ORDENANCA DE GALERIES I CENTRES PRIVATS D~LIMENTACIO Ajuntament de Barcelona (Ordenan~av igent des del dia 4 de marG de 1984) Edició: Ajuntament de Barcelona. Publicacions Impressió: Impremta Municipal I.S.B.N. 84 - 500 - 9761 - 4 D.L.B. 9627 - 1984 Preu: 150 pessetes ORDENANCA DE GALERIES I CENTRES PRIVATS D'ALIMENTACIO Exposició de motius per a la. redacció de L'ORDENANCA DE GALERIES I CENTRES PRIVATS D'ALIMENTACIO La comercialització dels productes alimentaris ha evolucionat de manera evident en les tres Últimes dkcades. L'aparició de noves fórmules de comerC al detall i en concret de Galeries i Centres privats d'alimentació exigeix de 1'AdministraciÓ Municipal una resposta que asseguri la seva ordenació i reguli la seva existhcia perquk siguin compatibles amb altres formes comercials. La preskncia i, sobretot, la proliferació d'aquestes Galeries i Centres d'Ali- mentacib provoquen, en primera insthncia, una major atomització en l'oferta comercial de productes alimentaris. En molts casos aquestes formes comercials es plantegen amb un carhcter immobiliari eminentment especulatiu i en molts d'altres estan mancades de base comercial real, tant per la inexistkncia d'estudis previs, com per l'excés d'oferta a l'area de la seva localització. Els resultats bbviament tenen una repercussió negativa per al con- junt del comerC detallista de l'hrea on esta situat, ja que no es tradueix en una disminució dels costs de distribució i no satisfan, en general, el cobriment de les necessitats del consumidor. La conflictivitat i els desequilibris en el sector són evidents. La manca d'ordenament específic propi de Galeries i Centres Privats d'A- limentació en la normativa vigent, Ordenances Municipals, Normes Urbanístiques del Pla General Metropolita i Ordenances Metropolita- nes $Edificació, fa més complex el seu disseny i funcionament. És necessari i urgent per tot el que s'ha exposat que l'Adminis- traci6 Municipal exerceixi les seves competkncies en aquesta matkria i és per aixb que s'ha elaborat aquesta Ordenan~a. Es tracta, en definitiva, de regular la localitzaci6, dimensions i característiques funcionals de Galeries i Centres Privats d'Alimentaci6 per tal de positivar l'actuació i la iniciativa privada, fent-la compati- ble amb l'actuació i inversió pública, dintre un sistema equilibrat en el sector, que asseguri la coexistkncia de les diverses formes de distri- bució. ORDENANCA DE GALERIES I CENTRES PRIVATS D'ALIMENTACI6 Capítol I: Conceptes i classes. Establiments no compresos. Article 1: Definició. A efectes d'aquesta Ordenanla, s'entén per (GPA) les agrupa- cions, promogudes i realitzades per la iniciativa privada, de llocs de venda independents del ram de l'alimentació o relacionats amb ell, installats en un sol recinte, en nombre variable, tal com es determina en l'article següent, disposats en forma de compartiments separats, agru- pats per especialitats, segons la seva activitat, perb constituint una unitat funcional, amb serveis comuns. Article 2: Tipologia. 1. Les agrupacions a qui: es refereix l'article anterior es deno- minaran Galeries Privades d'A2imentació (GPA), si comprenen entre 10 i 30 llocs de venda d'alimentació, i Centres Privats d'AlimentmiÓ (CPA), si inclouen més de 30 llocs d'aquesta classe. 2. Les denominacions esmentades figuraran amb carhcters des- tacats en rktols collocats damunt les portes d'accés. Article 3: Els locals amb menys de 10 llocs d'alimentació no es considera- ran inclosos en la definició de l'article 1 anterior i quedaran sotmesos al rkgim general de locals comercials i a l'especial de l'uordenan~a sobre els Aliments i Establiments Alimentaris,, com a autoserveis, su- perserveis o supermercats, havent de tenir un Únic titular, una sola direcció comercial i administrativa, com caixa o caixes centralitzades, i una sola llichcia d'obertura. Article 4: Els locals comercials annexos a les esmentades GPA o CPA, ins- tallats en el mateix immoble, perb que siguin oberts a la fagana exte- rior de la finca i que no tinguin comunicació interior amb ells, no es consideraran integrats en els referits Centres o Galeries i es regiran a tots els efectes per les normes de general aplicació als comerGos inde- pendents. Capitol 11: Condicions dels edificis on hi hagi instaHats els CPA i GPA. Article 5: Condicions especials dels CPA. Els CPA, incloses les seves zones d'accés, només podran instal- lar-se en edificis dedicats exclusivament a ús comercial i als seus ser- veis complementaris i amb