Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat La seguretat alimentària a Barcelona Resum d’activitats desplegades per l’Institut de Seguretat Alimentària i Salubritat durant el 2004 Els establiments alimentaris i els aliments en ells elaborats i/o comercialitzats contribueixen en bona mesura en l’estat de salut de la població. Els serveis d’inspecció sanitària protegeixen la salut dels consumidors exercint tasques de vigilància i control sobre els establiments i aliments de la ciutat. L’existència d’aquesta pressió inspectora té com a conseqüència, que aspectes tant bàsics i necessaris com el compliment normatiu, l’autocontrol i la adequada formació en matèria d’higiene alimentària del personal manipulador d’aliments, per part dels establiments alimentaris, tinguin un grau d’assoliment més important del que s’aconseguiria si no es controlés i supervisés des del punt de vista higienicosanitari l’activitat del sector productor, fet que al cap i a la fi redunda en l’existència i disponibilitat per al consumidor d’aliments saludables i segurs. Es des d’aquest punt de vista com s’han de valorar les dades d’activitats de control alimentari desenvolupades durant l’any 2004. Dades com les 456 inspeccions efectuades als mercats centrals del peix i de fruites i hortalisses, les 4.277 inspeccions a indústries alimentàries, els 4.681 controls preventius vers l’encefalopatia espongiforme bovina (EEB) efectuats sobre les partides de carns importades, les 651 inspeccions a establiments minoristes, les 2.849 inspeccions sobre els establiments de restauració col·lectiva, els 23 brots de toxiinfecció alimentària investigats, la gestió de 155 alertes i denúncies, la inspecció de 436.712 animals sacrificats per al seu consum, la retirada de material específic de risc d’EEB de 433.355 animals sacrificats, les 852 mostres analitzades descartant l’existència d’EEB, les 371 mostres analitzades per a la detecció de residus hormonals o medicamentosos en carns, els 106 requeriments de correcció de deficiències, les 67 multes coercitives imposades i els 38 expedients sancionadors incoats, són clars exemples d’activitats que tenen com a fi últim que l’estat de salut del consumidor no es vegi afectat pel consum d’aliments sanitàriament no segurs. L’existència d’aquestes activitats, i els efectes inherents que comporten, són consubstancials a les societats en que la vetlla per la salut de la població constitueix una de les màximes prioritats. Així mateix, mitjançant el programa d’investigació de la qualitat sanitària dels aliments (IQSA), s’ha avaluat la presència o nivells de determinats additius i contaminants químics i microbiològics en diversos aliments. Del resultats obtinguts es detallen, els corresponents a colorant vermell sudan, micotoxines, hidrocarburs aromàtics policíclics, plaguicides, policlorobifenils, metalls pesants, salmonella, escherichia coli O157:H7, campylobacter i listeria, Av. Drassanes, 13 1 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat El colorant vermell sudan I, II, III i IV, catalogat pel Centre Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC) com a agent cancerígen de categoria 3, recentment ha estat motiu d’alerta a nivell europeu en saber-se el seu ús fraudulent en diverses partides de “chile” i derivats, originaris de l’Índia. S’han analitzat 32 mostres de condiments i salses vermelles per descartar la