La recollida de mostres alimentàries Descripció del procediment Agència de Salut Pública Agència de Salut Pública. La recollida de mostres alimentàries La recollida de mostres alimentàries Revisió del document «Descripció del procediment utilitzat per l’Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat», de novembre de 2003 Barcelona, gener de 2015 Autor: Josep F. Arquès, amb la col·laboració de Conrad Casas, Francesc Centrich, Júlia Durán, Ma. Àngels Espachs, M. Dolors Ferrer, Mercè Guillén, Xavier Llebaria, Samuel Portaña, Montse Ramoneda i Marta Salamero. Revisat per Verónica Trabado, Santiago Rodellar, Montserrat Ramoneda, Samuel Portaña, Pere Balfagon i Júlia Durán. Índex 1. Base legal .................................................................................................... 5 2. Àmbit d’aplicació ........................................................................................ 5 3. Acta de recollida i condicionament de les mostres ................................. 6 4. Tipus de recollida de mostres .................................................................... 8 4.1. Mostra oficial orientativa o prospectiva ................................................... 8 4.1.1. Nombre d’exemplars i quantitat a recollir ..................................... 8 4.1.2. Procediment de recollida .............................................................. 8 4.2. Mostra oficial reglamentària ................................................................... 9 4.2.1. Nombre d’exemplars i quantitat a recollir ..................................... 9 4.2.2. Procediment de recollida ............................................................ 10 4.2.2.1. La recollida estàndard de mostres ................................. 10 4.2.2.1.1. Situacions en les que s’hauria d’aplicar ........ 10 4.2.2.1.2. Procediment a seguir ................................... 10 4.2.2.1.3. Resultat de l’anàlisi ...................................... 11 4.2.2.2. La recollida de mostres per a l’anàlisi inicial, contradictòria i si és el cas diriment, en un sol acte ....... 13 4.2.2.2.1. Situacions en que s’hauria d’aplicar ............. 13 4.2.2.2.2. Procediment a seguir ................................... 13 4.2.2.2.3. Resultats de l’anàlisi ..................................... 14 4.2.3. Imputació de les despeses del procediment analític .................... 14 5. Annexos .................................................................................................... 15 Annex 1. Full genèric de sol·licitud d’anàlisi.................................................. 15 Annex 2. Full de sol·licitud d’anàlisi específic per la investigació de brots ...... 16 Annex 3. Exemples de quantitat mínima de mostra necessària segons el producte i l’analítica a realitzar, establerts pel Laboratori de l’ASPB .... 17 Annex 4. Llistat de disposicions, de caràcter no exhaustiu, d’aliments amb un pla de mostreig reglamentat .................................................... 25 Annex 5. Model comunicació resultat inicial no conforme ............................ 26 Annex 6. Model comunicació d’anàlisi diriment ........................................... 27 Annex 7. Model d’acta per comunicar la realització d’anàlisi inicial, contradictori i diriment en un sol acte ........................................... 28 1. Base legal El control oficial de productes alimentaris té per finalitat la verificació del compliment de la legislació de pinsos i aliments (Reglament 882/2004, de 29 d’abril de 2004, sobre els controls oficials) per a garantir la vigilància de la salut pública, la promoció i protecció de la salut i la prevenció de les malalties d’acord amb l’article 23 de la Constitució Espanyola i la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut Pública. L’inspector, degudament acreditat, té la condició d’agent de l’autoritat i està auto- ritzat a realitzar les actuacions necessàries per a complir les seves funcions de vigi- lància i control. Pot entrar lliurament i sense notificació prèvia als establiments i fer les investigacions, preses de mostres, exàmens, controls físics, documentals i d’iden- titat que calguin. (Article 59 de la Llei 18/2009, de 22 octubre, de protecció de la salut). A més, l’administració competent pot delegar la presa de mostres no regla- mentàries a entitats o persones capacitades en aquesta matèria. 2. Àmbit d’aplicació Aquest document és d’aplicació dintre de l’àmbit competencial de L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), a tota presa de mostres, prospectiva o reglamen- tària que s’hagi de realitzar en qualsevol fase de la cadena alimentària des de la producció fins la distribució final. És aplicable en: ƒ Investigacions de toxiinfeccions alimentàries. ƒ Investigacions d’alertes alimentàries. ƒ Estudis d’investigació. ƒ Programes de vigilància i control. ƒ Altres actuacions de control oficial. No és aplicable per la recollida de mostres que disposen d’un procediment propi: ƒ Mostres del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA). ƒ Mostres del Pla de Vigilància i Control de Residus en Animals, Vegetals i Ali- ments a Catalunya (PRAVA). Existeix el procediment (Decret 13/2007). ƒ Investigació de les encefalopaties espongiformes transmissibles. ƒ Recollida de mostres als escorxadors en el marc dels programes de sanitat animal. 