fa~anaa l vial d'igual amplada o superior a 12 m. Article 6: Condicions generals dels CPA i GPA. 1. Els espais destinats a la venda al públic en els CPA i en les GPA --o locals de venda- s'instatlaran a la planta baixa dels edificis, si bé podran empla~ar-sea més a més en d'altres plantes distintes, sempre que constitueixin amb ells una unitat funcional i arquitectbnica. La installació de llocs de venda en els soterranis només s'autoritzarh quan el ,desnivell respecte a la planta sigui inferior a 4 m. 2. Els accessos als CPA i GPA s'ajustaran a les normes se- güents: a) Es faran precisament per les fa~anese xteriors dels edificis, sense que en cap cas pugui realitzar-se per portals o vestíbuls d'ac- cés a vivendes, oficines o altres usos, ni a través de qualsevol altre local. b) No obstant el que es disposa en l'apartat anterior, s'autorit- zar$ l'accés a través d'una galeria o passatge comercial, que s'ajusti a allb que disposa l'art. 79.3 de les Ordenances Metropolitanes $Edificació, sempre que disposi d'un altre accés independent per alguna de les fa~anesd e l'edifici. c) El nombre d'accessos als locals de venda ser$ com a m'nim l'assenyalat en l'apartat 6.6.8 de l'art. 6.6 de la Norma Bhsica d'E- dificació sobre condicions de protecció contra incendis en els edi- ficis (NBE-CPI-82). 3. Quan una part de la finca es destini a altres usos, el recinte estarh incomunicat amb la resta de l'edifici, hdhuc amb els patis de parcella, propis i d'altri, que existeixin, dels quals solament pedra rebre la claror, perb en cap cas ventilació natural. 4. Si la ventilació fos natural, les obertures corresponents tindran com a mínim una superfície equivalent a l'octava part de la superfície de la planta del local de vendes. Dites obertures només podran practicar- se en fa~anes,e n patis interiors d'illa, zenitalment o en patis de par- cella exclusius i hauran d'estar allunyats com a mínim 10 m d'altres d'alienes. Capítol 111: Dels llocs de venda. Article 7: Definició. En els CPA i GPA, s'entén per lloc de venda l'espai comercial limitat físicament a l'interior del qual no té accés el públic. Article 8: Condicions dels llocs de venda. 1. Els llocs de venda s'ajustaran a les condicions següents: a) La superfície contrui'da del lloc de venda, limitada per para- ments i taulells, seri com a minim de 10 m2, amb unes dimensions no inferiors a 3 m de front i 2,50 m d'ample. b) Els llocs de venda seran tancats, amb accés Únicament per al personal empleat i amb taulell adequat per a la venda al públic. c) Les parets que han de separar els llocs seran de fhbrica de 0'10 m de gruix c0.m a mínim. d) El revestiment dels distints paraments interiors i exteriors, que defineixen el lloc, seri efectuat amb materials de durabilitat garan- tida, duresa, impermeabilitat i facils de netejar. e) El sbl del lloc s'aixecarh a 0,20 m respecte al nivell del pas públic; ser& continu de material impermeable, ficil de netejar, de durabilitat i duresa garantida i tindrh un pendent del 2 %, en el punt més baix del qual es disposarh el pertinent embornal i una arqueta sifbnica de connexió a la xarxa general de desaigües. f) Si l'accés a I'interior del lloc del personal empleat ha de fer-se per la part frontal, s'efectuarh per sota el taulell i a tal efecte es rebaixari el paviment interior en tota l'amplada precisa. El gira- ment de la porta serh sempre cap a l'interior. g) Cap element no podri sobrepassar la línia que delimita els pas- sos per al públic regulats en l'article 10 fins a l'altura de 2,20 m. Pel damunt d'aquesta altura es permetri que sobresurtin fins a 0,20 m els següents elements: barra per a ganxos, lluminhries, caixa del bombo de la persiana de tancament i rktols. h) En cada lloc haurh d'existir una presa d'aigua potable i un subministrament elkctric de potkncia 2,2 kW com a mínim. i) Els llocs seran tancats per la seva part superior, a una altura mínima de 2,50 m sobre el paviment interior. fi Estari dotat d'un element de tanca meti1.lic enrotllable o similar. Capítol IV: Passos i llocs d'estada per al públic. Article 9: La relació entre la superfície ocupada pels llocs de venda i la dels passos i llocs de permankncia per al públic en els CPA i GPA ser2 com a mhxim la unitat, tal com es representa en l'expressió: Superfície dels llocs de venda < 1 Superficie dels passos per al públic Article 10: Passos per 01 públic. 