Ordenaqa sobre les condicions tbcniques i higi6nico-sanitiries de forns i obradors de pa, de rebosteria i de pastisseria* (Aprovada pel Consell Plenari el 26 de maig de 1965) (Vigent des de 21- IX-1965) * Pel que fa a rebosteria i pastisseria regeix en ailb que no contradi- gui la "Reglamentació tkcnico-sanithria per a l'elaboració, fabrica- ció, circulació i comerg de productes de confiteria, pastisseria, brioixena i rebosteria" aprovada pel Decret 2419178, de 19-5, i mo- dificada pel Reial Decret 1355183, de 27-4, i el Reial Decret 1909184, de 26-9. Art. 1. 1. L'obertura i funcionament, ampliació i modificació dels establiments destinats a l'elaboració de pa o articles de rebosteria i pastisseria requereix l'obtenció prbvia d'una llicbncia municipal. Per a l'obtenció de la llicbncia, els establiments han de com- plir les disposicions generals de l'Estat, les condicions establertes pel *Reglament de Sanitat d'aquest Ajuntament i les que especifica aquesta Ordenanqa. 2. La sol.licitud de llicbncia ha d'anar acompanyada d'una membria que, sense perjudici dels requisits ge- nerals que li són aplicables, ha d'especificar les cir- cumsthncies següents: la capacitat de producció de l'establiment; el sistema de calefacció i, si escau, la classe de combustible que faran servir els forns; les primeres matbries utilitzades; la disposició i capacitat dels dipbsits de primeres matbries i combustibles i dels magatzems de productes acabats; les característi- ques i materials emprats en la construcció del forn, obrador, botiga, si escau, dependbncies, maquinhria, instal.lacions complementhies i utensilis; els sistemes de desguhs, i les precaucions adoptades contra els mií- rids i insectes. 3. Tant en la membria com en el pla, que també ha d'acompanyar la sol-licitud, s'ha d'especificar, en me- tres quadrats, la superfície de les soleres, de l'obrador, amb deducció de la del forn, i dels dipbsits, magat- zems i altres dependbncies de l'establiment. * Aprovat pel Ple de 1'Ajuntament el 25-IX-1929, el 29 i 30-IV-1929 i el 3-V-1930. ;tar disposats de manera que I'aire hi pugui circu- liurement i han de ser facils de netejar. Ils paraments exteriors dels forns han d'estar re- its de material aillant amb poder suficient perqui: temperatura de la superfície no excedeixi, en cap oment, de 40°C, sigui quin sigui el treball que es ci al forn. ;Is uulauuln u= yanunnbllu r ub LbVVDLbIIU Cle r una superfície lliure mínima en planta de 30 m2 en que la indústria ocupi 5 productors o menys de 5; esta superfície s'ha d'augmentar en 3 mZp er cada ductor que excedeixi d'aquesta xifra. Els obradors de pa han de tenir una superfície mín la de 4 , 5 i 7 m2 per cada metre quadrat de superficj :s olera, segons que es tracti de forns intermitent unus o a3 e ci.n.ta, respecI .u-v-.a m~e...n .Ll . ,es superfícies establertes es refereixen estricta- it a la de l'espai que s'utilitza com a obrador, i no I compten les destinades a magatzems, dipbsits i al- Ilats. Aquesta ventllació s'ha de fer a través de fines- , dependencies de l'establiment. trals que compleixin les prescripcions de l'article 5. Només s7admetr8q ue s'insta1.h en plantes pis si Art. 4. 1. Es consideren fabriques de pa totes les l'edifici és exclusivament industrial o independent. tal-lacions que tenen una capacitat de producció al o superior a 10.000 kg diaris de farina elaborada. 2. Els paraments o superfícies exteriors dels forns s'han de construir de manera que no transmetin calor a ,es fabriques de pa es consideren indústries de 4a. les parets de la fagana a la via pública, mitgeres i sos- :goria, ati:s l'horari de feina, encara que, segons la tres i n'han d'estar separats per un espai mínim de ~erfície,l a potkncia o les instal-lacions, els en co- 0,50 m i del sostre per un espai d'altura no inferior a ;pongui una altra d'inferior. 1,50 m. Aquests espais han de ser practicables, han 3. Els obradors de les fabriques de pa tenen l'obliga- ca, fins a l'altura mínima de 2,20 m; la tarets i els sostres han d'estar revestits : pintura plhstica d'especial resistkncia liients i a la calor. iments de les parets entre si o amb els o prestatges han d'estar disposats amb s per tal de facilitar la neteja i d'impedir de brutícia als racons. rets com els sostres i paviments s'han de lpre en perfecte estat de conservació i Els locals regulats per aquesta Ordenan~a tnstrults de manera que es puguin mante- en perfectes condicions d'higiene i nete- sta finalitat s'ha d'adequar la distribució n-adors, botigues, dipbsits, magatzems i %cies de l'establiment, el qual ha de pre- :, igual que les mhquines, utensilis i ins- pulcritud més escrupolosa. taulells i prestatgeries de marbre o mate- facilment rentable i tots els elements o Art. 6. 