Districte de Sant Andreu Mesura de govern Barcelona, capital mundial de l'alimentació sostenible 2021 Districte de Sant Andreu www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu » Barcelona, capital mundial de l'alimentació sostenible 2021 Barcelona és l’escenari aquest any del VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. La ciutat es converteix així en Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, any en què es desenvoluparan més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà des de principis d’any fins al desembre. Un sistema alimentari sostenible crea prosperitat, promou la justícia social, preserva i regenera els recursos naturals i els ecosistemes, i salvaguarda la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se de manera sostenible. L’alimentació sostenible és:  Bona per a les persones. Assegura a tothom els recursos necessaris per produir, consumir i gaudir aliments segurs, sostenibles, saludables i gustosos, que ens permeten tenir una vida plena. Té present que també s’inclouen les persones que necessiten més recursos o acompanyament.  Bona per als territoris. Promou economies locals diversificades i pròsperes, que garanteixen el benestar de les persones treballadores i distribueixen beneficis de manera equitativa. Posa en valor les dietes i els coneixements gastronòmics tradicionals. Celebra la diversitat de cultures que conviuen al nostre territori, genera relacions positives entre el medi urbà i el rural, i entre el Sud i el Nord globals.  Bona per al planeta. Produeix, transforma, ven, compra i elimina els aliments preservant i regenerant els recursos naturals i els ecosistemes. Contribueix a frenar la crisi climàtica, assegura el benestar dels animals i fomenta la biodiversitat. Per dur l’alimentació sostenible a la pràctica cal treballar de manera integral o sistèmica i amb la participació de la ciutadania, de tota la cadena productiva i de les institucions (educatives, sanitàries, culturals, ambientals, socials, polítiques i municipals). Es tracta de fer canvis en l’àmbit individual, comunitari, local, regional, nacional i internacional. Les nou dimensions de l’alimentació sostenible que cal abordar en el marc de la Capitalitat són: 1. Garantir el dret a l’alimentació sostenible 2. Facilitar els productes de proximitat, de temporada i ecològics 3. Adoptar dietes saludables: amb frescos, sense ultraprocessats 4. Menjar menys i millor carn i derivats 5. Reduir el malbaratament alimentari i els envasos 6. Fomentar relacions justes a la cadena alimentària 7. Cultivar diversitat al camp, a la taula i als barris 8. Crear entorns alimentaris sostenibles i empoderadors 9. Transformar el sistema alimentari amb totes i per a totes www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu Durant tot l’any 2021, a més de ser la seu de la cimera global de ciutats del Pacte de Milà, Barcelona:  Acollirà i donarà suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità, en els quals l’alimentació sostenible, justa i sana sigui el principal element vertebrador.  Desplegarà polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit.  Construirà una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030 Al Districte de Sant Andreu s’han abordat i s’estan abordant els temes d’alimentació sostenible des de tres àmbits. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu » 01. Salut alimentària, activitat física i alimentació sostenible i saludable La intervenció en salut dins el marc de la salut alimentaria , l’activitat física i l’ alimentació sostenible i saludable és una realitat al Districte de Sant Andreu i als seus barris i a múltiples nivells i àmbits. És una línia d’actuació transversal que s’ha treballat al llarg dels anys, amb capacitat i oportunitat d’ampliar-se mitjançant la incorporació de més agents implicats i noves propostes a desplegar. La intervenció en aquest àmbit s’implementa a partir del treball comunitari generat des del territori amb la participació de diferents actors del districte de Sant Andreu en matèria de salut, alimentació i activitat física saludable, sobretot als barris de l’Eix Besòs. ANTECEDENTS  Enquesta de Salut de Catalunya: Segons dades acumulades de 2011 a 2014, alguns grups de població del districte de Sant Andreu presenten valors de sedentarisme i obesitat superiors a la resta de la ciutat.  