1. L'amplada dels passos per al públic amb llocs de venda a ambdós costats no ser2 inferior a 3,50 m i en els casos restants a 2,50 m. 2. Els esmentats amples crítics no hauran d'estar interromputs per cap tipus #element, estructural, decoratiu a d'installacions. En els casos en quk existís algun element dels referits en el parhgraf anterior, l'ample mínim Útil del pas a cada costat de l'obstacle serh de 2;50 m. 3. Els CPA, sense perjudici d'all6 que disposen els parhgrafs anteriors, hauran de disposar de dos passos principals per al públic, d'ample no inferior a 4 m, amb origen en accessos diferents i que s'encreuaran en algun punt. Si el seu inici es troba en faSanes oposades, cls rcfcrits passos principals podran trobar-se a continuació de l'altre formant un sol carrer central. 4. No obstant el que es disposa en els números anteriors d'aquest article, els passos per al públic, quan constitueixin part de la xarxa de vies d'evacuació del local, s'ajustaran en les seves característiques, Ilar- gada i amplada a allb que disposen els articles 6.6, 6.7 i 6.8 de la Norma Bhsica d'Edificaci6 sobre Condicions de Protecció contra In- cendis dels Edificis NBE-CPI-82) i en l'Annex A-8 de la mateixa Norma. 5. Els paviments de la zona de pas del públic tindran la duresa, porositat i resistkncia necessaris per garantir la seva durabilitat i higiene i presentaran els pendents necessaris per al seu desguhs. Article 11 : Desnivells. Escales i rampes. 1. En el cas que els passos haguessin de salvar un desnivell, aquest es podrh resoldre mitjan~antu na escala i/o una rampa, l'amplada mínima de la qual correspondrh a la dels passos regulats en l'apartat 1 de l'article anterior. Les escales mechniques no, es computaran a efectes d'aquest pa- rhgraf. 2. Quan la solució per salvar desnivells sigui I'escala, cada tram tindrh un mhxim de 18 esglaons i un mínim de 3; la relació entre l'al- ~ a d ao, tabica (t), i la petjada (p) dels esglaons ser& constant al llarg de tota I'escala i complirh la següent expressió: La dimensió de la tabica quedarh compresa entre 13 i 17 cm i la petjada tindrh 30 cm com a mínim. Existirh a més a més una rampa addicional d'1,30 m d'ample, com a mínim, i amb un pendent maxim de 8 %, proveida de trams horitzontals de descans d'1,50 m de llarg cada 10 m de rampa o, en el seu defecte, un ascensor que salvi el desnivell amb plataforma en la qual es pugui inscriure un cercle d'1,50 m de dihmetre, apte per a minusvklids. 3. Quan la solució sigui la rampa, les característiques se sub- jectaran a les indicades a l'apartat anterior. 4. Per tal que les escales o rampes interiors puguin comptabi- litzar-se com a vies d'evacuació en cas d'incendi, hauran de complir, a més a més de les anteriors, les condicions següents: a) Per a amples lliures compresos entre 1,50 m i 2,39 m estaran fornides d'un passamk. Per a amples de 2,40 m o superiors dis- posaran de passamans intermedis, en els trams inclinats, a distin- cies no superiors a 1,80 m ni inferiors a 1,20 m. b) Els referits passamans intermedis seran rígids, estaran situats a una altura compresa entre 80 i 100 cm i senyalitzats amb un element vertical d'1,XO m d'altura mínima, en cada arrencada. Aquests elements senyalitzadors no seran obligatoris quan es pro- cedeixi a un tractament adequat del seu arrancament que eviti to't possible dany a les persones. c) No es consideraran com a vies d'evacuació les escales corbes, llevat les que tinguin 28 cm de petjada com a mínim mesurada a 50 cm de l'extrem interior i sense que excedeixi la petjada de 42 cm en la vora externa. Les escales mechniques tampoc no es consideraran vies d'evacuació. Article 12: En els laterals de les escales o rampes no podran instal-lar-se llocs de venda. Aquesta prohibició s'estendrh fins a un metre més enllh de l'inici o final de la rampa o escala, llevat, pel que fa a les rampes, que tinguin un pendent no superior al 4 %. Capítol V: Dels serveis generals. Article 13: Tots els CPA i les GPA hauran de dispoear com a mínim dels serveis generals que es determinen en aquest capítol. Article 14: Oficina de direcció. Existira un local adaptat per a oficina de direcció en condicions adequades amb una superficie de 6 m2 per cada 20 llocs o fracció. Article 15: Farmaciob. En tots els Centres i Galeries existir& una farmaciola, que quan es tracti de CPA haura d'in~ta~lar-seen un recinte independent, amb una superficie mínima de 10 m2. Article 16: Lavabos i vest,uaris. 