%) Presència amb disconformitat (%) 35 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 153 Acrilamida Mostres correctes (C) 143 (93,5%) Mostres amb disconformitat (D) 10 (6,5%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 25 Cereals (galetes) 24 (96%) L 5 (20%) 20 Cereals per esmorzar 14 (70%) L 0 (0%) Productes d’aperitiu a base de 10 9 (90%) L 0 (0%) blat de moro i/o blat 30 Cafè 30 (100%) L 0 (0%) 5 Succedanis de cafè 5 (100%) L 0 (0%) Aliments infantils a base de 10 8 (80%) L 0 (0%) cereals (galetes) Aliments infantils a base de 10 1 (10%) L 0 (0%) cereals (farinetes) 20 Patates xips envasades 20 (100%) L 5 (25%) Patates fregides llestes per al 23 23 (100%) L 0 (0%) consum 36 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 153 Furà Mostres correctes (C) 153 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 25 Cereals (galetes) 16 (64%) - - 20 Cereals per esmorzar 12 (60%) - - Productes d’aperitiu a base de 10 8 (80%) - - blat de moro i/o blat 30 Cafè 30 (100%) - - 5 Succedanis de cafè 5 (100%) - - Aliments infantils a base de 10 5 (50%) - - cereals (galetes) Aliments infantils a base de 10 5 (50%) - - cereals (farinetes) 20 Patates xips envasades 0 (0%) - - Patates fregides llestes per al 23 0 (0%) - - consum 37 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 153 2-metilfurà Mostres correctes (C) 153 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 25 Cereals (galetes) 9 (36%) - - 20 Cereals per esmorzar 5 (25%) - - Productes d’aperitiu a base de 10 4 (40%) - - blat de moro i/o blat 30 Cafè 30 (100%) - - 5 Succedanis de cafè 5 (100%) - - Aliments infantils a base de 10 4 (40%) - - cereals (galetes) Aliments infantils a base de 10 3 (30%) - - cereals (farinetes) 20 Patates xips envasades 0 (0%) - - Patates fregides llestes per al 23 0 (0%) - - consum 38 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 153 3-metilfurà Mostres correctes (C) 153 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 25 Cereals (galetes) 0 (0%) - - 20 Cereals per esmorzar 1 (5%) - - Productes d’aperitiu a base de 10 4 (40%) - - blat de moro i/o blat 30 Cafè 27 (90%) - - 5 Succedanis de cafè 0 (0%) - - Aliments infantils a base de 10 0 (0%) - - cereals (galetes) Aliments infantils a base de 10 1 (10%) - - cereals (farinetes) 20 Patates xips envasades 0 (0%) - - Patates fregides llestes per al 23 0 (0%) - - consum Mostres analitzades (N) 9 Metalls Mostres correctes (C) 9 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres Mercuri 9 Peix fresc (tonyina) 9 (100%) L 0 (0%) Metilmercuri 9 Peix fresc (tonyina) 9 (100%) R 0 (0%) Cadmi 9 Peix fresc (tonyina) 5 (56%) L 0 (0%) Plom 9 Peix fresc (tonyina) 1 (11%) L 0 (0%) 39 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 9 PCB’s Mostres correctes (C) 9 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 9 Peix fresc (tonyina) 0 (0%) L 0 (0%) Mostres analitzades (N) 18 Plaguicides Mostres correctes (C) 17 (94,5%) Mostres amb disconformitat (D) 1 (5,5%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 3 Carn fresca (fetge de boví) 0 (0%) L 0 (0%) 8 Hortalisses 6 (75%) L 0 (0%) 7 Fruita fresca 4 (57%) L 1 (14%) 40 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Additius A la gràfica següent s’indica el percentatge de mostres amb absència, presència sense