presència d’aquest colorant prohibit, detectant-se en una de les mostres, posant-se en marxa els mecanismes per a la retirada del mercat de l’aliment implicat. Els hidrocarburs aromàtics policíclics (HAPs), són compostos cancerígens genotòxics que poden aparèixer en els aliments durant el cuinat, escalfament, assecat i fumat, o be per contaminació ambiental, especialment a través del medi marí. S’ha estudiat la possible presència i nivells de 8 HAPs (Benzo(a)antracé, Di- benzo(a.h)antracé, Benzo(b)fluorenté, Benzo(k)fluorenté, Benzo(a)piré, Benzo(e)piré, Benzo(g.h.i)perilé, Indeno(1.2.3)piré) en 152 mostres de diversos aliments (productes de xarcuteria, peix fresc, peix fumat, crustacis, cefalòpodes, bivalves, olis i té). La freqüència de HAPs es baixa (11,8% de les mostres). Els valors observats en les mostres de te, sense regulació legal, tenen una importància relativa, donat que és un producte que es consumeix en dilució. Pel que fa a la resta d’aliments cap de les mostres incomplirien els recents límits legals de referència. Els resultats i estadístics per grups d’aliments es presenten a la taula. HAPs ( g/Kg) Productes Peix Peix Cefalò- µ xarcuteria fresc fumat Crustacis podes Bivalves Olis Te Anàlisis realitzades 25 20 20 20 20 19 20 8 No es detecta 22 20 20 18 20 14 20 0 (<1 µg/Kg) (88%) (100%) (100%) (90%) (100%) (73,7%) (100%) (0%) Presència 3 0 0 2 0 5 0 8 (12%) (0%) (0%) (10%) (0%) (26,3%) (0%) (100%) Valor mínim detectat ( g/Kg) - - - - - - - 4,2 µ Valor màxim (µg/Kg) 21,7 0 0 15,10 0 24,90 0 188,6 Mediana (µg/Kg) 0 0 0 0 0 0 0 52,75 Mitjana (µg/Kg) 1,53 0 0 1,28 0 3,06 0 69,66 Desviació estándar 5,01 0 0 4,0 0 7,15 0 60,18 Percentil 60 0 0 0 0 0 0 0 71,34 Percentil 70 0 0 0 0 0 0 0 93,93 Percentil 80 0 0 0 0 0 1,8 0 131,96 Percentil 90 7,28 0 0 9,4 0 18,0 0 188,60 Av. Drassanes, 13 2 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Les micotoxines són metabolits produïts per determinades espècies de fongs que es desenvolupen en alguns aliments quan són mantinguts o emmagatzemats sota determinades condicions de temperatura i humitat. Són especialment remarcables les aflatoxines, catalogades com a carcinògens genotòxics. Durant l’any 2004 s’han efectuat 72 determinacions d’aflatoxina B1B ,B BB2B, GB1B i G2B Ben aliments, quantificant-se en el 16,7% de les mostres analitzades, si be amb valors per sota del límit legal de 10 µg/kg. Pel que fa a l’aflatoxina MB1B, s’han analitzat 20 mostres de llet, observant-se que el 50% de les mostres tenen nivells inferiors al límit de quantificació de 10 ng/l, i en el 50% restant s’han detectat amb un rang de valors que va dels 12,0 als 56,2 ng/l, estant una d’elles per sobre del valor límit reglamentat de 50 ng/l d’aflatoxina M1B B. L’ocratoxina A, nefrotòxica en animals, ha estat objecte de control en 114 mostres d’aliments, observant que el 64% tenen nivells inferiors al límit de quantificació i el 36% restant corresponen a aliments no reglamentats o amb valors per sota del límit legal, amb un rang de valors que va de 0 a 5,7 µg/Kg, amb una única mostra amb un valor de 52,9 µg/Kg. La patulina, neurotòxica i mutagènica en animals, s’ha estudiat en 18 mostres d’aliments a base de poma, trobant-se que el 94,4% tenen nivells inferiors al límit de quantificació, i la mostra en que es detecta presenta un valor per sota del límit legal. Els resultats per grups d’aliments es presenten a les