1. Estaran dotats de lavabos per al public i lavabos i vestuaris per al personal, en el nombre i condicions que estableixen els articles 78 i 79 de les Ordenances Metropolitanes d'Edificaci6. En cap cas els serveis sanitaris i vestuaris no podran estar comunicats directament amb el local de vendes, llevat que existeixi un avantvestíbul amb doble porta. 2. Els locals comercials annexos als quals es refereix l'art. 4 an- terior disposaran dels seus propis serveis amb la dotació i disposició que preveuen les Ordenances Metropolitanes &Edificació. Article 17: Aparcament. 1. Amb independkncia de la zona de carrega i descarrega a quk es refereix l'art. 21 caldra preveure una reserva d'aparcament en el propi edifici, d'acord amb el mhdul d'una p l a ~ ad 'aparcament per cada 20 m2 de superficie Útil del local de vendes. 2. No es permet& la substitució que autoritza l'art. 299 de les Normes Urbanístiques del Pla General MetropolitA. 3. Durant les hores de funcionament dcl centre, el 50 % de Sespai d'aparcament que es determina en el número 1 d'aquest article quedard reservat per a l'ús exclusiu del public i del personal que tre- balli en el centre. No podra, per tant, formar part de la reserva obli- gatbria d'aparcament per als restants usos compatibles de l'edifici. La reserva que estableix aquest paragraf s'haurii de formalitzar en els documents corresponents fefaents. A rtick 18: Escombraries. 1. Existir& un departament exclusiu i tancat per al dipbsit de les escombraries i residus que s'ajustara a allb que disposi l 'ordenan~a Municipal reguladora d'aquesta matkria, quant a capacitat, accessibilitat, condicions higikniques i ventilació. 2. Sense perjudici del que disposen les esmentades Ordenances, en el cas que el dit departament per a escombraries tingués comunicació amb el local de vendes, l'accés haurh de realitzar-se de manera indirecta, a través d'un vestíbul de separació amb doble porta. La seva superfície útil ser&, com a mínim, la que resulti de multiplicar el nombre total de llocs per l'índex 0,4 m2. Aquest local haurh de tenir en tot cas comu- nicació directa i immediata amb la via pública. Article 19: Comptdors i q~ladresd e comandament. 1. Sense perjudici del compliment de les disposicions establertes pels Reglaments generals dels distints serveis i per les Normes de les respectives empreses subministradores, s'establiran cambres per a comp- tado'rs, distintes per a cadascun dels serveis d'aigua, gas, electricitat, telefonia, etc. 2. Els quadres generals de comandament dels referits subminis- traments se situaran en llocs adequats fora de la zona accessible al públic. Article 20: Magatzems, cambres frigorífiques i zones de cdrrega i des- cdrrega. La superfície constru'ida destinada a magatzems, cambres frigorí- fiques i zona de carrega i descarrega serh equivalent, com a mínim, a la del local de vendes. Article 21: Zones de chrrega i deschrrega. 1. Existira un accés independent de qualsevol altre per al movi- ment de mercaderies, el qual es realitzar& a través d'una zona de chr- rega i descarrega, que nc'més podra estar comunicada directament amb els magatzems i cambres frigorífiques. 2 . L'ample de la via pública des de la qual s'accedeixi a la zona de carrega i deschrrega serh de 10 m com a mínim. 3. L'accés des de la via pública tindrh l'amplada, altura, radi de girada i pendents adequats per al trhnsit de camions: la boca tindrh l'amplada necesshria per tal de permetre l'entrada de camions fins a 5 tm, sense necessitat de fer maniobres, el pendent no excedir2 el 12 %, reduint-se al 4 % en els 6 m immediats a la via pública, i l'altura no ser&i nferior a 4 m. 4. L'accés a aquesta zona podrh ser comú amb el de l'aparca- ment propi regulat en I'art. 17 d'aquesta O~denanga,s empre que les operacions de chrrega i deschrega no interfereixin la correcta circulació dels vehicles que l'utilitzin. 5. Amb independkncia que es compleixi l'exigkncia de l'art. 20, aquesta zona, a més de la capacitat necesshria per a circulació de ve- hicles, trhfic de mercaderies i moll, disposar$ d'una plaga per a apar- cament de camions de dimensions 3 X 7 per cada 10 llocs de venda, com a mínim. Article 22: Magatzem i cambres frigorífiques. 1. Els magatzems estaran situats en un local tancat i independent contigu a la zona de carrega i deschrrega, relacionat funcionalment, de forma exclusiva, amb els llocs de venda. 2. La superficie útil per a l'emmagatzematge, dedui'ts els passos, escales, ascensors, etc., no serh inferior en cap cas a la superficie total dels llocs de venda, i podran fer-se compartiments mitjangant paraments massissos o calats en peces de superficie no inferior a 5 m2, en els quals podran installar-se les cambres frigorífiques necesshries. 