Bar celona Activa Capital humà Cà psula de tendència sectorial: Indústria agroalimentària De sembre 2011 E ls aliments funcionals Com a extensió del conegut fenomen self- Ara bé, la recerca de teràpies alternatives care que cada cop motiva més la compra per a algunes malalties, l’envelliment de la de productes saludables, les tendències població, els avenços tecnològics, així mundials de l’alimentació en els últims com els canvis reglamentaris de les anys indiquen un interès creixent de les economies han afavorit un increment de persones consumidores vers els productes l’interès de la indústria agroalimentària per alimentaris que, a més del valor nutritiu, desenvolupar aquests productes; i és que aportin beneficis a les funcions en opinió dels/les experts/es, moltes E ls avenços fisiològiques de l’ésser humà. malalties cròniques que afecten a la societat, com per exemple el t ecnològics, Algunes de les principals funcions estan càncer, la obesitat, la hipertensió i j untament amb relacionades amb el creixement i els trastorns cardiovasculars, es desenvolupament de l’organisme, el l a modificació relacionen estretament amb la dieta sistema cardiovascular, els antioxidants, el alimentària. dels estils de metabolisme de xenobiòtics (compostos aliens a la bioquímica normal d’un v ida i dels El desenvolupament dels aliments organisme, con ara medicaments i verins), funcionals específics respon també a una hàbits de el sistema gastrointestinal, etc. necessitat de diversificació de les c onsum, i la A les cultures occidentals es va començar empreses del sector per oferir més valor g lobalització a produir aquest tipus de productes a partir afegit i adaptar-se a la situació del mercat, estan de pràctiques de fortificació amb vitamines amb l’objectiu de diferenciar-se de la i minerals, i la inclusió de components en competència, especialment dels països c ontribuint a els aliments processats amb l’objectiu de emergents i de les marques dels transformar la complimentar alguna deficiència de la distribuïdors, i guanyar així quota de població (com la sal iodada o els cereals mercat. i ndústria per a l’esmorzar). a groalimentària p er adaptar-se a l a nova realitat m undial 2 Impacte en el sector Les variacions en els patrons de Per aquest motiu, es preveu un l’alimentació, la major credibilitat dels enfortiment d’algunes àrees, com els L’interès de la productes fu ncionals i el conseqüent estudis de mercat sobre aquest augment de la demanda (promoguda indústria tipus d’aliments, i l’actualització de per la major fiabilitat de l’etiquetatge les lleis que regulen la seva venda agroalimentària gràcies a un control més rigorós dels en base als nous descobriments. actual es centra en ens legisladors), estimulada per les S’espera també el difer ents estratègies de màrqueting la relació entre desenvolupament de noves de les empreses agroalimentàries tecnologies que permetin el l’alimentació i les que els produeixen, promouen en desenvolupament de nous productes malalties el sector la recerca i el i la seva preservació. desenvolupament d’aliments cròniques no amb nutrients afegits o Finalment, en la vessant científica, transmissibles, eliminats (alergènics, gluten, augmentarà la investigació de juntament amb els lactosa, etc.). les relacions dels diferents efectes de la components alimentaris amb En aquest sentit, al final de la pàgina l’organisme i dels mecanismes nutrició sobre les es pot consultar una taula resum dels d’acció dels components funcionals funcions principals components funcionals amb els processos patològics. cognitives i treballats actualment per la indústria agroalimentària. immunitàries, la capacitat de Principals components funcionals utilitzats per la indústria treball i el rendiment Classe/component Orígen Benefici potencial Àcids grassos esportiu. Redueix el risc de malaties Omega 3, àcid gras DHA Olis de peixos cardiovasculars i millora les funcions mentals i visuals La regulació dels Formatge, productes Millora la composició corporal i redueix el Àcid linoleic aliments carnis risc de certs tipus de càncer funcionals és Carotenoides Neutralitza els radicals lliures que danyen constantment Beta Carotè Pastanaga les cèl·lules revisada i Luteïna Vegetals verds Contribueix a una visió sana Licopè Tomàquet Redueix el risc de càncer de pròstata modificada, i Esterols vegeals constitueix un dels Blat de moro, soja, Ester etanol Redueix els nivells de colesterol sanguini temes de major blat Fibres dietètiques dinamisme dels Fibra soluble Closca de blat Redueix el risc de càncer de còlon organismes Redueix el risc de malalties Beta glucans Civada legisladors: cada cardiovasculars Fitoestrògens cop s’assembla Redueixen els símptomes de la Isoflavones Aliments de soja més a la menopausa farmacèutica Flavonoides Neutralitza els radicals lliures i redueix el (consultar el Catequines Te risc de càncer Reglament (CE) Neutralitza els radicals lliures i redueix el Flavones Cítrics risc de càncer núm. 1924/2006 del Prebiòtics/Probiòtics Parlament Fructooligosacàrids Xicoira, ceba Millora la salut intestinal Europeu i del Lactobacils Iogurt Millora la salut intestinal Consell relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments. 3 Impacte sobre els perfils professionals L’interès de les persones Segons persones expertes del consumidores per la nutrició en sector, la fabricació de productes Els estudis de general i pels aliments funcionals en funcionals específics suposarà un notorietat particular està augmentant de forma canvi en els perfils professionals en constant des de fa 15 anys. Així, tres dimensions: desenvolupats segons l’empresa d’estudis de per Nielsen mercat Invesmarket, l’any 2010  Personal sanitari i evidencien que, prop del 70% de les llars varen professionals de la salut: comprar productes funcionals. hauran d’incorporar i mantenir en els darrers 10 actualitzats els nous anys, hi ha hagut Així, per tal d’aprofitar aquesta quota coneixements sobre les un creixement de mercat, la indústria propietats dels productes agroalimentària està desenvolupant funcionals existents al mercat, i exponencial del polítiques de modernització conèixer com els poden aplicar nombre de tecnològica i de diversificació a la seva feina. llançaments, a dels seus productes.  Professionals de la nivell global, En aquest sentit, el sector necessita indústria agroalimentària: d’aliments amb adaptar els seus processos cal fomentar la seva declaracions productius i de distribució, per tant, sensibilització sobre els repensar l’estructura avantatges que ofereixen els funcionals organitzativa, modificant productes funcionals específics, (especialment en aspectes com l’organització com els beneficis per a la salut i l’interès social que impliquen. l’àmbit digestiu, del treball, la gestió del canvi, que l’any 2010 va la motivació i iniciativa dels  Gestió del canvi equips, i l’assignació de superar els 1.800 corporatiu: les persones recursos. productes nous a treballadores del sector hauran d’estar al cas de les noves tot el món). Els Més enllà de l’estructura física que metodologies de producció i de comporta la fabricació d’aliments àmbits del greix i la penetració al mercat dels funcionals, aquesta tendència implica productes desenvolupats per la del pes també un canvi de mentalitat en els competència. Caldrà també representen diferents nivells de la cadena de desenvolupar habilitats lligades producció. Per exemple, s’hauran nínxols de a la recerca, al màrqueting i a la d’assumir estratègies de recerca utilització de les noves mercat amb una i desenvolupament i noves tecnologies. important polítiques de màrqueting per projecció de garantir la millora contínua dels productes i diferenciar-se així de la creixement (l’any competència. 2010 es varen comercialitzar uns 1.000 nous aliments funcionals lligats a cadascun d’aquests mercats). Cofinançat per: