Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2007 Resultats principals Agència de Salut Pública Podeu veure l’informe complet a www.aspb.cat/quefem/docs/iqsa07res.pdf Agència de Salut Pública. Programa d’Investigació de la Qualitat dels Aliments (IQSA) 2007 Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2007 Resultats principals Autors de l’informe: Josep F. Arqués, Mireia Fontcuberta, Miquel Martínez, Zaida Vicente Responsables de les dependències participants en diverses fases del disseny i execució del programa: Júlia Duran Directora de l’Institut de Seguretat Alimentària i Salubritat Conrad Casas Director del Laboratori de l’Agència de Salut Pública Pere Balfagón Cap del Servei d’Inspecció Sanitària d’Indústries Alimentàries Samuel Portaña Cap del Servei d’Inspecció Sanitària d’Establiments Minoristes d’Alimentació Montse Ramoneda Cap del Servei d’Inspecció Sanitària de Mercats Centrals Francesc Centrich Cap del Servei de Química Maria Dolors Ferrer Cap del Servei de Microbiologia Teresa Subirana Cap de Garantia de Qualitat Glòria Vila Cap de Gestió i Serveis Amb l’agraïment i reconeixement a la important tasca realitzada pels inspectors vete- rinaris adscrits als Serveis d’Inspecció, amb especial menció al personal que de manera habitual realitza la recollida de mostres: Mercè Ribas, Laura Caballé, Ramón Rodríguez, Justiniano Calle, Mariano Estenoz i Carmelo Sacristan, al suport administratiu en la gestió del programa i en l’entrada de dades al sistema, així com a la transcendent tasca realitzada pel personal del Laboratori en la recepció i entrada de les mostres, en la seva anàlisi i en la tramesa informatitzada dels resultats. El projecte de comunicació dels resultats del programa IQSA ha estat finançat par- cialment pel CIBERESP.  Índex Objectius ............................................................................................................7 Paràmetres analitzats .......................................................................................9 Aliments analitzats .........................................................................................11 Combinació paràmetres-aliments analitzats ...............................................12 Resultats ........................................................................................................15 Resultats globals ............................................................................................16 Taula 1: Resum de resultats per grups d’aliments: ...............................................18 Carns fresques ...............................................................................................18 Despulles .......................................................................................................18 Carns picades i preparats de carn ...................................................................18 Productes carnis curats ..................................................................................19 Productes carnis tractats per la calor ..............................................................19 Ous ...............................................................................................................19 Ovoproductes ................................................................................................20 Llets ..............................................................................................................20 Mantegues ....................................................................................................20 Formatges .....................................................................................................20 Peix fresc .......................................................................................................21 Peix fumat .....................................................................................................21 Conserves de peix ..........................................................................................22 Crustacis ........................................................................................................22 Cefalòpodes ..................................................................................................22 Bivalves .........................................................................................................23 Olis ...............................................................................................................23 Cereals i derivats ............................................................................................23 Llegums dessecades .......................................................................................24 Preparats per a lactants i de continuació ........................................................24 Aliments amb cereals per lactants-nens curta edat .........................................24 Pastisseria farcida...........................................................................................25 Menjars preparats amb aliments sense tractament tèrmic ...............................25 Menjars preparats amb tractament tèrmic .....................................................25 Salses vermelles i aliments amb salses vermelles .............................................25 Salses de soja ................................................................................................26 Hortalisses .....................................................................................................26 Fruites ...........................................................................................................26 Fruita seca .....................................................................................................26 Condiments i espècies ....................................................................................27 Te i infusions ..................................................................................................27 Cafè ..............................................................................................................27 Taula 2: Resum dels resultats per paràmetres analítics .........................................28 ABIòTICS .......................................................................................................28 HAPs .........................................................................................................28 Metalls ......................................................................................................28 Nitrats.......................................................................................................29 PCBs .........................................................................................................29 Plaguicides ................................................................................................30 3-MCPD ....................................................................................................30 ADDITIUS ......................................................................................................30 Colorants ..................................................................................................30 Conservants ..............................................................................................30 MICROBIOLòGICS ..........................................................................................31 Indicadors .................................................................................................31 Testimonis .................................................................................................32 Patògens ...................................................................................................32 Tòxics derivats de l’activitat microbiana .....................................................34 Annex 1: Límits de tolerància per a la valoració dels resultats ..................35 Taula 3: Límits de Tolerància per paràmetre i aliment...........................................35 Taula 4: Disposicions legislatives de referència .....................................................43 Objectius El programa IQSA té com a objectiu fonamental avaluar la presència o nivells de de- terminats contaminants ambientals, residus químics, additius i agents microbiològics en diversos aliments susceptibles de contenir-los, per tal de valorar la situació actual i la seva evolució en el temps. La característica fonamental sobre la que es basa el programa és el seu caràcter obert i dinàmic, permetent la incorporació d’aquells contaminants que en un moment donat poden ser objecte d’especial interès, ja sigui per recomanacions de control