3. Els passos de circulaci6 tindran una amplada no inferior a 2 m. Els desnivells se salvaran mitjan~antr ampes de pendent no su- perior al 4 % . 4. Enfront dels ascensors, muntachrregues, escales, rampes, etc., existirh un espai lliure en el qual es pugui inscriure un cercle de di8- metre no inferior a 2,40 m. 5. El paviment del local d'emmagatzematge, hdhuc els seus pas- sos i voreres, ser& antillisquent per6 llis i amb el pendent necessari per al fhcil desguhs. 6. Els magatzems estaran dotats de desaigües amb sifó antimúrids, connectat a la xarxa general. Disposaran també de ventilació natural o for~ada,d 'acord amb algun dels següents mbduls: obertures de super- fície superior al 5 % de la superficie total del magatzem, o bé 5 m3/ h/m"mb les condicions que s'indiquen en l'art. 6.4. 7. Les cambres frigorífiques s'ajustaran a allb que disposa el Capítol 3r. de l'ordenan~a sobre Aliments i Establiments Alimentaris. Capítol VI: De les installacions de serveis. Article 23: Boques de reg. Existirh un nombre suficient i adequadament distribui't de boques de reg per tal de garantir la neteja necesshia. Article 24: Desaigiies. 1. La xarxa de sanejament del local serd independent del de la resta de l'edifici, quan en aquest hi existeixin altres usos. 2. Comptarh amb claveguerons i embornals en nombre i dispo- sició adequada per garantir la neteja necesshria. 3. Estard dotada de caixes registrables en cada canvi de direcció o secció i a intervals que mai no excediran 20 m. Si és indispensa- ble una bomba d'elevació, s'installarh en el recinte tancat amb desguhs en el pou de recollida. 4. El clavegueró de sortida fins a la xarxa pública de clavegue- ram tindrh un dihmetre no inferior a 30 cm amb un pendent mínim del 2 %. Article 25: Estació transformadora. Sense perjudici d'allb que disposa la normativa general aplicable, les estacions transformadores només podran tenir accés des de la via pública. Article 26: Ventilació forcosa. 1. Si la ventilació natural no acomplís les exigkncies de l'art. 6.4 d'aquesta Ordenanca, es dotarh el local de ventilació mecanitzada que asseguri un mínim de 4 renovacions/hora, referides al volum total del local de vendes. 2. Si els locals estan dotats de ventilació for~osao de condicio- nament d'aire, els corresponents equips s'installaran en un recinte ccad hoc,, independent, degudament insonorizat, coi-locats damunt elements antivibratoris i la totalitat de les connexions es realitzaran interposant elements eldstics. 3. L'evacuació de l'aire a I'exterior s'efectuarh en les condicions corresponents a les xemeneies de categoria O de l 'ordenan~as obre la protecció de l'atmosfera. Article 27: Protecció contra incendis. Estaran dotats de les installacions per a la protecció contra incen- dis, d'acord amb el que estableixen les normes vigents municipals i estatals (Ordenanza sobre normas constructivas para la prevención de incendios y la Norma básica de edificación sobre condiciones de pro- tección contra incendios en 10s edificios (NBE-CPI-82) aprovades pels Reials Decrets 2059/1981, de 10 d'abril, i 1587/1982, de 25 de juny. Article 28: Ascensors i muntacdrregues. Es regiran per allb que disposen les Ordenances Metropolitanes #Edificació (art. 155 i següents) i el Reglament #Aparells Elevadors d'hmbit nacional, sense perjudici del que estableix l'art. 11.3 d'aquesta Ordenan~a. Capítol VII: Normes de funcionament. Article 29: Intervenció municipal. 1. Qualsevol que sigui la forma de gestió i funcionament dels CPA i GPA YAjuntament exercirh la necesshria intervenció administra- tiva sobre la disciplina de mercat, la vigilhcia sanitaris i quantes fun- cions impliquin l'exercici de l'autoritat i siguin de la seva competkncia, sense perjudici de les compethncies de la Generalitat de Catalunya sobre les esmentades matkries. 