taules. No es detecta Nombre de Nombre de Aflatoxina B , Anàlisis (B1<0.5 µg/Kg, mostres per mostres per Rang de 1B B B B2B, G i G realitzades B2<0.1 µg/Kg, Presència sota del sobre del valors en 1B B 2B B G1<0.6 µg/Kg, límit màxim límit màxim µg/Kg G2<0.1 µg/Kg) admès admès Cereals i derivats 32 32 (100%) 0 (0%) 32 (100%) 0 (0%) 0 Fruits secs 17 17 (100%) 0 (0%) 17 (100%) 0 (0%) 0 Condiments i espècies 23 11 (47,8%) 12 (52,2%) 23 (100%) 0 (0%) 0 - 9,2 TOTAL 72 60 (83,3%) 12 (16,7%) 72 (100%) 0 (0%) 0 - 9,2 Nombre de Nombre de Anàlisis No es detecta mostres per mostres per Rang de Aflatoxina M B1B realitzades (<10 ng/L) Presència sota del sobre del valors en límit màxim límit màxim ng/L admès admès Llets 20 10 (50%) 10 (50%) 19 (95%) 1 (5%) 0 – 56,2 Av. Drassanes, 13 3 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat No es detecta Nombre de Nombre de Anàlisis (<0.3 µg/Kg, mostres per mostres per Rang de Ocratoxina A realitzades <0.02 µg/L en Presència sota del sobre del valors en vi-cervesa) límit màxim límit màxim µg/Kg admès admès Cereals i derivats 32 30 (93,8%) 2 (6,2%) 32 (100%) 0 (0%) 0 – 0,3 Fruits secs 14 12 (85,7%) 2 (14,3%) - - 0 – 3,9 Condiments i espècies 24 10 (41,7%) 14 (58,3%) - - 0 - 52,9 Te i infusions 14 8 (57,1%) 6 (42,9%) - - 0 - 5,7 Vi 15 3 (20,0%) 12 (80,0%) 15 (100%) 0 (0%) 0 - 0,17 Cervesa 15 10 (66,7%) 5 (33,3%) - - 0 - 0,06 TOTAL 114 73 (64,0%) 41 (36,0%) - - 0 - 52,9 Nombre de Nombre de Anàlisis No es detecta mostres per mostres per Rang de Patulina realitzades (<10 µg/Kg) Presència sota del sobre del valors en límit màxim límit màxim µg/Kg admès admès Aliments infantils a base de poma 8 8 (100%) 0 (0%) 8 (100%) 0 (0%) 0 – 0 Suc de poma 10 9 (90,0%) 1 (10,0%) 15 (100%) 0 (0%) 0 – 13,0 TOTAL 18 17 (94,4%) 1 (5,6%) 18 (100%) 0 (0%) 0 – 13,0 Els policlorobifenils (PCBs), com a contaminants orgànics persistents en el medi ambient poden estar presents a la cadena alimentària i ser un risc per a la salut del consumidor. Per tal d’avaluar la possible presència de PCBs (PCB 28, 52, 101, 118, 138, 153 i 180) s’han analitzat 218 mostres d’aliments corresponents a carns fresques, fetges, ous, llets, formatges, mantega, peix, crustacis, cefalòpodes, bivalves i olis, no havent-se detectat en cap de les determinacions efectuades (límits de quantificació de 7 µg/Kg per al PCB 28 i 52, i de 5 µg/Kg per a la resta de PCBs). Pel que fa a plaguicides, s’han analitzat 285 mostres d’aliments, detectant-se la seva presència en 12 de les mostres (4,2%). Els nivells de plaguicides trobats són baixos, i 4 de les mostres (1,4%) presenten valors lleugerament superiors al límit màxim de residu admès (LMR). El detall de resultats per grups d’aliments es presenta a la taula. Dels resultats obtinguts, indicadors d’un alt grau de compliment de la normativa vigent, és important remarcar que sols en una mostra de formatge (0,35%) i a valors per sota del màxim permès, es detecta la presència de plaguicides halogenats persistents, compostos d’especial rellevància en termes de salut pública pel seu caràcter acumulatiu i els seus efectes sobre la salut. Av. Drassanes, 13 4 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Núm. de Núm. de plaguicides Mostres Mostres amb Mostres amb Plaguicides Anàlisis plaguicides i sense realitzades metabolits i metabolits residus residus residus investigats diferents trobats detectables ≤ LMR > LMR Carns fresques 16 23 0 16(100%) 0 0 Fetges 15 23 0 15 (100%) 0 0 Ous 15 23 0 15 (100 %) 0 0 Llet 20 23 0 20 (100%) 0 0 Formatges 20 23 1 19 (95%) 1 (5%) 0 Mantegues 15 23 0 15 (100%) 0 0 Cereals i deriv. 