disconformitat o presència amb disconformitat de l’additiu investigat. Al costat de cada additiu s’especifica entre parèntesi el número de mostres en què s’han analitzat. Els diferents paràmetres apareixen ordenats en ordre decreixent en funció del percentatge de mostres amb disconformitat. Figura 6. Resultats per additius. Percentatge de mostres amb absència, presència o disconformitat Àcid ascòrbic i ascorbats (9) Àcid benzoic i benzoats (20) Àcid cítric i citrats (9) Àcid sòrbic i sorbats (20) Dioxid de sofre (20) Nitrats (9) Nitrits (9) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Absència (%) Presència sense disconformitat (%) Presència amb disconformitat (%) 41 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 20 SO2 Mostres correctes (C) 20 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 20 Fruita dessecada 5 (25%) L 0 (0%) Àc. ascòrbic i ascorbats Mostres analitzades (N) 9 Mostres correctes (C) 5 (66%) (E-300, E-301 i E-302) Mostres amb disconformitat (D) 4 (44%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 9 Peix fresc (tonyina) 9 (100%) R 4 (44%) Àc. cítric i citrats Mostres analitzades (N) 9 Mostres correctes (C) 9 (100%) (E-330 a E-333) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 9 Peix fresc (tonyina) 7 (78%) L 0 (0%) Àc. Benzoic i benzoats Mostres analitzades (N) 20 Mostres correctes (C) 18 (90%) (E-210 a E-213) Mostres amb disconformitat (D) 2 (10%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 20 Fruita dessecada 2 (10%) L 2 (10%) 42 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Àc. Sòrbic i sorbats Mostres analitzades (N) 20 Mostres correctes (C) 20 (0%) (E-210 a E-213) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 20 Fruita dessecada 6 (30%) L 0 (0%) Nitrats Mostres analitzades (N) 9 Mostres correctes (C) 9 (100%) (E-251, E-252) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 9 Peix fresc (tonyina) 0 (0%) L 0 (0%) Nitrits Mostres analitzades (N) 9 Mostres correctes (C) 9 (100%) (E-249, E-250) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 9 Peix fresc (tonyina) 0 (0%) L 0 (0%) 43 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Paràmetres microbiològics A la gràfica següent s’indica el percentatge de mostres amb absència, presència sense disconformitat o presència amb disconformitat del paràmetre microbiològic investigat. Al costat de cada paràmetre, s’especifica entre parèntesi el número de mostres en què s’ha analitzat. Els diferents paràmetres apareixen ordenats en ordre decreixent en funció del percentatge de mostres amb disconformitat. Figura 7. Resultats per paràmetres microbiològics. Percentatge de mostres amb absència, presència o disconformitat Histamina (9) R. Enterobacteris (92) R. microorganismes a 30 ºc (92) D. Listeria monocytogenes (92) Toxines Fusarium spp. (30) R. Bacillus cereus (92) Ocratoxina A (50) R. Escherichia coli (102) R. Estafilococ coagulassa positius (92) R. Listeria monocytogenes (92) D. Escherichia coli STEC (6) D. Salmonella spp. (102) D. Campylobacter (32) R. Campylobacter (32) R. Clostridis perfringens (92) D. Norovirus genogrup I i II (10) Aflatoxina B1, B2, G1, G2 (85) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Absència (%) Presència sense disconformitats (%) Presència amb disconformitats (%) 44 