Anàlisis de Salut de l’ASPB dels barris de Bon Pastor, Baró de Viver i Trinitat Vella (barris prioritaris a Sant Andreu): L’alimentació i el sedentarisme són problemes destacats pel veïnatge en la priorització comunitària feta als seus barris l’any 2011 i 2016.  Rediagnòstic de Salut als barris de l’ASPB al Bon Pastor i Baró de Viver (2019).  El Pla d’actuació del Districte 2016-2019 (PAD) recollia un seguit d’actuacions a desplegar en aquest període: o Pla de salut comunitària: enfortir les accions de prevenció i promoció de la salut en l’àmbit comunitari i per a totes les etapes de la vida o Fomentar els programes esportius per a infants i joves en època de vacances o Remodelar els mercats del Bon Pastor i Sant Andreu o Ampliar la xarxa d’horts urbans ecològics  Mesura de Govern Sant Andreu per l’alimentació i activitat física saludable novembre 2018.  Parada de pagès al barri de Baró de Viver amb el suport de Pla de barris 2018-2019.  El Pla d’actuació del Districte 2020-2023 (PAD) també recull diferents actuacions a desplegar en aquest període: o Elaborar una estratègia per fomentar l’economia verda i circular als polígons. o Donar suport a les iniciatives que promocionin i visibilitzin l’economia social i el comerç de proximitat. o Posar en funcionament el Mercat de Sant Andreu. o Crear una xarxa de salut comunitària, en col•laboració amb diferents entitats del barri de la Sagrera, que inclou els serveis sanitaris. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu OBJECTIUS General:  Millorar els hàbits alimentaris i augmentar l’activitat física des de una perspectiva de cicle vital que tingui en compte les desigualtats socials en la salut Específics  Donar a conèixer el marc en què s’identifiquen els factors que poden influir en l’alimentació i l’activitat física saludable.  Identificar una estratègia d’acció i les intervencions que s’estan desenvolupant als barris del Districte de Sant Andreu per l’alimentació i l’activitat física saludable.  Proposar intervencions a desenvolupar al territori basades en l’evidència de l’efectivitat.  Facilitar un seguiment coordinat dels projectes que ja estan en marxa i dels de nova creació.  Posar en valor els productes de proximitat i de temporada. LÍNIES DE TREBALL  Accions educatives sobre els factors conductuals i de l’estil de vida;  Accions d’impacte i transformació a nivell de les famílies, dels diferents entorns i les xarxes socials;  Polítiques tendents a millorar les condicions de vida i treball relacionades amb l’alimentació i l’activitat física;  Desenvolupar el màxim d’influència vers sectors de la política responsables de les grans decisions en el mercat alimentari, de la mobilitat i l’organització mediambiental. CRITERIS SEGUITS EN LES INTERVENCIONS  Lligats a Barcelona Salut als Barris, en els barris en els que s’està desenvolupant el programa.  Basats en les necessitats, recursos i actius de cada barri.  Plantejats des de la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable de forma inclusiva, per la seva relació directa e indestriable. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu  Plantejats de forma integral, intersectorial i multicomponent.  Amb perspectiva d’equitat de gènere, classe social, edat i estat migratori.  Amb participació comunitària.  Tenint en compte el cicle vital i col•lectius específics.  Respectant els valors culturals de la població a qui s’adreça.  Tenint cura del medi ambient: alimentació circular.  Generant informació per l’evidència i avaluació continuada.  Garantint la sostenibilitat.  Treball comunitari generat des del territori amb la participació de diferents actors del districte de Sant Andreu en matèria de salut, alimentació i activitat física saludable, sobretot als barris de l’Eix Besòs.  