26 85 2 23 (88.5%) 3 (11.5%) 0 Aliments infantils a base de poma 11 85 0 11 (100%) 0 0 Hortalisses 35 85 1 34 (97.1%) 0 1 (2.9%) Fruites 36 85 2 33 (91.7%) 3 (8.3%) 0 Sucs de poma 11 85 0 11 (100%) 0 0 Fruits secs 19 41 0 19 (100%) 0 0 Condiments i espècies 24 85 2 21 (87,5 %) 0 3 (12.5%) Te i infusions 15 85 1 14 (93.3%) 1 (6.7%) 0 Vins a doll 5 85 0 5 (100%) 0 0 Altres 2 85 0 2 (100%) 0 0 TOTAL 285 23-85 6 273 (95,8%) 8 (2,8%) 4 (1,4%) Els metalls pesants són contaminants ambientals que poden constituir un risc per a la salut pública. Per tal de comprovar que aquests contaminants es mantenen en nivells segurs en els aliments, durant l’any 2004 s’han realitzat 80 determinacions de mercuri en productes de la pesca, detectant-se en el 25% de les mostres, si be totes per sota del límit màxim reglamentat. Així mateix s’han efectuat 197 analítiques de cadmi en carns fresques, fetges, productes de la pesca, cereals i derivats, fruites i hortalisses quantificant-se en el 19,8% de les mostres, 6 d’elles per sobre del valor màxim reglamentat. D’altra banda, el plom ha estat analitzat en 321 mostres de carns fresques, fetges, llets, productes de la pesca, olis, cereals i derivats, fruites i derivats, hortalisses, condiments i espècies, te i infusions, vi i cervesa, detectant-se valors quantificables en el 6,8% de les mostres, estant només una d’elles per sobre del valor límit reglamentat. Els resultats, i els estadístics resum per grups d’aliments, es presenten a les taules. Av. Drassanes, 13 5 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Hg (mg/Kg) Peix fresc Crustacis Cefalòpodes Bivalves Anàlisis realitzades 20 20 20 20 No es detecta 8 15 17 20 (<0,1 mg/kg) (40,0%) (75,0%) (85,0%) (100%) Presència 12 5 3 0 (60,0%) (25,0%) (15,0%) (0%) Nombre de mostres per sota 20 20 20 20 del límit màxim admès (100%) (100%) (100%) (100%) Nombre de mostres per 0 0 0 0 sobre del límit màxim admès (0%) (0%) ( 0%) ( 0%) Valor mínim detectat (mg/Kg) - - - - Valor màxim (mg/Kg) 0,71 0,31 0,13 - Mediana (mg/Kg) 0,10 0 0 0 Mitjana (mg/Kg) 0,13 0,04 0,02 0 Desviació estándar 0,17 0,09 0,04 0 Percentil 60 0,16 0 0 0 Percentil 70 0,17 0 0 0 Percentil 80 0,20 0,01 0 0 Percentil 90 0,35 0,20 0,12 0 Av. Drassanes, 13 6 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Cd (mg/Kg) Carns Fetges Peix fresques fresc Crustacis Cefalò- podes Bivalves Cereals Hortalisses Fruites Anàlisis realitzades 20 15 20 20 20 20 10 36 36 No es detecta 19 7 20 13 7 11 10 35 36 (<0,05 mg/kg) (95%) (46,7%) (100%) (65,0%) (35,0%) (55,0%) (100%) (97,2%) (100%) Presència 1 8 0 7 13 9 0 1 0 (5%) (53,3%) ( 0%) (35,0%) (65,0%) (45,0%) ( 0%) (2,8%) ( 0%) Nombre de mostres per sota 19 12 20 19 19 20 10 36 36 del límit màxim (95%) (80%) (100%) (95%) (95%) (100%) (100%) (100%) (100%) admès Nombre de mostres per 1 3 0 1 1 0 0 0 0 sobre del límit (5%) (20%) (0%) (5%) (5%) ( 0%) ( 0 %) ( 0 %) ( 0 %) màxim admès Valor mínim detectat (mg/Kg) - - - - - - - - - Valor màxim (mg/Kg) 0,90 1,0 - 2,40 1,10 0,44 - 0,10 - Mediana (mg/Kg) 0 0,05 0 0 0,21 0 0 0 0 Mitjana (mg/Kg) 0,04 0,22 0 0,17 0,28 0,07 0 0,003 0 Desviació estándar 0,20 0,34 0 0,53 0,32 0,10 0 0,17 0 Percentil 60 0 0,09 0 0 0,29 0,10 0 0 0 