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 92 Indicadors Mostres correctes (C) 85 (92%) Mostres amb disconformitat (D) 7 (8%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 15 Döner Kebab (pollastre) 15 (100%) R 0 (0%) Recompte 15 Döner Kebab (vegetals) 15 (100%) R 0 (0%) microorganismes aerobis a 30ºC/g 15 Döner Kebab (salsa blanca) 15 (100%) R 0 (0%) n: 92 C: 89 (97%) D: 3 (3%) 15 Döner Kebab (salsa picant) 15 (100%) R 3 (20%) 32 Llescats envasats 32 (100%) R 0 (0%) 15 Döner Kebab (pollastre) 5 (33%) R 1 (7%) Recompte 15 Döner Kebab (vegetals) 14 (93%) R 0 (0%) Enterobacteris/g n: 92 15 Döner Kebab (salsa blanca) 5 (33%) R 1 (7%) C: (96%) D: 4 (4%) 15 Döner Kebab (salsa picant) 1 (7%) R 0 (0%) 32 Llescats envasats 12 (37,5%) R 2 (6%) 45 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 102 Testimonis Mostres correctes (C) 102 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 10 Mol·luscs bivalves crus 1 (10%) L 0 (0%) (n=5) 15 Döner Kebab (pollastre) 2 (13%) R 0 (0%) R. E. coli/g 15 Döner Kebab (vegetals) 2 (13%) R 0 (0%) n: 102 15 Döner Kebab (salsa blanca) 1 (7%) R 0 (0%) 15 Döner Kebab (salsa picant) 0 (0%) R 0 (0%) 32 Llescats envasats 2 (6%) R 0 (0%) 15 Döner Kebab (pollastre) 1 (7%) R 0 (0%) 15 Döner Kebab (vegetals) 4 (27%) R 0 (0%) R. Estafilococs coagulasa positius/g 15 Döner Kebab (salsa blanca) 0 (0%) R 0 (0%) n: 92 15 Döner Kebab (salsa picant) 0 (0%) R 0 (0%) 32 Llescats envasats 0 (0%) R 0 (0%) 46 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 102 Patògens Mostres correctes (C) 99 (97%) Mostres amb disconformitat (D) 3 (3%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 10 Mol·luscs bivalves crus 0 (0%) L 0 (0%) (n=5) 15 Döner Kebab (pollastre) 0 0%) R 0 (0%) Detecció 15 Döner Kebab (vegetals) 0 (0%) R 0 (0%) Salmonella/25g n: 102 15 Döner Kebab (salsa blanca) 0 (0%) R 0 (0%) 15 Döner Kebab (salsa picant) 0 (0%) R 0 (0%) Menjars preparats llescats o 32 0 (0%) R 0 (0%) porcionats envasats al buit Detecció Menjars preparats llescats o E.coli STEC/ 25g 5 porcionats envasats al buit 0 (0%) R 0 (0%) n: 5 (formatges) 15 Döner Kebab (pollastre) 1 (7%) R 1 (7%) Detecció 15 Döner Kebab (vegetals) 2 (13%) R 2 (13%) Listeria monocytogenes /25g 15 Döner Kebab (salsa blanca) 0 (0%) R 0 (0%) n: 92 15 Döner Kebab (salsa picant) 0 (0%) R 0 (0%) Menjars preparats llescats o 32 3 (9%) L 3 (9%) porcionats envasats al buit 15 Döner Kebab (pollastre) 0 (0%) L 0 (0%) 15 Döner Kebab (vegetals) 1 (7%) L 0 (0%) Recompte Listeria monocytogenes /g 15 Döner Kebab (salsa blanca) 0 (0%) L 0 (0%) n: 92 15 Döner Kebab (salsa picant) 0 (0%) L 0 (0%) Menjars preparats llescats o 32 0 (0%) L 0 (0%) porcionats envasats al buit Detecció Menjars preparats llescats o Campylobacter/ 25g 32 0 (0%) R 0 (0%) porcionats envasats al buit n: 32 47 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Recompte Menjars preparats llescats o Campylobacter/g 32 0 (0%) R 0 (0%) porcionats envasats al buit n: 32 15 Döner Kebab (pollastre) 1 (7%) R 0 (0%) 15 Döner Kebab (vegetals) 5 (3%) R 0 (0%) Recompte Bacillus cereus/g 15 Döner Kebab (salsa blanca) 3 (20%) R 0 (0%) n: 92 15 Döner Kebab (salsa picant) 9 60%) R 0 (0%) Menjars preparats llescats o 32 3 (9%) R 0 (0%) porcionats envasats al buit 15 Döner Kebab (pollastre) 0 (0%) R 0 (0%) Recompte 15 