per part d’organismes oficials, o per alarmes, interès científic, etc. Amb la seva aplicació periòdica s’obté informació rellevant en termes de seguretat alimentària i de protecció de la salut del consumidor. En aquests darrers anys s’han anat consolidant diverses línees de vigilància que es poden resumir en: • A gents zoonòtics en aliments, com salmonella, campylobacter, listeria, yersinia, escherichia coli O157. Els resultats que s’obtenen contribueixen al coneixement de la problemàtica i prevalença d’aquests microorganismes a l’àmbit local, autonòmic, estatal i europeu donat que anualment es comuniquen al Departament de Salut, qui amb les dades de la resta de Catalunya ho comunica al Ministeri de Sanitat i Consum, qui amb les dades del conjunt de l’estat ho trasllada a l’Agència Europea de Seguretat Alimentària. • C ontaminants Orgànics Persistents, com hidrocarburs aromàtics policíclics, plagui- cides organoclorats i PCBs. Constitueix una línia de recerca prioritària que va més enllà de la verificació del compliment normatiu dels límits de tolerància, pretenent aconseguir una visió de conjunt de la possibilitat d’exposició a baixes concentraci- ons de contaminants amb capacitat d’acumulació a l’organisme. • C ontaminants ambientals com metalls pesants, avaluant els nivells que presenten en aliments amb probabilitats de contenir-los, i valorant les tendències que es van produint en el temps, possibilitant la realització d’estudis d’avaluació del risc en la població consumidora. • R esidus de plaguicides en aliments sotmesos a tractaments fitosanitaris en el sec- tor de producció primària, verificant que es mantenen per sota del límit màxim, indicatiu d’unes bones pràctiques agrícoles. • Additius alimentaris d’ampli ús, com ara els sulfits, verificant la seva correcta utilització i etiquetatge, aspecte molt rellevant en tractar-se d’una substància po- tencialment al·lergènica.  • M icotoxines. La presència d’aquests tòxics d’origen fúngic, sense llindars segurs quant a toxicitat, és objecte d’interès per tal de verificar que es mantenen a valors el més baixos possibles. Durant l’any 2007 s’ha mantingut la vigilància de paràmetres i aliments tradicionalment avaluats pel programa, alhora que s’ha incorporat la Recomanació 2007/225/CE rela- tiva a un programa comunitari coordinat de control destinat a garantir el respecte dels límits màxims de residus de plaguicides en els cereals i a determinats productes d’origen vegetal. Així mateix a l’hora de seleccionar els microorganismes a analitzar s’han tingut en consideració les directrius contingudes a l’informe de l’Agència Euro- pea de Seguretat Alimentària “Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection –Manual for Reporting on Zoonoses, Zoonotic Agents, Antimicrobial Resistance and Food-borne Outbreaks in the framework of Directive 2003/99/EC and on some other pathogenic microbiological agents for information derived from the reporting year 2006, The EFSA Journal (2007), 100, 1-86” així com el Reglament CE 2073/2005, que regula els criteris microbiològics aplicables als productes alimentaris, diferenciant entre criteris de seguretat alimentària i criteris d’higiene de procés. A més, seguint aquestes directrius, quan amb l’aplicació del programa es detecten soques de Salmo- nella, Campylobacter i E. Coli O157 es determina la seva resistència antimicrobiana a ampicilina, cefotaxima, cloranfenicol, ciprofloxacino, gentamicina, àcid nalidixic, estreptomicina, sulfonamides, tetraciclina i trimetoprim. En l’àmbit de la vigilància bacteriana cal també remarcar el control que s’ha efectuat dels nivells microbiològics de diversos menjars preparats mantinguts o exposats en l’àmbit de la restauració comercial. Finalment destacar la incorporació de la vigilància de les toxines de fusa- rium, recentment regulades mitjançant el Reglament CE 1881/2006. L’aplicació del programa permet tenir una visió puntual de la situació actual per a determinats paràmetres i aliments, possibilita avaluar tendències en aquells que són mantinguts en el temps, fa possible la detecció de situacions anòmales que poden ser objecte de mesures correctores o de la seva comunicació a les autoritats sanitàries competents, i proporciona informació que facilita la priorització i planificació de les activitats de control. Paràmetres analitzats Abiòtics • Hidrocarburs aromàtics policíclics-HAPs • Metalls: pb, cd, hg (total i metilmercuri), as (total i inorgànic) • Nitrats • PCBs • Plaguicides • 3-monocloropropà-1,2-diol (3-MCPD) Additius • Colorants vermells tipus Sudan • SO2 • Tractament amb CO • Sorbats/Benzoats/Parahidroxibenzoats • Nitrats/nitrits Microorganismes i toxines microbianes • Bacteris aerobis • Enterobacteris • Coliformes • E.coli • Estafilococs coagulasa positius • Salmonella, i resistència antimicrobiana davant la seva presència. • E. Coli O157, i resistència antimicrobiana davant la seva presència. • Campylobacter, i resistència antimicrobiana davant la seva presència. • Yersínia enterocolítica • Vibrio parahaemolyticus • Bacillus cereus • Listeria monocytogenes • Enterobacter sakazakii Tòxics derivats de l’activitat microbiana • Histamina i d’altres amines biògenes • Micotoxines: - Aflatoxines B1, B2, G1, G2, M1 - Ocratoxina A - Toxines de Fusarium: Deoxinivalenol Zearalenona Fumonisines B1 i B2 Toxines T-2 i HT-2  10 Aliments analitzats • Carns fresques (pollastre, porc, boví, oví) • Despulles (fetge, ronyó) • Carns picades (pollastre, porc, vedella) i preparats de carn (hamburgueses, man- donguilles, burger meat, salsitxes, botifarra i adobats frescos) • Productes carnis curats, a talls • Productes carnis tractats per la calor fumats i no fumats, venuts a doll o a talls (inclosos patès) • Ous • Ovoproductes • Llets esterilitzades, UHT i fermentades liquides • Mantegues • Formatges frescos i madurats, inclosos ratllats • Peix fresc (tonyina, cassó, sardina, moll de fang, salmó, rap, lluç, llenguado) • Peix fumat • Conserves de peix (tonyina, sardina) • Crustacis (gambes, llagostins, escamarlans, bou de mar, cranc, galera, cigales) • Cefalòpodes (calamars, sèpia i pop) • Bivalves (musclos, cloïsses, rossellona, navalles, ostró, escopinyes) • Olis d’oliva (verge, refinat, de sansa) i de llavors (girasol) • Cereals i derivats (arròs, cereals en flocs, pa) • Llegums dessecades • Preparats per a lactants i preparats de continuació • Aliments elaborats a base de cereals per a lactants i nens de curta edat • Pastisseria farcida • Menjars preparats (mantinguts o exposats en l’àmbit de la restauració comercial, i de l’àmbit de la producció industrial) • Salses vermelles i aliments elaborats amb salses vermelles • Salses de soja • Hortalisses (col, porros, enciam, tomàquet, espinacs) • Fruites (pomes, préssecs, nectarines, maduixes) • Fruita seca (festucs, avellanes, ametlles, panses, pipes) • C ondiments i espècies, incloent pebre vermell (capsicum anuum L, capsicum lon- gum DC), pebre de Cayena en pols (Capsicum frutescens, Capsicum baccatum, Capsicum fastibiatum), pols de curry • Te i infusions • Cafè en gra, molt i soluble 11 Combinació paràmetres-aliments analitzats Abiòtics Additius Microorganismes Tòxics derivats de l’activitat microbiana Paràmetres analítics Carns fresques x x x x x x x Despulles x Carns picades i preparats de carn x x x x x x x x x Productes carnis curats x x x x Productes carnis tractats per la calor x x x x Ous x x Ovoproductes x x x Llets x x Mantegues x x Formatges frescos x x x x Formatges madurats greixosos x x x x x x x x x Peix fresc x x x x x x Peix fumat x x x x x Conserves de peix x x Crustacis frescos x x x x Crustacis cuits x x x x x x Cefalòpodes crus x x x Cefalòpodes cuits x x x x x Bivalves crus x x x x x Bivalves cuits x x x x x x Olis vegetals x x Cereals i derivats (arròs, pa, pasta) x x x x x x Cereals en flocs x x x x x Llegums dessecades x x Pastisseria farcida x x x x x Menjars preparats grup A i B x x x x x x x Aliments infantils a base de cereals x x x x Preparats per a lactants i continuació x x x x x Salses vermelles i aliments amb salses x x Salses de soja x x Hortalisses x x x Fruites x Fruita seca x x x x Condiments i espècies x x x x x Te i infusions x Cafè x x 12 HAPs Metalls Nitrats PCBs Plaguicides 3-MCPD Colorant vermell Sudan Tractament amb CO SO2 Sorbat/Benzoats/ Parahidroxiben- zoats Nitrats/Nitrits M. aerobis mesófils Enterobacteris Coliformes E. coli Estafilococs coagulasa Salmonella E. Coli 157 Listeria Campylobacter Yersinia enterocolítica Vibrio parahae Bacillus cereus Enterob. sakazakii Aflatoxines Ocratoxina A T. Fusarium Histamina Altres amines biògenes Abiòtics Additius Microorganismes Tòxics derivats de l’activitat microbiana Paràmetres analítics Carns fresques x x x x x x x Despulles x Carns picades i preparats de carn x x x x x x x x x Productes carnis curats x x x x Productes carnis tractats per la calor x x x x Ous x x Ovoproductes x x x Llets x x Mantegues x x Formatges frescos x x x x Formatges madurats greixosos x x x x x x x x x Peix fresc x x x x x x Peix fumat x x x x x Conserves de peix x x Crustacis frescos x x x x Crustacis cuits x x x x x x Cefalòpodes crus x x x Cefalòpodes cuits x x x x x Bivalves crus x x x x x Bivalves cuits x x x x x x Olis vegetals x x Cereals i derivats (arròs, pa, pasta) x x x x x x Cereals en flocs x x x x x Llegums dessecades x x Pastisseria farcida x x x x x Menjars preparats grup A i B x x x x x x x Aliments infantils a base de cereals x x x x Preparats per a lactants i continuació x x x x x Salses vermelles i aliments amb salses x x Salses de soja x x Hortalisses x x x Fruites x Fruita seca x x x x Condiments i espècies x x x x x Te i infusions x Cafè x x 1 HAPs Metalls Nitrats PCBs Plaguicides 3-MCPD Colorant vermell Sudan Tractament amb CO SO2 Sorbat/Benzoats/ Parahidroxiben- zoats Nitrats/Nitrits M. aerobis mesófils Enterobacteris Coliformes E. coli Estafilococs coagulasa Salmonella E. Coli 157 Listeria Campylobacter Yersinia enterocolítica Vibrio parahae Bacillus cereus Enterob. sakazakii Aflatoxines Ocratoxina A T. Fusarium Histamina Altres amines biògenes Resultats Resultats globals • Nombre total de mostres analitzades: 454 • Nombre de mostres sense disconformitats: 386 (85%) • Nombre de mostres amb disconformitats: 68 (15%) • Nombre de mostres analitzades quant a paràmetres abiòtics: 332 • Nombre de mostres amb disconformitats en paràmetres abiòtics: 10 • Percentatge de mostres amb disconformitats en paràmetres abiòtics sobre el total de mostres on s’han determinat paràmetres abiòtics: 3% • Percentatge de mostres amb disconformitats en paràmetres abiòtics sobre el total de mostres amb resultats anòmals: 15% • Nombre de mostres analitzades quant a additius: 130 • Nombre de mostres amb disconformitats en additius: 14 • Percentatge de mostres amb disconformitats en additius sobre el total de mostres on s’han determinat additius: 11% • Percentatge de mostres amb disconformitats en additius sobre el total de mostres amb resultats anòmals: 21% • Nombre de mostres analitzades quant a paràmetres microbiològics: 342 • Nombre de mostres amb disconformitats en paràmetres microbiològics: 48 • Percentatge de mostres amb disconformitats en paràmetres microbiològics sobre el total de mostres on s’han determinat paràmetres microbiològics: 14% • Percentatge de mostres amb disconformitats en paràmetres microbiològics sobre el total de mostres amb resultats anòmals: 71% Programa IQSA 2007 Mostres Sense Amb analitzades disconformitats disconformitats Paràmetres abiòtics 332 322 (97%) 10 (3%) Additius 130 116 (89%) 14 (11%) Paràmetres microbiològics 342 294 (86%) 48 (14%) TOTAL 454 386 (85%) 68 (15%) 15 Resultats globals Amb disconformitats 15% Sense disconformitats 85% Resultats en abiòtics Sense disconformitats Amb disconformitats 97% 3% Resultats en additius Amb disconformitats 11% Sense disconformitats 89% Resultats microbiològics Amb disconformitats 14% Sense disconformitats 86% 16 Resultats per grups d’aliments Carns fresques Despulles Carns picades i preparats de carn Productes carnis curats Productes carnis tractats per la calor Ous Ovoproductes Llets Mantegues Formatges Peix fresc Peix fumat Conserves de peix Crustacis Cefalòpodes Bivalves Olis Cereals i derivats Llegums dessecades Preparats per a lactants i de continuació Aliments amb cereals per a lactants-nens de curta edat Pastisseria farcida Menjars preparats del grup A Menjars preparats del grup B Salses vermelles i aliments amb salses Salses de soja Hortalisses Fruites Fruita seca Condiments i espècies Te i infusions Cafè 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Sense disconformitats Amb disconformitats 1 Taula 1: Resum de resultats per grups d’aliments Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Metalls: Mostres: 15 Pb (mg/kg) 0/15 (0%) 0/15 (0%) SD: 15 (100%) AD: 0 (0%) Cd (mg/kg) 0/15 (0%) 0/15 (0%) Abiòtics: Mostres: 15 PCBs: SD: 15 (100%) Mostres: 15 SD: 15 (100%) PCBs (mg/kg) 0/15 (0%) 0/15 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Carns fresques Plaguicides: Mostres: 15 Mostres: 15 Plaguicides Sense SD: 15 (100%) (mg/Kg) 0/15 (0%) 0/15 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) 10 (67%) Amb I. Salmonella en 2/15 (13%) 2/15 (13%) disconformitats: 25 g 5 (33%) I. E. Coli O157 en 25 g 1/15 (7%) 1/15 (7%) Microbiològics: Patògens: I. Campylobacter Mostres: 15 Mostres: 15 en 25 g 3/15 (20%) 3/15 (20%) SD: 10 (67%) SD: 10 (67%) AD: 5 (33%) AD: 5 (33%) 0/15 (0%) I. Yersinia *Els biosero- enterocolítica 9/15 (60%) grups detectats en 25 g no estan relacionats amb patogenicitat. Despulles Pb (mg/kg) 5/12 (42%) 1/12 (8%) Mostres: 12 Sense Abiòtics: Metalls: disconformitats: Mostres: 12 Mostres: 12 11 (92%) SD: 11 (92%) SD: 11 (92%) Cd (mg/kg) 4/12 (33%) 0/12 (0%) Amb AD: 1 (8%) AD: 1 (8%) disconformitats: 1 (8%) SO2 (mg/kg) 11/26 (42%) 0/26 (0%) Additius: Conservants: Mostres: 26 Mostres: 26 Nitrat sòdic 10/10 Carns picades SD: 17 (65%) SD: 17 (65%) (mg/kg) (100%) 8/10 (80%) i preparats de AD: 9 (35%) AD: 9 (35%) Nitrit sòdic 10/10 carn (mg/kg) (100%) 9/10 (90%) Mostres: 26 Sense Indicadors: disconformitats: Mostres: 26 R. Microorganis- mes aerobis a 24/26 (92%) 4/26 (15%) 12 (46%) Microbiològics: SD: 22 (85%) 35ºC Amb Mostres: 26 AD: 4 (15%) disconformitats: SD: 21 (81%) Testimonis: R. E. Coli/g 6/26 (23%) 0/26 (0%) 14 (54%) AD: 5 (19%) Mostres: 26 R. Estafilococs SD: 23 (88%) coagulasa 11/26 (42%) 3/26 (12%) AD: 3 (12%) positius ¦ 18 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) I. Salmonella en 25 g 4/26 (15%) 4/26 (15%) I. E. Coli O157 en 25 g 2/26 (8%) 2/26 (8%) Patògens: I. Campylobacter en 25 g 1/26 (4%) 1/26 (4%) Mostres: 26 SD: 21 (81%) 0/26 (0%) AD: 5 (19%) *Els biosero- Yersinia grups detec- enterocolítica en 11/26 (42%) tats no estan 25 g relacionats amb patogenicitat. Abiòtics: Plaguicides: Mostres: 10 Mostres: 10 Plaguicides SD: 10 (100%) SD: 10 (100%) (mg/Kg) 0/10 (0%) 0/10 (0%) Productes AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) carnis curats Mostres: 10 Additius: Conservants: Nitrat sòdic 10/10 1/10 (10%) Sense Mostres: 10 Mostres: 10 (mg/kg) (100%) disconformitats: SD: 9 (90%) SD: 9 (90%) Nitrit sòdic 10/10 9 (90%) AD: 1 (10%) AD: 1 (10%) (mg/kg) (100%) 0/10 (0%) Amb I. Salmonella disconformitats: Microbiològics: Patògens: en 25 g 0/10 (0%) 0/10 (0%) 1 (10%) Mostres: 10 Mostres: 10 SD: 10 (100%) SD: 10 (100%) Listeria AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) monocytogenes 1/10 (10%) 0/10 (0%) en 25 g Abiòtics: HAPs: Mostres: 5 Mostres: 5 SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) HAPs (mg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) Productes carnis tractats AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) per la calor Additius: Conservants: Nitrat sòdic 20/20 Mostres: 20 0/20 (0%) Mostres: 20 Mostres: 20 (mg/kg) (100%) Sense SD: 20 (100%) SD: 20 (100%) disconformitats: Nitrit sòdic 20/20 AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) 20 (100%) (mg/kg) (100%) 0/20 (0%) Amb I. Salmonella disconformitats: Microbiològics: Patògens: en 25 g 0/20 (0%) 0/20 (0%) 0 (0%) Mostres: 20 Mostres: 20 SD: 20 (100%) SD: 20 Listeria AD: 0 (0%) (100%) monocytogenes 1/20 (5%) 0/20 (0%) AD: 0 (0%) en 25 g Ous Abiòtics: PCBs: Mostres: 5 Mostres: 5 Mostres: 5 Sense SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) PCBs (µg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) 5 (100%) Microbiològics: Patògens: Amb Mostres: 5 Mostres: 5 I. Salmonella en 1/5 (20%) disconformitats: SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) 25 g i a la closca a la closca 0/5 (0%) 0 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) ¦ 1 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Abiòtics: PCBs: Mostres: 4 Mostres: 4 PCBs (µg/kg) 0/4 (0%) 0/4 (0%) Ovoproductes SD: 4 (100%) SD: 4 (100%) Mostres: 4 AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Sense Indicadors: disconformitats: Mostres: 4 4 (100%) R. Enterobacteris/g 0/4 (0%) 0/4 (0%) Microbiològics: SD: 4 (100%) Amb Mostres: 4 AD: 0 (0%) disconformitats: SD: 4 (100%) Patògens: 0 (0%) AD: 0 (0%) Mostres: 4 I. Salmonella SD: 4 (100%) en 25 g 0/4 (0%) 0/4 (0%) AD: 0 (0%) Metalls: Llets Abiòtics: Mostres: 15 Mostres: 15 Mostres: 15 SD: 15 (100%) SD: 15 Pb (mg/kg) 0/15 (0%) 0/15 (0%) Sense (100%) disconformitats: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) 15 (100%) Amb Microbiològics: Micotoxines: disconformitats: Mostres: 15 Mostres: 15 Aflatoxina M1 SD: 15 (100%) SD: 15 (100%) (ng/l) 2/15 (13%) 0/15 (0%) 0 (0%) AD: 0 ( 0%) AD: 0 (0%) Mantegues PCBs: Mostres: 5 Mostres: 5 PCBs (µg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) Sense Abiòtics: SD: 5 (100%) disconformitats: Mostres: 5 AD: 0 (0%) 5 (100%) SD: 5 (100%) Plaguicides: Amb AD: 0 (0%) Mostres: 5SD: Plaguicides disconformitats: 5 (100%)AD: (mg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) 0 (0%) 0 (0%) PCBs: Mostres: 14 SD: 14 (100%) PCBs (µg/kg) 0/14 (0%) 0/14 (0%) Abiòtics: Mostres: 14 AD: 0 (0%) SD: 14 (100%) Plaguicides: AD: 0 (0%) Mostres: 14 Plaguicides SD: 14 (100%) (mg/kg) 0/14 (0%) 0/14 (0%) Formatges AD: 0 (0%) Mostres: 25 Sense Additius: Conservants: disconformitats: Mostres: 15 Mostres: 15 Nitrat sòdic 24 (96%) SD: 15 (100%) SD: 15 (100%) (mg/kg) 7/15 (47%) 0/15 (0%) Amb AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) disconformitats: Testimonis: R. E. Coli/g 1/25 (4%) 0/25 (0%) 1 (4%) Mostres: 25 R. Estafilococs Microbiològics: SD: 24 (96%) coagulasa 3/25 (12%) 1/25 (4%) Mostres: 25 AD: 1 (4%) positius SD: 24 (96%) Patògens: AD: 1 (4%) Mostres: 25 I. Salmonella en SD: 25 (100%) 25 g 0/25 (0%) 0/25 (0%) AD: 0 (0%) ¦ 20 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Listeria monocytogenes 0/25 (0%) 0/25 (0%) en 25 g Amines Histamina biògenes: (mg/kg) 6/15 (40%) 0/15 (0%) Mostres: 15 SD: 15 (100%) Altres amines biògenes 10/15 (71%) 0/15 (0%) AD: 0 (0%) Pb (mg/kg) 0/27 (0%) 0/27 (0%) Cd (mg/kg) 0/27 (0%) 0/27 (0%) Metalls: Mostres: 27 Hg (mg/kg) 19/27 (70%) 0/27 (0%) Abiòtics: SD: 27 (100%) As (mg/kg) 27/27 0/27 (0%) Mostres: 27 AD: 0 (0%) (100%) SD: 27 (100%) As inorgànic AD: 0 (0%) (mg/kg) 2/27 (7%) 0/27 (0%) PCBs: Peix fresc Mostres: 27 Mostres: 28 SD: 27 (100%) PCBs (mg/kg) 6/27 (23%) 0/27 (0%) Sense AD: 0 (0%) disconformitats: Additius: Conservants: 26 (93%) Mostres: 4 Mostres: 4 Tractament amb Amb SD: 4 (100%) SD: 4 (100%) CO 0/4 (0%) 0/4 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) 2 (7%) I. Salmonella Patògens: en 25 g 0/24 (0%) 0/24 (0%) Mostres: 24 SD: 24 (100%) I. Vibrio Microbiològics: AD: 0 (0%) parahaemolyticus 2/24 (8%) 0/24 (0%) Mostres: 24 en 25 g SD: 22 (92%) Amines AD: 2 (8%) biògenes: Mostres: 23 Histamina 8/23 (35%) 2/23 (9%) SD: 21 (91%) (mg/kg) AD: 2 (9%) Abiòtics: HAPs: Mostres: 10 Mostres: 10 SD: 10 (100%) SD: 10 (100%) HAPs (µg/kg) 0/10 (0%) 0/10 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Indicadors: Peix fumat Mostres: 10 Mostres: 10 SD: 5 (50%) R. Enterobacteris/g 5/10 (50%) 5/10 (50%) Sense AD: 5 (50%) disconformitats: 5 (50%) Testimonis: Microbiològics: Mostres: 10 R. Estafilococs Amb Mostres: 10 coagulasa 0/10 (0%) 0/10 (0%) disconformitats: SD: 10 (100%) SD: 5 (50%) AD: 0 (0%) positius 5 (50%) AD: 5 (50%) I. Salmonella Patògens: en 25 g 0/10 (0%) 0/10 (0%) Mostres: 10 SD: 10 (100%) Listeria AD: 0 (0%) monocytogenes 0/10 (0%) 0/10 (0%) en 25 g ¦ 21 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Pb (mg/kg) 0/10 (0%) 0/10 (0%) Cd (mg/kg) 2/10 20%) 0/10 (0%) Conserves Abiòtics: Metalls: Hg (mg/kg) 7/10 (70%) 0/10 (0%) de peix Mostres: 10 Mostres: 10 10/10 Mostres: 10 SD: 10 (100%) SD: 10 (100%) As (mg/kg) (100%) 0/10 (0%) Sense AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) As inorgànic disconformitats: (mg/kg) 0/10 (0%) 0/10 (0%) 10 (100%) Amb Sn (mg/kg) 0/10 (0%) 0/10 (0%) disconformitats: Microbiològics: Amines 0 (0%) Mostres: 10 biògenes: Histamina SD: 10 (100%) Mostres: 10 SD: 10 (100%) (mg/kg) 0/10 (0%) 0/10 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Pb (mg/kg) 0/15 (0%) 0/15 (0%) Cd (mg/kg) 5/15 (33%) 0/15 (0%) Abiòtics: Metalls: Mostres: 15 Mostres: 15 Hg (mg/kg) 8/15 (53%) 0/15 (0%) SD: 15 (100%) SD: 15 (100%) As (mg/kg) 15/15 (100%) 0/15 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) As inorgànic Crustacis (mg/kg) 3/15 (20%) 0/15 (0%) Mostres: 15 Sense Additius: Conservants: disconformitats: Mostres: 14 Mostres: 14 SO2 a la part 11 (73%) SD: 10 (71%) SD: 10 (71%) comestible 8/14 (57%) 4/14 (29%) AD: 4 (29%) AD: 4 (29%) (mg/kg) Amb disconformitats: Testimonis: R. E. Coli/g 0/5 (0%) 0/5 (0%) 4 (27%) Mostres: 5 R. Estafilococs Microbiològics: SD: 5 (100%) coagulasa 0/5 (0%) 0/5 (0%) Mostres: 15 AD: 0 (0%) positius SD: 15 (100%) Patògens: I. Salmonella en AD: 0 (0%) 25 g 0/15 (0%) 0/15 (0%) Mostres: 15 SD: 15 (100%) Vibrio AD: 0 (0%) parahaemolyticus 3/15 (20%) 0/15 (0%) Pb (mg/kg) 0/20 (0%) 0/20 (0%) Cd (mg/kg) 5/20 (25%) 0/20 (0%) Abiòtics: Metalls: Mostres: 20 Mostres: 20 Hg (mg/kg) 3/20 (15%) 1/20 (5%) SD: 19 (95%) SD: 19 (95%) Cefalòpodes As (mg/kg) 20/20 0/20 (0%) AD: 1 (5%) AD: 1 (5%) (100%) Mostres: 20 Sense As inorgànic disconformitats: (mg/kg) 0/20 (0%) 0/20 (0%) 19 (95%) Testimonis: R. E. coli/g 0/11 (0%) 0/11 (0%) Amb Mostres: 11 R. Estafilococs disconformitats: Microbiològics: SD: 11 (100%) coagulasa 0/10 (0%) 0/10 (0%) 1 (5%) Mostres: 20 AD: 0 (0%) positius SD: 20 (100%) Patògens: I. Salmonella AD: 0 (0%) 0/20 (0%) 0/20 (0%) Mostres: 20 en 25 g SD: 20 (100%) Vibrio AD: 0 (0%) parahaemolyticus 2/20 (10%) 0/20 (0%) ¦ 22 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) HAPs: Mostres: 18 SD: 18 (100%) HAPs (µg/kg) 5/18 (28%) 0/18 (0%) AD: 0 (0%) Abiòtics: Pb (mg/kg) 4/20 (20%) 0/20 (0%) Bivalves* Mostres: 20 Mostres: 20 Cd (mg/kg) 16/20 (80%) 0/20 (0%) SD: 20 (100%) Metalls: Sense AD: 0 (0%) Mostres: 20 Hg (mg/kg) 0/20 (0%) 0/20 (0%) disconformitats: SD: 20 (100%) 20 (100%) As (mg/kg) 20/20 0/20 (0%) AD: 0 (0%) (100%) Amb disconformitats: As inorgànic (mg/kg) 6/20 (30%) 0/20 (0%) 0 (0%) * Inclou 10 Testimonis: R. E. coli/g 2/18 (11%) 0/18 (0%) mostres de Mostres: 18 R. Estafilococs bivalves cuits i 10 de crus. Microbiològics: SD: 18 (100%) coagulasa 0/9 (0%) 0/9 (0%) Mostres: 20 AD: 0 (0%) positius SD: 20 (100%) Patògens: I. Salmonella AD: 0 (0%) 0/20 (0%) 0/20 (0%) Mostres: 20 en 25 g SD: 20 (100%) Vibrio AD: 0 (0%) parahaemolyticus 7/20 (35%) 0/20 (0%) HAPs: Mostres: 12 HAPs (µg/kg) 10/12 (83%) 0/12 (0%) Olis Abiòtics: SD: 12 (100%) Mostres: 12 Mostres: 12 AD: 0 (0%) SD: 12 (100%) SD: 12 (100%) Plaguicides: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Mostres: 12 SD: 12 (100%) Plaguicides 0/12 (0%) 0/12 (0%) AD: 0 (0%) HAPs: Mostres: 5 SD: 5 (100%) HAPs (µg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) AD: 0 (0%) Pb (mg/kg) 1/5 (20%) 1/5 (20%) Abiòtics: Metalls: Cd (mg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) Mostres: 25 Mostres: 5 SD: 24 (96%) SD: 4 (80%) As (mg/kg) 5/5 (100%) 0/5 (0%) AD: 1 (4%) AD: 1 (20%) As inorgànic Cereals i (mg/kg) 4/5 (80%) 0/5 (0%) derivats Mostres: 25 Plaguicides: Sense Mostres: 25 SD: 25 (100%) Plaguicides 6/25 (24%) 0/25 (0%) disconformitats: 23 (92%) AD: 0 (0%) Amb Patògens: disconformitats: Mostres: 10 R. Bacillus 2 (8%) SD: 9 (90%) cereus/g 1/10 (10%) 1/10 (10%) D: 1 (10%) Microbiològics: Aflatoxina B Mostres: 25 1 (µg/kg) 0/25 (0%) 0/25 (0%) SD: 24 (96%) Micotoxines: AD: 1 (4%) Mostres: 25 Aflatoxines SD: 25 (100%) (B1+B2+G1+G2) 0/25 (0%) 0/25 (0%) AD: 0 (0%) (µg/kg) Ocratoxina A (µg/kg) 11/25 (44%) 0/25 (0%) ¦ 2 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) T. fusarium: Mostres: 20 Toxines del SD: 20 (100%) fusarium (µg/kg) 2/20 (10%) 0/20 (0%) AD: 0 (0%) Llegums Abiòtics: Plaguicides: dessecades Mostres: 6 Mostres: 6 Mostres: 6 SD: 6 (100%) SD: 6 (100%) Plaguicides 0/6 (0%) 0/6 (0%) Sense AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) disconformitats: 6 (100%) Additius: Conservants: Amb Mostres: 6 Mostres: 6 disconformitats: SD: 6 (100%) SD: 6 (100%) SO2 (mg/kg) 0/6 (0%) 0/6 (0%) 0 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Abiòtics: Plaguicides: Mostres: 6 Mostres: 6 SD: 6 (100%) SD: 6 (100%) Plaguicides 0/6 (0%) 0/6 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Preparats per a lactants i de Indicadors: continuació Mostres: 3 SD: 3 (100%) R. Enterobacteris/g 0/3 (0%) 0/3 (0%) Mostres: 6 Sense AD: 0 (0%) disconformitats: Microbiològics: Patògens: I. Salmonella 0/3 (0%) 0/3 (0%) 6 (100%) Mostres: 5 Mostres: 3 Amb SD: 5 (100%) SD: 3 (100%) Enterobacter disconformitats: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) Sakazakii en 10 g 0/3 (0%) 0/3 (0%) 0 (0%) Micotoxines: Mostres: 5 Aflatoxina M1 SD: 5 (100%) (µg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) AD: 0 (0%) Abiòtics: Plaguicides: Mostres: 5 Mostres: 5 SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) Plaguicides 0/5 (0%) 0/5 (0%) Aliments amb AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) cereals per lactants-nens Aflatoxina B1 0/5 (0%) 0/5 (0%) curta edat (µg/kg) Mostres: 5 Micotoxines: Mostres: 5 Aflatoxines Sense (B1+B2+G1+G2) 0/5 (0%) 0/5 (0%) disconformitats: Microbiològics: SD: 5 (100%) (µg/kg) 5 (100%) Mostres: 5 AD: 0 (0%) SD: 5 (100%) Ocratoxina A Amb 0/5 (0%) 0/5 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) (µg/kg) 0 (0%) T. fusarium: Mostres: 5 Toxines del SD: 5 (100%) fusarium (µg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) AD: 0 (0%) ¦ 24 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Testimonis: R. E. coli/g 1/15 (7%) 1/15 (7%) Mostres: 15 Pastisseria R. Estafilococs SD: 13 (87%) farcida coagulasa 1/15 (7%) 1/15 (7%) AD: 2 (13%) Mostres: 16 positius Sense Microbiològics: Mostres: 16 I. Salmonella disconformitats: 0/16 (0%) 0/16 (0%) 13 (81%) SD: 13 (81%) en 25 g Patògens: Listeria Amb AD: 3 (19%) Mostres: 16 monocytogenes 0/15 (0%) 0/15 (0%) disconformitats: SD: 15 (94%) AD: 1 (6%) en 25 g 3 (19%) R. Bacillus cereus/g 2/9 (22%) 1/9 (11%) R. Microorganis- Indicadors: mes aerobis a 10/10 9/10 (90%) Mostres: 10 35 ºC (100%) SD: 1 (10%) Menjars AD: 9 (90%) R. Coliformes a 30 ºC 9/10 (90%) 6/10 (60%) preparats del grup A Testimonis: R. E. coli/g 3/10 (30%) 0/10 (0%) Mostres: 10 Microbiològics: Mostres: 10 Sense Mostres: 10 R. Estafilococs SD: 9 (90%) disconformitats: SD: 1 (10%) coagulasa 4/10 (40%) 1/10 (10%) AD: 1 (10%) 1 (10%) AD: 9 (90%) positius Amb I. Salmonella 0/10 (0%) 0/10 (0%) disconformitats: Patògens: Listeria 9 (90%) Mostres: 10 monocytogenes 0/10 (0%) 0/10 (0%) SD: 10 (100%) en 25 g AD: 0 (0%) R. Bacillus cereus/g 1/8 (13%) 0/8 (0%) R. Microorganis- Indicadors: mes aerobis a 19/24 (79%) 6/24 (25%) Mostres: 24 35 ºC Menjars SD: 14 (58%) preparats del AD: 10 (42%) R. Coliformes a 30 ºC 10/24 (42%) 9/24 (37%) grup B Mostres: 24 Microbiològics: Testimonis: R. E. coli/g 2/24 (8%) 2/24 (8%) Sense Mostres: 24 Mostres: 24 R. Estafilococs disconformitats: SD: 14 (58%) SD: 22 (92%) coagulasa 3/24 (13%) 0/24 (0%) 14 (58%) AD: 10 (42%) AD: 2 (8%) positius Amb I. Salmonella 0/24 (0%) 0/24(0%) disconformitats: Patògens: 10 (42%) Mostres: 24 Listeria SD: 24 (100%) monocytogenes 1/24 (4%) 0/24(0%) AD: 0 (0%) en 25 g R. Bacillus cereus/g 1/20 (5%) 0/20 (0%) Salses Colorants: vermelles Mostres: 10 Colorants i aliments SD: 10 (100%) artificials Sudan 0/10 (0%) 0/10 (0%) amb salses AD: 0 (0%) (µg/Kg) vermelles Additius: Benzoats (mg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) Mostres: 10 Mostres: 10 Sense SD: 10 (100%) Conservants: Sorbats (mg/kg) 2/5 (40%) 0/5 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) Mostres: 5 10 (100%) SD: 5 (100%) Amb Butil paraben AD: 0 (0%) 0/5 (0%) 0/5 (0%) disconformitats: (mg/kg) 0 (0%) ¦ 25 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Abiòtics: 3-MCPD Salses de soja Mostres: 5 Mostres: 5 3-monocloro- Mostres: 5 SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) propà-1,2-diol 0/5 (0%) 0/5 (0%) Sense AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) (µg/Kg) disconformitats: 5 (100%) Additius: Conservants: Benzoats (mg/kg) 1/5 (20%) 0/5 (0%) Amb Mostres: 5 Mostres: 5 Sorbats (mg/kg) 1/5 (20%) 0/5 (0%) disconformitats: SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) 0 (0%) Butil paraben AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) (mg/kg) 0/5 (0%) 0/5 (0%) Pb (mg/l) 2/26 (8%) 0/26 (0%) Metalls: Mostres: 26 Cd (mg/l) 1/26 (4%) 0/26 (0%) Hortalisses SD: 26 (100%) As (mg/l) 5/26 (19%) 0/26 (0%) Mostres: 26 AD: 0 (0%) As inorgànic (mg/l) 6/26 (23%) 0/26 (0%) Sense Abiòtics: disconformitats: Mostres: 26 Nitrats: 25 (94%) SD: 25 (94%) Mostres: 26 SD: 26 (100%) Nitrats (mg/Kg) 26/26 Amb AD: 1 (4%) (100%) 0/26 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) 1 (4%) Plaguicides: Mostres: 26 Plaguicides SD: 25 (96%) (mg/kg) 11/26 (42%) 1/26 (4%) AD: 1 (4%) Fruites Mostres: 20 Sense Abiòtics: Plaguicides: disconformitats: Mostres: 20 Mostres: 20 Plaguicides 18 (90%) SD: 18 (90%) SD: 18 (90%) (mg/Kg) 15/20 (75%) 2/20 (10%) Amb AD: 2 (10%) AD: 2 (10%) disconformitats: 2 (10%) Abiòtics: Plaguicides: Mostres: 14 Mostres: 14 Plaguicides SD: 13 (93%) SD: 13 (93%) (mg/Kg) 1/14 (7%) 1/14 (7%) AD: 1 (7%) AD: 1 (7%) Fruita seca Additius: Conservants: Mostres: 15 Mostres: 15 Mostres: 15 Sense SD: 15 (100%) SD: 15 (100%) SO2 (mg/L) 1/15 (7%) 0/15 (0%) disconformitats: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) 12 (80%) Amb Aflatoxina B1 2/15 (13%) 2/15 (13%) disconformitats: (µg/kg) Microbiològics: Micotoxines: 3 (20%) Mostres: 15 Mostres: 15 Aflatoxines SD: 13 (87%) SD: 13 (87%) (B1+B2+G1+G2) 2/15 (13%) 2/15 (13%) AD: 2 (13%) AD: 2 (13%) (µg/kg) Ocratoxina A (µg/kg) 3/15 (20%) 0/15 (0%) ¦ 26 Grup Grups Subgrups Paràmetres Presència Disconfor- d’aliment analítics analítics analitzats (%) mitat (%) Metalls: Pb (mg/l) 0/10 (0%) 0/10 (0%) Mostres: 10 As (mg/l) 5/10 (50%) 0/10 (0%) Abiòtics: SD: 10 (100%) As inorgànic Mostres: 10 AD: 0 (0%) (mg/l) 2/10 (20%) 0/10 (0%) SD: 7 (70%) AD: 3 (30%) Plaguicides: Condiments Mostres: 10 Plaguicides i espècies SD: 7 (70%) (mg/Kg) 3/10 (30%) 3/10 (30%) Mostres: 10 AD: 3 (30%) Sense Additius: Colorants: disconformitats: Mostres: 5 Mostres: 5 Colorants 6 (60%) SD: 5 (100%) SD: 5 (100%) artificials Sudan 0/5 (0%) 0/5 (0%) Amb AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) (µg/Kg) disconformitats: 4 (40%) Aflatoxina B1 (µg/kg) 4/10 (40%) 0/10 (0%) Microbiològics: Micotoxines: Mostres: 10 Mostres: 10 Aflatoxines SD: 9 (90%) SD: 9 (90%) (B1+B2+G1+G2) 5/10 (50%) 0/10 (0%) AD: 1 (10%) AD: 1 (10%) (µg/kg) Ocratoxina A (µg/kg) 7/10 (70%) 1/10 (10%) Te i infusions Mostres: 11Sense Abiòtics: Plaguicides: disconformitats: Mostres: 11 Mostres: 11 Plaguicides 11 (100%) SD: 11 (100%) SD: 11 (100%) (mg/Kg) 2/11 (18%) 0/11 (0%) Amb AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) disconformitats: 0 (0%) Cafè Abiòtics: HAPs: Mostres: 10 Mostres: 10 Mostres: 10 HAPs (µg/kg) 3/10 (30%) 0/10 (0%) Sense SD: 10 (100%) SD: 10 (100%) disconformitats: AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) 10 (100%) Microbiològics: Micotoxines: Amb Mostres: 10 Mostres: 10 Ocratoxina A disconformitats: SD: 10 (100%) SD: 10 (100%) (µg/kg) 8/10 (80%) 0/10 (0%) 0 (0%) AD: 0 (0%) AD: 0 (0%) SD: Sense disconformitats AD: Amb disconformitats 2 Taula 2: Resum dels resultats per paràmetres analítics Grups Subgrups Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Productes carnis tractats per la 0/5 (0%) 0/5 (0%) calor HAPs Peix fumat 0/10 (0%) 0/10 (0%) Mostres: 60 Sense disconformitats: 60 (100%) Bivalves 5/18 (28%) 0/18 (0%) Amb disconformitats: 0 (0%) Olis 10/12 (83%) 0/12 (0%) Cereals i derivats 0/5 (0%) 0/5 (0%) Cafè 3/10 (30%) 0/10 (0%) Carn fresca 0/15 (0%) 0/15 (0%) Despulles 5/12 (42%) 1/12 (8%) Llets 0/15 (0%) 0/15 (0%) Peix fresc 0/27 (0%) 0/27 (0%) Pb Conserves de peix 0/10 (0%) 0/10 (0%) Mostres: 175 Crustacis 0/15 (0%) 0/15 (0%) SD: 173 (99%) Cefalòpodes 0/20 (0%) 0/20 (0%) ABIÒTICS AD: 2 (1%) Mostres: 332 Bivalves 4/20 (20%) 0/20 (0%) Sense discon- Cereals i derivats 1/5 (20%) 1/5 (20%) formitats: 322 (97%) Hortalisses 2/26 (8%) 0/26 (0%) Amb disconfor- Metalls Condiments i espècies 0/10 (0%) 0/10 (0%) mitats: 10 (3%) Mostres: 175 Sense disconfor- Carn fresca 0/15 (0%) 0/15 (0%) mitats: 172 (98%) Despulles 4/12 (33%) 0/12 (0%) Amb disconfor- Peix fresc 0/27 (0%) 0/27 (0%) mitats: 3 (2%) Cd Conserves de peix 2/10 (20%) 0/10 (0%) Mostres: 150 SD: 150 (100%) Crustacis 5/15 (33%) 0/15 (0%) AD: 0 (0%) Cefalòpodes 5/20 (25%) 0/20 (0%) Bivalves 16/20 (80%) 0/20 (0%) Cereals i derivats 0/5 (0%) 0/5 (0%) Hortalisses 1/26 (4%) 0/26 (0%) Peix fresc 19/27 (70%) 0/27 (0%) Hg Conserves de peix 7/10 (70%) 0/10 (0%) Mostres: 92 SD: 91 (99%) Crustacis 8/15 (53%) 0/15 (0%) AD: 1 (1%) Cefalòpodes 3/20 (15%) 1/20 (5%) Bivalves 0/20 (0%) 0/20 (0%) ¦ 28 Grups Subgrups Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Peix fresc 27/27 (100%) 0/27 (0%) Conserves de peix 10/10 (100%) 0/10 (0%) Crustacis 15/15 (100%) 0/15 (0%) As Cefalòpodes 20/20 (100%) 0/20 (0%) Mostres: 133 SD:133 (100%) Bivalves 20/20 (100%) 0/20 (0%) AD: 0 (0%) Cereals i derivats 5/5 (100%) 0/5 (0%) Hortalisses 5/26 (19%) 0/26 (0%) Condiments i espècies 5/10 (50%) 0/10 (0%) Peix fresc 2/27 (7%) 0/27 (0%) Conserves de peix 0/10 (0%) 0/10 (0%) Crustacis 3/15 (20%) 0/15 (0%) As inorgànic Cefalòpodes 0/20 (0%) 0/20 (0%) Mostres: 133 SD: 133 (100%) Bivalves 6/20 (30%) 0/20 (0%) AD: 0 (0%) Cereals i derivats 4/5 (80%) 0/5 (0%) ABIÒTICS Mostres: 332 Hortalisses 6/26 (23%) 0/26 (0%) Sense discon- Condiments i formitats: 322 espècies 2/10 (20%) 0/10 (0%) (97%) Amb disconfor- Sn mitats: 10 (3%) Mostres: 10 Conserves de SD: 10 (100%) peix 0/10 (0%) 0/10 (0%) AD: 0 (0%) Nitrats Mostres: 26 26/26 Sense disconformitats: 26 (100%) Hortalisses (100%) 0/26 (0%) Amb disconformitats: 0 (0%) Carns