Percentil 70 0 0,30 0 0,06 0,37 0,10 0 0 0 Percentil 80 0 0,54 0 0,17 0,50 0,12 0 0 0 Percentil 90 0 0,94 0 0,38 0,88 0,15 0 0 0 Av. Drassanes, 13 7 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Pb (mg/Kg) Carns fresques Fetges Llets Peix fresc Crustacis Cefalò- podes Bivalves Olis I/II Anàlisis realitzades 20 15 25 20 20 20 20 20 No es detecta (<0,02 mg/kg per a llets, <0,1 per a carns fresques i 20 11 25 18 20 20 17 20 olis, <0,2 per a (100%) (73,3%) (100%) (90%) (100%) (100%) (85%) (100%) fetges i productes de la pesca) Presència 0 4 0 2 0 0 3 0 (0%) (26,7%) (0%) (10%) (0%) (0%) (15%) (0%) Nombre de mostres per sota 20 15 25 20 20 20 20 20 del límit màxim (100%) (100%) (100%) (100%) (100%) (100%) (100%) (100%) admès Nombre de mostres per sobre 0 0 0 0 0 0 0 0 del límit màxim ( 0%) ( 0%) ( 0%) ( 0 %) ( 0%) ( 0%) ( 0%) (0%) admès Valor mínim detectat (mg/Kg) - - - - - - - - Valor màxim (mg/Kg) 0 0,2 0 0,2 0 0 1,10 0 Mediana (mg/Kg) 0 0 0 0 0 0 0 0 Mitjana (mg/Kg) 0 0,04 0 0,01 0 0 0,08 0 Desviació estándar 0 0,07 0 0,04 0 0 0,25 0 Percentil 60 0 0 0 0 0 0 0 0 Percentil 70 0 0,01 0 0 0 0 0 0 Percentil 80 0 0,09 0 0 0 0 0 0 Percentil 90 0 0,20 0 0,10 0 0 0,20 0 Av. Drassanes, 13 8 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Pb (mg/Kg) Condim. Cereals Hortalisses Fruites Sucs de i Te i II/II poma espècies Infusions Vi Cervesa Anàlisis realitzades 10 36 36 10 24 15 15 15 No es detecta (<0,1 mg/Kg per a hortalisses, fruites i sucs, <0,2 per a cereals, vi, cervesa, 9 35 36 10 14 14 15 15 <0,3 per a (90%) (97,2%) (100%) (100%) (58,3%) (93,3%) (100%) (100%) condiments, espècies, te i infusions) Presència 1 1 0 0 10 1 0 0 (10%) (2,8%) (0%) (0%) ( 41,7%) (6,7%) (0%) (0%) Nombre de mostres per sota del límit 10 36 36 0 23 15 15 15 màxim admès (100%) (100%) (100%) (100%) (95,8%) (100%) (100%) (100%) Nombre de mostres per sobre del límit 0 0 0 0 1 0 0 0 màxim admès (0%) (0%) (0%) (0%) (4,2%) ( 0%) (0%) (0%) Valor mínim detectat (mg/Kg) - - - - - - - - Valor màxim (mg/Kg) 0,3 0,1 0 0 34,9 1,1 0 0 Mediana (mg/Kg) 0 0 0 0 0 0 0 0 Mitjana (mg/Kg) 0,003 0,003 0 0 1,74 0,07 0 0 Desviació estándar 0,009 0,17 0 0 7,08 0,28 0 0 Percentil 60 0 0 0 0 0,2 0 0 0 Percentil 70 0 0 0 0 0,3 0 0 0 Percentil 80 0 0 0 0 0,8 0 0 0 Percentil 90 0,03 0 0 0 1,9 0,44 0 0 Av. Drassanes, 13 9 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Els microorganismes patògens en els aliments, com a responsables del desenvolupament de diferents tipus de patologies, constitueixen un important problema de salut pública. Durant l’any 2004 s’han efectuat 358 determinacions en diferents tipus d’aliments a la recerca de la presència de Salmonella, detectant-se en el 2,2% de les mostres. Per grups d’aliments, cal destacar la seva presència en el 24,1% de les mostres de carn picada i preparats de carn, si bé cal tenir present que es tracta d’aliments que, prèviament al seu consum, habitualment són sotmesos a un tractament tèrmic capaç d’eliminar el microorganisme. No obstant això, el risc radica en una insuficient cocció de l’aliment i en el fet que si no s’extremen les mesures de manipulació dels productes crus, poden donar lloc a una contaminació creuada d’altres aliments ja preparats per al consum. Una mostra de bivalves cuits presentava Salmonella, troballa que demostra un deficiència en el tractament o manipulació del producte. Salmonella Anàlisis realitzades