www.barcelona.cat  C erca a barcelona.cat...   Català  Avís de sequera: sʼha activat el protocol de sequera en fase d'alerta.  Sant Andreu      L'AJUNTAMENT  SERVEIS I TRÀMITS  GUIA DEL DISTRICTE  EL DISTRICTE I ELS SEUS BARRIS  CONEIXEU EL DISTRICTE  CONTACTE Inici / Últimes notícies / Botifarra dʼou, coca de llardons i truita: la rica gastronomia carnavalesca Botifarra dʼou, coca de llardons i truita: la rica gastronomia carnavalesca 29/01/2024 - 14:00 Carnestoltes és, sobretot, una festa guiada per la transgressió: durant una setmana els papers es capgiren, les normes es tornes més laxes i regna la disbauxa. Per carnaval es poden transgredir les normes de moltes maneres –amagar el rostre rere una màscara, publicar bans satírics, jugar a ser un altre a través dʼuna disfressa–, però també per mitjà de la gastronomia. Per això el menjar és el protagonista en tants moments de la festa: comença amb un gran berenar, el Dijous Gras, i acaba amb lʼenterrament de la sardina i els darrers banquets. Dʼaquí ve que el receptari tradicional sigui ben farcit de menges relacionades amb aquesta festa: botifarra dʼou, truita, coca de llardons, ranxo, greixoneres dolces, sardines… Però dʼon prové tot aquest desfici pel menjar? Doncs del fet que antigament el carnaval era un moment de laxitud i disbauxa abans de lʼausteritat de la Quaresma, que, per contra, era un període de purificació i abstinència marcat per la religió catòlica que dura set setmanes. Antigament,entre carnaval i Pasqua els creients feien ʻmagreʼ i seguien una estricta dieta en què la carn i els ous eren Enllaços relacionats prohibits. Per això aquests dos productes són els reis de la dieta carnavalesca. Dʼuna altra banda, la Quaresma també sʼidentifica amb un seguit de menges. ʻDe tard o de primer, carnestoltes pel febrerʼ i 24 refranys més sobre carnaval Durant totes aquestes setmanes el bacallà salat és el plat estrella i segurament per això es diu que a Catalunya hi ha més de cent receptes diferents per a cuinar-lo. Antigament, era un menjar barat i auster que sʼassociava amb la duresa de la Com se celebra carnaval a la resta del món? Quaresma, però avui dia és molt apreciat a la nostra gastronomia. Un altre plat típic dʼaquests dies són el bunyols; ara seʼn poden trobar sempre a les pastisseries, però temps ha només en venien el dimecres i el divendres. Mapa web Contacte Avís legal Accessibilitat