fresques 0/15 (0%) 0/15 (0%) Ous 0/5 (0%) 0/5 (0%) PCBs Mostres: 70 Ovoproductes 0/4 (0%) 0/4 (0%) Sense disconformitats: 70 (100%) Mantegues 0/5 (0%) 0/5 (0%) Amb disconformitats: 0 (0%) Formatges 0/14 (0%) 0/14 (0%) Peix fresc 6/27 (23%) 0/27 (0%) ¦ 2 Grups Subgrups Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Carn fresca 0/15 (0%) 0/15 (0%) Productes carnis curats 0/10 (0%) 0/10 (0%) Formatges 0/14 (0%) 0/14 (0%) Mantegues 0/5 (0%) 0/5 (0%) Olis vegetals 0/12 (0%) 0/12 (0%) Cereals i derivats 6/25 (24%) 0/25 (0%) Plaguicides Aliments infan- tils amb cereals 0/4 (0%) 0/4 (0%) Mostres: 178 ABIÒTICS Sense disconformitats: 171 (96%) Preparats per a Mostres: 332 Amb disconformitats: 7 (4%) lactants 0/6 (0%) 0/6 (0%) Sense discon- formitats: 322 Llegums 0/6 (0%) 0/6 (0%) (97%) Hortalisses 11/26 (42%) 1/26 (4%) Amb disconfor- mitats: 10 (3%) Fruites 15/20 (75%) 2/20 (10%) Fruites seques 1/14 (7%) 1/14 (7%) Condiments i espècies 3/10 (30%) 3/10 (30%) Te i infusions 2/11 (18%) 0/11 (0%) 3-MCPD Mostres: 5 Sense disconformitats: 5 (100%) Salses de soja 0/5 (0%) 0/5 (0%) Grups SAumbbg druispcosn formitats: 0 (0%) Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Colorants Mostres: 15 Colorants Condiments i artificials espècies 0/5 (0%) 0/5 (0%) Sense discon- formitats: 15 SUDAN (100%) Mostres: 15 Salses vermelles Amb disconfor- SD: 15 (100%) AD: 0 (0%) i aliments amb 0/10 (0%) 0/10 (0%) mitats: 0 (0%) salses vermelles Carns picades i preparats de carn 11/26 (42%) 0/26 (0%) ADDITIUS SO2 Mostres: 130 Mostres: 61 Crustacis 8/14 (57%) 4/14 (29%) Sense discon- SD: 57 (93%) formitats: 116 AD: 4 (7%) Llegums (89%) dessecades 0/6 (0%) 0/6 (0%) Conservants Amb disconfor- Mostres: 120 Fruita seca 1/15 (7%) 0/15 (0%) mitats: 14 (11%) Sense discon- formitats: 106 Tractament (88%) amb CO Amb disconfor- Mostres: 4 Peix fresc 0/4 (0%) 0/4 (0%) mitats: 14 (12%) SD: 4 (100%) AD: 0 (0%) Àcid benzoic Salses de soja 1/5 (20%) 0/5 (0%) Mostres: 10 SD: 10 (100%) Salses vermelles AD: 0 (0%) i aliments amb 0/5 (0%) 0/5 (0%) salses vermelles ¦ 0 Grups Subgrups Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Àcid sòrbic Salses de soja 1/5 (20%) 0/5 (0%) Mostres: 10 SD: 10 (100%) Salses vermelles AD: 0 (0%) i aliments amb 2/5 (40%) 0/5 (0%) salses vermelles Butil paraben Salses de soja 0/5 (0%) 0/5 (0%) Mostres: 10 Salses vermelles SD: 10 (100%) i aliments amb 0/5 (0%) 0/5 (0%) AD: 0 (0%) salses vermelles Carns picades i preparats de 10/10 (100%) 8/10 (80%) carn Nitrat sòdic Productes carnis 10/10 1/10 (10%) Mostres: 55 curats (100%) SD: 46 (84%) Productes carnis AD: 9 (16%) tractats per la 20/20 calor (100%) 0/20 (0%) Formatges 7/15 (47%) 0/15 (0%) Carns picades i preparats de 10/10 carn (100%) 9/10 (90%) Nitrit sòdic Mostres: 40 Productes carnis 10/10 SD: 31 (78%) curats (100%) 0/10 (0%) AD: 9 (22%) Productes carnis Grups Subgrups Gtraructpa t s per la P20re/2s0è ncia 0D/i2s0co (0n%fo)r- analítics analítics cda’alolriment ((1%0)0%) mitat (%) Carns picades Microorganis- i preparats de 24/26 (92%) 4/26 (15%) mes aerobis a carn 35 ºC Mostres: 60 Menjars prepa- 10/10 rats grup A (100%) 9/10 (90%) MICROBIOLÒ- SD: 41 (68%) GICS INDICADORS AD: 19 (32%) Menjars prepa- 19/24 (79%) 6/24 (25%) Mostres: 342 Mostres: 77 rats grup B Sense disconfor- Sense disconfor- mitats: mitats: Enterobacteris Ovoproductes 0/4 (0%) 0/4 (0%) 294 (86%) 49 (64%) Mostres: 17 Peix fumat 5/10 (50%) 5/10 (50%) Amb disconfor- Amb disconfor- SD: 12 (71%) mitats: 48 (14%) mitats: Preparats per a AD: 5 (29%) 28 (36%) lactants 0/3 (0%) 0/3 (0%) Coliformes a Menjars prepa- 30 ºC rats grup A 9/10 (90%) 6/10 (60%) Mostres: 34 SD: 19 (56%) Menjars prepa- 10/24 (42%) 9/24 (37%) AD: 15 (34%) rats grup B ¦ 1 Grups Subgrups Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Carns picades i preparats de 6/26 (23%) 0/26 (0%) carn Formatges 1/25 (4%) 0/25 (0%) Crustacis 0/5 (0%) 0/5 (0%) E. coli Cefalòpodes 0/11 (0%) 0/11 (0%) Mostres: 134 SD: 131 (99%) Bivalves cuits 0/9 (0%) 0/9 (0%) AD: 3 (1%) Bivalves frescos 2/9 (22%) 0/9 (0%) Menjars prepa- rats del grup A 3/10 (30%) 0/10 (0%) TESTIMONIS Menjars prepa- Mostres: 144 rats del grup B 2/24 (8%) 2/24 (8%) Sense discon- formitats: 135 Pastisseria farcida 1/15 (7%) 1/15 (7%) (94%) Carns picades i Amb disconfor- preparats de carn 11/26 (42%) 3/26 (12%) mitats: 9 (6%) Formatges 3/25 (12%) 1/25 (4%) Peix fumat 0/10 (0%) 0/10 (0%) Estafilococs coagulasa Crustacis 0/5 (0%) 0/5 (0%) positius Bivalves 0/9 (0%) 0/9 (0%) Mostres: 134 Cefalòpodes 0/10 (0%) 0/10 (0%) SD: 128 (96%) AD: 6 (4%) Menjars prepa- rats grup A 4/10 (40%) 1/10 (10%) Menjars prepa- rats grup B 3/24 (13%) 0/24 (0%) Pastisseria farcida 1/15 (7%) 1/15 (7%) Carn fresca 2/15 (13%) 2/15 (13%) Carns picades i preparats de 4/26 (15%) 4/26 (15%) carn Productes carnis curats 0/10 (0%) 0/10 (0%) Productes carnis tractats per la 0/20 (0%) 0/20 (0%) calor PATÒGENS Ovoproductes 0/4 (0%) 0/4 (0%) Mostres: 255 Salmonella Ous (closca i 1/5 (20%) Sense discon- Mostres: 247 interior) 1/5 (20%) a la closca formitats: 243 SD: 241 (98%) (95%) AD: 6 (2%) Formatges 0/25 (0%) 0/25 (0%) Amb disconfor- Peix fresc 0/24 (0%) 0/24 (0%) mitats:12 (5%) Peix fumat 0/10 (0%) 0/10 (0%) Cefalòpodes 0/20 (0%) 0/20 (0%) Crustacis 0/15 (0%) 0/15 (0%) Bivalves 0/20 (0%) 0/20 (0%) Menjars prepa- rats del grup A 0/10 (0%) 0/10 (0%) Menjars prepa- rats del grup B 0/24 (0%) 0/24 (0%) ¦ 2 Grups Subgrups Grup Presència Disconfor- analítics analítics d’aliment (%) mitat (%) Pastisseria farcida 0/16 (0%) 0/16 (0%) Preparats per a lactants 0/3 (0%) 0/3 (0%) E. coli O157 Carn fresca 1/15 (7%) 1/15 (7%) Mostres: 41 SD: 38 (93%) Carns picades AD: 3 (7%) i preparats de 2/26 (8%) 2/26 (8%) carn Productes carnis curats 1/10 (10%) 0/10 (0%) Productes carnis tractats amb 1/20 (5%) 0/20 (0%) Listeria calor monocy- togenes Formatges 0/25 (0%) 0/25 (0%) Mostres: 114 Peix fumat 0/10 (0%) 0/10 (0%) SD: 114 (100%) Pastisseria farcida 0/15 (0%) 0/15 (0%) AD: 0 (0%) Menjars prepa- rats grup A 0/10 (0%) 0/10 (0%) Menjars prepa- rats grup B 1/24 (4%) 0/24 (0%) Campylobacter Carn fresca 3/15 (20%) 3/15 (20%) Mostres: 41 SD: 37 (90%) Carns picades AD: 4 (10%) i preparats de 1/26 (4%) 1/26 (4%) carn 0/15 (0%) Els bioserogrups Carn fresca 0/15 (0%) detectats no estan relaci- Yersinia onats amb enterocol. patogenicitat Mostres: 41 SD: 41 (100%) 0/26 (0%) Els AD: 0 (0%) Carns picades bioserogrups i preparats de 0/26 (0%) detectats no carn estan relaci- onats amb patogenicitat V. parah- Peix fresc 2/24 (8%) 0/24 (0%) aemolyticus Cefalòpodes 2/20 (10%) 0/20 (0%) Mostres: 79 SD: 79 (100%) Crustacis 3/15 (20%) 0/15 (0%) AD: 0 (0%) Bivalves 7/20 (35%) 0/20 (0%) Cereals i derivats 1/10 (10%) 1/10 (10%) Bacillus cereus Pastisseria farcida 2/9 (22%) 1/9 (11%) Mostres: 47 Menjars prepa- SD: 45 (96%) rats grup A 1/8 (13%) 0/8 (0%) AD: 2 (4%) Menjars prepa- rats grup B 1/20 (5%) 0/20 (0%) E. sakazakii Mostres: 3 Preparats per SD: 3 (100%) a lactants i de 0/3 (0%) 0/3 (0%) AD: 0 (0%) continuació ¦  Paràmetre Grup aliment Presència Disconfor- (%) mitat (%) Cereals i derivats 0/25 (0%) 0/25 (0%) Aflatoxines Aliments amb ce- B , B , G , G reals per lactants- 0/5 (0%) 0/5 (0%) 1 2 1 2 Mostres: 55 nens curta edat SD: 53 (96%) Fruita seca 2/15 (13%) 2/15 (13%) AD: 2 (4%) Condiments i espècies 5/10 (50%) 0/10 (0%) Cereals i derivats 0/25 (0%) 0/25 (0%) Aliments amb ce- Aflatoxina B1 reals per lactants- Mostres: 55 nens curta edat 0/5 (0%) 0/5 (0%) SD: 53 (96%) AD: 2 (4%) Fruita seca 2/15 (13%) 2/15 (13%) Condiments i espècies 4/10 (40%) 0/10 (0%) Micotoxines Aflatoxina Llets 2/15 (13%) 0/15 (0%) Mostres: 85 M1 TÒXICS SD: 82 (96%) Mostres: 20 Preparats per DERIVATS DE AD: 3 (4%) SD: 20 (100%) a lactants i de 0/5 (0%) 0/5 (0%) L’ACTIVITAT AD: 0 (0%) continuació MICROBIANA Cereals i derivats 11/25 (44%) 0/25 (0%) Mostres: 133 Sense discon- Aliments amb formitats: 128 cereals per 0/5 (0%) 0/5 (0%) (96%) Ocratoxina A lactants-nens Amb disconfor- Mostres: 65 curta edat mitats: 5 (4%) SD: 64 (98%) AD: 1 (2%) Fruita seca 3/15 (20%) 0/15 (0%) Condiments i espècies 7/10 (70%) 1/10 (10%) Cafè 8/10 (80%) 0/10 (0%) Toxines de Cereals i derivats 2/20 (10%) 0/20 (0%) Fusarium Aliments amb Mostres: 25 cereals per SD: 25 (100%) lactants-nens 0/5 (0%) 0/5 (0%) AD: 0 (0%) curta edat Histamina Peix fresc 8/23 (35%) 2/23 (9%) Mostres: 48 Conserves de peix 0/10 (0%) 0/10 (0%) SD: 46 (96%) Amines AD: 2 (4%) Formatges 6/15 (40%) 0/15 (0%) biògenes Mostres: 48 Altres SD: 46 (96%) amines AD: 2 (4%) biògenes Mostres: 15 Formatges 10/15 (71%) 0/15 (0%) SD: 15 (100%) AD: 0 (0%) 4 Annex 1: Límits de tolerància per a la valoració dels resultats Taula 3: Límits de Tolerància per paràmetre i