Absència Presència Carns picades i preparats de carn (au) 9 7 (77,8%) 2 (22,2%) Carns picades i preparats de carn (altres espècies) 20 15 (75,0%) 5 (25,0%) Productes de xarcuteria curats 12 12 (100%) 0 ( 0%) Productes de xarcuteria cuits 12 12 (100%) 0 ( 0%) Patés 18 18 (100%) 0 ( 0%) Ous 15 15 (100%) 0 ( 0%) Formatge a base de llet crua 20 20 (100%) 0 ( 0%) Peix fresc 21 21 (100%) 0 ( 0%) Peix fumat 20 20 (100%) 0 ( 0%) Crustacis 20 20 (100%) 0 ( 0%) Cefalòpodes 20 20 (100%) 0 ( 0%) Bivalves frescos 15 15 (100%) 0 ( 0%) Bivalves cuits 5 4 (80,0%) 1 ( 20,0%) Cereals en flocs 11 11 (100%) 0 ( 0%) Pastisseria farcida 20 20 (100%) 0 ( 0%) Menjars preparats refrigerats 30 30 (100%) 0 ( 0%) Menjars preparats envasats a base de vegetals crus 15 15 (100%) 0 ( 0%) Salses de taula 16 16 (100%) 0 ( 0%) Llavors germinades 20 20 (100%) 0 ( 0%) Condiments-Espècies 24 24 (100%) 0 ( 0%) Te-infusions 15 15 (100%) 0 ( 0%) Total 358 350 (97,8%) 8 ( 2,2%) Av. Drassanes, 13 10 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat Pel que fa a l’Escherichia coli O157:H7, en cap de les 138 mostres analitzades no s’ha detectat la seva presència. Els resultats per grups d’aliments es presenten a la taula. E. coli O157:H7 Anàlisis realitzades Absència Presència Carns picades i preparats de carn 29 29 (100%) 0 ( 0%) Productes carnics curats 12 12 (100%) 0 ( 0%) Productes carnics cuits 12 12 (100%) 0 ( 0%) Formatge a base de llet crua 20 20 (100%) 0 ( 0%) Menjars preparats refrigerats 30 30 (100%) 0 ( 0%) Menjars preparats envasats a base de vegetals crus 15 15 (100%) 0 ( 0%) Llavors germinades 20 20 (100%) 0 ( 0%) Total 138 138 (100%) 0 ( 0%) Així mateix s’ha estudiat la possible presència de Campylobacter en 23 mostres, detectant-se en una de pollastre cru. En aquest cas, i evitant la contaminació creuada d’altres aliments, l’adequada cocció de l’aliment, provocaria la destrucció del microorganisme. Campylobacter Anàlisis realitzades Absència Presència Pollastre cru 4 3 (75,0%) 1 (25,0%) Carns picades i preparats de carn d’au 9 9 (100%) 0 ( 0%) Menjars preparats refrigerats 10 10 (100%) 0 ( 0%) Total 23 22 (95,7%) 1 ( 4,3%) Av. Drassanes, 13 11 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86 Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat D’altra banda s’ha avaluat la possible presència i nivells de Listeria monocytogenes en 157 mostres, detectant-se en el 8,9% dels aliments analitzats. Una mostra de plats preparats supera el límit màxim admès, mentre que la resta d’aliments on s’ha detectat, presenten recomptes molt baixos. Els resultats per grups d’aliments es presenten a la taula. Listeria Anàlisis Valors Límit màxim monocytogenes realitzades Absència Presència trobats admès (ufc/g) (ufc/g) Productes de <10 xarcuteria curats 12 9 (75,0%) 3 (25,0%) <10 - <10 Productes de xarcuteria cuits 12 12 (100%) 0 ( 0%) - - Patés 18 17 (94,4%) 1 ( 5,6%) <10 - Formatges a base de llet crua 20 19 (95,0%) 1 ( 5,0%) <10 - <10 Peix fumat 20 16 (80,0%) 4 (20,0%) <10 <10 <1,0*102 6,5*101 Pastisseria farcida 20 19 (95,0%) 1 ( 5,0%) <10 - <10 Menjars preparats refrigerats 30 26 (86,7%) 4 (13,3%) <10 2 3,5*101 <1,0*10 7,0*103 Menjars preparats envasats a base de 15 15 (100%) 0 ( 0%) - <1,0*102 vegetals crus Llavors germinades 10 10 (100%) 0 ( 0%) <1,0*102 Total 157 143 (91,1%) 14 ( 8,9%) - - Av. Drassanes, 13 12 08001 Barcelona Tel. 93 443 94 00 Fax. 93 441 35 86