www.barcelona.cat  C erca a barcelona.cat...   Català  Alerta per sequera: Activat el protocol de sequera en fase d'emergència.  Sarrià - Sant Gervasi       L'AJUNTAMENT  SERVEIS I TRÀMITS  GUIA DEL DISTRICTE  EL DISTRICTE I ELS SEUS BARRIS  CONEIXEU EL DISTRICTE  CONTACTE Inici / Últimes notícies / Vint coses que no sabies sobre la mona de Pasqua Vint coses que no sabies sobre la mona de Pasqua 25/03/2024 - 09:41 La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades de Setmana Santa. Si bé molts elements relacionats amb aquest cicle religiós van de mal borràs, la mona té una gran popularitat. Padrins de tot el país no deixen de banda aquesta obligació, cada any seʼn venen milers i alguns dels pastissers més destacats hi dediquen les seves creacions més arriscades. De fet, un dels punts més interessants de la mona és que és un element viu i en evolució constant, un senyal inequívoc de la bona salut de la tradició. L̓ oferta de mones al nostre país és molt més variada que no sembla a primer cop dʼull i va més enllà de les modes més comercials. Voleu saber més coses dʼaquest costum dʼorígens i significat incerts? La mona més tradicional és la de brioix, de forma arrodonida i coronada amb ous durs. Els pastissers anomenen aquesta massa ʻcristinaʼ o ʻde rotlle .̓ Segons explica Joan Amades al Costumari català, la recepta és coneguda des del segle XV i no portava xocolata. Enllaços relacionats La xocolata no sʼhi va afegir fins segles més tard. Aquesta classe de mones no se solen trobar a les pastisseries, però són les Més de 40 llibres infantils i juvenils de cultura popular! més fàcils de fer a casa. Ací en teniu la recepta. Els ous són lʼelement cabdal de la Pasqua a molts indrets dʼEuropa perquè formen part dʼuna simbologia relacionada amb lʼarribada de la primavera i amb rituals de fertilitat. Totes aquestes creences sembla que són anteriors al cristianisme i, com passa molt sovint en el món de la cultura popular i tradicional, foren assumits per la religió. A gairebé tot el Principat és tradició que el padrí o lʼavi regalin la mona al fillol o als néts. La tradició diu que la mona ha de tenir tants ous com anys té lʼinfant que la rep, i el màxim són dotze. Per tant, antigament els fillols rebien la mona fins a dotze anys perquè només es regalava fins que els nens sʼhavien confirmat (un ritual que abans es feia en aquella edat). Una altra variant molt freqüent de mona és el pastís, un dolç fet amb capes de pa de pessic que pot portar crema cremada, xocolata, nata o mantega. La decoració es remata amb ous de xocolata, pollets de feltre i plomes dʼoca tenyides de colors ben vius. De lʼevolució dels ous de xocolata, en deriven tota mena dʼestructures que reprodueixen casetes, pilotes de futbol i les cares dels personatges de dibuixos animats més populars. És en aquest apartat on els pastissers més creatius deixen anar la imaginació per fer peces de xocolata que gairebé semblen obres dʼart. Actualment, la mona està subjecta a les modes comercials i sempre hi triomfen els temes i personatges més populars de lʼimaginari infantil del moment. Enguany, els temes més sol·licitats són: la Peppa Pig, la Patrulla Canina i Frozen. L̓ origen i el significat de la mona no són gens clars. Hi ha qui creu que és un terme àrab que vol dir ʻregalʼ; nʼhi ha que diuen que és una festa que deriva de la Grècia antiga; també sʼhi han trobat possibles arrels romanes i celtes… La mona es menja a gairebé tots els territoris de parla catalana: al País Valencià i a Múrcia ha mantingut la forma original dʼun brioix amb lʼou dur al damunt i sʼanomena ʻtonya .̓ La mona tradicional no ha de ser dolça: també es pot menjar acompanyada de productes salats, com ara llonganissa o altres embotits. En alguns indrets, el fillol ha de cantar una petita cançó si vol que el padrí li doni la mona. Un exemple seria: ʻPasqua és avui,/ la mona la vull./ Doneu- me la mà/ que us la vull besar.̓ Aquí et deixem amb una recepta de la Mona tradicional. Mapa web Contacte Avís legal Accessibilitat