aliment Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Pb (mg/kg) 0,10 Regl. (CE) 1881/2006 Cd (mg/kg) 0,050 Regl. (CE) 1881/2006 PCBs - Rec. 2006/88/CE; SVT-IB Plaguicides Variable R.D. 569/1990 Rep. EFSA 2007. SVT-IB El Regl. (CE) Carns fresques I. Salmonella en 25 g - 2073/2005 tolera la seva presència en 2 a 7 de 50 canals, en funció de l’espècie animal. I. E. Coli O157 en 25 g - Rep. EFSA 2007. SVT-IB I. Campylobacter en 25 g - Rep. EFSA 2007; SVT-IB I. Yersinia en 25 g - Rep. EFSA 2007; SVT-IB Despulles Pb (mg/kg) 0,50 Regl. (CE) 1881/2006 *fetge **ronyó Cd (mg/kg) 0,50* 1,0** Regl. (CE) 1881/2006 SO2 (mg/kg) Absència 450(a) R.D. 142/2002 Nitrit sòdic (mg/kg) Absència R.D. 142/2002 Nitrat sòdic (mg/kg) Absència R.D. 142/2002 R. Aerobis/g 5.0*106 (c) Regl. (CE) 2073/2005 Carns picades (c) 5.0*102 (c) i preparats de R. E. Coli/g 5.0*103 (p) Regl. (CE) 2073/2005 carn (p) R. Estafilococs coagulasa positius/g 1.0*103 SVT-IB Llonganissa fresca(a) Botifarra fresca(a) I. Salmonella en 25 g Absència Regl. (CE) 2073/2005 Salsitxa fresca(a) Rep. EFSA 2007. Burger meat(a) I. E. Coli O157 en 25 g - Rep. EFSA 2007; SVT-IB I. Campylobacter en 25 g - Rep. EFSA 2007; SVT-IB I. Yersinia en 25 g - Rep. EFSA 2007; SVT-IB ¦ 5 Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Nitrit sòdic (mg/kg) 50 175 (a) R.D. 142/2002 Productes carnis Nitrat sòdic (mg/kg) 250 R.D. 142/2002 curats Plaguicides Variable R.D. 569/1990 Cansalada viada (a) Listeria monocytogenes en 25 g 100 ufc/g Regl. (CE) 2073/2005 curada Rep. EFSA 2007 I. Salmonella en 25 g Absència Regl. (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 HAPs (µg/kg) 5 benzoapiré* Regl. (CE) 1881/2006 Productes carnis Nitrit sòdic (mg/kg) 100 R.D. 142/2002 tractats per la calor Nitrat sòdic (mg/kg) 250 R.D. 142/2002 I. Salmonella en 25 g Absència Regl. (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 * fumats Listeria monocytogenes en 25 g 100 ufc/g Regl. (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 PCBs - Rec. 2006/88/CE SVT-IB Ous I. Salmonella en 25 g Absència Rep. EFSA 2007 SVT-IB I. Salmonella a la closca - SVT-IB PCBs - Rec. 2006/88/CE SVT-IB Ovoproductes I. Salmonella en 25 g Absència Regl. (CE) 2073/2005 R. Enterobacteris/g 1.0*102 Regl. (CE) 2073/2005 Pb (mg/kg) 0,020 Regl. (CE) 1881/2006 Llets Aflatoxina M1 (µg/l) 0,050 Regl. (CE) 1881/2006 Plaguicides Variable R.D. 569/1990 Mantegues PCBs - Rec. 2006/88/CE SVT-IB ¦ 6 Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Formatges Nitrat sòdic (mg/kg) 150 (e) R.D. 142/2002 (a) A base de llet sot- Amines biògenes (mg/kg) - (e) SVT-IB mesa a tractament tèrmic Plaguicides Variable (f) R.D. 569/1990 (b) A base de llet crua (c) A base de llet PCBs - (f) Rec. 2006/88/CE sotmesa a un SVT-IB tractament tèrmic R. E. Coli/g 1.0*103 (a) inferior a la Regl. (CE) 2073/2005 pasteurització (c) M adurats a base 1.0*105 (b) de llet sotmesa a R. Estafilococs coagulasa positius/g 1.0*103 (c) Regl. (CE) 2073/2005 1.0*102 (d) pasteurització o tractament tèrmic més fort I. Salmonella en 25 g Absència Regl. (CE) 2073/2005 (d) F rescos a base Rep. EFSA 2007 de llet sotmesa a pasteurització o tractament tèrmic més fort Listeria monocytogenes en 25 g 100 ufc/g Regl. (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 (e) Madurats (f) Greixosos Peix fresc CO Absència* SVT-IB (a) Anxova, bonítol, verada, anguila, Pb (mg/kg) 0,30 Regl. (CE) 1881/2006 llissa, sorell, luvar, 0,05 sardina, tonyina*, Cd (mg/kg) (a) 0,10 Regl. (CE) 1881/2006 acadia (b) 0,30 (b) Peix espasa (c) 0,50 Rap, peix llop, Hg (mg/kg) (c) 1,0 Regl. (CE) 1881/2006 bonítol, anguila, peix rellotge, grana- As (mg/kg) i As inorgànic - SVT-IB der, halibut, martí, gall, moll, lluç de PCBs - Rec. 2006/88/CE riu, bonítol llis, SVT-IB moranella, “pailo- Histamina (mg/kg) 200 Regl. (CE) 2073/2005 na”, rajada, pe- negal nòrdic, peix I. Salmonella en 25 g Absència O. 02/08/1991 vela del Pacífic, Rep. EFSA 2007 sabre, besuc, tauró, “sierra”, esturió, I. Vibrio parahaemolyticus 25 g - SVT-IB peix espasa, tonyina R. Vibrio parahaemolyticus - SVT-IB HAPs (µg/kg) 5 benzoapiré Regl. (CE) 1881/2006 I. Salmonella en 25 g Absència O. 02/08/1991 Rep. EFSA 2007 Peix fumat Listeria monocytogenes en 25 g 100 ufc/g Regl. (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 R. Enterobacteris/g 1.0*103 O. 02/08/1991 R. Estafilococs coagulasa positius/g 2.0*101 O. 02/08/1991 ¦  Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Conserves de peix (a) Anxova, bonítol, Histamina (mg/kg) 200 Regl. (CE) 2073/2005 verada, anguila, llissa, sorell, luvar, sardina, tonyina, Pb (mg/kg) 0,30 Regl. (CE) 1881/2006 acadia (b) Peix espasa 0,05 (a) (c) Rap, peix llop, Cd (mg/kg) 0,10 Regl. (CE) 1881/2006 (b) bonítol, anguila, peix 0,30 rellotge, granader, halibut, martí, gall, 0,50 moll, lluç de riu, Hg (mg/kg) (c) 1,0 Regl. (CE) 1881/2006 bonítol llis, morane- lla, “pailona”, rajada, penegal nòrdic, As (mg/kg) i As inorgànic - SVT-IB peix vela del Pacífic, sabre, besuc, tauró, “sierra”, esturió, peix Sn (mg/kg) 200 Regl. (CE) 1881/2006 espasa, tonyina 0,50 exclosa la carn fosca del cranc, el Pb (mg/kg) cap i tòrax de la Regl. (CE) 1881/2006 llagosta i crustacis similars (Nephropi- dae i Palinuridae) 0,50 exclosa la carn Crustacis fosca del cranc, el (e) Frescs, congelats Cd (mg/kg) cap i tòrax de la Regl. (CE) 1881/2006 i ultracongelats llagosta i crustacis (f) Frescs, congelats similars (Nephropi- i ultracongelats de dae i Palinuridae) les espècies Penei- 0,50 dae, Solenceridae i exclosa la carn Aristeidae entre 80 fosca del cranc, el i 120 unitats/kg Hg (mg/kg) cap i tòrax de la Regl. (CE) 1881/2006 (g) Frescs, congelats llagosta i crustacis i ultracongelats de similars (Nephropi- les espècies Penei- dae i Palinuridae) dae, Solenceridae i Aristeidae de més As (mg/kg) - SVT-IB de 120 unitats/kg (h) (e) Cuits 150 (i) (f) Gambes cuites SO2 a la part comestible (mg/kg) 200 300(g) R.D. 142/2002 (j) C rangon crangon i crangon vulgaris 50(h) cuit O. 02/08/1991 I. Salmonella en 25 g Absència Regl. (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 I. Vibrio parahaemolyticus 25 g - SVT-IB R. Vibrio parahaemolyticus - SVT-IB 1.0*102 (h) (i) (j) Rec 2003/10/CE R. E.coli/g 1.0*101 (h) (i) (j) Regl. (CE) 2073/2005 R. Estafilococs coagulasa positius/g 1.0*103 (h) (i) (j) Regl. (CE) 2073/2005 ¦ 8 Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Pb (mg/kg) 1,0 Regl. (CE) 1881/2006 Cd (mg/kg) 1,0 Regl. (CE) 1881/2006 Hg (mg/kg) 0,50 Regl. (CE) 1881/2006 As (mg/kg) i As inorgànic - SVT-IB Cefalòpodes sense O. 02/08/1991; Regl. vísceres I. Salmonella en 25 g Absència (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 (k) Cuits I. Vibrio parahaemolyticus 25 g - SVT-IB R. Vibrio parahaemolyticus - SVT-IB 1.0*102 (k) Rec 2003/10/CE R. E.coli/g 1.0*101 (k) Regl. (CE) 2073/2005 R. Estafilococs coagulasa positius/g 1.0*103 (k) Regl. (CE) 2073/2005 Pb (mg/kg) 1,5 Regl. (CE) 1881/2006 Cd (mg/kg) 1,0 Regl. (CE) 1881/2006 Hg (mg/kg) 0,50 Regl. (CE) 1881/2006 As (mg/kg) i As inorgàic - SVT-IB HAPs (µg/kg) 10,0 benzopiré Regl. (CE) 1881/2006 O. 02/08/1991; Regl. Bivalves I. Salmonella en 25 g Absència (CE) 2073/2005 Rep. EFSA 2007 (l) cuits I. Vibrio parahaemolyticus 25 g - SVT-IB R. Vibrio parahaemolyticus - SVT-IB 1.0*102 (l) Rec 2003/10/CE R. E. coli/100 g 2.3*102 Regl. (CE) 2073/2005 R. E. coli/g 1.0*101 (l) Regl. (CE) 2073/2005 R. Estafilococs coagulasa positius/g 1.0*103 (l) Regl. (CE) 2073/2005 HAPs (µg/kg) 2 benzopirè Regl. (CE) 1881/2006 Olis vegetals 5 en sansa O.25/07/2001 Plaguicides Variable R.D. 280/1994 Pb (mg/kg) 0,20 Regl. (CE) 1881/2006 Cd (mg/kg) 0,20 Regl. (CE) 1881/2006 As (mg/kg) i As inorgànic - SVT-IB Cereals (arròs) Aflatoxina B1 (µg/kg) 2 Regl. (CE) 1881/2006 Aflatoxines B1+B2+G1+G2 (µg/kg) 4 Regl. (CE) 1881/2006 Ocratoxina A (µg/kg) 3 Regl. (CE) 1881/2006 Plaguicides Variable R.D. 280/1994 Aflatoxina B1 (µg/kg) 2 Regl. (CE) 1881/2006 Aflatoxines B1+B2+G1+G2 (µg/kg) 4 Regl. (CE) 1881/2006 Ocratoxina A (µg/kg) 3 Regl. (CE) 1881/2006 Deoxinivalenol (µg/kg) 500 Regl. (CE) 1881/2006 Cereals en flocs Zearalenona (µg/kg) 50 Regl. (CE) 1881/2006 De blat de moro (a) Fumonisines B1 i B2 (µg/kg) (a) 400 Regl. (CE) 1881/2006 Toxines T-2 i HT-2 (µg/kg) - Regl. (CE) 1881/2006, SVT-IB Plaguicides Variable R.D. 280/1994 R. Bacillus cereus/g 1.0*101 R.D. 1094/1987  ¦ Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Plaguicides Variable R.D. 280/1994 Aflatoxina B1 (µg/kg) 2 Regl. (CE) 1881/2006 Aflatoxines:B1+B2+G1+G2 (µg/kg) 4 Regl. (CE) 1881/2006 Pa Ocratoxina A (µg/kg) 3 Regl. (CE) 1881/2006 Deoxinivalenol (µg/kg) 500 Regl. (CE) 1881/2006 Zearalenona (µg/kg) 50 Regl. (CE) 1881/2006 Toxines T-2 i HT-2 (µg/kg) - Regl. (CE) 1881/2006 SVT-IB