Döner Kebab (vegetals) 0 (0%) R 0 (0%) Clostridium perfringens/g 15 Döner Kebab (salsa blanca) 0 (0%) R 0 (0%) n: 92 15 Döner Kebab (salsa picant) 0 (0%) R 0 (0%) Menjars preparats llescats o 32 0 (0%) R 0 (0%) porcionats envasats al buit Detecció Norovirus 10 (genogrup I i II) Mol·luscs bivalves crus 0 (0%) R 0 (0%) n=5 n: 10 48 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Mostres analitzades (N) 85 Micotoxines Mostres correctes (C) 85 (100%) Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres 20 Cereals per esmorzar 0 (0%) L 0 (0%) Productes d’aperitiu a 10 0 (0%) L 0 (0%) base de blat de moro i/o blat Aflatoxines B1, B2, G1, G2 30 Cafè 0 (0%) - - n: 85 5 Succedanis de cafè 0 (0%) - - 20 Fruita dessecada 0 (0%) L 0 (0%) 20 Cereals per esmorzar 0 (0%) L 0 (0%) Productes d’aperitiu a 10 0 (0%) L 0 (0%) base de blat de moro i/o blat Aflatoxina B1 n: 85 30 Cafè 0 (0%) - - 5 Succedanis de cafè 0 (0%) - - 20 Fruita dessecada 0 (0%) L 0 (0%) 20 Cereals per esmorzar 0 (0%) - - Productes d’aperitiu a 10 0 (0%) - - base de blat de moro i/o blat Aflatoxina B2 n: 85 30 Cafè 0 (0%) - - 5 Succedanis de cafè 0 (0%) - - 20 Fruita dessecada 0 (0%) - - 49 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 20 Cereals per esmorzar 0 (0%) - - Productes d’aperitiu a 10 0 (0%) - - base de blat de moro i/o blat Aflatoxina G1 n: 85 30 Cafè 0 (0%) - - 5 Succedanis de cafè 0 (0%) - - 20 Fruita dessecada 0 (0%) - - 20 Cereals per esmorzar 0 (0%) - - Productes d’aperitiu a 10 0 (0%) - - base de blat de moro i/o blat Aflatoxina G2 n: 85 30 Cafè 0 (0%) - - 5 Succedanis de cafè 0 (0%) - - 20 Fruita dessecada 0 (0%) - - Ocratoxina A 30 Cafè 7 (23%) L 0 (0%) n: 50 20 Fruita dessecada 2 (10%) L 0 (0%) Toxines 20 Cereals per esmorzar 4 (20%) L 0 (0%) Fusarium spp. Productes d’aperitiu a n: 30 10 5 (50%) L 0 (0%) base de blat de moro i/o blat 50 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Amines biògenes Mostres analitzades (N) 9 Mostres correctes (C) 8 (89%) Mostres amb disconformitat (D) 1 (11%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres Histamina n: 9 9 Peix fresc (tonyina) 1 (11%) L 1 (11%) C: 8 (89%) D: 1 (11%) Biotoxines marines Mostres analitzades (N) 10 Mostres correctes (C) 10 (100%) lipofíliques Mostres amb disconformitat (D) 0 (0%) Mostres amb Disconformitat Paràmetre n Grup d’aliment presència Tipus Mostres Biotoxines marines 10 Mol·luscs bivalves crus 0 (0%) L 0 (0%) lipofíliques n: 10 51 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats detallats per paràmetres detectats Paràmetres abiòtics Acrilamida Productes d’aperitiu a Cereals Cereals per Acrilamida (μg/Kg) base de blat (galetes) esmorzar de moro i/o blat Anàlisis realitzades 25 20 10 No es detecta (LMR) Resultats globals per grups d’aliments: Mostres Mostres Mostres Núm. De Mostres sense amb amb plaguicides n analitzades residus residus residus diferents detectables < LMR > LMR detectats 2 Fetge de boví 3 (100%) 0 (0%) 0 (0%) -- Hortalisses 8 fresques 2 (25%) 6 (75%) 0 (0%) 19 7 Fruites fresques 3 (43%) 3 (43%) 1 (14%) 2 A la gràfica següent s’indica el percentatge de mostres amb absència, presència LMR de plaguicides per a cada grup o tipus d’aliment. Com a referència al costat de cada aliment s’especifica el número de mostres analitzat. Els diferents grups