2. Són d'aplicació a les GPA i CPA les disposicions contingudes en el Títol 111, Capítols I1 i I11 del Llibre Segon de les Ordenances Mu- nicipals de 1947, l'ordenan~as obre Aliments i Establiments Alimentaris i les demés disposicions legals vigents. Articie 30: Rbgirn intern de les GPA i CPA. Les GPA i CPA podran adoptar el seu propi reglament de rbgim interior, que hau& de ser sotmbs a l'aprovació de l'Autoritat Municipal. Article 31: Llibre de reclamacions. A les GPA i CPA hi haurh d'existir a disposició del públic un llibre de reclamacions degudament legalitzat per l'autoritat competent i estarh sota la custbdia de l'administrador. Caldrh que la seva existhncia sigui anunciada en un lloc visible. Tot aixb sense perjudici de les obli- gacions en la matkria, previstes per les reglamentacions especifiques. Article 32: Administració. Al front de les GPA o CPA hi haurh un administrador que, amb el personal adequat. tindrh al seu chrrec el compliment de les funcions que li assigni el reglament de rkgim interior i que com a mínim hauran de ser les següents: a) Romandre en les GPA o CPA durant les hores d'obertura al públic i dirigir, inspeccionar o vetllar per l'adequat funcionament dels serveis i installacions, mantenint l'ordre corresponent. b) Facilitar la funció inspectora de l'autoritat competent i col- laborar amb els seus agents tant per procurar el compliment de la normativa legal vigent, com per orientar i instruir els usuaris dels seus drets i obligacions si així es demanés. Caldra comunicar a l'autoritat municipal competent les anotacions que es consignaran en el llibre de reclamacions, previst en l'article 32, en un termini mhxim 'de 24 hores. c) Garantir en tot moment la conservació, decbrum i neteja dels llocs de venda i de les installacions i serveis comuns. Article 33: Limitació a vendes al detall. En les GPA i CPA solament podran realitzar-se operacions de venda al detall amb exclusi6 expressa de qualsevol altra activitat distinta de l'autoritzada. Article 34: Classes de llocs de venda. 1. En les GPA haur& #existir-hi com a mínim un lloc i en els CPA dos dedicats a cada una de les següents activitats: 1. Ultramarins i comestibles. 2. Llet i productes lactis. 3. Fruites i verdures. 4. Polleria i caGa 5. Cansaladeria. 6. Xarcuteria. 7. Carnisseria. 8. Peix fresc i marisc. 2. La resta de llocs fins al nombre total dels que s'integrin en la GPA o CPA es podran destinar lliurement al comerG #alimentació que es desitgi. 3. Els llocs de venda amb igual denominació hauran d'estar agru- pats d'acord amb les exigkncies de les seves característiques especifiques i convenientment separats d'aquells amb els quals existeixi algun tipus d'incompatibilitat. Article 35: Horari de vendes. L'hoaari de venda al públic haurh d'establir-se en el Reglament de R&gim Interior, entre les 8 i les 20 hores en els dies feiners, subjectant- se a les disposicions vigents. Article 36: Informació a2 públic. 1 . En les GPA i CPA existir&n ecessariament a la vista del p6- blic un tauler d'anuncis en el qual s'exposaran quantes disposicions, notes i advertiments siguin d'interks, i les comunicacions provinents de l'autoritat municipal. 2. Caldrh també tenir exposats al públic amb carhcter permanent els plhnols a escala 1/100 de les plantes comercials amb la numeració, denominació i nom del titular dels llocs de venda. 3. En un plafó de faci1 lectura per al públic s'anotarh dihria- ment la mitjana dels preus dels productes d'ampli consum cotitzats en els mercats centrals. Article 37: Tit'ularitat de magatzems i cambrers frigorífiques. Solament podran ser titulars i utilitzar els magatzems i cambres frigorífiques aquells que ho siguin de lloc de venda de la prhpia GPA o CPA, i solament s'hi podran guardar i conservar productes propis de l'activitat comercial que es realitza en el lloc de venda. Article 38: Control de les pesades. 1. Les GPA i CPA hauran de disposar de bAscules i balances oficials, en un lloc perfectament localitzable pel co.mprador, en les quals figuri en forma destacada la funció que han de complir: BASCULA DE REPES A DISPOSICIO DEL POBLIC. 2. Les reclamacions per manca de pes hauran de ser sempre ateses si es formulen abans de sortir dels locals de les galeries o centres, i caldrh consignar les anomalies que es produeixin en el llibre de recla- macions corresponent. Capítol VIII: Procediment. Article 39: Expedient. 1. Les Ilic6ncies d'obres, les d'installació i obertura dels CPA i de les GPA, o de la seva modificació, es tramitaran simulthniament en un Únic expedient administratiu. 2. L'expedient s'iniciarh mitjan~anti nsthncia adre~adaa 1'Excm. Sr. Alcalde i presentada al Registre General de I'Ajuntament. Amb aquesta insthncia es formularh la sollicitud tant de la llickncia d'obres, si fossin necesshries, co,m la d'installació o obertura de restabliment. La instancia i la documentació que se citarh es presentaran per qua- druplicat. 