Pa torrat HAPs (µg/kg) - SVT-IB Llegums Plaguicides Variable R.D. 280/1994 dessecades SO2 (mg/kg) 400 R.D. 142/2002 R. Bacillus cereus 1.0*104 SVT-IB I. E. Coli/g Absència R.D. 2419/78 Pastisseria farcida I. Estafilococs coagulasa posi- tius/0.1 g Absència R.D. 2419/78 I. Salmonella en 25 g Absència R.D. 2419/78 Listeria monocytogenes en 25 g 100 ufc/g Regl. (CE) 2073/2005 R. Aerobis/g 1.0*106 (a) Menjars preparats 1.0*105 (b) R.D. 3484/2000 1.0*104 (a) Sense tractament R. Coliformes/g 1.0*102 (b) R.D. 3484/2000 tèrmic o amb trac- tament tèrmic amb 1.0*102 (a) ingredients no sot- E. Coli/g Absència (b) R.D. 3484/2000 mesos a tractament tèrmic (grup A) (a) R. Estafilococs coag. positius/g 1.0*102 R.D. 3484/2000 I. Salmonella en 25 g Absència R.D. 3484/2000 Amb tractament (b) R. Bacillus cereus 1.0*104 SVT-IB tèrmic (grup B) Listeria monocytogenes en 25 g 1.0*102 Regl. (CE) 2073/2005 Aflatoxina B1 (µg/kg) 0,10 Regl. (CE) 1881/2006 Aflatoxines B1+B2+G1+G2 (µg/kg) 0,20 SVT-IB Ocratoxina A (µg/kg) 0,50 Regl. (CE) 1881/2006 Aliments elaborats Deoxinivalenol (µg/kg) 200 Regl. (CE) 1881/2006 a base de cereals per a lactants i Zearalenona (µg/kg) 20 Regl. (CE) 1881/2006 nens de curta edat Fumonisines B1 i B2 (µg/kg) (*) 200 Regl. (CE) 1881/2006 De blat de moro (*) Toxines T-2 i HT-2 (µg/kg) - Regl. (CE) 1881/2006 SVT-IB Plaguicides (mg/kg de producte llest per al consum o reconstituït conforme a les instruccions del Variable R.D. 490/1998 fabricant) Plaguicides (mg/kg de producte llest per al consum o reconstituït confor- Variable R.D. 72/1998 Preparats per a me a les instruccions del fabricant) lactants i preparats de continuació Aflatoxina M1 (µg/l) 0,025 Regl. (CE) 1881/2006 (a) I. Enterobacteris Absència en 10 g Regl. (CE) 2073/2005 (a) deshidratats (a) Enterobacter sakazakii Absència en 10 g Regl. (CE) 2073/2005 (a) I. Salmonella Absència en 25 g Regl. (CE) 2073/2005 ¦ 40 Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Salses vermelles Colorant vermell Sudan Absència Dec. 2004/92/CE a E mulsionades amb 1000 a c d e f >60% de greix Sorbats (mg/kg) 2000 b R.D. 142/2002 b Emulsionades amb f <60% de greix 0 a c No emulsionades Benzoats (mg/kg) 500 R.D. 142/2002 b c d e d Mostassa 1000 e Mostassa de Dijon 1000 a c d e f A base de fruita Sorbats + Benzoats (mg/kg) 2000 b R.D. 142/2002 Aliments elaborats amb salses Colorant vermell Sudan Absència Dec. 2004/92/CE vermelles 3-MCPD (µg/kg) 20 Regl. (CE) 1881/2006 Sorbats (mg/Kg) 1000 R.D. 142/2002 Salsa de soja Benzoats (mg/Kg) 1000 R.D. 142/2002 Sorbats + Benzoats (mg/kg) 1000 R.D. 142/2002 Hortalisses Espinacs frescs (a) Octubre a març (b) Abril a setembre (c) Espinacs congelats Plaguicides Variable R.D. 280/1994 Rec. 2007/225/CE Enciam no Iceberg (d) O ctubre a març, hivernacle (e) O ctubre a març, aire lliure Pb (mg/kg) 0,10 0,30* Regl. (CE) 1881/2006 (f) Abril a setembre, hivernacle 0,050 (g) A bril a setembre, Cd (mg/kg) 0,20# Regl. (CE) 1881/2006 aire lliure 0,10$ Enciam Iceberg (h) Hivernacle As (mg/kg) - SVT-IB (i) Aire lliure (j) Altres hortalisses * E n hortalisses del (a) 3000 gènere Brassica (b) 2500 (col, bròquil, repo- (c) 2000 llo, col llombarda, (d) 4500 coliflor, nap, rave), (e) 4000 Regl. (CE) 1881/2006 hortalisses de fulla i Nitrats (mg/Kg) (f) 3500 SVT-IB bolets cultivats (g) 2500 # De fulla, bolets (h) 2500 cultivats i apinaps (i) 2000 $ Tiges joves, hor- (j) - talisses d’arrel, patates pelades Fruites Plaguicides Variable R.D. 280/1994 Rec. 2007/225/CE ¦ 41 Grup d’aliment Paràmetre Contingut màxim Referència Fruita seca Plaguicides Variable R.D. 280/1994 a Albercocs, pressecs, Aflatoxina B1 (µg/kg) 2 Regl. (CE) 1881/2006 panses, prunes i figues desecats Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) b Platans dessecats (µg/kg) 4 Regl. (CE) 1881/2006 c P omes i peres Ocratoxina A (µg/kg) 10,0 en panses Regl. (CE) 1881/2006 dessecades - SVT-IB d Altres fruites des- a ecades i fruits de 2000 b closca 1000 e Fruits secs assaonats SO2 (mg/kg) 600c R.D. 142/2002 d i coco dessecat 500 50e & Colorant vermell Sudan I, II, III, IV Absència Dec. 2004/92/CE Pb (mg/kg) 10 R.D. 2242/1984 Condiments i espècies As (mg/kg) 3 R.D. 2242/1984 & ” Chile”, “pimenton”, Plaguicides Variable R.D. 280/1994 pebre vermell, pols Aflatoxina B1 (µg/kg) 5 Regl. (CE) 1881/2006 de cayena, pols de curry Aflatoxines (B1+B2+G1+G2) (µg/kg) 10 Regl. (CE) 1881/2006 Ocratoxina A (µg/kg) - SVT-IB Cafè Ocratoxina A (µg/kg) 5* 10** Regl. (CE) 1881/2006 torrat en gra o molt* soluble** HAPs (µg/kg) - SVT-IB Te i infusions Plaguicides Variable R.D. 280/1994 42 Taula 4: Disposicions legislatives de referència Referència Disposició Dec. 2004/92/CE Decisió 2004/92/CE de la Comissió, de 21 de gener de 2004, sobre les mesures d’emergència relatives al xili i els seus productes derivats. Ordre de 2 d’agost de 1991, per la qual s’aproven les normes microbiològiques, els O. 02/08/1991 límits de contingut en metalls pesats i els mètodes analítics per a la determinació de metalls pesats per als productes de la pesca i de l’aqüicultura. O. 25/07/2001 Ordre de 25 de juliol de 2001 per la qual s’estableixen els límits de determinats hidrocarburs aromàtics policíclics en oli de sansa. R.D. 1094/1987 Reial Decret 1094/1987, de 26 de juny, pel qual s’aprova la Reglamentació Tècnicosa- nitària per l’elaboració, fabricació, circulació i comerç de cereals en flocs o expandits. Reial Decret 142/2002, d’1 de febrer, pel que s’aprova la llista positiva d’additius R.D. 142/2002 diferents de colorants i edulcorants per al seu us en l’elaboració de productes alimentaris, així com les seves condicions d’utilització. R.D. 2242/1984 Reial Decret 2242/1984, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la Reglamentació Tècnicosanitària per a l’elaboració, circulació i comerç de condiments i espècies. Reial Decret 2419/1978, de 19 de maig, pel qual s’aprova la reglamentació tècnico- R.D. 2419/1978 sanitària per a l’elaboració, circulació i comerç de productes de confiteria, pastisseria, brioixeria i rebosteria. R.D. 280/1994 Reial Decret 280/1994, de 18 de febrer, pel qual s’estableixen els límits màxims de residus de plaguicides i el seu control en determinats productes d’origen vegetal. R.D. 3484/2000 Reial Decret 3484/2000, de 29 de desembre, pel qual s’estableixen les normes d’higiene per a l’elaboració, distribució i comerç de menjars preparats. Reial Decret 490/1998, de 27 de març, pel qual s’aprova la reglamentació tècnico- R.D. 490/1998 sanitària específica dels aliments elaborats a base de cereals i aliments infantils per a lactants i nens de curta edat. R.D. 569/1990 Reial Decret 569/1990, de 27 d’abril, relatiu a la fixació de continguts màxims per als residus de plaguicides sobre i als productes alimentaris d’origen animal. R.D. 72/1998 Reial Decret 72/1998, de 23 de gener, pel qual s’aprova la reglamentació tècnicosa- nitària específica dels preparats per a lactants i preparats de continuació Rec. 2003/10/CE Recomanació 2003/10/CE de la Comissió, de 10 de gener de 2003, relativa a un programa coordinat de control oficial de productes alimentaris per l’any 2003. Rec. 2006/88/CE Recomanació 2006/88/CE de la Comissió, de 6 de febrer de 2006, relativa a la reducció de la presència de dioxines, furans i PCB als pinsos i aliments Recomanació 2007/225/CE de la Comissió, de 3 d’abril de 2007, relativa a un pro- Rec. 2007/225/CE grama comunitari coordinat de control pel 2007 destinat a garantir el respecte dels límits màxims de residus de plaguicides en els cereals i en determinats productes d’origen vegetal i als programes nacionals de control per al 2008 Regl. (CE) Reglament (CE) 2073/2005 de la Comissió de 15 de novembre de 2005, relatiu als 2073/2005 criteris microbiològics aplicats als productes alimentaris. Regl. (CE) Reglament (CE) 1881/2006 de la Comissió, de 19 de desembre de 2006, pel que es 1881/2006 fixa el contingut màxim de determinats contaminants en els productes alimentaris Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection-Manual for Reporting on Zoonoses, Zoonotic Agents, Antimicrobial Resistance and Food-borne Outbreaks Rep. EFSA 2007 in the framework of Directive 2003/99/EC and on some other pathogenic micro- biological agents for information derived from the reporting year 2006, The EFSA Journal (2007), 100, 1-86 SVT-IB Sense valor de tolerància o assignat sota criteris interns, analitzat amb l’objectiu de disposar d’informació de base. 4 Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) 2007 Resultats principals Agència de Salut Pública Podeu veure l’informe complet a www.aspb.cat/quefem/docs/iqsa07res.pdf Agència de Salut Pública. Programa d’Investigació de la Qualitat dels Aliments (IQSA) 2007