1. Els paviments dels obradors han de ser poden entrar en contacte amb les prime- uniformes, llisos, durs i resistents al fregament, im- I amb els articles elaborats o en procés de permeables, incombustibles i facils de netejar, i poden n de tenir unes característiques que no ser continus o de peces perfectament rejuntades; no netre de cap manera al producte propie- s'hi admet com a paviment definitiu la xapa de ciment gustos desagradables. pbrtland. En cas que el terra presenti algun desnivell, tes elaborats han d'estar protegits en ar- s'ha de superar mitjanpnt rampes de pendent suau. s, cambres frigorifiques o mitjan~antc u- 2. Les parets han d'estar revestides de rajola de als de material higibnic. 2. En els obradors dels forns de pa el dipbsit de farina ha de tenir capacitat per emmagatzemar, almenys, el nombre de sacs necessaris per a la producció normal de dues setmanes, amb un mínim, en tots els casos, de 30 m3. Aquests sacs no s'han d'apilar en més de sis fi- leres, i tot al llarg del dipbsit s'ha de deixar un passa- dís d' 1,50 m d'ample, com a mínim, per a la c k e g a i deschmega. Art. 10. 1. Les instal.lacions elkctriques, tant les d'enllumenat com les de calefacció, d'accionarnent de motors i d'altres usos, a més de complir les exigbncies de les reglamentacions que hi són aplicables, han d'estar protegides per un tub i complir les mhximes garanties de seguretat. 2. Quan la calefacció dels forns funcioni amb energia elbctrica, el quadre de comandament de la instal.laci6 s'ha de col.locar a la mateixa paret del forn o a la vora d'aquesta. Art. 11. L'autorització del treball nocturn als es fixa en les Ordenances d'edificació. forns de pa situats en-zones residencials s'ha de supe- ditar al fet que els sorolls produits pel funcionament Art. 9. 1. Els magatzems i dipbsits de combusti- no ultrapassin mai de 30 decibels, mesurats en la bles i, si escau, els aparells necessaris per subminis- forma que determinen les Ordenances d'edificació. trar-10s als forns s'han de disposar en dependkncies Amb aquesta finalitat s'han d'instal.lar antivibrants annexes a l'obrador o la sala del forn, en condicions elhstics i pinyons d'accionament de material no adequades per evitar incendis. Amb aquesta mateixa methl-lic en els motors, les mhquines operadores, les finalitat els dipbsits de primeres matkries, els magat- transmissions i altres elements que en necessitin. zems de productes acabats i les altres dependkncies de l'establiment han d'estar separats convenientment de Art. 12. Sense perjudici del que estableix aquesta l'obrador o de la sala del forn. Ord enanga, la instal.laci6 de motors, mhquines opera- d) Hi ha d'haver un annex utilitzable per a bany petit amb aigua corrent i lavabo inodor i finestra directa a l'exterior o provei'da de ventilació artificial suficient. e) Les prestatgeries o els armaris i el taulell han d'estar recoberts de material impermeable i facilment rentable. f) Totes les instal.lacions han de complir les mateixes condicions d'impermeabilitat i neteja, i les portes i fi- nestres han de tenir dispositius contra les mosques i rosegadors. 2. En aquests establiments el pa s'ha de guardar en ar- maris o prestatgeries, degudament protegit de la pols, els insectes i altres contactes nocius mitjan~antv itri- nes, cortines netes o altres elements anglegs. Aquesta Ordenan~ad eroga totalment els articles 1. O36 al 1. O49 de les Ordenances municipals de 1947. 1. Els titulars actuals de forns i d'obradors de pa, de pastisseria i de rebosteria i els d'establiments de venda de pa han d'adaptar els seus establiments, en el període de tres anys, a les disposicions d'aquesta Ordenan~a. 2. Si per impossibilitat de carhcter material algun establiment no es pot adaptar a les normes dels articles 3.1.4, 3.1.5, 4.3, 5.1, 5.2, 9.2 i 13b), l'interessat ho ha I ORDENANCA SOBRE LES CONDICIONS TECNIQUES I HIGIENICO-SANITARIES DE FORNS I OBRADORS DE PA, DE REBOSTERIA I DE PASTISSERIA A l'art. 11 La referbncia a les Ordenances d'Edificaci6 s'ha d'entendre feta a les Ordenances Metropolitanes de 1'EdificaciÓ. A la Disposició Transitbria Tercera La referkncia a la Comissió provincial de Serveis Tbcnics s'ha d'entendre feta a la Comissió Tccnica d'Activitats Classificades.