5 3. Acta de recollida i condicionament de les mostres L’acta es formalitzarà davant del titular, el representant legal o d’una persona res- ponsable de l’establiment inspeccionat, o en absència d’aquests, davant de qualse- vol empleat. Si les persones abans esmentades es neguen a signar l’acta, l’inspector ho farà cons- tar a l’acta i, si és possible, buscarà un testimoni per tenir constància de la negació i del lliurament d’una còpia de l’acta a l’inspeccionat. En qualsevol cas, l’acta haurà de ser signada per l’inspector. S’emplenarà la caràtula de l’acta amb les dades de l’establiment de recollida i/o es- tabliment elaborador i el full annex de presa de mostres on constarà: ƒ Número de l’acta d’inspecció de la sèrie A que ha generat la presa de mostres i data de recollida ƒ Tipus de recollida: • Reglamentària • Orientativa o prospectiva • Programa IQSA • Altres: especificar ƒ Descripció del producte implicat: denominació de venda, marca, dates de cadu- citat, consum preferent i elaboració/ envasat, els ingredients i additius declarats, el pes o capacitat i el número d’elements de producte que formen part de cada unitat d’envàs de venda. ƒ Les condicions en que es recull la mostra: • Temperatura: refrigerada, congelada, menjar calent o conservat a temperatu- ra ambient. • Amb o sense envàs, i si el envàs està íntegre o obert. ƒ El número de precinte i qui custodia cada exemplar, l’inspeccionat o administració. ƒ En les mostres reglamentàries cal especificar: • Per les mostres recollides per triplicat – Les condicions en que s’han de mantenir les mostres destinades a l’anàlisi contradictòria i diriment. – En cas de desacord o disconformitat respecte dels resultats inicials i contra- dictòria, s’atendrà al resultat de l’anàlisi diriment que serà practicada pel Laboratori o perit designat per l’Administració. 6 • En cas de practicar en un sol acte les proves inicial i contradictòria o realitzar l’anàlisi inicial, contradictòria i diriment simultàniament es farà constar: – Es notifica a l’establiment que es procedirà a efectuar en un sol acte l’anà- lisi inicial i contradictòria i, si és el cas, diriment de la mostra recollida. – El tipus de control analític que s’efectuarà. – El dia i hora en què es farà l’anàlisi, o que l’interessat disposa d’un termi- ni de 24 hores per contactar amb el laboratori que ha de realitzar l’anà- lisi, per fixar la data i hora. La determinació del dia i hora es farà atenent a que: · L’establiment pugui tenir temps material per a disposar d’un perit de part, · A que hi hagi disponibilitat per part del Laboratori de l’ASPB. · I a que el producte es mantingui en condicions fins a la data assenya- lada. – Si l’establiment desitja concorre-hi, el seu perit de part haurà de presen- tar-se al Laboratori de L’Agència de Salut Pública de Barcelona, Av. Drassa- nes 13 (tel. 93 443 94 00, fax 93 443 06 11). – La indicació que, si la persona interessada considera convenient fer l’analí- tica contradictòria, ha de designar un perit de part, degudament acreditat i amb competència professional suficient en els processos tècnics d’anàlisi, perquè intervingui en la pràctica de proves analítiques. – Que la renúncia expressa o tàcita a efectuar l’anàlisi contradictòria implica l’acceptació dels resultats obtinguts en l’anàlisi inicial. Cada exemplar de la mostra haurà de ser condicionat adequadament segons la presentació dels aliments i els paràmetres a analitzar: – Els productes envasats es recolliran amb el seu envàs original agafant el nombre d’envasos suficient per arribar a la quantitat mínima de mostra necessària. Els productes no envasats es recolliran en les bosses o pots existents a tal efecte, escollint el suport més adequat segons la naturalesa del producte i paràmetres a analitzar. – En cas d’efectuar la recollida d’un producte no envasat, per al seu con- trol microbiològic, s’utilitzaran bosses o pots estèrils. En cas de tractar-se de paràmetres fisicoquímics cal utilitzar materials inerts que no alterin les propietats del producte. Les mostres s’identificaran de forma individual amb un precinte o un marcador de tinta permanent i resistent a l’aigua i s’empaquetaran de forma adequada per tal d’evitar la seva ruptura o deteriorament. Quan es tracti de mostres reglamentàries, cadascuna de les tres bosses es precintarà utilitzant un precinte plàstic del mateix número però de color diferent, els quals permetran diferenciar els exemplars destinats a l’anàlisi inicial (vermell), a la contra- dictòria (blau) i a la diriment (verd). 7 4. Tipus de recollida de mostres Les mostres es poden recollir de manera prospectiva o reglamentària, segons el motiu del mostreig. 4.1. Mostra oficial orientativa o prospectiva Mostra amb caràcter indicatiu que està formada per una o més unitats del mateix lot. Són mostres oficials no reglamentàries, es a dir, no porten associada la possibilitat d’una anàlisi contradictòria i/o diriment. El resultat que se’n desprengui, no pot donar lloc a la incoació d’un expedient sancionador però sí que genera una inves- tigació i control de les irregularitats detectades amb actuacions oficials: – Inspeccions a l’establiment (estructures, processos i autocontrols) – Nova presa de mostres – Immobilització cautelar al mateix temps que es realitza una presa de mos- tres reglamentària. – Comunicar la irregularitat a l’organisme de control oficial competent 4.1.1. Nombre d’exemplars i quantitat a recollir La mostra recollida, malgrat ser única, pot estar formada per diferents exemplars, ja sigui per valorar el resultat sota la perspectiva d’un pla de mostreig d’ «n» exemplars o per necessitats analítiques (per exemple dos tetrabriks per a l’anàlisi microbiològi- ca i un per a l’anàlisi química). En la determinació del nombre d’exemplars que han d’integrar la mostra prospecti- va i la quantitat de mostra a recollir, es poden seguir les consideracions presentades a l’apartat 4.2.1 «Nombre d’exemplars i quantitat a recollir» corresponent a les mostres oficials, amb el benentès que al ser una mostra prospectiva no caldrà pro- cedir a la recollida per triplicat. 