3. La insthncia contindrh com a mínim les dades següents: a) Dades del soflicitant: - Si el sollicitant és persona física, es consignarh el nom i cognoms complets, el número del DNI, el domicili per a notificacions i el telkfon. - Si el sollicitant és persona juridica, es consignaran les da- des del representant amb els mateixos requisits que els expressats en l'apartat anterior, indicant a més a més el carhcter pel qual ostenta la representació de la Societat. S'indicaran les dades d'aquesta, fent constar el nom, do- micili social, numero de C.I.F. i s'aportarh fotocbpia de I'escriptura de constitució de la societat inscrita en el Re- gistre Mercantil. b) Dades del local: - S'indicarh l'empla~amentd el local i la seva titularitat. Si és propietat, s'aportarh la fotochpia de l'escriptura, con- tracte privat de compra-venda o opció de compra (en aquests dos Últims casos les signatures hauran d'ésser re- conegudes). Si el local t s d'arrendament s'aportarh fotochpia del contracte de lloguer. S'indicaran també les característi- ques fonamentals del local, concretament superfície i altura lliure. c) Dades de l'activitat: - S'indicarh la classe d7activitat a desenvolupar segons es tracti d'un CPA o d'una GPA i el nombre de llocs. d ) Dades econbmiques : - Es consignarh l'import del pressupost total de les obres i installacions a realitzar. e) Documentació annexa a presentar: 1. - Si el sol-licitante és persona física, dues fotografies de for- mat passaport. 2. - Si el sollicitant és perso4naj urídica, els documents assenya- lats en l'anterior apartat a). 3. - Plhnol de l'empla~amentd el local a escala 1/500. 4. - Plhnol a escala 1/2000 del sector amb indicació de tots els mercats municipals, CPA i GPA existents en el sector. 5. - Certificat de solidesa i idone'itat, signat per facultatiu com- petent i visat pel Collegi Oficial corresponent, si la instal- laci6 se situa en un local existent. 6. - Relació de veins per duplicat del mateix immoble signat pel sollicitant, amb el nom i activitat dels usuaris dels locals immediats, així com nom i domicili dels seus propietaris. 7. - Si es realitzen obres i/o installacions, els projectes tkcnics corresponents segons es regula en els articles següents. S. - Si no s'han realitzat obres o installacions de cap mena, plhnols de l'estat del local i de les instal.lacions existents amb idkntica amplitud i detall que la requerida per als projectes d'obres o installacions, també per quadruplicat, degudament signades per facultatiu competent i visat pel Collegi Oficial respectiu. S'aportaran també les cbpies de les llic&ncies d'obres o installacions concedides. 9. - Fitxes de característiques d'instaHacions en tots els casos. Article 40: Projecte d'obres. 1. Si és necessari realitzar obres, es presentara projecte tkcnic per quadruplicat, compost de membria, plano1 d'empla~amenta escala 1/500, plantes, seccions, aixecaments a escala 1/50 o 1/100 i detalls a escala 1/20, d'acord amb el que indica l'art. 24 de les Ordenances Metropolitanes, amb especial desenvolupament de les mesures de pro- tecció contra incendis, i dels sistemes previstos per al dipbsit i evacua- ció d'escombraries. 2. En el plánol de planta on consti la distribució projectada per als llocs, que s'han d'installar en el recinte, s'assenyalarh el nú- mero ordinal que a cadascun correspongui, la classe de comerG a qui: es destina, l'empla~amentd e les cambres o magatzems respectius, la situació dels serveis i altres elements necessaris, tot aixb amb expressió de les seves respectives superficies o dimensions. En aquest plano1 s'as- senyalara amb traG molt destacat la línia perimetral del recinte o re- cintes corresponents als llocs de venda, de manera que aquesta expressió grafica determini de manera exacta les superfícies destinades a llocs de venda i passos. 3. Aquest projecte estara firmat per facultatiu competent i degu- dament visat pel Col.legi Oficial respectiu. Article 41 : Projecte d'installacions. 1. Si s'han de realitzar instaHacions s'acompanyara un projecte tkcnic de les installacions a executar: condicionament d'aire, venti- lació, calefacció, climatització en general, etc., compost de memdria, planols de planta, seccions i a l~a tsa escala 1/50 o 1/100 i detalls que es considerin necessaris a escala 1/20. 2. Aquest projecte s'ajustarh, amb les modificacions especifiques que siguin necesshries, donada l'índole de l'activitat, o allb que deter- mina l'art. 28 de les Ordenances Metropolitanes, amb especial desen- volupament de les mesures correctores previstes per tal d'evitar mol&- ties i perjudicis al vei'nat i els sistemes de renovació i condicionament d'aire. 3. El projecte es presentara per quadruplicat, signat per faculta- tiu competent i degudament visat pel Collegi respectiu. Article 42: 1. Els projectes descrits en els arts. 41 i 42 anteriors, encara que siguin realitzats pel mateix facultatiu hauran d'ésser documents inde- pendents. 