Un gran ventall d’activitats que ofereixen Escoles, IES, equipaments públics i Centres Esportius Municipals (CEM). www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu INTERVENCIONS AL DISTRICTE DE SANT ANDREU ÀMBIT NOM DE PROJECTE DESCRIPCIÓ PROJECTE TERRITORI SERVEI Observacions* Coneixement, coordinació i treball en xarxa dels recursos Agència de salut pública de entitats i serveis relacionats amb la salut als barris de Baró Barcelona de Viver i Bon Pastor. CAP Bon Pastor AAVV Bon Pastor Impulsar nous projectes en els camps prioritaris que van Farmàcia Ribot sorgir amb els diagnòstic comunitari al 2011 (salut mental, Farmàcia Rius consum de drogues, alimentació...). Pla de barris Centre Cívic Baró de Viver Taula de salut comunitària Fer seguiment dels projectes de salut que ja estan en marxa. Bon Pastor i baró de Viver Direcció de serveis a les Salut comunitària Activa Bon Pastor i Baró de Viver Endavant’ al, Mou-te, Escola de gent gran... Persones i el Territori Centre Cívic Bon Pastor Generar un espai per comentar i compartir les necessites Biblioteca Bon Pastor detectades sobre l’estat de salut als dos barris. CSMA CAS Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona s’ha fet un Casal de gent gran re diagnòstic, s’ha prioritzat els principals problemes de salut AAVV El Rebost dels barris. Conseller de barri Consellera de salut Agència salut pública de Barcelona Tècnic de barri Tècnic referent de pla de barris Grup de treball o comissió de salut alimentària i activitat Banc d'aliments de Bon física al BP i BV: tots els projectes relacionats amb Pastor Grup de treball de salut alimentació i activitat física i també projectes de nova creació Farmàcies alimentària del Bon Pastor Salut alimentària en aquest àmbit. Es van crear subcomissions de treball: Bon Pastor i Baró de Viver Activa i Baró de viver Horts urbans (actualment tancada), Endavant’ al junior, Cros Biblioteca solidari, Receptari d’alimentació saludable. Estan recollits a Escoles BP i BV continuació en aquest quadre. AAVV d’ambdós barris CEM Bon Pastor CFA Bon Pastor Centres Cívics ambdós barris Serveis Socials www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu Projecte de Mercats de Barcelona i la Fundació F.C. Barcelona. Activitat educativa en què es convida a les escoles a fer equip i transmetre als infants i als joves el valor d'una dieta equilibrada i la pràctica habitual de l'esport per Mengem sa, mengem del tenir una vida saludable. Incideix en el valor de comprar sa, Mercats i Biblioteca Bon Salut alimentària mercat fresc i de qualitat tot descobrint el mercat i allò que el Bon Pastor En vies d’activació Pastor caracteritza i una forma de comerç propera i sostenible tant arrelada a la cultura mediterrània. Taller amb l'educadora a la biblioteca i una visita al mercat. Va dirigit a 1r i 2n cicle de primària (màxim 20 infants) Concurs d'entrepans saludables a les escoles. Durant el En vies curs escolar 2018-19 hi participen Escola l’Esperança, d’activació: Degut Institut Escola Til·ler, Escola Baró de Viver i Escola Bon a la pandèmia Pastor, amb una participació de 115 escolars (a les classes aquest curs Endavant’ al Junior de 5è de primària). Consta de tres sessions. A la primera Taula de salut alimentaria i escolar 2020/21 no Salut alimentària (Master Xef) sessió es presenta el projecte a l’escola i es treballen Bon Pastor i Baró de Viver Activitat Física s’ha fet. Es conceptes d’esmorzar saludable i s’expliquen les bases del planificarà pel concurs. A la segona sessió l’alumnat farà una recerca primer trimestre d’informació sobre criteris d'alimentació saludable i elaborarà del proper curs la recepta de l’entrepà que presentarà al concurs escolar 21/22. Degut a la pandèmia el 2020 Tallers d'alimentació per usuaris del Rebost solidari i/o no s’ha pogut població del barri. S’ha fet una edició amb alumnat del CFA Grup comunitari realitzar i enguany Programa Endavant ‘al Salut alimentària Bon Pastor i Baró de Viver de Bon Pastor. Es van fer 5 sessions i van participar 8 s’estan fent vídeos persones. La valoració va ser molt positiva. amb les receptes que s’havien treballat. Publicació d’un receptari d’alimentació saludable. S’està Receptari alimentació treballant en un document que ja s’havia iniciat des del Salut alimentària Bon Pastor i Baró de Viver Grup comunitari Actiu saludable rebost d’aliments . l’idea és editar-lo coincidint amb l’any de capitalitat