4.1.2. Procediment de recollida S’aixecarà l’acta de presa de mostres i se’n deixarà una còpia a l’establiment. S’omplirà el full de sol·licitud d’anàlisi model genèric (annex 1) o model brot TIA (annex 2), on s’hi farà constar: ƒ Procedència: es marcarà al full el nom servei que realitza la presa de mostres ƒ Tipus de producte ƒ Codi Aliment ƒ Data ƒ Núm. Acta 8 ƒ Núm. precinte ƒ Paràmetres a analitzar: es pot consultar el catàleg de serveis del Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a la pàgina web www.aspb.cat. Pel que fa a la investigació dels brots TIA, el full annex 2 inclou els microorganismes més freqüentment implicats en toxiinfeccions. Un cop recollides i identificades les mostres i emplenat el full de sol·licitud d’anàlisi es traslladaran, en condicions adients segons la naturalesa del producte (a tempera- tura ambient o en nevera portàtil), des de l’establiment de recollida fins a les depen- dències del Laboratori. El laboratori, un cop realitzada l’analítica, emetrà el corresponent informe d’assaig i el farà arribar a la Direcció de Seguretat Alimentària (DISAL), des d’on es distribui- rà al Servei que ha generat la recollida. 4.2. Mostra oficial reglamentària Les mostres oficials reglamentàries s’han de prendre d’acord amb el procediment de l’article 60 de la Llei 118/2009, de 22 d’octubre, de salut pública. Es recullen per triplicat i porten associada la possibilitat d’una anàlisi contradictòria i si escau diriment. El resultat que se’n desprengui pot donar lloc a la incoació d’un expedient sancionador. 4.2.1. Nombre d’exemplars i quantitat a recollir ƒ La normativa, pot establir plans de mostreig que defineixen les unitats «n» ne- cessàries per constituir una mostra segons les categories d’aliments. ƒ A l’annex 4 es recullen exemples d’aliments (llistat no exhaustiu) que disposen d’un pla de mostreig definit a una normativa que estableix el mètodes de mos- treig a aplicar i els criteris per determinar la conformitat. ƒ Si no existeixen normes específiques sobre la recollida de mostres i la seva pre- paració, s’utilitzaran com a mètode de referència les normes ISO pertinents (Internacional Organisation for Standardisation) i les directrius del Codex Ali- mentarius (Directrices generales sobre muestreo. CAC/GL 50-2004) ƒ Pel que fa a la quantitat de mostra a recollir, aquesta vindrà determinada per la quantitat mínima que necessita el laboratori per a cada determinació. A l’annex 3 es relacionen diversos exemples de la quantitat mínima de mostra necessària segons el producte i l’analítica a realitzar. En cas de dubte, caldrà efectuar consulta presencial o telefònica amb els tècnics del Laboratori, per tal d’evitar que la petició de determinació de diversos parà- 9 metres analítics acabi obtenint com a resultat una expressió del tipus «mostra insuficient». 4.2.2. Procediment de recollida Habitualment s’utilitza el procediment estàndard de recollida de mostres (punt 4.2.21) però en cas que sigui materialment impossible, que la norma sectorial dis- posi el contrari, que situacions de risc per a la salut justifiquin que es faci d’altra manera o que no hi hagi quantitat de producte suficient per recollir tres exemplars, es seguirà el procediment de recollida per l’anàlisi inicial, contradictòria i si és el cas diriment, en un sol acte (punt 4.2.2.2). 4.2.2.1. La recollida estàndard de mostres En les mostres reglamentàries la recollida es farà per triplicat,ja que comporten la possibilitat de realització d’una anàlisi inicial, comunicació de resultats anòmals al responsable del producte, realització d’una anàlisi contradictòria, i si hi ha discre- pància en els resultats, nomenament d’un laboratori independent i realització d’una anàlisi diriment. El tret definidor d’aquest tipus de recollida de mostres es sustenta en que el temps que es preveu que passarà des de la recollida de la mostra fins a la realització de l’anàlisi diriment no afectarà la validesa dels resultats. 4.2.2.1.1. Situacions en les que s’hauria d’aplicar La recollida estàndard s’utilitza en les següents situacions: ƒ Aliments que no requereixen condicions especials de conservació ƒ Aliments congelats ƒ Aliments peribles refrigerats o al buit o mantinguts en altres condicions, en que es preveu que la possible anàlisi diriment s’iniciarà abans de la seva data de caducitat o consum preferent. ƒ Aliments peribles en que solament s’analitzen paràmetres químics (no microbi- ològics) i es pot procedir, per tant, a la congelació de les mostres en cas neces- sari (ja que la congelació no afectarà els resultats analítics obtinguts). En tot cas, caldrà deixar constància en l’acta d’aquesta opció. 4.2.2.1.2. Procediment a seguir S’aixecarà l’acta de presa de mostres ƒ Si l’establiment on s’aixeca l’acta és elaborador o envasador del producte se li lliurarà una còpia de l’acta junt amb un dels exemplars de la mostra, que quedarà en el seu poder sota dipòsit, tenint en compte, que si transcorreguts 10 3 mesos des de la data de recollida no han rebut cap comunicació amb relació a aquesta mostra, podran deixar de custodiar-la. ƒ Si l’establiment actua només com a distribuïdor o comercialitzador i no interve- nen en la conservació del producte, es deixarà còpia de l’acta i els tres exemplars de la mostra seran retirats pel inspector. S’omplirà el full de sol·licitud d’anàlisi i es traslladarà la mostra a les dependèn- cies del Laboratori segons les indicacions del punt 4.1.2. Els exemplars destinats a l’anàlisi contradictòria i, si és el cas, també el destinat a la diriment es mantindran sota dipòsit. El laboratori, un cop realitzada l’analítica, emetrà el corresponent informe d’assaig i el lliurarà a la Direcció de Seguretat Alimentària (DISAL), des d’on es distribuirà al Servei que ha generat la recollida. 