2. En cap cas, qualsevol que sigui l'indole de les obres o instal- lacions a realitzar, no podran considerar-se obres o installacions menors. Article 43: Tramitació. 1. Ingressada en el Registre General la petició i documentació annexa, es comprovarh si el seu contingut formal s'ajusta a les especi- ficacions assenyalades per aquesta Ordenan~a,p rocedint-se a tramitar simult2niament les sollicituds de Llicbncies d'cbres, i d'installacions i us, d'acord amb el que determinen les Ordenances Metropolitanes d'E- dificació, les Normes Urbanístiques del Pla General Metropolith, el Reglament d'Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses, el Re- glament de Serveis de les Corporacions Locals i el conjunt de disposi- cions vigents. 2. En el trhrnit de la Ilickncia es demanar$ preceptivament in- forme dels brgans municipals competents en materia de Prove'iments i Higiene dels Aliments. Article 44: Llic2ncies d'ocupacid i posada en servei. 1. Finalitzades les obres i installacions que empara la Ilickncia concedida, la propietat sollicitarh, d'acord amb la legislació vigent, l'o- portuna Llickncia d'Ocupaci6 i la Posada en Servei de les InstaBacions, que s'atorgar2 prkvies les inspeccions oportunes, en particular dels brgans competents en matkria de Prove'iments i Higiene dels Aliments. 2. Per a la posada en servei de cadascun dels llocs de venda, el seu titular haur2 d'obtenir prkviament la preceptiva Ilic&ncia d'obertura. Article 45: Divisid del domini. En el supbsit que el propietari procedeixi a la divisió dominical respecte d'algun o tots els llocs integrats, i a fi de mantenir la unitat res- ponsable del centre davant l'Administraci6 Municipal, caldrh acreditar suficientment la formalització legal d'aquelles regles o estatuts que con- figuren la nova propietat, abans de transferir la titularitat del Centre o Galeria d'Alimentaci6 a favor de la Comunitat de Propietaris subrogada. Article 46: Obres de modificació. Quan es tracti de modificació d'un CPA o una GPA, autoritzat amb anterioritat, la documentació tkcnica assenyalada en els parhgrafs anteriors es reduirh a la necesshria per comprendre les reformes o mo- dificacions a introduir. Article 47: L'autorització de funcionament dels Centres o Galeries d'Alimen- tació serh Única i indivisible, i en conseqükncia només podrh ser renun- ciada o revocada amb tal carkter d'unitat. Capítol IX: Sancions. Article 48: En rnatbria d'infraccions i sancions, seran d'aplicació a les GPA i CPA les disposicions contingudes en el Cap. I11 del Títol I11 del Llibre segon de les Ordenances Municipals vigents (arts. 274 a 281) i la normativa vigent de la Generalitat de Catalunya en matkria de comer- cialització de béns, productes i de prestació de serveis. Disposició Transithria. Les sollicituds de llicbncies d'installació, Ús o obertura que es tro- bin en trhmit a Ventrada en vigor de la present Ordenan~ae s resoldran d'acord amb les seves prescripcions. Els titulars d'aquelles soklicituds de llickncia urbanística que siguin denegades per aplicació d'allb que dis- posen les presents Ordenances podran ser indemnizats d'acord amb el que estableix l'art. 27/4 de la Llei del Sbl, text refós de 9 d'abril de 1978, del cost oficial dels projectes i a la devolució, en el seu cas, de les taxes municipals. I N D E X P g s . - Exposició de motius per a la redacció de I'Ordenan~ad e Ga- leries i Centres Privats d'Alimentaci6 . . . . . Capítol I: Conceptes i classes . Establiments no compresos Capítol 11: Condicions dels edificis on hi hagi instdlats els CPA i GPA . . Capítol 111: Dels llocs de venda . . . . . . . Capítol IV: Passos i llocs d'estada per al públic . . . Capítol V: Dels serveis generals . . . . . . Capítol VI: De les instal.lacions de serveis . . . . Capítol VII: Normes de funcionament . . . . . Capítol VIII: Procediment . . . . . . . . Capítol IX: Sancions . . . . . . . . . Disposició Transithria . . . . . . . CObLECCI6 ORDENANCES I REGLAMENTS Volnms publicats 1. Ordenances de la Neteja (catalh; butxaca) 2. Ordenalnces sobre la Protecció de I'Ambienf i la Qualitat de Vida (catal8/castell8) 3. Ordenances Fiscals (catal&) 4 . Ordenances de Galeries i Centres Privats &Alimentació (catal&- castell&)