alimentària. ASPB ho treballa junt el Rebost Banc d'aliments on els usuaris poden escollir els productes Rebost Solidari Bon Salut alimentària que es volen endur perquè tenen assignades una hora i un Bon Pastor i Baró de Viver AAVV - Banc d'aliments Actiu Pastor i Baró de Viver dia per fer la recollida Tallers de fotografia a la Biblioteca de Bon Pastor on els infants descriuen els aspectes positius i negatius del seu entorn alimentari mitjançant les fotos que ells fan. Les seves fotografies i les seves percepcions es comparteixen amb la En vies d’activació FotoExplora Salut alimentària comunitat mitjançant una exposició fotogràfica a la biblioteca. Bon Pastor ASPB Biblioteca Bon Pastor S’iniciarà de nou a El projecte l’alimentació al meu barri és un programa pilot la tardor comunitari que vol apoderar els infants participants perquè esdevinguin líders actius en la identificació de les necessitats i els actius del seu barri a la vegada que també es www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu converteixen en actors de canvis en el seu entorn alimentari. El programa està basat en el procés d’investigació i acció participativa. S’utilitzarà una adaptació del mètode Photovoice que és un mètode d'investigació-acció participativa a través del qual les persones poden identificar, representar, i millorar les seves comunitats a través d'una tècnica fotogràfica específica. Utilitza la immediatesa de la imatge visual per proporcionar evidències i promoure un mitjà efectiu participatiu de compartir experiència i coneixement en la tasca d'una investigació participativa que també serveix de denúncia social. En aquest cas es treballarà l’alimentació. S’ha reformulat en Escola de Salut de la Gent Salut alimentaria i El programa té com a objectiu apoderar i incrementar la Taula de Salut comunitària Gran Bon Pastor i Baró de Bon Pastor i Baró de Viver caminades amb la activitat física qualitat de vida de les persones majors de 65 anys Bon Pastor i Baró de Viver. gent gran. Viver ASPB. Inici 14/04/2021 Taula de Salut comunitària Escola de Salut de la Gent Salut i activitat El programa té com a objectiu apoderar i incrementar la Sant Andreu de Palomar. Gran Sant Andreu de Sant Andreu de Palomar qualitat de vida de les persones majors de 65 anys ASPB Aturat COVID-19 física Palomar CAP Casernes Escola de Salut de la Gent Salut i activitat El programa té com a objectiu apoderar i incrementar la Taula de Salut comunitària Gran Congrés- física qualitat de vida de les persones majors de 65 anys Congrés- Indians/Navas Aturat COVID-19 Congrés- Indians/Navas. Indians/Navas Activitat grupal i comunitària amb sessions de treball amb agents comunitaris al barri de Sant Andreu. Els assistents Escola de salut Sant Can Portabella - Cap Sant Salut Comunitària han d’apuntar-se prèviament a l’inici de curs i acudir a totes Cap Sant Andreu (ICS) Aturat COVID-19 Andreu Andreu les sessions que puguin. Pretén potenciar l’autocura dels usuaris i usuàries, dirigit a població general de 1 a 99 anys. Districte, Escola Baró de Viver, L’Esperança, Distribuir gratuïtament fruita i verdura fresca als escolars de Ramón i Cajal, Santíssima Fruita a l'Escola Salut alimentària centres educatius que ho demanin (de 3 a 12 anys). Trinitat, Ramón Berenguer Generalitat Actiu Actualment es fa a la escola Baró de Viver III, Bon Pastor, Pegaso, L’Estel i Ignasi Iglesias Districte, Escola Ignasi Iglesias, Escola Ramon Berenguer III, Escola Molí Revisió dels menús escolars. Avaluació i millora de la qualitat global de les programacions de Finestrelles, Col·legi Salut alimentària Santíssima Trinitat, Escola ASPB Actiu PREME dels menús escolars Baró de Viver, IES El Til·ler, Escola Doctor Ferran i Clua, Jesús Maria, Monlau, Sagrada Família www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu Districte, IES Josep Comas i Solà, IES Til·ler, Programes de promoció Santíssima Trinitat, Programa CANVIS (2n ESO). Programa de promoció de ASPB de la salut a les escoles a Salut alimentària FEDAC Sant Andreu, Actiu l'alimentació i nutrició saludable així com de l'activitat física secundària Ramon Llull, Príncep de Viana Creixem sans (4t Primària) i Creixem més sans (6è Programes de promoció Districte, Escola Ramon Salut alimentària i Primària). Programes de promoció dels hàbits relacionats de la salut a les escoles a Llull, IE Til·ler, Escola ASPB Actiu activitat física amb l'alimentació, la nutrició, l'activitat física i el descans primària Ramon Berenguer III equilibrat Taller cuina amb infants Programa "Minichef". Taller de cuina. Dilluns 17.30-18.30 Salut alimentària Baró de Viver Centre Cívic Baró de Viver Aturat COVID-19 (4- 7 anys) hores Taller cuina amb joves (8- Programa "Minichef Jr.".Taller de cuina. Dilluns 18.30-20 Centre Cívic Baró de Viver Salut alimentària Baró de Viver Aturat COVID-19 12 anys) hores Taller cuina amb adults (> Programa "Cuines del mon". Taller de cuina. Dimecres 19-21 Salut alimentària Baró de Viver Centre Cívic Baró de Viver Aturat COVID-19 18 anys) hores Es treballen diferents aspectes teòrics i pràctics de un hort. Actualment les escoles de el Til·ler, La Maquinista i Baró de Baró de Viver Horts escolars Salut alimentària Escola Actiu Viver ja en tenen. Bon Pastor Hort urbà a Baró de Viver Salut alimentària Consta de 34 parcel·les. Baró de Viver Ecologia Urbana Actiu Hort Urbà de Trinitat Vella Salut alimentària Consta de 63 parcel·les Trinitat Vella Ecologia Urbana Actiu Hort Centre Cívic Baró de Taula de salut alimentaria i Salut alimentària Baró de Viver Actiu Viver Activitat Física Biblioteca Marina Clotet, És un projecte de Jardí Urbà intergeneracional. Està Mans al Verd Ajuntament, Hort-Jardí urbà La coordinat de forma comunitària i promou una educació Residents de la Residència Salut Comunitària Ferroviària de La Sagrera ambiental i uns hàbits saludables, connectant la ciutat amb el La Sagrera Actiu la Sagrera, Associació de cultiu d’aliments. Veïns i Veïnes de La Sagrera. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu SMSA -Fundació Vidal i Barraquer i l´EAP Projecte comunitari d’hort col·lectiu, en col·laboració entre Casernes, així com altres Hort de les Moreres Salut Comunitària els diferents serveis de salut i els veïns i veïnes del districte Sant Andreu Actiu centres i entitats socials, culturals i educatives del districte Espai cedit pel projecte “Mans al Verd, horts i jardins AREP, Escola i AFA Moli de Hort C/ Lanzarote,26 Salut Comunitària comunitaris”(Patrimoni Ciutat-Ecologia Urbana-Districte Sant Sant Andreu Actiu Finestrelles Andreu) Prescripció de programes Salut alimentària i Els professionals de l'atenció primària adrecen els pacients d'activitat física i BP i BV i TV CAP Actiu activitat física perquè utilitzin els recursos comunitaris del seu entorn alimentació Educació Nutricional en Salut alimentària i Farmàcies Bon Pastor i l'Activitat Física / Difusió a les farmàcies mediant tríptics. Bon Pastor i Baró de Viver Actiu activitat física Baró de Viver Obesitat Infantil Activitats de dinamització educativa de tipus esportiu, artístic Districte, Baró de Viver, Salut i activitat Patis Oberts i en família. Actualment es fan a les escoles Baró de Viver i Can Fabra, El Sagrer, El IMEB Aturat COVID-19 física el Til·ler de Bon Pastor Til·ler, Ramon Berenguer III, Pompeu Fabra Districte, Dr. Puigvert, El Til·ler, Josep Comas i Salut i activitat Proposta d'activitats esportives com a eines d'aprenentatge Convivim esportivament física per a la convivència, en horari extraescolar Solà, Ramón y Cajal, IBE Actiu Cristòfol Colom i Ramon Berenguer Salut i activitat Club excursionista per promoure l'hàbit saludable de caminar Club Sant Jordi a Peu Bon Pastor per entorns naturals IBE Pendent física Districte, Baró de Viver, Bon Pastor, El Til·ler, Can Salut i activitat Una hora a la setmana es fan classes de natació. Fabra, La Maquinista, Ja nedo física Dirigit a nens de 1r de primària (tota la classe). IBE Actiu L’Esperança, Turó Blau, Ramon Berenguer III, Ramon i Cajal, Pegaso Atenció a la diversitat en Salut i activitat Ajuda per a que els infants amb discapacitat puguin practicar l'àmbit esportiu física esport. Edat variable. La valoració la fa el IBE. IBE Actiu Promoció de la Millorar el coneixement de la malaltia a l’escola quan hi ha un Diabetis a l’Escola salut a les AIS Nord CAPI Pendent debut diabètic en un infant escoles S’ha fet el I Cros Popular aprofitant el del CEB dins la festa Salut i activitat major del Bon Pastor. L’import de la inscripció, 3€, ha anat Taula de salut alimentaria i II Cros Solidari Bon Pastor Aturat COVID-19 física com a donatiu al Rebost Solidari, pels infants la cursa ha activitat física estat gratuïta. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu Trobada anual que es realitza a Can Fabra per tots els Movem-nos amb la gent Casals de gent gran del AE Sant Andreu IBE usuaris i usuàries dels Casals de Gent Gran que fan activitat Aturat COVID-19 gran districte IBE física. Programa anual d’activitats, inclou propostes lúdiques, Programa d’activitats esportives, educatives, en l’àmbit de la salut. En el marc del Casals de la gent gran d’oci en base a l’activitat pla per a l’envelliment actiu i dins la programació dels Casals Districte Aturat COVID-19 districte de Sant Andreu física per a la gent gran de Gent Gran segons el model d’implementació del pla de millora Promoure la salut física, social i mental de les persones Mou-te, sis potes millor Salut emocional i Es reactiva a l’abril adultes residents a Bon Pastor i Baró de Viver mitjançant Bon Pastor i Baró de Viver ASPB que dues exercici físic del 2021 caminades en grup amb gossos de teràpia assistida guiades Programa anual d’activitats organitzades pels CEMs de la CEM Trinitat Vella Salut i activitat Trinitat Vella i el Bon Pastor, amb el suport de l’IBE i el La Trinitat Vella CEM Bon Pastor Ens movem En vies d’activació física finançament del Pla de Barris. Inclou caminades amb gent El Bon Pastor IBE gran a la Trinitat Vella i tai-txi al Bon Pastor. Pla de barris Tres formacions dutes a terme amb el personal de les Àrees CAP Bon Pastor Formació intercultural per Bàsiques de Salut del Bon Pastor (Salut i malalties CAP Trinitat Vella a personal sanitari – La Trinitat Vella Salut comunitària metabòliques de la comunitat gitana i Salut i malalties Pla de barris Finalitzat Cartografies de El Bon Pastor metabòliques de la població pakistanesa) i de la Trinitat Vella Centre d’estudis africans i coneixement (Salut i malalties metabòliques de la població pakistanesa). interculturals Activa Taula Alimentació Navas Serveis Socials Garcilaso, Foment d'hàbits saludables a través de tallers d'alimentació Salut alimentària Navas projecte Servei d'Atenció a saludable a baix cost. Famílies de la PES Navas Andròmines, El Rebost de Sant Andreu, Ca la Rosa, Projecte comunitari per reduir el malbaratament alimentari l’Harmonia, el Pla de Projecte Nodrim en el sector de la distribució d'aliments al detall, el càtering i Salut alimentària Districte de Sant Andreu Desenvolupament Actiu la restauració creant una xarxa d'interacció entre empreses donants i entitats receptores. Comunitari de Navas, Torre Sagrera o La Trini Solidària. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu » 02. Alimentació sostenible des de la vessant de l’economia social i solidària dintre del projecte: barcelona capital mundial de l’alimentació sostenible. Barcelona desplega una política adreçada a la sobirania alimentària que permet transitar cap a un sistema alimentari sa, ambientalment sostenible i socialment just. L’Administració local, la pagesia i les entitats socials estan posant en marxa un conjunt de propostes i espais per avançar cap a aquest nou model agroecològic de sobirania alimentària. Actualment s'estan desenvolupant accions per donar visibilitat i suport a la comunitat pagesa i l’agricultura urbana, donar a conèixer i enfortir alternatives d’alimentació sostenible i proximitat i per a una política coproduïda en col·laboració amb el sector agroalimentari vinculat a la ciutat. La ciutat ha ampliat el ventall d’alternatives per al consum conscient per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Barcelona puguin omplir el cistell amb productes frescos, de temporada i de proximitat. Aquesta venda de proximitat i circuit curt redueix la distància entre la producció i la persona consumidora, no només perquè disminueix el nombre d’intermediaris de la cadena alimentària, sinó també perquè els permet un alt poder de decisió respecte a què i com es produeix. També