4.2.2.1.3. Resultat de l’anàlisi Si del resultat de l’anàlisi inicial es deriven infraccions a les disposicions vigents, caldrà determinar a qui s’ha d’adjudicar la responsabilitat. Atenent al que assenyala l’article 12 de la Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disci- plina del mercat i de defensa dels consumidors i dels usuaris, són responsables de les infraccions els qui per acció o per omissió hi han participat, amb les següents particularitats: ƒ En les infraccions comeses en productes envasats, la firma o raó social que figura en l’etiqueta és considerada com a responsable, excepte que es demos- tri la falsificació o la mala conservació del producte pel tenidor, i que s’espe- cifiquin en l’envàs original les condicions de conservació. Es considera com a responsable l’envasador si se’n prova la connivència amb el propietari de la marca. ƒ Si el producte envasat no porta les dades necessàries per a identificar el respon- sable, segons el que estableix la normativa vigent, són considerats com a res- ponsables els qui han comercialitzat el producte, llevat que aportin la identitat de l’envasador. ƒ En les infraccions comeses en productes a granel, el tenidor és considerat com a responsable, excepte que es pugui demostrar la responsabilitat d’un tenidor anterior. Des de Direcció es comunicarà al responsable de l’anomalia que del resultat de l’anàlisi inicial es deriven infraccions a les disposicions vigents i se li donarà l’opció a realitzar una anàlisi contradictòria (model de comunicat de l’annex 5). Si el responsable a qui s’adreça el comunicat no és l’establiment on es va efectuar la re- collida, se li adjuntarà còpia de l’acta i es posarà a la seva disposició la mostra, fins 11 aleshores dipositada al Laboratori de ASPB o a l’establiment de recollida, perquè la retiri si desitja practicar l’anàlisi contradictòria. Si el presumpte infractor no accepta els resultats inicials pot sol·licitar la realització d’una anàlisi contradictòria, en els cinc dies posteriors a la notificació del dicta- men, optant per una de les següents opcions (article 60 de la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut Pública: 1. R ealitzar l’anàlisi contradictòria al Laboratori de l’ASPB: en aquest cas s’informa- rà a l’interessat, prèvia consulta sobre disponibilitat del Laboratori, el dia i l’hora, en que el seu perit haurà de comparèixer. El perit de part, el dia acordat, es pre- sentarà amb el DNI, una acreditació de la titulació acadèmica i una carta de l’empresa a on se li assigni com a perit. L’anàlisi es realitzarà en les mateixes condicions i seguint la mateixa tècnica que a l’anàlisi inicial. 2. Enviar la seva mostra a un laboratori acreditat perquè realitzi l’anàlisi contradic- tòria. El responsable haurà de justificar que ha enviat la mostra a un establiment acreditat per a realitzar l’anàlisi contradictòria amb les mateixes tècniques em- prades per a l’anàlisi inicial. El resultat analític i, en el seu cas, el dictamen tècnic complementari hauran d’enviar-se a la Direcció de Seguretat Alimentaria en el termini d’un mes a partir de la sol·licitud d’anàlisi contradictòria. Una vegada transcorregut aquest termini, si no es presenten els resultats, s’entén que la persona interessada accepta el resultat de l’anàlisi inicial. Amb relació a l’anàlisi contradictòria ens podem trobar amb les següents situacions: ƒ Que l’anàlisi contradictòria confirmi el resultat de la inicial, que no s’ha- gi realitzat per causa imputable a l’interessat (per renúncia expressa o tàcita a efectuar l’anàlisi contradictòria; per desaparició, destrucció o malmetement de l’exemplar de la mostra en poder de l’interessat), que el resultat de l’anàlisi de altre laboratori no s’hagi rebut, hagi arribat fora de termini o que el laboratori que realitza l’analítica no estigui acreditat per la tècnica. Aquestes situacions impliquen l’acceptació dels ressultats a què es va arribar en la pràctica de l’anàlisi inicial, amb la qual cosa es demostra la infracció i s’inicia el corresponent expedient sancionador. ƒ Que l’anàlisi contradictòria estigui en desacord amb la inicial. En aquest cas es comunicarà a l’interessat que es procedirà a la realització d’una anàlisi diriment (comunicat de l’annex 6). Si el resultat de l’anàlisi diriment confirma el resultat de l’anàlisi inicial, es de- mostra la infracció i s’inicia el corresponent expedient sancionador. Si el resultat de l’anàlisi diriment confirma el resultat de l’anàlisi contradictòria caldrà procedir a l’arxiu de les actuacions iniciades. 12 4.2.2.2. La recollida de mostres per a l’anàlisi inicial, contradictòria i si és el cas diriment, en un sol acte 4.2.2.2.1. Situacions en que s’hauria d’aplicar ƒ En l’anàlisi microbiològica d’aliments peribles en que es preveu que utilitzant el procediment estàndard, la possible anàlisi contradictòria i/o diriment s’iniciaria un cop superada la seva aptitud pel consum o desprès de la seva data de cadu- citat o de consum preferent. ƒ Quan és necessària una actuació urgent ƒ Quan hi concorri situació de perill per a la salut pública. ƒ Quan la importància econòmica de la mercaderia cautelarment immobilitzada així ho aconselli. ƒ Quan per raons tècniques fos convenient (que sigui materialment impossible o que la norma tècnica ho disposi) 4.2.2.2.2. Procediment a seguir S’aixecarà l’acta de presa de mostres (veure annex 7) i s’omplirà el full de sol·licitud d’anàlisi, segons les indicacions del punt 4.1.2. ƒ Si l’establiment on s’aixeca l’acta és elaborador o envasador del produc- te se li lliurarà una còpia de l’acta junt amb un dels exemplars de la mostra, que quedarà en el seu poder sota dipòsit. Les mostres destinades a l’anàlisi inicial i diriment, junt amb una còpia de l’acta, una còpia de l’annex a l’acta i el full de sol·licitud d’anàlisi es tras- lladaran en condicions adients a les dependències del Laboratori, on es mantindran sota dipòsit fins a la data convocada per a la realització de l’anàlisi. ƒ Si l’establiment actua únicament com a distribuïdor o comercialitzador del producte, se li deixarà còpia de l’acta i els tres exemplars de la mostra seran retirats per l’inspector. Les mostres destinades a l’anàlisi inicial, contradictòria i diriment, junt amb una còpia de l’acta i el full de sol·licitud d’anàlisi es traslladarà, en condicions adients, des de l’establiment de recollida fins a les dependències del Labora- tori, on es mantindran sota dipòsit fins a la data convocada per a la realitza- ció de l’anàlisi. Des de Direcció es contactarà amb el Laboratori per concretar dia i hora de realit- zació de l’anàlisi, i per via d’urgència i utilitzant els mitjans més adients a cada cas particular, es comunicarà al responsable del producte el dia i hora en que el perit de part haurà de presentar-se a les dependències del Laboratori de L’ASPB si desit- gen que es realitzi l’anàlisi contradictòria. 