o tipus d’aliment apareixen ordenats en ordre decreixent en funció del percentatge de mostres > LMR. 63 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Figura 8. Resultats de plaguicides per grups d’aliments. Percentatge de mostres amb absència, presència o disconformitat Hortalisses fresques (8) Fruites fresques (7) Fetge de boví (3) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Absència Presència < LMR Presència > LMR 64 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats per grups d’aliments i plaguicides detectats: Mostres Mostres Mostres Anàlisis amb amb HORTALISSES FRESQUES realitzades sense residu residus < residus > detectable LMR* LMR Clorprofam 8 7 1 0 Ditiocarbamats 8 2 6 0 Mostres Mostres Mostres Anàlisis amb amb FRUITES FRESQUES sense residu realitzades detectable residus residus < LMR* > LMR 2- fenilfenol 7 6 1 0 Boscalida 7 6 1 0 Clorantraniliprol 7 6 1 0 Clorpirifós-metilo 7 6 1 0 Deltametrina 7 6 1 0 Difenilamina 7 6 0 1 Difenoconazol 7 6 1 0 Fludioxonil 7 4 3 0 Fluopiram 7 6 1 0 Imazalil 7 5 2 0 Iprodiona 7 6 0 1 Lambda-cihalotrina 7 6 1 0 Metoxifenozida 7 6 1 0 Piraclostribina 7 6 1 0 Pirimetanil 7 6 1 0 Propiconazol 7 6 1 0 Tebuconazol 7 6 1 0 Tiabendazol 7 6 1 0 Tiacloprid 7 6 1 0 65 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Resultats per aliments individuals on s’ha detectat plaguicides: Mostres Mostres Mostres Anàlisis sense residu amb residus amb residus realitzades detectable < LMR* > LMR HORTALISSES FRESQUES Ceba 2 0 2 0 Coliflor 2 0 2 0 Patates 2 1 1 0 Pastanaga 2 1 1 0 FRUITES FRESQUES Peres 3 1 1 1 Taronges 2 0 2 0 66 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Quadres resum amb els valors de plaguicides detectats per mostra d’hortalisses o fruites fresques. En vermell s’indiquen els paràmetres amb resultats >LMR 20_08318 TARONJA 0.143 0.703 0.018 0.042 0.095 20_09923 TARONJA 0.056 0.627 2.080 20_09240 PERA 0.173 0.030 0.014 0.066 0.104 0.077 0.032 0.106 20_09241 PERA 0.091 0.024 0.025 1.850 0.029 0.101 20_05629 COLIFLOR 0.607 20_09922 COLIFLOR 0.139 20_08559 CEBA 0.052 20_09422 CEBA 0.067 20_08560 PATATES 0.047 0.052 20_09171 PASTANAGUES 0.112 67 MOSTRA FRUITES I HORTALISSES 2-fenilfenol Boscalida Clorantraniliprol Clorpirifós-metilo Clorprofam Deltametrina Difenilamina Difenoconazol Ditiocarbamats Fludioxoni Fluopiram Imazalil Iprodiona Lambda-cihalotrina Metoxifenozida Piraclostrobina Pirimetanil Propiconazol Tebuconazol Tiabendazol Tiacloprid Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Additius Sulfits (SO2) SO2 Fruita dessecada (mg/Kg) Anàlisis realitzades 20 No es detecta ( 107 (%) - 2 2 3 73 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Llescats Microorganismes aerobis a envasats 30ºC (ufc/g) al buit Anàlisis realitzades 32 No es detecta ( 107 (%) 17 74 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Döner Döner Döner Döner Enterobacteris (ufc/g) Kebab Kebab Kebab (salsa Kebab (salsa (pollastre) (vegetals) blanca) picant) Anàlisis realitzades 15 15 15 15 No es detecta ( 107 (%) - 76 Resultats del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2020 Testimonis Döner Döner Mol·luscs Llescats Escherichia coli (ufc/g) Kebab Kebab bivalves envasats al (pollastre) (vegetals) crus buit Anàlisis realitzades 15 15 10 32 9/10 (90%) No es detecta (