en la definició del valor del que es produeix, la qual cosa fa possible, entre d’altres, millorar el preu, tant per a la persona productora com per a la consumidora. Es poden adquirir productes de proximitat, ecològics i directament de la productora o productor a:  cooperatives de consum  xarxa de mercats de pagès  xarxa de mercats verds  futur supermercat cooperatiu i participatiu  comerç de proximitat Actualment al districte de Sant Andreu hi ha un mercat de pagès a La Sagrera impulsat per Ca la Rosa, així com les cooperatives de consum 30 panxes a La Sagrera, el Borró, el Borronet i el Llevat a Sant Andreu de Palomar i la Cooperativa de Consum Ecològic El Rec a Congrés-Indians. Per a més informació es pot consultar la pàgina web d’Alimentació Sostenible Barcelona. Al districte de Sant Andreu s’estan impulsant durant el 2021 tres projectes per promoure l’alimentació sostenible des dels valors de l’economia social i solidària: APROFITAMENT DE LES TARONGES Es tracta d’una prova pilot per fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable. Amb la participació de persones voluntàries de diverses entitats del barri i sota la coordinació de la Fundació Espigoladors, s’han espigolat els arbres fruiters dels carrers del casc antic del barri de Sant Andreu de Palomar amb l’objectiu d’elaborar melmelada de taronja amarga amb finalitats socials. En total s’han recollit prop de 800 kg de taronges amargues, les quals acabaran transformant- se en més de 3.000 pots de melmelada que es destinaran en bona part a projectes socials. L’alumnat d’una escola del barri serà l’encarregat de decidir, a través d’un procés participatiu a l’aula, a quina entitat social destinen una part de la melmelada. El producte final estarà analitzat pel laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ja que el consum de fruits urbans no està indicat sense valorar la seva seguretat alimentària. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu FIRA D’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA DEL DISTRICTE DE SANT ANDREU La Fira d’ESS del Districte és un esdeveniment anual que pretén aglutinar les entitats d’ESS de Sant Andreu per tal que puguin mostrar les seves diverses experiències i pràctiques de l’economia social i solidària. Tanmateix, la fira esdevé un espai de trobada, de debat, així com d’entreteniment amb un programa variat d’activitats. Amb aquesta fira, el Districte té la voluntat de donar visibilitat a l’Economia Social i Solidària al nostre territori, donar a conèixer iniciatives d’aquest àmbit a la població, així com promoure la interconnexió de les entitats que hi treballen. L’edició d’enguany se celebrarà el dia 30 maig i es convidarà a participar a les entitats del districte que treballen projectes en clau d’alimentació sostenible. Durant la setmana anterior es programaran activitats online per emmarcar la celebració de la Fira. SENSIBILITZACIÓ ALS INSTITUTS DEL DISTRICTE L’objectiu d’aquest projecte és oferir tallers teatrals de sensibilització als instituts públics del Districte per tractar temes d'alimentació sostenible, impulsar l’economia local i sostenibilitat ambiental, així com la sobirania alimentària. La cooperativa La Nave Va, que forma part de la XES Sant Andreu (Xarxa d’Economia Solidària), posarà en marxa aquesta iniciativa. Està previst fer els tallers amb els cursos de 2n d'ESO, on els adolescents ja estan més adaptats a l'institut, i tenen per endavant dos cursos més per poder donar continuïtat al contingut d’aquest projecte. Part del seu objectiu és que el propi claustre s’involucri en l’activitat, per tal que el coneixement sorgit d’aquesta acció romangui al centre educatiu. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu » 03. Projectes "Impulsem el que fas" per l’activació econòmica en clau d’alimentació sostenible. L'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha posat en marxa ja quatre convocatòries d'ajuts per finançar projectes que impulsin l'economia dels barris i districtes de la ciutat de Barcelona. Enguany arriba la cinquena edició, Impulsem el que Fas 2021, que busca projectes arrelats al territori que vetllin per la dinamització de locals buits en planta baixa, la innovació , l'ocupació de qualitat, el turisme responsable i sostenible, els models agroalimentaris sostenibles, el consum responsable, la distribució logística amb vehicles zero emissions i/o les industries creatives. Es pot rebre fins al 80% del pressupost total del projecte, amb un màxim de 50.000 euros d’import subvencionat. Es poden presentar tant persones físiques (veïns i veïnes) com jurídiques (associacions, fundacions, micro i petites empreses, cooperatives, persones autònomes, etc.) amb residència o seu social / delegació a la ciutat de Barcelona. El termini de presentació de sol.licituds és del 6 d’abril al 5 de maig. A les convocatòries de 2019 i 2020, va haver una modalitat específica de models agroalimentaris sostenibles. Al 2021, hi ha dues noves modalitats que aborden l’alimentació sostenible: Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i Centres de distribució urbana de mercaderies d’última milla. A continuació, una relació dels projectes que al Districte de Sant Andreu s’han desenvolupat i/o es desenvolupen en clau d’alimentació sostenible. www.barcelona.cat/santandreu Districte de Sant Andreu NOM DE PROJECTE ÀMBIT DESCRIPCIÓ PROJECTE TERRITORI ENTITAT Observacions* Una bona iniciativa que ha vinculat El Bon Cistell es fa Gran és un projecte de Impulsem el que Fas 2018, Modalitat comerços de barri per sensibilització i distribució de verdures i fruites 2 Economies comunitàries i innovació Associació per al millorar la distribució ecològiques que va començar als barris de Districte Sant Andreu, El Bon Cistell social i 2019, Modalitat 6, Models Desenvolupament Cultural, de les cistelles, amb Sant Andreu de Palomar i La Sagrera. S’ha Gràcia i Sant Martí agroalimentaris sostenibles. Ambiental i Humà, CEHDA contractació d’una estès a Navas i a alguns barris dels districtes Desenvolupament de Proximitat, BA. persona en situació de Gracia i Sant Martí administrativa irregular a temps parcial Crear a través d’una cuina compartida un Projecte que aborda el Impulsem el que Fas 2019, Modalitat espai de col.laboracions i aprenentatges malbaratament Cuina Compartida 6 Models agroalimentaris sostenibles. Barri de La Sagrera Ca la Rosa compartits, abordant el malbaratament alimentari en temps de Desenvolupament de Proximitat, BA alimentari COVID19 Co disseny, co-desenvolupament i co-gestió Impulsem el que Fas, 2020, Modalitat d’un Plataforma de consum ciutadana Àgora Pagesa Barri de La Sagrera Ca la Rosa Actiu 6, Models agroalimentaris sostenibles socialment responsable, ètica i de proximitat, amb participació ciutadana Nova línia de negoci basada en la Impulsem el que Fas, 2020, Modalitat comercialització d’hamburgueses veganes Àmbit més enllà de Social Burger TEB SA Actiu 2, Models agroalimentaris sostenibles amb bolets, aprofitant els peus dels bolets que Catalunya actualment es rebutgen Programa d’emprenedoria especialitzat en Cuinant Impulsem el que Fas, 2020, Modalitat projectes del sector de la gastronomia i Barri de La Sagrera Tandem social Actiu cooperatives 6, Models agroalimentaris sostenibles alimentació per a la posada en marxa de nous projectes empresarials APP per monitoritzar sobre l'ús de la roba, Gràcia, Ciutat Vella, Impulsem el que Fas, 2020, Modalitat sensibilitzar i generar comunitat digital. Un Armario Verde Horta-Guinardó, Sant Luize Ratniece Actiu 6, Models agroalimentaris sostenibles Organització mercats d'intercanvi i activitats Andreu i/o Sant Martí de sensibilització Creació plataforma comercial i logística La Zona: Impulsem el que Fas, 2020, Modalitat arrelada al territori, un espai digital de compra Opcions de consum Consum Digital Barcelona Actiu 6, Models agroalimentaris sostenibles i venda de productes i serveis de diversos responsable SCCL responsable sectors de consum, obert a la ciutadania Promoció de la salut i la transformació del Projecte que ha Alimentació Impulsem el que Fas, 2020, Modalitat model de consum a través de l’alimentació renunciat donada la Barri de La Sagrera Susana Bareche saludable 6, Models agroalimentaris sostenibles mitjançant una metodologia vivencial i situació de la participativa COVID19 www.barcelona.cat/santandreu