13 El dia de la convocatòria, a l’hora assenyalada, i seguint el procediment més adient a la naturalesa del producte i analítica a realitzar, s’iniciarà l’anàlisi inicial, i la con- tradictòria si hi ha comparegut el perit de part. L’anàlisi diriment amb la tercera mostra es realitzarà en cas de discrepància entre els resultats de les mostres corres- ponents a la inicial i contradictòria, o simultàniament, en els casos en que no es pugui esperar a disposar dels resultats de l’anàlisi inicial i contradictòria. En tot cas, el resultat de l’anàlisi diriment només serà considerat quan hi hagi desacord o dis- conformitat entre el resultat de l’anàlisi inicial i el de la contradictòria. 4.2.2.2.3. Resultats de l’anàlisi Seguint amb aquest procediment ens podem trobar amb les següents situacions: ƒ Que no es realitzi l’anàlisi contradictòria per causa imputable a l’interessat (per renúncia expressa o tàcita a efectuar-la, per incompareixença del perit de part o per desaparició, destrucció o malmetement de l’exemplar de la mostra per part de l’interessat, llevat que no sigui imputable a l’inspeccionat). • i l’anàlisi inicial sigui negatiu: en aquest cas caldrà procedir a l’arxiu de les actuacions iniciades. • I l’anàlisi inicial sigui positiu: en aquest cas es demostra la infracció i s’ini- cia el corresponent expedient sancionador. ƒ Que l’anàlisi inicial i contradictòria siguin negatives: caldrà procedir a l’arxiu de les actuacions iniciades. ƒ Que l’anàlisi inicial i contradictòria siguin positives. En aquest cas es demostra la infracció i s’inicia el corresponent expedient sancionador. ƒ Que els resultats de l’anàlisi inicial i de la contradictòria estiguin en desacord. En aquest cas, s’ha de valorar el resultat de l’anàlisi diriment. • Si el resultat de l’anàlisi diriment es positiu, es demostra la infracció i s’inicia el corresponent expedient sancionador. • Si el resultat de l’anàlisi diriment és negatiu caldrà procedir a l’arxiu de les actuacions iniciades. 4.2.3. Imputació de les despeses del procediment analític Les despeses derivades de les anàlisis inicials van a càrrec de l’ASPB. Les despeses originades per la pràctica de les anàlisis contradictòries van a càrrec de la persona interessada si el resultat és igual a l’inicial. Les despeses derivades de les proves analítiques diriments van a càrrec del interessat o de l’ASPB, segons si el resultat ratifica, respectivament, el resultat inicial o el con- tradictori. 14 5. Annexos Annex 1 Full genèric de sol·licitud d’anàlisi Sol·licitud d’anàlisi Sol·licitant: DISAL Procedència: Espai per a l’etiqueta  SECAP (Servei de Control Alimentari i Programes) del Laboratori  SECAI (Servei de Control Alimentari i Intervencions)  SECAMC (Servei de Control Alimentari i Mercats Centrals)  ISAL (Institut de Seguretat Alimentària - Direcció) PRODUCTE (MOSTRA DE): CODI ALIMENT: DATA: ACTA: PRECINTE: Núm: _________________________ • ____________  _______ Quantitat mínima exemplar/s exclusiu/s per a Microbiologia  _______ de mostra: exemplar/s exclusiu/s per a Química  _______ ___ exemplar/s per passar primer per Microbiologia i després per Química Microbiologia: gQuímica: ___ g GRUP ANALÍTICA: _______ SUBPROGRAMA: _______ Codi Laboratori Assaig sol·licitat Unitats 15 Annex 2 Full de sol·licitud d’anàlisi específic per la investigació de brots Sol·licitud d’anàlisi Sol·licitant: DISAL  SISEMA (Servei d’Inspecció Sanitària d’Establiments Minoristes d’Alimentació) Espai per a l’etiqueta  SISIA (Servei d’Inspecció Sanitària d’Indústries Alimentàries) del Laboratori  SISMC (Servei d’Inspecció Sanitària de Mercats Centrals)  SHIPUZ (Servei d’Higiene Pública i Zoonosi)  ISAS (Direcció) PRODUCTE (MOSTRA DE): TIPUS ANÀLISI:  REGLAMENTÀRIA ( Mostra única  Inicial  Contradictòria  Diriment)  PROSPECTIVA MOTIU:  BROT TIA núm. ................ / ................. ( Aliment sospitós  Aliment relacionat)  DENÚNCIA:  ALTRE: DATA: ACTA: PRECINTE: Núm: ................................... ( Groc  Vermell  Blau  Verd)  _______ exemplar/s exclusiu/s per a Microbiologia  _______ exemplar/s exclusiu/s per a Química  _______ exemplar/s per passar primer per Microbiologia i després per Química Codi Assaig sol·licitat Laboratori (50287) Recompte microoganismes a 30º (51107) Salmonella  2622M (50144) Recompte de coloformes a 30º (51153) Investigació de Listeria monocytogenes (50264) Estafilococos coagulasa positius (50135) Recompte de Listeria monocytogenes  50108 Recompte d’enterobacteris (ufc/g)  50274 Recompte d’Escherichia coli (ufc/g)  51104 Investigació d’Escherichia coli (en 1g)  51239 Investigació d’Escherichia coli O157 (en 25g)  51271 Investigació de Campylobacter (en 25g)  50110 Recompte de Bacillus cereus (ufc/g)  51253 Investigació de Yersinia enterocolitica (en 25g)  51201 Investigació de Vibrio parahaemolyticus (en 25g)  51165 Vibrio cholerae (en 25g)  50113 Recompte de Clostridium perfringens (ufc/g)  51110 Investigació de Shigella (en 25g)  51267 Enterotoxina Bacillus cereus (tipus diarreic)  51191 Enterotoxina estafilocòpica  24314 Histamina (mg/kg) 16 Annex 3 Exemples de quantitat mínima de mostra necessària segons el producte i l’analítica a realitzar, establerts pel Laboratori de l’ASPB Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics Plaguicides D. Salmonella/25g As total (mg/Kg) D. Campylobacter/25g 400 g Hg total (mg/Kg) 400 g R. Campylobacter (mín. 1 (mín. 1 envàs) Cd (mg/Kg) envàs) D. E. Coli STEC/25g Pb (mg/Kg) D. E. Coli O157/25g PCB (mg/Kg greix) D. Yersinia/25g Carn fresca Plaguicides As total (mg/Kg) D. Salmonella/25g 400 g Hg total (mg/Kg) 400 g D. Campylobacter/25g (mín. 1 (mín. 1 envàs) Cd (mg/Kg) envàs) D. E. Coli O157/25g Pb (mg/Kg) R. Campylobacter PCB (mg/Kg greix) D. E. Coli STEC/25g D. E. Coli O157/25g R. Microorganismes a 30ºC R. E Coli Carn picada 200 g SO2 (mg/Kg) 400 g R. Estafilococos coagulasa + i preparats (mín. 1 Nitrat sòdic (mg/Kg) * (mín. 1 de carn envàs) envàs) D. Salmonella/10g. (no aviram)Nitrit sòdic (mg/Kg) * D. Salmonella/25g. (aviram) D. Campylobacter/25g R. Campylobacter D. Yersinia/25g D. Salmonella/25g D. Listeria monocytogenes/25g 100 g Nitrat sòdic (mg/Kg) 200 g Productes R. Listeria monocytogenes (mín. 1 Nitrit sòdic (mg/Kg) (mín. 1 carnis curats envàs) R. E ColiSO2 (mg/Kg) envàs) D. E. Coli O157/25g D. Campylobacter/25g > 150 g PCBs (mg/Kg greix) BADGEs (o 2 Mantegues (segons tipus envàs) mg/kg — — pastilles 125 g) Plaguicides 17 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics Plaguicides > 1 l. Llets Aflatoxina M1 (mg/l) (1 envàs) PCBs (mg/Kg greix) BADGEs (segons tipus envàs) mg/l D. Salmonella/25g D. Listeria monocytogenes/25g R. Listeria monocytogenes Formatges — — 400 g frescos R. E coli R. estafilococs coagulasa +/g D. Enterotoxines estafilocòciques/25g D. Salmonella/25g D. Listeria monocytogenes/25g 400 g R. Listeria monocytogenes Formatges — — (mín. 1 madurats R. E. Coli envàs) R. Estafilococs coagulasa +/g D. Enterotoxines estafilocòciques/25g D. Salmonella/25g D. Listeria monocytogenes/25g Formatges 100 g 400 g R. Listeria monocytogenes ratllats (mín. 1 Histamina (mg/kg) (mín. 1 R. E coli envasats envàs) envàs) R. estafilococs coagulasa +/g D. Enterotoxines estafilocòciques/25g Plaguicides (CG) PCBs (mg/Kg) Pb (mg/kg) Cd (mg/kg) D. Salmonella/25g Peix fresc 250 g 150 g Hg total i metil-Hg (mg/kg) D. Vibrio parahaemolyticus/25g Naftalens clorats (mg/kg) Retardants flama bromats (mg/kg) As total (mg/kg) SO2 a la part comestible (mg/kg) Plaguicides (CG) Naftalens clorats (mg/kg) Cefalòpodes Retardants flama bromats (mg/kg) D. Salmonella/25g 250 g 150 g frescos Pb (mg/kg) D. Vibrio parahaemolyticus/25g Cd (mg/kg) Hg total i metil-Hg (mg/kg) As (mg/kg) 18 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics Plaguicides (CG) HAPs (mg/kg) Naftalens clorats (mg/kg) 1 Kg Retardants flama bromats 1 Kg D. Salmonella/25g Bivalves vius (amb (mg/kg) (amb D. Vibrio parahaemolyticus/25g closca) Pb (mg/kg) closca) R. E. Coli/100g Cd (mg/kg) As total i inorgànic (mg/kg) Biotoxines marines (mg/Kg) SO2 a la part comestible (mg/kg) Plaguicides (CG) Naftalens clorats (mg/kg) 250 g Crustacis Retardants flama bromats (mg/kg) D. Salmonella/25g (pes part 150 g frescos comestible) Pb (mg/kg) D. Vibrio parahaemolyticus/25g Cd (mg/kg) Hg total i metil-Hg (mg/kg) As total i inorgànic (mg/kg) Plaguicides Aflatoxina B1 (mg/kg) Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Pb (mg/kg) Cd (mg/kg) Arròs 500 g As total(mg/kg) — — As inorgànic (mg/kg) Hg total (mg/kg) Metil-Hg (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) Plaguicides As total (mg/kg) As inorgànic (mg/kg) Aflatoxina B1 (mg/kg) Farina Aflatoxines (B +B500 g 1 2+G1+G2) — — (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) 19 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics Plaguicides (CL – CG) As total i inorgànic (mg/kg) Acrilamida HAPs Aflatoxina B1 (mg/kg) 100 g D. Salmonella/25g Cereals per 500 g Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (> 1 R. B. Cereus esmorzar (> 1 envàs) (mg/kg) envàs) D. E. Coli/1g Ocratoxina A (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Fumonisines B1 i B2 (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) Plaguicides (CL – CG) Acrilamida HAPs As total i inorgànic (mg/kg) Aflatoxina B1 (mg/kg) Pa 500 g Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) — — (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) SO2 (mg/kg) Plaguicides (CL – CG) As total i inorgànic (mg/kg) Furà (mg/kg) Acrilamida HAPs (mg/kg) Galetes 500 g seques Aflatoxina B — — 1 (mg/kg) Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) 20 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics SO2 (mg/kg) Plaguicides (CL – CG) As total i inorgànic (mg/kg) HAPs Sorbats (mg/kg) PHB (mg/Kg) Colorants artificials Aperitius de blat de Antioxidants500 g — — moro Aflatoxina B1 (mg/kg) Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Fumonisines B1 i B2 (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) Plaguicides (CL – CG) As total i inorgànic (mg/kg) Aflatoxina B1 (mg/kg) Aflatoxines (B1+B2+G +G ) Pastes 1 2 500 g (mg/kg) — — alimentoses Ocratoxina A (mg/kg) Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) Plaguicides (CG)HAPs (mg/kg) As total (mg/kg) Cu (mg/Kg) Olis 500 ml — — Pb (mg/Kg) Fe (mg/Kg) Antioxidants Esteres de 3-MCPD (mg/kg) 21 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics R. Microorganismes a 30ºC R. E. Coli R. Coliformes R. Estafilococs coagulasa + Menjars — — 300 g D. Listeria monocytogenes /25g preparats R. Listeria monocytogenes D. Salmonella/25g D. Campylobacter/25g (segons criteri del tècnic analític en funció de la composició) R. Aerobis D.E coli/1g Orxates Aflatoxina B1 (mg/kg) R. Coliforms naturals o 500 ml Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) 500 ml D Estafilococos coagulasa + pasteuritzades (mg/kg) D. Salmonella/25g R. Clostridis sulfit-reductors D.Listeria monocytogenes/25g Plaguicides Nitrats (mg/Kg) As total (mg/kg) As inorgànic (mg/kg) Acrilamida (mg/kg) D. Cronobacter spp (E. Sakazaki) Aliments Aflatoxina B (mg/kg) en 10g1 per a D. Salmonella/25g lactants Aflatoxines (B1+B500 g 2+G1+G2) 1 envàs (mg/kg) D. Listeria monocytogenes/25g a base de cereals Ocratoxina A (mg/kg) R. Listeria monocytogenes Deoxinivalenol (mg/kg) Zearalenona (mg/kg) Fumonisines B1 i B2 (mg/kg) Toxines T-2 i HT-2 (mg/kg) Furà (mg/kg) R. B. Cereus D. Enterobacteris en 10 g Plaguicides D. Cronobacter spp (E. Sakazaki) Preparats 250 g Pb (mg/kg) 1 envàs en 10 g deshidratats (> 1 envàs) Aflatoxina M1 (mg/l) D. Salmonella/25g. Furà (mg/kg) D. Listeria monocytogenes/25g R. Listeria monocytogenes 22 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics Potets Plaguicides D. Cronobacter spp (E. Sakazaki) infantils Nitrats (mg/Kg) en 10 g amb patata, 3 envasos Semicarbazida (mg/kg) 1 envàs D. Salmonella/25g. hortalisses d’arrel o Acrilamida (mg/kg) D. Listeria monocytogenes cereals Furà (mg/kg) R. Listeria monocytogenes SO2 (mg/kg) Sorbats (mg/kg) Benzoats (mg/Kg) Fruita Aflatoxina B1 (mg/kg)600 g — — dessecada Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Plaguicides (CL – CG) Plaguicides SO2 (mg/kg) Sorbats (mg/kg) Fruita seca Benzoats (mg/Kg)350 g — — Aflatoxina B1 (mg/kg) Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) 500 g Fruita fresca (> 3 Plaguicides — — unitats) 500 g (200 g part Plaguicides Hortalisses i comestible) Pb (mg/kg) ---- ---- tubercles / per peces Cd (mg/kg) > 4 unitats Sn (mg/kg) Conserves 250 g (pes Plaguicides --- --- vegetals escorregut) BADGEs (segons tipus envàs) mg/Kg As total i inorgànic (mg/kg) Cd (mg/kg) Xocolata 400 g Pb (mg/kg) 50 g D. Salmonella/25g Ocratoxina A (mg/kg) HAPs Productes Acrilamida 100 g — — aperitiu Esteres de 3-MCPD (mg/kg) 23 Quantitat i paràmetres PRODUCTE Químics Microbiològics Pb (mg/L) Etilcarbamat SO2 (mg/kg) Sucre invertit (g/l) Vins 500 ml Histamina (mg/kg) — — Sorbats (mg/kg) Benzoats (mg/Kg) PHB (mg/Kg) Ocratoxina A (mg/kg) As total i inorgànic (mg/kg) SO2 (mg/kg) Plaguicides (CG) Espècies i HAPs 200 g — — condiments Aflatoxina B1 (mg/kg) Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Acrilamida HAPs Pb (mg/Kg) 2 envasos Cu (mg/Kg) Cafè torrat — — de 250 g Zn (mg/Kg) As (mg/Kg) Furà (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Acrilamida HAPs Pb (mg/Kg) Cafè en Cu (mg/Kg) càpsules 100 g Zn (mg/Kg) — — d’alumini As (mg/Kg) Furà (mg/kg) Ocratoxina A (mg/kg) Al (mg/Kg) Llaminadures 150 g Colorants artificials — — 24 Annex 4 Llistat de disposicions, de caràcter no exhaustiu, d’aliments amb un pla de mostreig reglamentat ƒ Reglament (CE) 2073/2005 de la Comissió de 15 de novembre de 2005, relatiu als criteris microbiològics aplicables als productes alimentosos. ƒ Reglament 2075/2005 de la Comissió de 5 de desembre de 2005, per el qual s’estableixen normes específiques per als controls oficials de la presència de triquines a la carn. ƒ Reglament 401/2006 de la Comissió, de 23 de febrer de 2006, pel qual s’esta- bleixen els mètodes de mostreig i anàlisi per al control oficial del contingut de micotoxines en productes alimentosos. ƒ Reglament 1882/2006 de la Comissió, de 23 de febrer de 2006, pel qual s’es- tableixen els mètodes de mostreig i anàlisi per al control oficial del contingut de nitrats en alguns productes alimentosos. ƒ Reglament 1883/2006 de la Comissió, de 19 de desembre de 2006, pel qual s’estableixen mètodes de mostreig i anàlisi per al control oficial dels nivells de dioxines i PCB similars a les dioxines en determinats productes alimentosos. ƒ Reglament 333/2007 de la Comissió, de 28 de març de 2007, pel qual s’esta- bleixen els mètodes de mostreig i anàlisi per al control oficial dels nivells de plom, cadmi, mercuri, estany inorgànic, 3-MCPD i benzopirè en els productes alimentosos. ƒ Reglament (UE) 178/2010 de la Comissió, de 2 de març de 2010, pel qual es modifica el Reglament (CE) 401/2006 per el qual s’estableixen mètodes de mos- treig i análisis per al control oficial de micotoxines en productes alimentaris. ƒ Reial Decret 290/2003, de 7 març, pel que s’estableixen els mètodes de mostreig per al control de residus de plaguicides als productes d’origen vegetal i animal. 25 Annex 5 Model comunicació resultat inicial no conforme Nom Adreça Codi postal – Ciutat Assumpte: Analítica contradictòria. L’informo que en data es va prendre una mostra reglamentària per a la detecció de elaborat/comercialitzat/envasat/… al seu establiment. Les dades de la mostra analitzada són: Núm. i data de l’acta de presa de mostres Establiment inspeccionat Nom del producte Data de caducitat Data d’elaboració/envasat Elaborat per a: Ingredients/additius declarats Núm. Precinte: Núm. informe analític Resultat Tècnica emprada El dictamen analític emes pel Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona posa de manifest un incompliment del (indicar normativa), aquest incompliment suposa una infracció del disposat a la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut Pública, de la Generalitat de Catalunya. Poso en el seu coneixement el dret que li empara, sense perjudici de qualsevol altre mitjà de prova, per a sol·licitar, dins del termini de 10 dies hàbils, a partir de la data d’aquesta notificació, la realització d’una analítica contradictòria sobre els resultats anteriorment referits. En conformitat amb el disposat a la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut Pública, de la Generalitat de Catalunya, l’analítica contradictòria podrà realitzar-se d’acord amb una de les dues opcions següents: 1ª opció: Comunicant a aquest servei, en el termini de 5 dies hàbils, a partir de la data de la notificació, la designació d’un perit o perita de part que el representi amb la finalitat d’intervenir en la pràctica de la prova analítica contradictòria, la qual s’ha de fer al mateix laboratori que hagi fet l’anàlisi inicial, en les mateixes condicions, seguint les mateixes tècniques i en presència del tècnic que va certificar l’analítica o una persona designada. Una vegada manifestada esta opció se li comunicarà la data i hora per a la realització de les actuacions. El perit de part, el dia de la realització de l’analítica contradictòria, haurà de presentar-se amb el DNI, l’acreditació de la titulació acadèmica i una carta de l’empresa a on se li assigni com a perit. 2ª opció: Justificant, en el termini de 5 dies hàbils, a partir de la data de la notificació que ha tramès la seva mostra a un establiment acreditat de la xarxa de laboratoris de salut pública perquè un facultatiu o facultativa designat pel laboratori en faci l’anàlisi contradictòria, utilitzant les mateixes tècniques emprades en l’anàlisi inicial. El resultat analític i, si s’escau, el dictamen tècnic complementari s’han de trametre a la Direcció de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Publica en el termini d’un mes a partir de la sol·licitud d’anàlisi contradictòria. Una vegada transcorregut aquest termini sense que s’hagi presentat el resultat analític i, si s’escau, el dictamen complementari, s’entén que la persona interessada accepta el resultat de l’anàlisi inicial L’article 60.4 c) de la citada Llei 18/2009 indica que la renúncia expressa o tàcita a practicar l’anàlisi contradictòria o la no- aportació de la mostra de la persona interessada comporta l’acceptació dels resultats i, si s’escau, del dictamen de l’anàlisi inicial. La mostra destinada a l’analítica contradictori es troba a ___________ precintada amb el núm. ______ (color) Les despeses originades per la pràctica de les anàlisis contradictòries són a càrrec de la persona interessada si el resultat és igual a l’inicial. Li adjunto una còpia de l’acta i del butlletí analític. Per a qualsevol consulta pot posar-se en contacte amb la Direcció de Seguretat Alimentària al telèfon 93 2029200 o al mail isal@aspb.cat. El/La director/a Barcelona, data 26 Annex 6 Model comunicació d’anàlisi diriment Nom Adreça Codi postal – Ciutat Assumpte: Anàlisi diriment En data es va prendre una mostra oficial reglamentaria per a la detecció en (especificar l’aliment) elaborat/ comercialitzat/envasat (…) al seu establiment. El dictamen analític inicial núm. ______ emès el data pel Laboratori , va detectar en nivell , i posa de manifest un incompliment del citar normativa aplicable. El dictamen analític contradictori núm. , de data emès per (nom del laboratori) mostra un resultat conforme. En conformitat amb el disposat a l’article 60 de la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut Pública, en cas de discrepància entre els resultats analítics inicial i contradictori cal realitzarà una tercera analítica diriment i definitiva, en un laboratori de la seva elecció, sempre que sigui possible, entre tres laboratoris analítics acreditats de la xarxa de laboratoris de salut pública que se li proposin. Li comunico que la tècnica analítica per a la determinació de està acreditada als següents laboratoris: (si no es pot escollir laboratori) Li comunico que la tècnica analítica per a la determinació de únicament està acreditada al Laboratori , de manera que el laboratori assignat és el mateix que va realitzar l’analítica inicial. (Nom, adreça i telèfon del laboratori assignat) Pel que fa a les despeses derivats de la pràctica de l’anàlisi diriment; són a càrrec de la persona interessada o de l’Administració, segons si el resultat ratifica, respectivament, el resultat inicial o el contradictori. Per a qualsevol consulta pot contactar amb la Direcció de Seguretat Alimentària al telèfon 932029200 o per mail isal@aspb.cat. El/La director/a Barcelona, data. 27 Annex 7 Model d’acta per comunicar la realització d’anàlisi inicial, contradictori i diriment en un sol acte Es notifica a l’establiment que es procedirà a efectuar en un sol acte l’anàlisi inicial i contradictòria i, si és el cas, diriment de la mostra recollida atès que (es tracta d’un aliment perible/què és necessària una actuació urgent, que hi ha perill per a la salut pública, …) amb la consegüent urgència en la obtenció dels resultats. En conformitat amb el disposat a la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut Pública, de la Generalitat de Catalunya, pot realitzar l’analítica contradictòria, a tal efecte, el vostre perit de part haurà de presentar-se a (indicar el nom, adreça i telèfon del laboratori) el dia a les hores, aportant la mostra que teniu sota custòdia. (si no es disposa de la data i hora) (…) a tal efecte, disposa de 24 hores per contactar amb el laboratori (indicar el nom, adreça i telèfon del laboratori) per tal de fixar la data i hora de realització de l’anàlisi. D’acord amb l’article 60.4c) citada Llei, la renúncia expressa o tàcita a practicar l’anàlisi contradictòria o la no-aportació de la mostra de la persona interessada comporta l’acceptació dels resultats obtinguts en la pràctica de l’anàlisi inicial. En cas de discrepància entre els resultats analítics inicial i contradictori, s’atendrà al resultat de l’anàlisi diriment.es realitzarà una tercera analítica diriment i definitiva. Pel que fa a les despeses, l’article 60.8 de la Llei 18/2009 estableix que les despeses derivades de les anàlisis inicials van a càrrec de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Les despeses originades per la pràctica de les anàlisis contradictòries van a càrrec de la persona interessada si el resultat és igual a l’inicial. Les despeses derivades de les proves analítiques diriments van a càrrec del interessat o de l’ASPB, segons si el resultat ratifica, respectivament, el resultat inicial o el contradictori. 28